Τουαλέτα γάτας: Ποια είναι η καλύτερη για τη ψιψίνα;

Δυσκολεύεστε να βρείτε την ιδανική τουαλέτα για τη γάτα σας; Δείτε χρήσιμα tips και ιδέες για να επιλέξετε την καλύτερη για τη ψιψίνα σας!

 Όταν αποκτήσετε ένα γατάκι, το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να προμηθευτείτε από το κατάστημα κατοικίδιων ζώων είναι η τουαλέτα γάτας ή αλλιώς, το δοχείο της άμμου.

 Ίσως με την πρώτη ματιά να σας φανούν όλες ίδιες, όμως δεν είναι όλες κατάλληλες για τη κάθε γάτα.

 Η επιλογή του κουτιού εξαρτάται από τη γάτας σας, δηλαδή τα κιλά, το μέγεθος, το σχήμα και το βάθος της τουαλέτας, ώστε να ταιριάζει σε εκείνη.

 Θα θέλετε σίγουρα να διαλέξετε την ιδανική, ώστε η ψιψίνα να νιώθει άνετα, να μην είναι πολύ μικρή ή να μην έχει πλευρές και περίβλημα που θα κάνει την κίνηση της μέσα σε αυτή δύσκολη.

 Επίσης, να θυμάστε πως οι γάτες φοβούνται τον ήχο που μπορεί να κάνει η λεκάνη κατά την επαφή τους με αυτή. Και αν μια γάτα τρομάξει ή «ενοχληθεί» από το μέγεθος ή την πολυπλοκότητά της, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει έναν άλλον πιο άνετο χώρο.

 Για να μπορέσετε να επιλέξετε τη καταλληλότερη τουαλέτα γάτας, σας έχουμε μερικές συμβουλές και προτάσεις.

 Πόσες τουαλέτες πρέπει να έχετε για τη γάτα σας;

 Εάν έχετε μια γατούλα στο σπίτι σας μην σκεφτείτε πως θα αγοράσετε μόνο μία τουαλέτα. Ειδικά σε σπίτι που υπάρχουν περισσότερες γάτες, οι λεκάνες πρέπει πάντα να είναι περισσότερες.

 Ο κανόνας που ακολουθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι n+1, δηλαδή 2 γάτες άρα 3 τουαλέτες και ούτω καθεξής.

 Αν δεν επαρκούν, μπορεί να δημιουργήσετε προβλήματα στην γάτα (κοινώς προβλήματα τουαλέτας), που θα την οδηγήσουν στον κτηνίατρο.

 Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η τουαλέτα γάτας;

 Το μέγεθος είναι πολύ βασικό όταν θα αγοράσετε μία ή δυο λεκάνες. Δεν πρέπει απλά να χωράει την γάτα, αλλά να είναι άνετη και να μπορεί να κινηθεί μέσα σε αυτή.

 Αν είναι στενή δεν θα αρέσει καθόλου στην γάτα, με αποτέλεσμα να μην την ξαναπροτιμήσει.

 Ο χώρος είναι πολύτιμος για να κινείται και να σκάβει χωρίς να χρειαστεί να βγαίνει έξω από αυτόν. Επίσης, οι γάτες αποφεύγουν να έρχονται σε άμεση επαφή ή να πατάνε τα προηγούμενα απορρίμματα.

 Γενικά, η σωστή τουαλέτα γάτας πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο η ψιψίνα σας, δηλαδή το μήκος της να είναι όσο είναι η γάτα από την μύτη ως την ουρά της όταν είναι τεντωμένη και το πλάτος όσο φαρδιά είναι η γάτας σας.

 Πόσο ψηλή πρέπει να είναι η τουαλέτα γάτας;

 Το ύψος των πλευρών είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Αυτό θα το καθορίσει η προσωπικότητα της γάτας και η σωματική της κατάσταση.

 Το καλύτερο ύψος για τις περισσότερες γάτες:

 Εάν η γάτα σας δεν συνηθίζει να πετάει την άμμο και τα απορρίμματα έξω από την αμμοδόχο, όταν σκάβει, το κατάλληλο ύψος είναι 12 – 17 εκατοστά.

 Το κατάλληλο ύψος για τις πιο «άτακτες» γάτες:

 Εάν έχετε μια γάτα που αστοχεί ή πετάει την άμμο έξω, θα επιλέξετε μια λεκάνη με ψηλότερες πλευρές. Αλλά φυσικά, η γάτα σας πρέπει να μπορεί να εισέρχεται και να βγαίνει από κει μέσα με ευκολία.

 Θα σας προτείναμε τουαλέτα με τρεις ψηλές πλευρές. αλλά με χαμηλότερη είσοδο για να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει πιο εύκολα.

 Το καλύτερο ύψος κουτιού για θέματα κινητικότητας:

 Εάν έχετε ένα νεαρό γατάκι, γάτα με αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα κινητικότητας, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε αμμοδόχο στην οποία τουλάχιστον η μία πλευρά είναι εξαιρετικά χαμηλή.

 Σε αυτή την περίπτωση, η πλευρά εισόδου – εξόδου, που θα είναι χαμηλότερη, πρέπει να είναι περίπου 5 με 7 εκατοστά. Η γάτα θα μπορεί να μπαινοβγαίνει με ευκολία, αλλά θα παραμένουν και τα απορρίμματα μέσα.

 Να επιλέξω ανοιχτό ή κλειστό δοχείο άμμου για τη γάτα;

 Δεν υπάρχει οριστική απάντηση εδώ. Μερικές γάτες προτιμούν ένα ακάλυπτο κουτί, ενώ άλλες όχι. Φυσικά, αν έχετε μια αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι, εσείς δεν μπορείτε να γνωρίζετε άμεσα τις προτιμήσεις της. Με το καιρό θα τα μάθετε όλα!

 Μπορείτε, όμως, να επιλέξετε εσείς ή να δώσετε κάποιες επιλογές στην γάτας σας. Καλό είναι να είστε παρατηρητικοί για να δείτε πως αντιδρά η γατούλα και ποια τουαλέτα γάτας θα την βολέψει περισσότερο.

 Εάν επιλέξετε μια κλειστή, βεβαιωθείτε πως το μέγεθος της τρύπας εισόδου είναι κατάλληλο για το μέγεθος της γάτας και μπορεί να μπει και να βγει εύκολα.

 Σε περιπτώσεις που μια γάτα έχει άσθμα ή αρθριτικά, καλύτερα να προτιμήσετε ένα ανοιχτή αμμοδόχο.

 Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες;

 Υπάρχουν πολλές αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες στην αγορά και ίσως να είναι δελεαστικό να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να εξασφαλίσετε περισσότερη ευκολία στο καθαρισμό.

 Βέβαια, σκεφτείτε πως όσο κουραστικό ή άβολο είναι να μαζεύετε τα απορρίμματα της γάτας σας κάθε μέρα, τόσο – ίσως και παραπάνω – τρομακτικό είναι για την γάτα ο θόρυβος που κάνει το αυτόματο σύστημα της τουαλέτας, πράγμα που θα την κάνει να φοβηθεί και ίσως την απορρίψει.

 Επίσης, ένας αυτόματος καθαριστής δεν σας επιτρέπει τον συχνό έλεγχο των απορριμμάτων. Τυχόν αλλαγές που θα εντοπίσετε μπορεί να είναι ένδειξη για παθήσεις και προβλήματα υγείας.

 Ποια είναι η καλύτερη τουαλέτα για γάτες;
 Απλή λεκάνη:

 Συνήθως οι περισσότερες γάτες προτιμούν κάτι απλό, φυσικά, στο σωστό μέγεθος. Μια απλή λεκάνη είναι πολύ οικονομική και μπορείτε να αγοράσετε πολλές για να τις τοποθετήσετε σε διάφορες μεριές του σπιτιού.

 Μπορείτε να βρείτε την Ανοιχτή λεκάνη γάτας στο κατάστημα petvet24 σε διάφορα μεγέθη, ώστε η γατούλα σας να νιώθει και να είναι πιο άνετα.

 Μεγέθη:

 Small: L 39.3 * W 31.3 * H 14cm

 Medium: L 47 * W 37.3 * H 16cm

 Large: L 56.7 * W 45.1 * H 19cm

 Ανοιχτή Τουαλέτα Γάτας Με Πλαίσιο:

 Όπως περιγράφεται παραπάνω, μπορείτε να βρείτε τουαλέτες που οι πλευρές της έχουν διαφορετικό ύψος.

 Η τουαλέτα με πλαίσιο και χαμηλότερη είσοδο – έξοδο είναι ιδανική για πιο άτακτες γατούλες που ρίχνουν τα απορρίμματα τους έξω ή για γάτες με προβλήματα κινητικότητας.

 Μεγέθη:

Small: L 39.5 * W 29.5 * H 13.5cm

Medium: L 48 * W 35 * H 18cm

 Ωστόσο, θα μπορούσατε να επιλέξετε και κλειστή, αλλά αν θέλετε να μην μυρίζει η άμμος της γάτας σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και συνεπείς στον καθαρισμό της, καθώς οι γάτες είναι απαιτητικές με τη τουαλέτα τους.

 Καλό είναι να την αδειάζετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, καθώς είναι πολύ πιθανό να παγιδευτεί αμμωνία και άλλες μυρωδιές που μπορούν να ερεθίσουν τη μύτη και τους πνεύμονες της γάτας σας.

 Κλειστή τουαλέτα γάτας:

 Οι κλειστές τουαλέτες σας δίνουν την ευχέρεια να τοποθετήσετε περισσότερη άμμο μέσα, ώστε η γάτα σας να σκάβει ανενόχλητη χωρίς να σκορπά άμμο και σκόνη στο σπίτι.

 Η αμμοδόχος θα πρέπει να είναι ευρύχωρη και να έχει το σωστό μέγεθος εισόδου και εξόδου.

 Ιδανικές επιλογές:
 Κλειστή Τουαλέτα Γάτας Komoda

 Το ζήτημα της τουαλέτας της γάτας είναι κάτι που απασχολεί όλους τους γατογονείς, ειδικά όσους σκέφτονται να υιοθετήσουν τώρα ένα ζωάκι και θέλουν να προσφέρουν άνεση και σιγουριά στο κατοικίδο τους.

 Οι γάτες είναι ευαίσθητα πλάσματα και όταν πρόκειται για το δοχείο με την άμμο τους, θα λέγαμε πως είναι και επιλεκτικές. Στα καταστήματα petvet24 θα βρείτε πολλά για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις της ψιψίνας, ειδικά περιηγηθείτε στην κατηγορία Λεκάνες – τουαλέτες Γάτας και βρείτε την ιδανική επιλογή για την γατούλα σας!

Το δικό σας γατάκι είναι εύκολο ή απαιτητικό με τη λεκάνη του; Ποιο είδος τουαλέτας προτιμάτε από τα παραπάνω και για ποιον λόγο;  

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *