Γλώσσα σώματος Σκύλου: 7 βασικά σημεία!

Αναρωτιέστε τι σημαίνουν, άραγε, οι κινήσεις των σκύλων σας; Δείτε τώρα 7 σημεία της Γλώσσας σώματος του Σκύλου σας, για να επικοινωνείτε καλύτερα!

 Γλώσσα σώματος είναι η επικοινωνία μέσω κινήσεων και βλεμμάτων, χωρίς τη παραμικρή χρήση του λόγου. Και στη περίπτωση των τετράποδων φίλων μας, η γλώσσα σώματος του σκύλου αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας και στηρίζεται σε εφτά άξονες: τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα, το τρίχωμα, η ουρά, ο ιδρώτας και η στάση του σώματος.

 Η αποσαφήνιση της γλώσσας του σώματος στους σκύλους στηρίζεται στα εξής εφτά σημεία:

1. Μάτια

 Το σημαντικό κομμάτι στα μάτια του σκύλου είναι ο σκληρός χιτώνας, το λευκό τμήμα. Όταν ο σκύλος νιώθει πίεση και στρες τα μάτια του γίνονται περισσότερο στρογγυλά ή στην άκρη του ματιού εμφανίζεται πολύ έντονα το άσπρο τμήμα. Σε κάθε περίπτωση, αν επιθυμούμε να εξετάσουμε το κατοικίδιο μας καλό είναι να εστιάζουμε στο λευκό τμήμα και στην ένταση του βλέμματος του.

 Μία ακόμα ένδειξη φόβου ή διέγερσης είναι η διαστολή της κόρης. Το βλέμμα των ματιών είναι διαφανές, «κενό» και σηματοδοτούν φόβο, στρες ή απειλή.

 Όταν τα μάτια έχουν αμυγδαλωτό σχήμα, δεν φαίνεται καθόλου το λευκό τμήμα στο εσωτερικό τους και φαίνονται μισοκλειστά, το σκυλί σας είναι χαλαρό και ήρεμο.

2. Το Στόμα του Σκύλου

 Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τη διάθεση και τη συμπεριφορά του σκύλου παρατηρώντας το στόμα του.

Όταν το στόμα είναι μισάνοιχτο, οι άκρες έχουν ελαφριά κλίση προς τα πάνω και ο σκύλος βαριανασαίνει, το ζώο είναι σε χαλαρή διάθεση.

 Υπό τη συνθήκη φόβου ή έντονου στρες, το στόμα είναι κλειστό, τα χείλια του τραβιούνται προ τις γωνίες, ο σκύλος βαριανασαίνει και μπορεί να κλείσει απότομα το στόμα του. Επιπλέον, αν το σκυλάκι βγάζει σάλια, χωρίς να έχει μπροστά του φαγητό, ενδέχεται να φοβάται και να αγχώνεται.

 Ένας σκύλος που θέλει να προειδοποιήσει για κάτι επιδεικνύει συγκεκριμένη κινησιολογία. Συγκεκριμένα, η μουσούδα του ρυτιδιάζει, σηκώνει όρθια τα χείλια του και δείχνει τα μπροστινά του δόντια.

 Συχνά, αυτές οι κινήσεις συνοδεύονται από έντονη στάση του μετώπου, στρογγυλά μάτια που υπερτερεί ο σκληρός χοιτώνας, δηλαδή το λευκό τμήμα και πλήρη διαστολή της κόρης.

Υπάρχει, επίσης, το περίφημο «χαμόγελο» του σκύλου. Συνήθως συνοδεύεται από κατεβασμένο κεφάλι, κουνιστή ουρά, ίσια αυτιά, μισόκλειστα μάτια, χαλαρή στάση σώματος και μερικές φορές επίδειξη των δοντιών του.

 Ένας σκύλος που δείχνει τα μπροστινά του δόντια δεν εκφράζει πάντα θυμό, οπότε πρέπει να παρατηρούμε τη συνολική συμπεριφορά του πριν βγάζουμε συμπεράσματα.

Το χασμουρητό και το γλείψιμο των χειλιών μπορεί να είναι, επίσης,  σημάδια στρες και άγχους, ειδικά, όταν συνοδεύονται από σφιχτό στόμα και ήχο κλαψουρίσματος.

 Σε αυτή τη περίπτωση ο σκύλος αντιμετωπίζει κάποια απειλή του περιβάλλοντος ή οσμίζεται έναν «νέο» και περίεργο τετράποδο φιλαράκο.

3. Αυτιά

 Τα αυτιά μπορούν να εκφράσουν πολλά «μηνύματα» σχετικά με το «mood» ενός σκύλου. Ανάλογα με τη διάθεση τα αυτιά του σκύλου μπορεί να είναι ευθυτενή, εύκαμπτα ή να κινούνται μπρος-πίσω εκφράζοντας διαφορετικά συναισθήματα. 

 Όταν ο σκύλος νιώθει ήρεμα και χαλαρά, τα αυτιά του έχουν κλίση προς τα πίσω ή τις άκρες. Σε περίπτωση υπερδιέγερσης, τα αυτιά μετακινούνται προς τα μπροστά υποδεικνύοντας κάτι συγκεκριμένο.

 Κατά τη πλήρη μετακίνηση των αυτιών σε προστινή θέση το μέτωπο του σκύλου ρυτιδιάζει.

4. Η ουρά

Η στάση της ουράς «λέει» πολλά για τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σκύλος. Δύο πράγματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν κοιτάμε την ουρά του ζώου: Η θέση της βάσης της ουράς και οι κινήσεις της.

 Όταν ο σκύλος είναι χαλαρός και ήρεμος, η ουρά επεκτείνεται πέραν ή και κάτω από τη σπονδυλική στήλη. Όσο περισσότερο το ζώο ενθουσιάζεται ή διεγείρεται, τόσο η ουρά του υψώνεται.

 Η ουρά μπορεί είτε να κινείται χαλαρά αριστερά δεξιά, είτε να ακολουθεί κυκλικές κινήσεις. Όταν υπάρχει ενθουσιώδης διάθεση, η ουρά υψώνεται προς τα πάνω ή κάνει σύντομες και απότομες κινήσεις.

 Αν ο σκύλος νιώθει φόβο, κρύβει και μαζεύει την ουρά του στα πίσω πόδια. Η ουρά γίνεται άκαμπτη ή κινείται με δυσκολία.

5. Τρίχωμα

 Περιέργως ή μη και οι σκύλοι ανατριχιάζουν ορισμένες φορές. Οι περιοχές στις οποίες ανατριχιάζουν είναι οι ώμοι, η σπονδυλική στήλη και η ουρά.

 Αυτή η φυσική αντίδραση του οργανισμού δεν είναι μόνο αποτέλεσμα θυμού ή φόβου, αλλά και σημάδι ενθουσιασμού ή παρωδικής αναστάτωσης.

 Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι σκύλοι που φοβούνται ή αγχώνονται με κάτι τείνουν να αποβάλλουν συχνότερα τρίχωμα.

6. Ιδρώτας

 Ο ιδρώτας είναι ένδειξη άγχους και στρες τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα κατοικίδια τους. Το σημείο που αποβάλλουν ιδρώτα είναι τα πατουσάκια τους, μάλιστα, όταν είναι υπερβολικά αναστατωμένα, αφήνουν παντού πατημασιές.

 Επιπλέον, το έντονο στρες συνοδεύεται από βαριά ανάσα, σφιχτό στόμα και ρυτιδιασμένη μουσούδα.

7. Στάση του Σώματος του Σκύλου

 Οι σκύλοι έχουν συγκεκριμένη κινησιολογία και στάση σώματος την ώρα του παιχνιδιού. Στην αρχή σκύβουν το κεφάλι σαν υπόκλιση, κάνουν σβούρες γύρω από την ουρά τους, κάνουν υπερβολικούς μορφασμούς και απότομες παύσεις.

 Αντίθετα, αν το κατοικίδιο είναι άκαμπτο, κινείται αργά ή απομακρύνεται, δεν έχει όρεξη για παιχνίδι και κοινωνική αλληλεπίδραση με το αφεντικό του.

 Μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού ο σκύλος αρχίζει να κοιτάει αλλού, να μυρίζει από δω και απο κει, να γρατζουνάει, να ξαπλώνει κάτω ή να απομακρύνεται. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι έλαβε τέλος.

 Ένας φοβισμένος σκυλάκος γέρνει προς τα πίσω, τρέμει, μαζεύεται, χαμηλώνει το κεφάλι του ή τον κορμό του και τρίβει τα πλευρά και τη πλάτη του στο έδαφος.

 Τα μάτια του στρογγυλεύουν, διαστέλλονται οι κόρες τους, το μέτωπο τους ρυτιδιάζει και η ουρά τους μαζεύεται και κρύβεται.

 Μόλις ο σκύλος νιώσει φόβο ή τρόμο, ενδέχεται να «παγώσει» ή να προσπαθήσει να διαφύγει. Επίσης, ορισμένα σκυλάκια δεν αντέχουν και αποβάλλουν προϊόντα ούρησης ή κένωσης.

 Υπό συνθήκη θυμού και επιθετικότητας, ο σκύλος μεγαλώνει το σώμα του, σηκώνει το κεφάλι του πάνω στους ώμους του, εστιάζει το βάρος του στο κέντρο, στα τέσσερα πόδια ή μόνο στα μπροστινά ποδαράκια. Επίσης, ρυτιδιάζει η μουσούδα του, στενεύει τα χείλη του και έχει «σκληρά μάτια».

 Επιλογικά, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά από τη στάση σώματος των σκύλων. Το κάθε συναίσθημα έχει διαφορετική κινησιολογία μορφασμούς στο πρόσωπο.

 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να παρατηρούμε τη συνολική αντίδραση του ζώου και το περιβάλλον που διαδραματίζονται αυτές οι αντιδράσεις, προτού βγάλουμε συμπεράσματα για τη διάθεση και τη συμπεριφορά του κατοικίδιου μας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *