Αλλαγή συμπεριφοράς του σκύλου: Γιατί δεν έχει διάθεση;

Εντοπίζετε κάποια περίεργη αλλαγή στη συμπεριφορά και τις συνήθειες του σκύλου σας; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να τον βοηθήσετε!

 Νομίζετε ότι ξέρετε τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο καλύτερα κι από την παλάμη του χεριού σας; Το πιθανότερο είναι πως έχετε δίκιο. Κι όμως, μια μέρα η συμπεριφορά του σκύλου σας αλλάζει από το πουθενά ή τουλάχιστον αρχίζετε να παρατηρείτε πως δεν είναι πλέον η ίδια.

 Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για απότομη αλλαγή συμπεριφοράς του σκύλου σας. Αντιθέτως, το πρόβλημα υπήρχε μάλλον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προτού γίνει τόσο έκδηλο.

 Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, η αλλαγή είναι πράγματι ξαφνική και περίεργη, ενώ συγχρόνως διαφέρει έτη φωτός από την κανονική συμπεριφορά του ζώου.

 Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ένας σκύλος που λατρεύει τις βόλτες και πλέον φαίνεται να μην έχει όρεξη να βγει ή ένας που δεχόταν με ευχαρίστηση τις αγκαλιές σας, αλλά τώρα δεν θέλει να τον ακουμπάτε.

 Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ενήλικους σκύλους άνω των τριών χρονών. Αυτό σημαίνει πως έχουν διαμορφώσει ήδη τον χαρακτήρα τους και οποιαδήποτε περιέργη συμπεριφορά του σκύλου σας θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

 Αν, λοιπόν, ο σκύλος σας έχει παράξενη συμπεριφορά, αλλά δεν έχει υποστεί κάποιο τραύμα, τότε μάλλον πρόκειται για τα πρώτα σημάδια πως κάτι τρέχει με την υγεία του.

 Τα περισσότερα προβλήματα υγείας μπορούν να ανιχνευτούν με τους κατάλληλους διαγνωστικούς ελέγχους και την φυσική εξέταση από τον κτηνίατρο. Άλλα πάλι είναι πιο ύπουλα.

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, υπάρχουν ορισμένοι συμπεριφορικοί δείκτες που δείχνουν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την κατάσταση της υγείας των σκύλων.

 Συνήθως, σκυλάκια που βιώνουν σωματικό πόνο είναι φυσιολογικό να μην θέλουν να αλληλοεπιδρούν ούτε καν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Για την ακρίβεια, ίσως γίνουν και επιθετικά.

 Εξίσου φυσιολογικό είναι το να εμφανίζουν ληθαργική συμπεριφορά. Για αυτό, αν δείτε τον – κατά τα άλλα – δραστήριο μπαγασάκο σας να έχει έντονο γαύγισμα όταν του λέτε να σηκωθεί ή να μην έχει όρεξη, καλό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

 Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σκυλί σας

 Καταρχάς, καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, ώστε να τον εξετάσει. Εκείνος ή εκείνη θα είναι σε θέση να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει, ύστερα και από τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις.

 Βέβαια, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να μην εντοπίσει κάποιο προφανές σημάδι ανωμαλίας. Ακόμη και τότε όμως, μπορεί να του χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή για να καταπραΰνει τον πόνο του.

 Όχι τίποτε άλλο, απλώς ο αγαπημένος σας μαλλιαρός φιλαράκος μπορεί να είναι καλός θεατρίνος και να κρύβει τον πόνο του κατά τη διάρκεια της εξέτασης!

 Εκτός αυτού, αποφύγετε να τον πλησιάζετε τις ώρες που ξεκουράζεται. Αντιθέτως, δοκιμάστε να τον καλέσετε κοντά σας και αν νιώθει έτοιμος, θα έρθει.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως αν επιθυμεί να ασχοληθεί μαζί σας, πολύ απλά θα σας πλησιάσει. Διαφορετικά, θα μείνει εκεί που βρίσκεται, όσο κι αν φωνάζετε το όνομά του.

 Να θυμάστε πως θα πρέπει να του δίνετε πάντοτε την επιλογή του αν θα παίξει ή όχι μαζί σας και να σέβεστε τα όριά του. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας για ένα χαρούμενο κατοικίδιο.

 Εξίσου σημαντικό είναι να παρατηρείτε την συμπεριφορά του ακόμη κι όταν ασχολείστε μαζί του. Οποιοδήποτε σημάδι ξαφνικής επιθετικότητας του σκύλου ή πίεσης θα φανεί στον τρόπο που φέρεται και οφείλετε να το καταλάβετε.

 Τι γίνεται όμως αν το κατοικίδιο σας έχει αναπτύξει κάποιου είδους αποστροφή απέναντι σε συγκεκριμένες δραστηριότητες;

 Για παράδειγμα, ίσως έχετε προσέξει πως ο σκύλος σας δεν θέλει το λουρί στο κολάρο του. Επιπλέον, μπορεί να επιδεικνύει σημάδια φόβου και επιθετικότητας ακόμα και μετά τον αποτελεσματικό έλεγχο του πόνου του.

 Σε παρόμοιες περιπτώσεις, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να πετύχετε την αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας, όπως είναι η σταδιακή απευαισθητοποίησή του απέναντι στον παράγοντα που τον πυροδοτεί.

 Με αυτή τη μέθοδο θα δείτε πως σιγά σιγά θα γίνεται ολοένα και πιο δεκτικός απέναντι στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, όποια κι αν είναι αυτή.

 Δοκιμάσατε τα πάντα και παρόλα αυτά δεν βλέπετε κάποια βελτίωση στην συμπεριφορά του αγαπημένου σας φιλαράκου; Μην ανησυχείτε. Έχετε πάντοτε την επιλογή του να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο ή σε κάποιον εξειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων.

 Εκείνοι είναι σε θέση να εντοπίσουν την βαθύτερη αιτία που κρύβεται πίσω από αυτή τη περίεργη αλλαγή στην συμπεριφορά του σκυλάκου σας.

 Μετά τον εντοπισμό της, θα μπορέσουν να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να την βελτιώσουν.

 Εάν δεν γνωρίζετε σε ποιον ακριβώς να απευθυνθείτε, ενημερώστε μας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *