Γάτα μέσα στο Σπίτι: Tips, Φροντίδα & Κίνδυνοι

Αποφασίσατε να προσθέσετε ένα κατοικίδιο στην οικογένεια ή στο εργένικο σπίτι σας; Δείτε τα πάντα για τη φροντίδα μιας γάτας μέσα στο σπίτι!

 Ένα νέο μέλος στην οικογένεια αποτελεί ευχάριστο γεγονός και σίγουρα κρύβει πολλές εκπλήξεις, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μία νέα γάτα στο σπίτι.

 Κάτι πολύ σημαντικό είναι να έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να κάνουμε τηn καθημερινότητα και τη συμβίωση με το γατάκι μας όσο πιο διασκεδαστική και εύκολη γίνεται.

 Είναι πολύ σημαντικό εφόσον αποφασίσατε να υιοθετήσετε μία αδέσποτη γάτα ή ένα μικρό γατάκι, να γνωρίζετε την φροντίδα που χρειάζεται, καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν.

 Ο απαιτούμενος χώρος στέγασης αποτελεί έναν, αν όχι τον βασικότερο, από τους παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε.

 Ο χώρος του ζώου πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, ειδικά αν υπάρχουν και άλλες γάτες ή σκύλοι συγκάτοικοι. Ο μικρός χώρος στέγασης παρεμποδίζει την ομαλή συμβίωση και δεν θεωρείται κατάλληλο περιβάλλον για γάτες.

 Αν στην οικογένεια υπάρχει μια δεύτερη γάτα που πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, το νεοφερμένο γατάκι ενδεχομένως να της προκαλέσει περισσότερο άγχος και στρες.

 Καλό είναι η γνωριμία μεταξύ τους να είναι ομαλή, για να αποκλειστεί η πιθανότητα περαιτέρω προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς.

 Κάτι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στο κατοικίδιό σας. Παραδείγματος χάρη, αν έχετε κάποιο ζωάκι που έχει ανάρμοστη συμπεριφορά, καλό είναι να σιγουρευτείτε ότι δεν θα συμβεί κάτι άσχημο με τον ερχομό του νέου κατοικιδίου.

 Η αποκλίνουσα συμπεριφορά μιας γάτας μέσα στο σπίτι πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, ανεξαρτήτως προσθήκης νέου μέλους μέσα στο σπίτι.

 Χρήσιμα tips για την διευκόλυνση της καθημερινότητας σας με μία Γάτα

 Όπως είπαμε και παραπάνω, με τον ερχομό μιας νέας γάτας μέσα στο σπίτι πρέπει να έχετε εξασφαλίσει κάποιο δωμάτιο ή σπιτάκι που θα κοιμάται, ένας ξεχωριστός χώρος με λίγα λόγια.

 Αυτό είναι το πρώτο και ενδεχομένως προσωρινό βήμα, έως ότου το γατάκι συνηθίσει στους ρυθμούς της οικογένειας.

 Μόλις το κατοικίδιο εναρμονιστεί με το περιβάλλον και την γατοοικογένεια, δώστε του τη δυνατότητα να εξερευνήσει και τους υπόλοιπους χώρους.

 Όλες οι γάτες, ειδικά τα νεογέννητα ή ντροπαλά γατάκια για υιοθεσία έχουν μια ροπή προς το κρυφτό. Συνήθως τους αρέσει να κρύβονται μέσα σε χαρτόκουτα ή κάτω από πολυθρόνες με ρυχτάρια.

 Για ένα νεοφερμένο γατάκι, τον πρώτο καιρό, καλό είναι να μην υπάρχουν βαριά έπιπλα μέσα στο δωμάτιό του, για να το βρίσκετε εύκολα, αν σας κρύβετε.

 Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, λατρεύουν να σας νιώθουν κοντά τους. Μάλιστα, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στη μυρωδιά σας. Το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε κάποιο ρούχο ή ύφασμα με το άρωμά σας, για να νιώθουν οικεία και ευχάριστα.

 Τα μικρά μας αιλουροειδή λατρεύουν να «ακονίζουν» τα νύχια τους! Ένα ονυχοδρόμειο γάτας ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο για γρατζούνισμα τα διασκεδάζει και τα απελευθερώνει από άγχος και στρες.

 Αν το γατάκι είναι νεόφερτο, το καλύτερο είναι τα αντικείμενα αυτά να μην έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί.

 Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει επίσης πάντα διαθέσιμο μπολ νερού, φαγητού και τουαλέτα με την άμμο της γάτας.

 Ως γνωστόν, οι ντροπαλές γάτες δεν τρώνε τις πρώτες δυο μέρες και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα διάρροιας.

 Η καλύτερη λύση είναι να δοκιμάσετε κονσέρβα για γάτες με γεύση τόνου ή σολομού και, αν το πρόβλημα συνεχιστεί, να επισκεφθείτε κάποιον κτηνίατρο.

 Τα παιχνίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και τις κρατάνε απασχολημένες για πολλές ώρες.

 Επιπλέον, αποβάλλουν το άγχος/στρες τους, ξεσπούν τη νευρικότητά τους και νιώθουν ευχαρίστηση. Οι μπάλες και τα ποντίκια είναι πάντα καλή επιλογή!

 Πέραν όλων των προαναφερθέντων, το πιο σημαντικό είναι η αλληλεπίδραση του ζώου με τον άνθρωπο.

 Στην αρχή, σεβαστείτε το άγχος της γάτας και δώστε της προσωπικό χρόνο και χώρο. Σταδιακά, κάντε τις δουλειές σας μέσα στο σπίτι και φερθείτε φυσιολογικά, υπό τη παρουσία της.

 Δύο Γάτες στο ίδιο Σπίτι; Η πρώτη γνωριμία!

Το Στάδιο της μη – επαφής

 1. Σταδιακή γνωριμία

 Κρίνεται απαραίτητο να μην υπάρξει άμεση επαφή και γνωριμία μιας νεοφερμένης γάτας με αυτές που υπάρχουν ήδη στην οικογένεια.

 Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές δυσμενείς αντιδράσεις στις γάτες, συμπεριλαμβανομένου του φόβου, του θυμού και της άρνησης για χρήση της άμμου. Η σταδιακή γνωριμία αποτελεί την ιδανική επιλογή.

 2. Μυρωδιά

 Η αίσθηση της όσφρησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των μικρών μας αιλουροειδών. Ακόμα και κάτω από κλειστές πόρτες, οι γάτες μυρίζουν η μία την άλλη και εναρμονίζονται μεταξύ τους.

 3. Εξερεύνηση του περιβάλλοντα χώρου

 Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αφήσετε το νέο γατάκι να εξερευνήσει και να μυρίσει το υπόλοιπο σπίτι. Καλό είναι οι υπόλοιπες γάτες να μην βρίσκονται στον ίδιο χώρο, για να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ τους.

 4. Η πρώτη επαφή

 Βάλτε το γατάκι μέσα σε ένα κλουβί μεταφοράς και τοποθετήστε το στον ίδιο χώρο με τις άλλες γάτες, προκειμένου να δουν και να μυρίσουν η μία την άλλη.

 Διατηρήστε σύντομη την πρώτη επαφή και επαναλάβετέ τη μία με δύο φορές την ημέρα, δίνοντας λιχουδιές και στις δύο γάτες.

 5. Το στάδιο της αλληλεπίδρασης

 Μπορείτε να επιτρέψετε τη συνύπαρξη των γατών στο ίδιο δωμάτιο, υπό τη προϋπόθεση ότι θα επιβλέπετε τη κατάσταση. Με αυτό το τρόπο μαθαίνουν και συνηθίζουν σιγά σιγά η μία την άλλη.

 Σε περίπτωση επίθεσης, χωρίστε τες αμέσως και αποτρέψτε ανάλογες μελλοντικές συμπεριφορές, ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις μεταξύ τους σχέσεις.

 Αν η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, σκεφτείτε το ενδεχόμενο του να δημιουργήσετε μια κατασκευή με διαχωριστικό τζαμάκι, όπου θα υπάρχει ορατότητα και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μικρά σας αιλουροειδή, αλλά όχι φυσική επαφή.

 6. Επίτευξη της ενσωμάτωσης

 Μετά από αρκετούς μήνες, οι γάτες συνηθίζουν και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της οικογένειας στην οποία ανήκουν, αλληλεπιδρώντας θετικά με τις υπόλοιπες γάτες.

 Ωστόσο, οι γάτες είναι κυριαρχικά ζώα και δεν είναι αφύσικο να γκρινιάξουν, να μουγκρίσουν ή να χτυπήσουν ελαφρώς κάποια άλλη γατούλα.

 Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να υπάρχει ιεραρχία στο σπίτι σας και να επιβάλλεται η τάξη και η ασφάλεια για όλα τα μέλη του σπιτιού, με σκοπό να αποφευχθούν οι παραπάνω κίνδυνοι.

 Σκύλος και Γάτα στο ιδιο σπιτι; Η πρώτη γνωριμία!

 Το Στάδιο της μη -επαφής

 Σταδιακή γνωριμία

 Κρίνεται εξίσου απαραίτητο να μην υπάρξει άμεση επαφή και γνωριμία μιας νεοφερμένης αδέσποτης ή δεσποζόμενης γάτας με το σκύλο της οικογένειας, για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα ανάμεσά τους.

 Μυρωδιά

 Η αίσθηση της όσφρησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα τόσο του σκύλου, όσο και της γάτας. Ακόμα και αν βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια, καταλαβαίνουν αν υπάρχει κάποιο νέο μέλος μέσα στο σπίτι.

 Το  Στάδιο της ανταλλαγής πόστων

 Αν τα μόνα κατοικίδια στο σπίτι είναι ο σκύλος και η γάτα, η ανταλλαγή πόστων βοθάει τη γάτα να εξερευνεί τον χώρο, να μένει μόνη στο σπίτι μια-δυο ώρες την ημέρα και να μάθει τη διαρύθμιση του σπιτιού ανενόχλητη.

 Καλό είναι ο σκύλος να βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο, μέχρι την ουσιαστική γνωριμία τους.

 Η πρώτη επαφή

 1. Σκύλος με λουρί

 Εφόσον η γάτα έχει μάθει τα «κατατόπια» του σπιτιού, ήρθε η ώρα ο σκύλος και η γάτα να συναντηθούν στον ίδιο χώρο. Για παν ενδεχόμενο, φορέσετε στο σκυλάκι το λουρί του και έχετε μαζί σας κάποιες λιχουδιές, ώστε να παραμείνει ήρεμος και ευχαριστημένος.

 2. Εντολές προς το σκύλο

 Ως αρχηγός και αφεντικό του σκύλου, δώστε του την εντολή να καθίσει και να εστιάσει τη προσοχή του σε σας.

 Εν συνεχεία, προσφέρεέ του το αγαπημένο του παιχνίδι και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Αν κινηθεί προς το μέρος της γάτας, τραβήξτε ελαφρά το λουρί και δώστε του μια λιχουδιά.

 Σκοπός είναι ο σκύλος να καταλάβει ότι η γάτα δεν αποτελεί θήραμα, απειλή ή παιχνίδι.

 Αν κινείται προς το μέρος της γάτας, απομακρύνετε έναν εκ των δύο από το δωμάτιο. Επαναλάβετε τη συνάντηση, μέχρι ο σκύλος να υπακούει στις εντολές σας και να αγνοεί ή να αποδέχεται τη νέα γατούλα.

 3. Επίβλεψη

 Μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια έχουν αναπτύξει γερές βάσεις φιλίας και αποδοχής, θα ήταν πρέπον να είστε πάντα παρόντες, όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

 4. Εξασφάλιση προσωπικού χρόνου

 Ομοίως με τα αφεντικά τους, όλα τα κατοικίδια έχουν την ανάγκη προσωπικού χρόνου και χώρου, προκειμένου να χαλαρώνουν και να αποφορτίζονται από το άγχος και την πίεση.

 Εξασφαλίστε κάποιον ειδικό χώρο ή ένα γατόδεντρο, ώστε να αποσύρονται, όποτε το επιθυμούν.

 Γνωριμία Γάτας και Παιδιού!

 Η πρώτη καλή εντύπωση

 Η καλή εντύπωση είναι βασικός παράγοντας τόσο στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, όσο και σε αυτές μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

 Όσον αφορά στα παιδιά, θεωρείται απαραίτητο να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα, ειδικά στις γάτες, δεδομένου ότι τα αγαπητά μας αιλουροειδή είναι λιγάκι απαιτητικά και ανεξάρτητα.

 Κατά την πρώτη γνωριμία, ζητήστε από το παιδί να καθίσει ήσυχο στον χώρο, για να μη τρομάξει τη γάτα. Αν έχετε μωράκι ή νήπιο στο σπίτι, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο πάρκο του, για να παίζει ανενόχλητο και ήρεμο.

 Καλό είναι να υπάρχει κάποια εύκολη διέξοδος για το κατοικίδιο, σε περίπτωση που θελήσει να αποχωρήσει.

 Αφήστε τη γάτα να πλησιάσει, να μυρίσει από μόνη της το παιδί και να έχει πλήρη ελευθερία και πρωτοβουλία κινήσεων.

 Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνετέ της λίγες λιχουδιές, για να την κρατάτε ευχαριστημένη. Αν το παιδί ενθουσιαστεί υπερβολικά, απομακρύνετέ το από κοντά της.

 Σίγουρα, δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί μόνο με την γάτα γιατί κάποια άγαρμπη κίνηση του παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ανεπιθύμητο περιστατικό, που είναι και ο βασικός κίνδυνος από αυτήν την επαφή.

 Το στάδιο των περιορισμένων συναντήσεων παιδιού-γάτας.

 Τον πρώτο καιρό, οι συναντήσεις του ζώου με το παιδί πρέπει να είναι σύντομες και υπό επιτήρηση. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα αγγίγματα, εκτός αν είναι επιθυμία της γάτας.

 Αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά, απομακρύνετέ τους από το ίδιο δωμάτιο και δοκιμάστε κάποια άλλη στιγμή.

 Το στάδιο της προσέγγισης της γάτας

 Οι γάτες είναι ανεξάρτητα πλάσματα και από κάποιους θεωρούνται απρόσιτα ζωάκια. Αυτό σημαίνει ότι δεν τις αρέσει να τις αγγίζουν, να τις κυνηγάνε και να τις πιάνουν, χωρίς να δίνουν οι ίδιες το έναυσμα.

 Το παιδί πρέπει να ασχολείται με τα δικά του παιχνίδια και να αφήνει τη γάτα να κάνει εκείνη την πρώτη προσέγγιση.

 Το στάδιο της αλληλεπίδρασης παιδιού-ζώου

 Σε αυτό το στάδιο, το παιδί μαθαίνει πότε και πού μπορεί να αγγίζει με ασφάλεια το κατοικίδιο. Η επίβλεψη από τον γονέα είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν ατυχήματα, γρατζουνιές και κλάματα.

 Τα σημεία τα οποία ενδείκνυνται για χάιδεμα είναι το πηγούνι, τα μάγουλα και η περιοχή ανάμεσα στα αυτιά.

 Αντιθέτως, αποφύγετε τα χάδια στην ουρά και την κοιλιά. Τέλος, το παιδί πρέπει να μάθει πόση ώρα είναι αρκετή για χάδια και παιχνίδια με τη γάτα, ώστε να αποτραπεί η ενόχληση του ζώου.

 Το στάδιο των δραστηριοτήτων χωρίς αγγίγματα

 Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που θα λατρέψει η γάτα και δεν περιλαμβάνουν λαβές και αγγίγματα στο σώμα της.

 Τα παιχνίδια με ραβδιά ή σπάγγους δίνουν τη δυνατότητα στο ζώο να μένει χαρούμενο, υγιές και να διατηρεί μια απόσταση που του προσφέρει ελευθερία κινήσεων και διαφυγής, όποτε νιώσει την ανάγκη να απομακρυνθεί.

 Καλό είναι να έχει άμεση πρόσβαση σε κάποιο άλλο δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού, για να ξεκουράζεται και να αποφορτίζεται.

 Ο ερχομός μιας νέας γατούλας στην οικογένεια και στο σπίτι δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές και υπερβολικό κόπο.

 Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για ύπνο και αποφόρτιση, υπομονή μέχρι να συνηθίσει τους ρυθμούς της οικογένειας και άλλα κατοικίδια, όπως επίσης παιχνίδια και δραστηριότητες, χωρίς υπερβολικές αγκαλιές και πιασίματα.

 Από εκεί και έπειτα, σιγά σιγά θα συνηθίσει το νέο περιβάλλον της και θα αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο τους ανθρώπους της, μέχρι τελικά να νιώσει ισάξιο μέλος της οικογένειας.

Παρόμοια Άρθρα

7 Σχόλια

  1. Ουαου! Τέλειο άρθρο, σούπερ αναλυτικό! Μπορώ να πάρω μερικά κομμάτια του και να διανθίσω το δικό μου αντίστοιχο άρθρο, κάνοντας αναφορά με λινκ στο αρθρο αυτό;

    Ευχαριστώ πολύ
    Τσίτσος η γάτα!

    1. Γειά σου Τσίτσο.. Βεβαίως και μπορείς να χρησιμοποιήσεις κομμάτια απο το άρθρο μας με αναφορά με λινκ στο άρθρο!

      Περιμένουμε με χαρά να διαβάσουμε το άρθρο σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *