Γλώσσα σώματος Σκύλου: 7 βασικά σημεία!

Αναρωτιέστε τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων σας; Δείτε τώρα 7 σημεία της Γλώσσας σώματος του Σκύλου σας, για να επικοινωνείτε καλύτερα!

 Η γλώσσα του σώματος είναι η επικοινωνία μέσω κινήσεων και βλεμμάτων, χωρίς την παραμικρή χρήση του λόγου.

 Σίγουρα σας έχει τύχει να αναρωτηθείτε τι σημαίνουν οι κινήσεις του σκύλου σας και τι θέλει να σας πει με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και αντιδράει στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του.

 Και στη περίπτωση των τετράποδων φίλων μας, η γλώσσα σώματος του σκύλου αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας και στηρίζεται σε εφτά άξονες: στα μάτια, τα αυτιά, το στόμα, το τρίχωμα, την ουρά, τον ιδρώτας και τη στάση του σώματος.

 Η αποσαφήνιση της γλώσσας του σώματος στους σκύλους στηρίζεται στα εξής εφτά σημεία:

1. Μάτια

 Το σημαντικό κομμάτι στα μάτια του σκύλου είναι ο σκληρός χιτώνας, το λευκό τμήμα. Όταν ο σκύλος νιώθει πίεση και στρες, τα μάτια του γίνονται περισσότερο στρογγυλά ή στην άκρη του ματιού εμφανίζεται πολύ έντονα το άσπρο τμήμα.

 Σε κάθε περίπτωση, αν επιθυμούμε να εξετάσουμε το κατοικίδιο μας, καλό είναι να εστιάζουμε στο λευκό τμήμα και στην ένταση του βλέμματός του.

 Μία ακόμα ένδειξη φόβου ή διέγερσης είναι η διαστολή της κόρης. Το βλέμμα των ματιών είναι διαφανές, «κενό» και σηματοδοτεί φόβο, στρες ή απειλή.

 Όταν τα μάτια έχουν αμυγδαλωτό σχήμα, δε φαίνεται καθόλου το λευκό τμήμα στο εσωτερικό τους ή φαίνονται μισοκλειστά, τότε το σκυλί σας είναι χαλαρό και ήρεμο.

2. Το Στόμα του Σκύλου

 Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τη διάθεση και τη συμπεριφορά του σκύλου, παρατηρώντας το στόμα του.

 Όταν το στόμα είναι μισάνοιχτο, οι άκρες έχουν ελαφριά κλίση προς τα πάνω και ο σκύλος βαριανασαίνει, το ζώο είναι σε χαλαρή διάθεση.

 Υπό τη συνθήκη φόβου ή έντονου στρες, το στόμα είναι κλειστό, τα χείλια του τραβιούνται προ τις γωνίες, ο σκύλος βαριανασαίνει και μπορεί να κλείσει απότομα το στόμα του.

 Επιπλέον, αν το σκυλάκι βγάζει σάλια, χωρίς να έχει μπροστά του φαγητό, ενδέχεται να φοβάται και να αγχώνεται.

 Ένας σκύλος που θέλει να προειδοποιήσει για κάτι, επιδεικνύει συγκεκριμένη κινησιολογία. Συγκεκριμένα, η μουσούδα του ρυτιδιάζει, τα χείλια του σηκώνονται όρθια, ενώ δείχνει και τα μπροστινά του δόντια.

 Αυτές οι κινήσεις συνήθως συνοδεύονται από έντονη στάση του μετώπου, στρογγυλά μάτια που υπερτερεί ο σκληρός χοιτώνας, δηλαδή το λευκό τμήμα και πλήρη διαστολή της κόρης.

 Υπάρχει, επίσης, το περίφημο «χαμόγελο» του σκύλου. Συνήθως συνοδεύεται από κατεβασμένο κεφάλι, κουνιστή ουρά, ίσια αυτιά, μισόκλειστα μάτια, χαλαρή στάση σώματος και μερικές φορές επίδειξη των δοντιών του.

 Ένας σκύλος που δείχνει τα μπροστινά του δόντια δεν εκφράζει πάντα θυμό, οπότε πρέπει να παρατηρήσουμε τη συνολική συμπεριφορά του, πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

 Το χασμουρητό και το γλείψιμο των χειλιών μπορεί να είναι, επίσης, σημάδια στρες και άγχους, ειδικά, όταν συνοδεύονται από σφιχτό στόμα και ήχο κλαψουρίσματος.

 Σε αυτήν την περίπτωση, ο σκύλος αντιμετωπίζει κάποια απειλή του περιβάλλοντος ή οσμίζεται ένα «νέο» και περίεργο τετράποδο φιλαράκο.

3. Αυτιά

 Τα αυτιά μπορούν να εκφράσουν πολλά «μηνύματα» σχετικά με το «mood» ενός σκύλου. Ανάλογα με τη διάθεση, τα αυτιά του σκύλου μπορεί να είναι ευθυτενή, εύκαμπτα ή να κινούνται μπρος-πίσω, εκφράζοντας διαφορετικά συναισθήματα. 

 Όταν ο σκύλος νιώθει ήρεμα και χαλαρά, τα αφτιά του έχουν κλίση προς τα πίσω ή προς τις άκρες. Σε περίπτωση υπερδιέγερσης, τα αφτιά μετακινούνται προς τα μπροστά, υποδεικνύοντας κάτι συγκεκριμένο.

 Κατά την πλήρη μετακίνηση των αφτιών σε προστινή θέση το μέτωπο του σκύλου ρυτιδιάζει.

4. Η ουρά

 Η στάση της ουράς «λέει» πολλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σκύλος. Δύο πράγματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν κοιτάμε την ουρά του σκύλου: Η θέση της βάσης της ουράς και οι κινήσεις της.

 Όταν ο σκύλος είναι χαλαρός και ήρεμος, η ουρά επεκτείνεται πέρα ή και κάτω από τη σπονδυλική στήλη. Όσο περισσότερο ενθουσιάζεται ή διεγείρεται το ζώο, τόσο η ουρά του υψώνεται.

 Η ουρά μπορεί είτε να κινείται χαλαρά αριστερά δεξιά, είτε να ακολουθεί κυκλικές κινήσεις. Όταν υπάρχει ενθουσιώδης διάθεση, η ουρά υψώνεται προς τα πάνω ή κάνει σύντομες και απότομες κινήσεις.

 Αν ο σκύλος νιώθει φόβο, κρύβει και μαζεύει την ουρά του στα πίσω πόδια. Η ουρά γίνεται άκαμπτη ή κινείται με δυσκολία.

5. Τρίχωμα

 Περιέργως ή μη και οι σκύλοι ανατριχιάζουν ορισμένες φορές. Οι περιοχές στις οποίες ανατριχιάζουν είναι οι ώμοι, η σπονδυλική στήλη και η ουρά.

 Αυτή η φυσική αντίδραση του οργανισμού δεν είναι μόνο αποτέλεσμα θυμού ή φόβου, αλλά ταυτόχρονα σημάδι ενθουσιασμού ή παρωδικής αναστάτωσης.

 Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι σκύλοι που φοβούνται ή αγχώνονται με κάτι τείνουν να αποβάλλουν συχνότερα τρίχωμα.

6. Ιδρώτας

 Ο ιδρώτας είναι ένδειξη άγχους και στρες τόσο στους ανθρώπους, όσο και στους σκύλους.

 Το σημείο απ’ όπου τα σκυλιά αποβάλλουν ιδρώτα είναι τα πατουσάκια τους και όταν είναι υπερβολικά αναστατωμένα, αφήνουν παντού πατημασιές.

 Ταυτόχρονα, η πατούσα του σκύλου μπορεί να μας πει πάρα πολλά για την υγεία του κατοικιδίου μας, οπότε θα πρέπει να κοιτάμε προσεκτικά όλα τα σημεία του σώματος του σκύλου μας.

 Επιπλέον, το έντονο στρες συνοδεύεται από βαριά ανάσα, σφιχτό στόμα και ρυτιδιασμένη μουσούδα.

7. Στάση του Σώματος του Σκύλου

 Οι σκύλοι έχουν συγκεκριμένη κινησιολογία και στάση σώματος την ώρα του παιχνιδιού. Στην αρχή, σκύβουν το κεφάλι σαν υπόκλιση, κάνουν σβούρες γύρω από την ουρά τους, κάνουν υπερβολικούς μορφασμούς και απότομες παύσεις.

 Αντίθετα, αν το κατοικίδιο είναι άκαμπτο, κινείται αργά ή απομακρύνεται, δεν έχει όρεξη για παιχνίδι και κοινωνική αλληλεπίδραση με το αφεντικό του.

 Μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού, ο σκύλος αρχίζει να κοιτάει αλλού, να μυρίζει από δω και απο κει, να γρατζουνάει, να ξαπλώνει κάτω ή να απομακρύνεται. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι έλαβε τέλος.

 Ένας φοβισμένος σκυλάκος γέρνει προς τα πίσω, τρέμει, μαζεύεται, χαμηλώνει το κεφάλι του ή τον κορμό του και τρίβει τα πλευρά και τη πλάτη του στο έδαφος.

 Τα μάτια του στρογγυλεύουν, οι κόρες διαστέλλονται, το μέτωπο τους ρυτιδιάζει και η ουρά τους μαζεύεται και κρύβεται.

 Μόλις ο σκύλος νιώσει φόβο ή τρόμο, ενδέχεται να «παγώσει» ή να προσπαθήσει να διαφύγει. Επίσης, ορισμένα σκυλάκια δεν αντέχουν και αποβάλλουν προϊόντα ούρησης ή κένωσης.

 Υπό συνθήκη θυμού και επιθετικότητας, ο σκύλος μεγαλώνει το σώμα του, σηκώνει το κεφάλι του πάνω στους ώμους του, εστιάζει το βάρος του στο κέντρο, στα τέσσερα πόδια ή μόνο στα μπροστινά ποδαράκια.

 Επίσης, η μουσούδα του ρυτιδιάζει, τα χείλη του στενεύουν και έχει «σκληρά μάτια».

 Επιλογικά, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά από τη στάση σώματος των σκύλων. Το κάθε συναίσθημα έχει διαφορετική κινησιολογία και μορφασμούς στο πρόσωπο.

 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να παρατηρούμε τη συνολική αντίδραση του ζώου και το περιβάλλον που διαδραματίζονται αυτές οι αντιδράσεις, προτού βγάλουμε συμπεράσματα για τη διάθεση και τη συμπεριφορά του σκύλου μας.

Παρόμοια Άρθρα

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *