Γάτα μέσα στο Σπίτι: Tips, Φροντίδα & Κίνδυνοι

Αποφασίσατε να προσθέσετε ένα κατοικίδιο στην οικογένεια σας ή στο εργένικο σπίτι σας και αυτό είναι γάτα; Διαβάστε όσα χρειάζεστε γύρω από την φροντίδα για μία γάτα στο σπίτι!

 Ένα νέο μέλος στην οικογένεια αποτελεί ευχάριστο γεγονός και σίγουρα κρύβει πολλές εκπλήξεις, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μία νέα γάτα στο σπίτι. Κάτι πολύ σημαντικό είναι να έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να κάνουμε τη καθημερινότητα και τη συμβίωση με το γατάκι μας όσο πιο διασκεδαστική και εύκολη γίνεται.

Είναι πολύ σημαντικό εφόσον αποφασίσατε να υιοθετήσετε μία αδέσποτη γάτα ή ένα μικρό γατάκι, να γνωρίζετε την φροντίδα που χρειάζεται, καθώς και οι κίνδυνοι που υπάρχουν.

 Ο απαιτούμενος χώρος στέγασης αποτελεί έναν, αν όχι τον βασικό, από τους παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε. Ο χώρος του ζώου πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, ειδικά αν υπάρχουν και άλλες γάτες ή σκύλοι – συγκάτοικοι. Ο μικρός χώρος στέγασης παρεμποδίζει την ομαλή συμβίωση και δεν θεωρείται κατάλληλο περιβάλλον για γάτες.

 Αν στην οικογένεια υπάρχει δεύτερη γάτα που πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, το νεοφερμένο γατάκι ενδεχομένως προκαλέσει περισσότερο άγχος και στρες. Καλό είναι να υπάρξει ομαλή γνωριμία μεταξύ τους, για να αποκλειστεί η πιθανότητα περαιτέρω προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο κατοικίδιο μας. Αν παραδείγματος χάρη έχετε κάποιο ζωάκι που έχει ανάρμοστη συμπεριφορά, καλό είναι να είστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί κάτι άσχημο με τον ερχομό του νέου κατοικιδίου. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά μιάς γάτας πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, ανεξαρτήτως προσθήκης νέου μέλους μέσα στο σπίτι.

Χρήσιμα tips για την διευκόλυνση της καθημερινότητας σας με μία Γάτα:

 Όπως είπαμε και παραπάνω, με τον ερχομό μιας νέας γάτας στο σπίτι πρέπει να είναι εξασφαλισμένο κάποιο δωμάτιο ή σπιτάκι που θα κοιμάται, ένας ξεχωριστός χώρος με λίγα λόγια.

 Αυτό είναι το πρώτο και ενδεχομένως προσωρινό βήμα έως ότου το γατάκι συνηθίσει στους ρυθμούς της οικογένειας μας.

 Μόλις το κατοικίδιο εναρμονιστεί με το περιβάλλον και την γατοοικογένεια, δώστε του τη δυνατότητα να εξερευνήσει και τους υπόλοιπους χώρους.

 Όλες οι γάτες, ειδικά τα νεογέννητα ή ντροπαλά γατάκια έχουν μια ροπή προς το κρυφτό. Συνήθως τους αρέσει να κρύβονται μέσα σε χαρτόκουτα ή κάτω από πολυθρόνες με ρυχτάρια.

 Για ένα νεοφερμένο γατάκι, τον πρώτο καιρό καλό είναι να μην υπάρχουν βαριά έπιπλα μέσα στο δωμάτιο του, για να το βρίσκετε εύκολα, αν σας κρύβετε.

 Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, λατρεύουν να σας νιώθουν κοντά τους. Μάλιστα, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στη μυρωδιά σας. Το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε κάποιο ρούχο ή ύφασμα με το άρωμα σας, για να νιώθουν οικεία και ευχάριστα.

 Τα μικρά μας αιλουροειδή αγαπούν να «ακονίζουν» τα νύχια τους! Ένα ονυχοδρόμειο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο για γρατζούνισμα τις διασκεδάζει και απελευθερώνει από άγχος και στρες. Αν το γατάκι είναι νεόφερτο, το καλύτερο είναι τα αντικείμενα αυτά να μην έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί.

 Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει πάντα διαθέσιμο μπολ νερού, φαγητού και η άμμος της γάτας.

 Ως γνωστόν, οι ντροπαλές γάτες δεν τρώνε τις πρώτες δυο μέρες και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα διάρροιας. Η καλύτερη ιδέα είναι να δοκιμάσετε κονσέρβα για γάτες με γεύση τόνου ή σολομού και αν το πρόβλημα συνεχιστεί να επισκεφθείτε κάποιον κτηνίατρο.

 Τα παιχνίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μιας γάτας και τις κρατάνε απασχολημένες για πολλές ώρες.

 Επιπλέον, αποβάλλουν το άγχος- στρες τους, ξεσπούν τη νευρικότητα τους και νιώθουν ευχαρίστηση. Οι μπάλες και τα ποντίκια είναι πάντα καλή επιλογή!

 Πέραν όλων των προαναφερθέντων, το πιο σημαντικό είναι η αλληλεπίδραση του ζώου με τον άνθρωπο. Στην αρχή σεβαστείτε το άγχος της γάτας και δώστε της προσωπικό χρόνο και χώρο. Σταδιακά, κάντε τις δουλειές σας μέσα στο σπίτι και φερθείτε φυσιολογικά, υπό τη παρουσία της.

Δύο Γάτες στο ίδιο Σπίτι; Η πρώτη γνωριμία!

Το Στάδιο της μη – επαφής.

1. Σταδιακή γνωριμία.

 Κρίνεται απαραίτητο να μην υπάρξει άμεση επαφή και γνωριμία μιας νεοφερμένης γάτας με αυτές που υπάρχουν ήδη στην οικογένεια.

 Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές δυσμενείς αντιδράσεις στις γάτες, συμπεριλαμβανομένου του φόβου, του θυμού, της άρνησης για χρήση της άμμου. Η σταδιακή γνωριμία αποτελεί την ιδανική επιλογή.

2. Μυρωδιά.

 Η αίσθηση της όσφρησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των μικρών μας αιλουροειδών. Ακόμα και κάτω από κλειστές πόρτες, οι γάτες μυρίζουν η μία την άλλη και εναρμονίζονται μεταξύ τους.

Εξερεύνηση του περιβάλλοντα χώρου.

 Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αφήσετε το νέο γατάκι να εξερευνήσει και να μυρίσει το υπόλοιπο σπίτι. Καλό είναι οι υπόλοιπες γάτες να μην βρίσκονται στον ίδιο χώρο, για να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ τους.

Η πρώτη επαφή.

 Βάλτε το γατάκι μέσα σε ένα κλουβί μεταφοράς και τοποθετήστε το στον ίδιο χώρο με τις άλλες γάτες, προκειμένου να δουν και να μυρίσουν η μία την άλλη. Διατηρήστε σύντομη την πρώτη επαφή και επαναλάβετε το μία με δύο φορές τη μέρα δίνοντας λιχουδιές και στις δύο γάτες.

Στάδιο της αλληλεπίδρασης.

 Μπορείτε να επιτρέψετε τη συνύπαρξη ανάμεσα στις γάτες στο ίδιο δωμάτιο, υπό τη προϋπόθεση ότι θα επιβλέπετε τη κατάσταση. Με αυτό το τρόπο μαθαίνουν και συνηθίζουν σιγά σιγά η μία την άλλη.

 Σε περίπτωση επίθεσης, χωρίστε αμέσως τις γάτες και αποτρέψτε ανάλογες μελλοντικές συμπεριφορές, ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις μεταξύ τους σχέσεις.

 Αν η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, θα μπορούσατε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε μια κατασκευή με διαχωριστικό τζαμάκι, όπου θα υπάρχει ορατότητα και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μικρά μας αιλουροειδή, αλλά όχι φυσική επαφή.

Επίτευξη της ενσωμάτωσης.

 Μετά από αρκετούς μήνες οι γάτες συνηθίζουν και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της οικογένειας στην οποία ανήκουν, αλληλεπιδρώντας θετικά με τις υπόλοιπες γάτες.

 Ωστόσο, οι γάτες είναι κυριαρχικά ζώα και δεν είναι αφύσικο να γκρινιάξουν, να μουγκρίσουν ή να χτυπήσουν ελαφρώς κάποια άλλη γατούλα. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να υπάρχει ιεραρχία στο σπίτι σας και να επιβάλλεται η τάξη και η ασφάλεια για όλα τα μέλη του σπιτιού, με σκοπό να αποφευχθούν οι παραπάνω κίνδυνοι .

Σκύλος και Γάτα στο ιδιο σπιτι; Η πρώτη γνωριμία!

Στάδιο της μη -επαφής

 • Σταδιακή γνωριμία

 Κρίνεται απαραίτητο να μην υπάρξει άμεση επαφή και γνωριμία μιας νεοφερμένης αδέσποτης ή δεσποζόμενης γάτας με έναν σκύλο της οικογένειας.

 Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές δυσμενείς αντιδράσεις στα κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένου του φόβου, του θυμού, της άρνησης για χρήση της άμμου. Η σταδιακή γνωριμία αποτελεί την ιδανική επιλογή.

 • Μυρωδιά

 Η αίσθηση της όσφρησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα τόσο του σκύλου όσο και της γάτας. Ακόμα και κάτω από κλειστές πόρτες, τα κατοικίδια μυρίζουν το ένα το άλλο και εναρμονίζονται μεταξύ τους.

Στάδιο της ανταλλαγής πόστων

 Αν τα μόνα κατοικίδια στο σπίτι είναι ο σκύλος και η γάτα, η ανταλλαγή πόστων βοθάει το γατάκι να εξερευνεί τον χώρο, να μένει μόνη στο σπίτι μια-δυο ώρες τη μέρα και να μάθει τη διαρύθμιση του σπιτιού ανενόχλητο.

 Καλό είναι ο σκύλος να βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο, μέχρι την ουσιαστική γνωριμία τους.

Η πρώτη επαφή

 • Σκύλος με λουρί

 Εφόσον η γάτα έχει μάθει τα «κατατόπια» του σπιτιού, ήρθε η ώρα να συναντηθούν τα δύο ζώα στον ίδιο χώρο. Για παν ενδεχόμενο, φορέσετε στο σκυλάκι το λουρί του και έχετε μαζί σας κάποιες λιχουδιές, ώστε να παραμείνει ήρεμος και ευχαριστημένος.

 • Εντολές προς τον σκύλο

 Ως αρχηγός και αφεντικό του σκύλου, δώστε του την εντολή να καθίσει και να εστιάσει σε σας. Εν συνεχεία, προσφέρετε του το αγαπημένο του παιχνίδι και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Αν κινηθεί προς το μέρος της γάτας, τραβήξτε ελαφρά το λουρί και δώστε του μια λιχουδιά.

 Σκοπός είναι ο σκύλος να καταλάβει ότι η γάτα δεν αποτελεί θήραμα, απειλή ή παιχνίδι. Αν κινείται προς το μέρος της γάτας, απομακρύνετε έναν εκ των δύο από το δωμάτιο. Επαναλάβετε τη συνάντηση, μέχρι ο σκύλος να υπακούει και να αγνοεί ή να αποδέχεται τη νέα γατούλα.

 • Επίβλεψη

 Μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια έχουν αναπτύξει γερές βάσεις φιλίας και αποδοχής, θα ήταν πρέπον να είστε πάντα παρόντες, όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

 • Εξασφάλιση προσωπικού χρόνου.

 Ομοίως με τα αφεντικά τους, όλα τα κατοικίδια έχουν την ανάγκη προσωπικού χρόνου και χώρου, προκειμένου να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν από άγχος και πίεση.

 Εξασφαλίστε κάποιον ειδικό χώρο ή ένα γατόδεντρο, ώστε να αποσύρονται, όποτε το επιθυμούν.

Γνωριμία Γάτας και Παιδιού!

Η πρώτη καλή εντύπωση

 Η καλή εντύπωση είναι βασικός παράγοντας τόσο στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, όσο και σε αυτές μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

 Όσον αφορά στα παιδιά, θεωρείται απαραίτητο να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα, ειδικά στις γάτες, δεδομένου ότι τα αγαπητά μας αιλουροειδή είναι λιγάκι ‘’απαιτητικά’’ και ανεξάρτητα πλάσματα.

 Κατά τη πρώτη γνωριμία, ζητήστε από το παιδί να καθίσει ήσυχο στον χώρο, για να μη τρομάξει η γάτα. Αν έχετε μωράκι ή νήπιο στο σπίτι, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο πάρκο του, για να παίζει ανενόχλητο και ήρεμο.

 Καλό είναι να υπάρχει κάποια εύκολη διέξοδος για το κατοικίδιο, σε περίπτωση που θελήσει να αποχωρήσει.

 Αφήστε τη γάτα να πλησιάσει, να μυρίσει από μόνη της το παιδί και να έχει πλήρη ελευθερία και πρωτοβουλία κινήσεων.

 Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνετε της λίγες λιχουδιές, για να τη κρατάτε ευχαριστημένη. Αν το παιδί ενθουσιαστεί υπερβολικά, απομακρύνετε το από το κατοικίδιο, για να αποφευχθούν τυχόν άγαρμπες κινήσεις.

 Σίγουρα, δεν πρέπει να αφήεντε το παιδί μόνο με την γάτα γιατί κάποια άγαρμπη κίνηση του παιδιού μπορεί να οδηγήσει την γατούλα σε κάποια κίνηση αντίδρασεις και να έχουμε κάποιο ανεπιθύμητο περιστατικό, που είναι και ο βασικός κίνδυνος από αυτή την επαφή.

Στάδιο των περιορισμένων συναντήσεων παιδιού-γάτας.

 Το πρώτο καιρό οι συναντήσεις του ζώου με το παιδί πρέπει να είναι σύντομες και υπό επιτήρηση. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα αγγίγματα, εκτός αν είναι επιθυμία της γάτας.

 Αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά, απομακρύνετε τους από το ίδιο δωμάτιο και δοκιμάστε κάποια άλλη στιγμή.

Στάδιο της προσέγγισης της γάτας.

 Οι γάτες είναι ανεξάρτητα πλάσματα και από κάποιους θεωρούνται απρόσιτα ζωάκια. Αυτό σημαίνει ότι δεν τους αρέσει να τις αγγίζουν, να τις κυνηγάνε και να τις πιάνουν, χωρίς να δίνουν οι ίδιες το έναυσμα.

 Το παιδί πρέπει να ασχολείται με τα δικά του παιχνίδια, τις δραστηριότητες και να επιτρέπει στη γάτα να κάνει εκείνη τη πρώτη προσέγγιση.

Στάδιο της αλληλεπίδρασης παιδιού-ζώου.

 Σε αυτό το στάδιο το παιδί μαθαίνει πότε και πού μπορεί να αγγίζει με ασφάλεια το κατοικίδιο. Η επίβλεψη από τον γονέα είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν ατυχήματα, γρατζουνιές και κλάματα.

 Τα σημεία τα οποία ενδείκνυνται για χάιδεμα είναι το πηγούνι, τα μάγουλα και ανάμεσα στα αυτιά. Αντιθέτως, αποφύγετε τα χάδια στην ουρά και την κοιλιά. Τέλος, το παιδί πρέπει να μάθει πόση ώρα είναι αρκετή για χάδια και παιχνίδια με τη γάτα, ώστε να αποτραπεί η ενόχληση του ζώου.

Στάδιο των δραστηριοτήτων χωρίς αγγίγματα.

 Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που θα λατρέψει η γάτα και δεν περιλαμβάνουν λαβές και αγγίγματα στο σώμα της.

 Τα παιχνίδια με ραβδιά ή σπάγγους δίνουν τη δυνατότητα στο ζώο να μένει χαρούμενο, υγιές και να διατηρεί μια απόσταση που του προσφέρει ελευθερία κινήσεων και διαφυγής, όποτε νιώσει την ανάγκη.

 Καλό είναι να έχει άμεση πρόσβαση σε κάποιο άλλο δωμάτιο ή χώρο, για να ξεκουράζεται και να αποφορτίζεται.

 Εν κατακλείδι, ο ερχομός μιας νέας γατούλας στην οικογένεια και στο σπίτι δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές και υπερβολικό κόπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι διαθέσιμος χώρος για ύπνο και αποφόρτιση, υπομονή μέχρι να συνηθίσει τους ρυθμούς της οικογένειας, πιθανά άλλα κατοικίδια στο σπίτι και παιχνίδια και δραστηριότητες, χωρίς υπερβολικές αγκαλιές και πιασίματα.

Παρόμοια Άρθρα

7 Σχόλια

 1. Ουαου! Τέλειο άρθρο, σούπερ αναλυτικό! Μπορώ να πάρω μερικά κομμάτια του και να διανθίσω το δικό μου αντίστοιχο άρθρο, κάνοντας αναφορά με λινκ στο αρθρο αυτό;

  Ευχαριστώ πολύ
  Τσίτσος η γάτα!

  1. Γειά σου Τσίτσο.. Βεβαίως και μπορείς να χρησιμοποιήσεις κομμάτια απο το άρθρο μας με αναφορά με λινκ στο άρθρο!

   Περιμένουμε με χαρά να διαβάσουμε το άρθρο σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *