Γιατί ο σκύλος μου φοβάται; Πως να τον βοηθήσω!

Μήπως ο σκυλάκος σας τρομάζει με το παραμικρό και το βάζει “στα πόδια”; Δείτε πως θα απομακρύνετε τους φόβους του μια και καλή!

 Τελευταία έχετε παρατηρήσει πως όπου κι αν πάτε με τον σκυλάκο σας, εκείνος αντί να χαιρετάει τον κόσμο γεμάτος αυτοπεποίθηση και χάρη, κουνώντας παράλληλα την ουρά του, ξαφνικά κρύβεται πίσω σας με την ουρά στα σκέλια.

 Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου εύκολο για τους σκυλο-γονείς να παραδεχτούν πως ο αγαπημένος τους φίλος φοβάται κυριολεκτικά μέχρι και την σκιά του.

 Συχνά, μάλιστα, απορούν γιατί συμβαίνει αυτό και ψάχνουν να βρουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν.

 Λίγο πολύ, οι περισσότεροι γνωρίζουν ή έχουν έρθει αυτοπροσώπως αντιμέτωποι με κουτάβια που φοβούνται τους θορύβους, όπως οι κεραυνοί και ο συναγερμός του αυτοκινήτου.

 Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που προκαλούν φόβο στα σκυλιά. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που αξίζει να έχουμε υπόψη.

 Ορισμένες φορές είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε ότι ένας σκύλος αισθάνεται φόβο και δεν απολαμβάνει την βόλτα του, μιας και μπορεί να το εκφράζει με έμμεσο τρόπο.

 Ενδεχομένως, τείνει να γίνεται επιθετικός απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή ζωάκια, υπερπροστατευτικός απέναντι στο χώρο του ή μπορεί να «καβαλάει» με μανία το πόδι του ιδιοκτήτη του.

 Όποια κι αν είναι η κατάσταση, οφείλουμε να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στο γιατί ο σκύλος μας είναι υπερβολικά φοβιτσιάρης, να μάθουμε να ερμηνεύουμε την συμπεριφορά του, καθώς επίσης και τρόπους να τον κάνουμε να αντιμετωπίσει κατάματα τους φόβους του.

Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τα πάντα;

 Σε γενικές γραμμές, ο βασικός λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας φοβάται σε υπερβολικό βαθμό σχεδόν τα πάντα είναι απότοκο της φύσης και της ανατροφής του.

 Η γενετική κληρονομιά, οι εμπειρίες με προηγούμενους ιδιοκτήτες, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ανατράφηκε και η καθημερινότητα του σχετίζονται από κοινού με το φόβο του.

  • Έλλειψη κοινωνικοποίησης

 Η έλλειψη ομαλούς κοινωνικοποίησης και έκθεσης σε νέους ανθρώπους, ζώα και χώρους κατά την νεανική ηλικία προκαλεί φόβο κατά την ενήλικη ζωή ενός σκύλου.

 Συνήθως, η διαδικασία αυτή αφορά το διάστημα μεταξύ των 8 και 16 πρώτων εβδομάδων, όταν δηλαδή τα κουταβάκια χρειάζονται μία ποικιλία από ευχάριστες αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο γύρω τους.

 Κουτάβια που δεν έχουν λάβει ορθή κοινωνικοποίηση κατά την περίοδο αυτή είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη συναισθημάτων φόβου και άγχους, ειδικά όταν έρχονται αντιμέτωπα με οτιδήποτε καινούριο.

 Έτσι, μπορεί να δείτε το σκυλάκι σας να φοβάται άλλους ανθρώπους, που φορούν μεγάλα καπέλα ή έχουν ένα καροτσάκι μόλις περνούν δίπλα σας ή να τρομάξει με τα άλλα σκυλιά που περνούν γαυγίζοντας.

  • Κληρονομικότητα

 Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά, που έχουν αναπτύξει μία πιο αγχώδη προσωπικότητα, ίσως έχουν μία γενετική προδιάθεση στο φόβο ή τη ντροπή.

 Αντίστοιχα, κουταβάκια, που ήρθαν στη ζωή από αγχώδεις μητέρες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άγχος μεταγενέστερα στη ζωή τους.

  • Προηγούμενες εμπειρίες

 Για μερικά σκυλιά, το μόνο που χρειάζεται για να αρχίσουν να φοβούνται τα πάντα είναι έστω και μία προηγούμενη τραυματική εμπειρία.

 Για παράδειγμα, ένα σκυλάκι που ήρθε ξαφνικά αντιμέτωπο με πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μίας κατά τα άλλα χαλαρής βόλτας, ίσως ταύτισε και γενίκευσε στο μυαλό του το φόβο που ένιωσε με όλους τους δυνατούς θορύβους, όπως τις βροντές και τις αστραπές.

  • Πόνος

 Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ορισμένες συμπεριφορές που, φαινομενικά, μοιάζουν με άγχος μπορεί να είναι ένδειξη πόνου και όχι σημάδι ότι φοβάται κάτι όταν πηγαίνει την βόλτα του στο πάρκο της γειτονιάς.

 Ένα σκύλί που φαίνεται ντροπαλός και νευρικός κατά την επαφή ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιο ιατρικό ζήτημα που δεν έχει διαγνωστεί ακόμη.

 Μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε μήπως ο σκυλάκος σας νιώθει σωματικό πόνο ή ταλαιπωρία κι όχι φόβο.

Πώς αναγνωρίζω το φόβο στο σκύλο μου;

 Εάν θέλετε να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει τους φόβους του, θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε σωστά τη γλώσσα του σώματός του.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που θα εντοπίσετε, εάν προσπαθήσετε να δείτε πιο προσεκτικά:

  • Τρέμουλο.
  • Σκυμμένο σώμα με το κεφάλι προς τα κάτω.
  • Πεσμένα αφτιά.
  • Κρυμμένη ουρά.
  • Σηκωμένο τρίχωμα στο σβέρκο και την πλάτη.
  • Γρύλισμα.
  • Εμφάνιση δοντιών.

 Από την άλλη, ορισμένα σημάδια είναι δευτερογενή και χρειάζεται να παρατηρήσετε μήπως ο σκύλος σας:

  • Κοκκαλώνει σε ένα σημείο.
  • Χασμουριέται συχνά.
  • Γλείφει διαρκώς τα χείλη του.
  • Κινείται σε αργή κίνηση.
  • Προσπαθεί να απομακρυνθεί από ό,τι τον αγχώνει.
  • Αναπνέει λαχανιασμένα ή σταματάει πολύ απότομα.

 Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι η παρουσίαση επιθετικής συμπεριφοράς ξαφνικά, η απότομη αντίδρασή του όταν πάτε να του φορέσετε το λουρί του και το γαύγισμα.

Τι μπορεί να φοβηθεί δηλαδή και πώς να τον βοηθήσω;

 Συνήθως, όλοι οι σκύλοι φοβούνται πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, ενώ δεν είναι απίθανο να δείτε πως ο δικός σας φοβάται πολύ απλά, καθημερινά αντικείμενα ή καταστάσεις.

  • Τα παιδάκια

 Τα παιδάκια συνήθως είναι πολύ αυθόρμητα ως προς τις αντιδράσεις τους: τρέχουν, φωνάζουν, γενικά κάνουν χαμό και για αυτό προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στα σκυλιά.

 Επομένως, εάν ο σκυλάκος σας είναι γενικότερα φοβικός, λογικά θα αγχώνεται υπερβολικά γύρω από τα μικρά παιδιά.

 Εάν δεν έχετε οι ίδιοι παιδιά στο σπίτι, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Ο κύριος χώρος του δηλαδή, φυσιολογικά, αποτελεί ήδη ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνον. 

 Αντιθέτως, εάν ο σκυλάκος φοβάται τα δικά σας παιδιά, βρείτε τουλάχιστον ένα χώρο όπου θα μπορεί να απομονώνεται.

 Έπειτα, ένας εξειδικευμένος εκπαιδευτής θα μπορέσει να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση και να τον εκπαιδεύσει, ώστε να είναι όλοι ασφαλείς.

  • Δυνατοί θόρυβοι

 Είναι σχεδόν αδύνατον να αποτρέψετε την αντανακλαστική του αντίδραση όταν ακούει έναν ξαφνικό και δυνατό θόρυβο – λογικά το παθαίνετε και οι ίδιοι!

 Έτσι, σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι υπερβολικά φοβιτσιάρης, λογικά θα αντιδράει λίγο πιο δραματικά από εσάς.

 Για παράδειγμα, αντί απλά να τιναχτεί όταν ακούσει τις τουφεκιές το Πάσχα στο χωριό, μπορεί να αρχίσει να τρέχει μανιωδώς, να ψάχνει ένα μέρος να κρυφτεί και να αρνείται να βγει από εκεί.

 Η αντιμετώπιση είναι πιο εύκολη εάν ο σκύλος σας φοβάται και “τρέμει” τους θορύβους, όπως οι σειρήνες ή τα πυροτεχνήματα.

 Τότε, δοκιμάστε να ηχογραφήσετε αυτό τον ήχο, να τον βάζετε να ακούγεται σε άκυρες στιγμές χαμηλά και να του δίνετε λιχουδιές παράλληλα. Με τον καιρό, αυτό θα περιορίσει την αντίδρασή του.

  • Άλλα σκυλιά

 Μπορεί ο δικός σας σκυλάκος να μην είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους υπόλοιπους, εάν δεν έχει κοινωνικοποιηθεί ομαλά στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί την αργή αλληλεπίδραση με τα άλλα σκυλιά μέχρι να νιώσει πιο άνετα.

 Μια καλή λύση είναι να βρείτε ένα χαρωπό, ήρεμο σκυλάκι να σας συνοδεύει στη βόλτα σας, με κάποια απόσταση μεταξύ τους, έως ότου αισθανθούν ασφαλή.

  • Άλλοι άνθρωποι

 Μήπως ο σκύλος σας φοβάται τους αγνώστους και δε θέλει να βρίσκεται σε δημόσιους χώρους με συνωστισμό; Η λύση είναι η σταδιακή απευαισθητοποίηση.

 Θα χρειαστείτε μία «ασφαλή» ζώνη για το σκύλο σας, την εμφάνιση ενός ατόμου που δεν γνωρίζει και την παραμονή του σε ένα σημείο κοντά στη ζώνη του, από όπου θα του δίνει λιχουδιές και τέλος, την απομάκρυνσή του δεύτερου.

 Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί, πάντοτε με υπομονή και σεβασμό ως προς τα όρια του κατοικίδιου σας.

  • Το ίδιο του το αφεντικό!

 Πολλοί συνάνθρωποι μας αναρωτιούνται και προβληματίζονται “Πως γίνεται το σκυλί μου να φοβάται εμένα τον ίδιο που τον φροντίζω και κάνω τα πάντα για να νιώσει σαν στο σπίτι του”; 

 Κατ’ ουσίαν, δεν έχει να κάνει με σας, αλλά με τραυματικές εμπειρίες που είχε από τον προηγούμενο περιβάλλον διαβίωσης και τα “αφεντικά” του. Ίσως, το σκυλάκι κουβαλάει μέσα του κάποια δυσάρεστα γεγονότα και χρειάζεται να τον πείσετε για το αντίθετο.

  • Το νερό

 Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σκύλων που τρομάζουν στη θέα της μαμάς που κρατάει το λάστιχο με το νερό για να ποτίσει τα λουλούδια της. Μάλιστα, φέρονται περισσότερο σαν γάτες παρά σαν σκύλοι και τρέχουν να βρουν μια στεγνή και απομακρυσμένη γωνιά να κρυφτούν!

  • Τα πάντα έξω από το σπίτι

 Μπορεί να βλέπετε το σκύλο σας να εκπέμπει μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας μέσα στο σπίτι και να φοβάται τα πάντα εκτός σπιτιού.

 Ειδικά εάν μένετε σε κάποιο προάστιο και τον βγάζετε βόλτα στο κέντρο της πόλης όλα θα του φαίνονται υπερβολικά: πολύς κόσμος, πολύς θόρυβος, πολύ κίνηση για εκείνον.

 Με την εκπαίδευση του Shaping μπορείτε να «σπάσετε» τη φοβισμένη του αντίδραση, κάνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά. Αρχικά, σταθείτε δίπλα στην εξώπορτά σας με μερικές λιχουδιές.

 Όταν αρχίσει να κατευθύνεται προς το μέρος σας, επιβραβεύστε τον με κοπλιμέντα και δώστε του μια λιχουδιά. Έπειτα, συνεχίστε να χτίζετε επάνω σε αυτό, μέχρι να αισθανθεί έτοιμος να βγει από το σπίτι.

 Πάντα, μα πάντα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως ένας σκυλάκος που φοβάται πολύ και τα πάντα χρειάζεται το χρόνο του.

 Η συνεχόμενη πίεση από μέρους σας μπορεί μονάχα να βλάψει έναν σκύλο που ήδη είναι υπερβολικά φοβιτσιάρης. Υπομονή, λοιπόν, και με το πέρασμα του χρόνου θα τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τις φοβίες του!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *