Γάτα σε διαμέρισμα: 6 μοναδικά Tips συγκατοίκησης!

Έχετε ή θέλετε για συντροφιά μία γάτα και σκέφτεστε τους κινδύνους σε ένα διαμέρισμα; Διαβάστε τώρα 6 συμβουλές για να σας λύσουν τα χέρια!

 Ποιος δεν θα ήθελε να απολαμβάνει καθημερινά τη χνουδωτή παρέα μιας γατούλας στο σπίτι του και να παρατηρεί τις χαριτωμένες της συνήθειες; Βέβαια, ένα κατοικίδιο και δη σε ένα διαμέρισμα, απαιτεί υπευθυνότητα και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κάποιες προφυλάξεις, προκειμένου να είναι υγιές, χαρούμενο και ασφαλές!

 Δεδομένου ότι οι γάτες είναι δραστήρια και ενεργητικά πλάσματα, πρέπει να κάνουμε το διαμέρισμα μας έναν ασφαλή και κατάλληλο χώρο για το κατοικίδιο μας.

  1. Ασφαλίζουμε το μπαλκόνι του σπιτιού.

 Το μπαλκόνι είναι από τους πιο όμορφους χώρους ενός διαμερίσματος, αλλά ελλοχεύει και κινδύνους για τα κατοικίδια μας, οπότε καλό είναι να έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Η πρώτη επαφή της μικρής γατούλας με το μπαλκόνι του σπιτιού μας πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια.

 Μπορούμε να βάλουμε ένα φίμωτρο στο γατάκι μας, να του βάλουμε ένα λουρί και να δέσουμε το γατάκι ελαφρά στα κάγκελα του μπαλκονιού μας. Με αυτόν τον τρόπο το αφήνουμε να εξερευνήσει και να περιπλανηθεί, αλλά να μην πέσει κάτω στη προσπάθεια του να κυνηγήσει κάτι.

 Μια άλλη επιλογή είναι να κάνουμε κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε, όταν έχουμε μωρά στο σπίτι μας. Τοποθετούμε ένα ανθεκτικό και γερό πλέγμα στα κάγκελα του σπιτιού μας, προκειμένου να μην μπορέσει να περάσει μέσα από τα κάγκελα το γατί μας.

 Καλό είναι το πλέγμα να είναι αρκετό ψηλό, διότι δεν έχουμε να κάνουμε με κανένα τυχαίο ζώο! Ως γνωστόν, οι γάτες είναι δεινές στα άλματα και δεν φοβούνται τα ύψη, ωστόσο, το πλέγμα μπορεί να αναχαιτίσει τη προσπάθεια τους να πηδήξουν από το μπαλκόνι.

 Σε περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης του διαμερίσματος και θέλετε κάτι πιο καλαίσθητο για το μπαλκόνι σας, αλλά εξίσου ασφαλές για τη γάτα σας, μπορείτε να τοποθετήσετε παραθυρόφυλλα. Το γατάκι θα είναι ασφαλές και θα έχει και θέα!

  1. Επιλέγουμε τη κατάλληλη άμμο για γάτα.

 Η άμμος της γάτας είναι από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, όταν έχουμε να κάνουμε με γάτα. Το κυριότερο θέμα είναι να βολεύει τη γατούλα μας, αλλά και να είναι τοποθετημένη στο κατάλληλο μέρος του διαμερίσματος. Συνήθως, η άμμος τοποθετείται στο μπάνιο ή στο μπαλκόνι, διότι το μπάνιο είναι ασφαλές μέρος τη νύχτα ή, όταν λείπουμε από το σπίτι, ενώ το μπαλκόνι είναι συνεχώς αεριζόμενο και δεν κρατάει μυρωδιές.

 Όταν πρόκειται να αγοράσουμε άμμο για τη γατούλα μας, καλό είναι να επενδύσουμε σε μια άμμο που να μαζεύεται εύκολα και να μην γεμίζει σκόνη. Με αυτόν τον τρόπο λερώνεται λιγότερο και καθαρίζεται ευκολότερα. Επίσης, πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές και τις προτιμήσεις του κατοικίδιου μας, διότι όλοι ξέρουμε πόσο απαιτητικές και δύσκολες μπορούν να γίνουν οι χνουδωτές φιλενάδες μας με τη τουαλέτα τους!

  1. Καθαρίζουμε συχνά το σπίτι.

 Ο καθαρισμός του σπιτιού με οποιοδήποτε κατοικίδιο και ειδικά ο χώρος της τουαλέτας τους, είναι ό,τι πιο σημαντικό στο ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας του ζώου. Οι μικροί χώροι με περιορισμένο εξαερισμό και ελλιπή καθαρισμό γίνονται εύκολα εστία οσμών και μικροβίων, οπότε, αυτομάτως, θίγεται η υγεία της γάτας μας.

 Επίσης, εκτός από τον χώρο της τουαλέτας, πρέπει να καθαρίζουμε πολύ συχνά τα μπολ φαγητού και νερού των κατοικίδιων μας, προκειμένου να κρατήσουμε μακριά ζουζούνια και μικρόβια.

  1. Κλείνουμε τα ντουλάπια και δεν αφήνουμε επικίνδυνα πράγματα στα ράφια.

 Οι γάτες πέρα από νιαούρηδες είναι περίεργες και τους αρέσει να σκαρφαλώνουν στα πιο απίθανα μέρη του σπιτιού. Αν η γάτα μας είναι υπερκινητική και δραστήρια μέσα στο σπίτι μας, καλό είναι να απομακρύνουμε γυάλινα αντικείμενα από τα ράφια του σπιτιού μας, ώστε να μην έχουμε ατυχήματα.

 Αν δε, πρέπει να λείψουμε από το σπίτι πολλές ώρες, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα σε κλειστά ντουλάπια ή σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση το γατάκι μας.

5. Δημιουργούμε ένα διασκεδαστικό κλίμα.

 Οι γάτες δεν είναι προορισμένες από τη φύση τους να κάθονται όλη μέρα στον καναπέ και να μένουν άπραγες. Αντιθέτως, χρειάζονται προσοχή και δραστηριότητες από το αφεντικό τους, προκειμένου να μένουν υγιείς και ευτυχισμένες.

 Ένα κατοικίδιο που δεν έχει ευκαιρίες για παιχνίδι αρχίζει να βαριέται και, σταδιακά, αποκτάει καταστροφική συμπεριφορά, όπως να γρατζουνάει τα έπιπλα, τα ρούχα και να ρίχνει αντικείμενα στο πάτωμα.

 Σε αυτή τη περίπτωση, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας, διότι παραμελούμε τα κατοικίδια μας. Μία γάτα είναι ευτυχισμένη, όταν της αφιερώνουμε λίγο χρόνο για γυμναστική , σωματική και πνευματική διέγερση.

 Μια πολύ καλή λύση είναι να εναλλάσσουμε τα παιχνίδια της, ώστε να μην τα βαριέται ποτέ, να δημιουργούμε «κρυψώνες» μέσα στο σπίτι, διότι, ως γνωστόν, οι γάτες λατρεύουν να κρύβονται σε περίεργα μέρη, αλλά και να δημιουργούμε ψηλά μέρη στα οποία μπορεί να σκαρφαλώνει με ασφάλεια.

 Επίσης, μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα ονυχοδρόμιο για γάτα, ώστε να ακονίζει τα νύχια της με ασφάλεια και να μη βάζει στο στόχαστρο τα μαξιλάρια του καναπέ! Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιο μας ακόμα και μέσα σε ένα μικρό διαμερισματάκι. Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο για μια γάτα από το να νιώθει ότι αποτελεί έμπρακτα κομμάτι της ζωής μας!

6. Φροντίζουμε το κατοικίδιο μας ακόμα και στις διακοπές.

 Αν πρόκειται να πάμε διακοπές χωρίς τη γάτα μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε τον ιδανικό χώρο για να μένει με ασφάλεια και παρέα. Το να μείνει μόνη της η γάτα στο σπίτι και να πηγαίνει κάποιος φίλος μας να την επιβλέπει μια φορά τη μέρα δεν αποκλείει τη πιθανότητα να συμβεί κάτι άσχημο.

 Η καλύτερη λύση είναι μείνει με κάποιον φίλο μας που εμπιστεύεται, προκειμένου να είναι ασφαλής όλο το 24ωρο, να παίζει και να εξερευνεί νέους χώρους. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υπάρχει και η λύση του ξενοδοχείου κατοικίδιων ζώων όπου θα λαμβάνει την δέουσα προσοχή και φροντίδα.

 Επιλογικά, ένα διαμέρισμα δεν είναι απαγορευτικός χώρος για να μείνει μια γάτα και να μεγαλώσει με αγάπη και φροντίδα, αρκεί να έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία της μέσα σε αυτό. Δεδομένου ότι οι γάτες είναι δραστήρια και ενεργητικά πλάσματα, πρέπει να έχουμε φροντίσει, ώστε το σπίτι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις συνήθειες τους.

 Επίσης, μια γάτα απαιτεί καθημερινή γυμναστική και παιχνίδια με το αφεντικό της, προκειμένου να είναι υγιής, χαρούμενη και να μην πλήττει. Ο ποιοτικός χρόνος με τα κατοικίδια μας είναι ό,τι πιο σημαντικό τόσο για τη δικής τους ψυχολογία, όσο και για τη δική μας!

Παρόμοια Άρθρα

Η Γλώσσα του σώματος της γάτας

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά, τόσο για εμάς, όσο και για τις γάτες μας που είναι ο μοναδικός τρόπος για να μας μιλάνε. Γνωρίστε τις προθέσεις της γάτας σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *