Beagle: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Μπιγκλ

Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά & τις ιδιαιτερότητες του αξιαγάπητου σκύλου Μπίγκλ. Ένας ξεχωριστός γαλαζοαίματος χαρακτήρας που θα λατρέψετε κάθε στιγμή μαζί του!

Προορίζεται για:

Οικογένειες και έχει καταπληκτικές σχέσεις με παιδιά.

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

12-15 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Ευγενικό, πιστό

Κατάσταση υγείας: Έχει μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας στη ζωή του.

Γενικές πληροφορίες για το Μπιγκλ:

 Το μπιγκλ ανήκει στην ομάδα των κυνηγόσκυλων κατοικίδιων σκύλων και οι πρόγονοι του φτάνουν, μέχρι 2.500 χρόνια πριν. Το μπιγκλ έχει εξαιρετικές οσφρητικές ικανότητες και γι’ αυτό συμμετείχε σε παιχνίδια ιχνηλασίας ,με σκοπό να βρίσκει ίχνη από κουνέλια και ελάφια και είναι ράτσα που θεωρείται κατάλληλη για κυνήγι.

 Στις μέρες μας, το Beagle προσφέρει τις υπηρεσίες του προς όφελος της αστυνομίας και των security, για να εντοπίζει λαθραία εμπορεύματα και πηγαίνει σε όλον τον κόσμο, για να εξυπηρετήσει τις αρχές των κρατών με αυτόν τον σκοπό.

 Το όνομα της ράτσας «Beagle» εμφανίστηκε γύρω στο 1475. Η σύγχρονη ράτσα των μπιγκλ, όπως τη ξέρουμε σήμερα, ανατράφηκε κατά τη δεκαετία του 1830 και αποτελεί μίξη του Southern Hound  με το North Country Beagle και το Talbot Hound. Φαινομενικά, το μπιγκλ είναι παρόμοιο με το Foxhound.

 Παρόλο που στην αρχή η ράτσα δημιουργήθηκε με σκοπό να ιχνηλατεί και να κυνηγάει θηράματα, σήμερα ο σκύλος μπιγκλ είναι γνωστό για τον ήπιων τόνων και ευγενικό χαρακτήρα του. Επίσης, είναι πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό και αποτελεί ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για μικρά παιδιά.

 Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη φυλή σκύλου είναι πολύ ενθουσιώδης και έχει πολύ υψηλό επίπεδο οσφρητικών ικανοτήτων, καθιστά το σκυλάκι πολύ επιρρεπές σε περισπασμούς και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ, όταν πηγαίνουμε βόλτα, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να το χάσουμε απ’ τα μάτια μας.

 Όπως, σχεδόν, όλες οι ράτσες σκύλων, έτσι και το μπιγκλ χρειάζεται καθημερινή πνευματική και σωματική άσκηση, για να οξύνεται το μυαλό του και τα φυσικά του ένστικτα, διότι βαριέται εύκολα. Υποφέρουν εύκολα από άγχος αποχωρισμού και αίσθημα εγκατάλειψης, οπότε είναι σημαντικό για αυτά να παίρνουν άφθονη αγάπη και φροντίδα από την οικογένειά τους.

 Επίσης, η ράτσα έχει τη τάση να παίρνει βάρος, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να κάνουμε γυμναστική με το κατοικίδιο μας ή να βγαίνουμε  μεγάλες βόλτες μία με δύο φορές τη μέρα και να συνδυάζουμε και λίγο τρεξιματάκι.

 Συνήθως, τα Beagle δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα της γυμναστικής, αυτό, όμως, δεν έχει καμιά σημασία και δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

 Τα μπιγκλς ζυγίζουν 8-14 κιλά και φτάνουν τα 33-41 εκατοστά σε ύψος. Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται στα 12-15 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι:

 • Τρέφονται σωστά και υγιεινά
 • Γυμνάζονται καθημερινά
 • Έχουν κίνητρα για κινητοποίηση του μυαλού και του σώματος
 • Περνούν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους.

Η προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά των Μπίγκλ:

 Σίγουρα πολλοί από εσάς αναρωτιέστε ”τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μπιγκλς;”!

 Τα σκυλάκια αυτά είναι πολύ ευγενικά, υπάκουα και άτονα πλάσματα από τη φύση τους και τα ευχαριστεί να ικανοποιούν το αφεντικό τους. Ο ήπιων τόνων χαρακτήρας τους και η παιχνιδιάρικη φύση τους τα κάνει ακόμα πιο αξιόπιστα να μεγαλώσουν κοντά σε μικρά παιδιά.

 Τη πρώτη φορά που γνωρίζουν ξένους ανθρώπους είναι λιγάκι ντροπαλά, αλλά καθόλου επιθετικά και μόλις περάσουν λίγο χρόνο μαζί τους, εξοικειώνονται αμέσως.

 Επίσης, τα μπιγκλ ανήκουν στην ομάδα των κυνηγόσκυλων και γι’ αυτό βγάζουν ουρλιαχτά, όταν μένουν μόνα στο σπίτι και έχουν άγχος αποχωρισμού με το αφεντικό τους. Πρόκειται για πάρα πολύ πιστά σκυλιά που θέλουν συνεχώς να παίρνουν αγάπη και να περνάνε άφθονο προσωπικό χρόνο με την οικογένεια τους.

 Τα μπιγκλς είναι έξυπνα σκυλιά, αλλά ο ενθουσιώδης χαρακτήρας τους και η ισχυρή «μύτη» τους διασπούν εύκολα τη προσοχή τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνονται από τα μάτια μας. Η προσήλωση τους σε αυτά που μυρίζουν κάνει και την εκπαίδευση τους, κομματάκι, δύσκολη, αλλά η μέθοδος επιβράβευσης και ανταμοιβής με λιχουδιές λειτουργεί αποτελεσματικά.

 Γενικά, τα μπιγκλς έχουν καλές σχέσεις και με άλλα σκυλάκια, οπότε η συγκατοίκηση με άλλα κατοικίδια δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερο θέμα. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να εκπαιδεύονται από κουτάβια και να υπακούν σε κανόνες, για να αποφύγουμε τυχόν διενέξεις ανάμεσα τους.

 Το beagle είνο τρίχρωμο και χρώματα του είναι το λευκό, το μαύρο και το καφέ (με πιο πορτοκαλί απόχρωση).

Ασθένειες που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους:

 1. Επιληψία.

 Τα μπιγκλς είναι επιρρεπή στην επιληψία, αν και επηρεάζει μόνο το 3% των σκύλων. Η ασθένεια μπορεί να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή, όπως συμβαίνει και σε μας. Αν παρατηρήσουμε ότι το σκυλάκι μας έχει σημάδια επιληπτικής κρίσης, πηγαίνουμε αμέσως στον γιατρό.

 1. Υποθυρεοειδισμός.

 Πρόκειται για μια κοινή ασθένεια όλων των φυλών, αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα στα μπιγκλς. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται, όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει κατάλληλες ποσότητες θυρεοειδούς ορμόνης, λόγω κάποιας φλεγμονής. Κάποια από τα συμπτώματα της ασθένειας είναι:

 • Η αύξηση σωματικού βάρους
 • Η ξηροδερμία
 • Η απώλεια τριχών
 • Οι μολύνσεις στα αυτιά
 • Ο λήθαργος

 

 1. Ασθένεια μεσοσπονδύλιου δίσκου σκύλου.

 Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται, όταν ο δίσκος ανάμεσα στους σπονδύλους χαλάει και προκαλεί πρήξιμο και διαρροή. Τα κυριότερα συμπτώματα της ασθένειας είναι:

 • Ατονία ή λήθαργος
 • Τρέμουλο
 • Το σκυλάκι κουτσαίνει
 • Αδυναμία να σκύψει να φάει

 Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι το σκυλάκι μας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο μας, ο οποίος θα εξετάσει το σκυλάκι.

 1. Κυνικός Pannus ή επιφανειακή κερατίτιδα.

 Πρόκειται για τη κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστού στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το «Cherry eye» είναι ένας συνηθισμένος όρος που περιγράφει τη πρόπτωση ενός τρίτου βλεφάρου στο μάτι. Η επιφανειακή κερατίτιδα είναι γνωστή στα μπιγκλς και θεραπεύεται από κτηνίατρο.

 1. Immune Mediated Polygenic Arthritis.

 Αυτή η ασθένεια είναι σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους, ιδιαίτερα σε κουτάβια και ηλικιωμένα σκυλάκια. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις και προκαλεί ακαμψία και πόνο. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κτηνίατρος χορηγεί στεροειδή και προτείνει ξεκούραση. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

 • Έλλειψη κινητικότητας των αρθρώσεων
 • Λήθαργος
 • Το σκυλάκι κουτσαίνει

Η ιστορία του Beagle:

 Το σύγχρονο μπιγκλ κατάγεται από την Αγγλία και η επικρατέστερη άποψη είναι ότι εκτράφηκε από τον Reverend Phillip Honeywood στο Έσσεξ το 1830. Ο πρωταρχικός ρόλος της ράτσας ήταν να κυνηγάει κουνέλια, λαγούς και ελάφια στην ύπαιθρο, λόγω της εξαιρετικής «μύτης» των σκύλων.

 Πριν τον 19Ο αιώνα, το κυνήγι ήταν μόνο για την ασχολία και όχι για τον θάνατο των θηραμάτων. Τα μικρά μπιγκλς ήταν ιδανική επιλογή για τους ηλικιωμένους κυνηγούς που δεν μπορούσαν να κουμαντάρουν μεγαλόσωμα σκυλιά ή για εκείνους που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια για αθλητικά άλογα.

 Το κυνήγι λαγών από μπιγκλς ήταν διάσημο σπορ για σκύλους και θέαμα για το κοινό στην Αγγλία και την Αμερική και απαγορεύθηκε ως παράνομο, μόλις το 2004!

 Σήμερα, είναι μια αξιαγάπητη παρέα για ηλικιωμένα ζευγάρια και οικογένειες με παιδιά, χάρη στην ευγένεια, την ηρεμία  και την αφοσίωση τους.

 Παραδόξως, ήταν πάντα διασημότερη ράτσα στην Αμερική και τον Καναδά, παρά τη γενέτειρα του, την Αγγλία και τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι στη λίστα με τα δέκα διασημότερα σκυλιά.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τη ράτσα:

 • Το παιδικό «Snoopy» είναι το πιο φημισμένο μπιγκλ του κόσμου.
 • Τα μπιγκλ έχουν πάνω από 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη ρινική τους κοιλότητα. Αυτό θα πει έχουν «μύτη»!
 • Ο Charles Darwin είχε ονομάσει «HMS Beagle» το πλοίο με το οποίο ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, για να συλλέξει είδη για το βιβλίο του «The Origin of Species».
 • Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ και ο βασιλιάς James I είχαν μπιγκλς για κατοικίδια από τη στιγμή που τους δόθηκε ο τίτλος «γαλαζοαίματα σκυλιά».
 • Ο Lyndon Johnson, ένας από τους προηγούμενους Προέδρους της Αμερικής είχε πολλά μπιγκλς. Μάλιστα, είχε δεχθεί κριτική, διότι μια μέρα είχε σηκώσει ένα από τα αυτιά του, ενώ χαιρετούσε από τον Λευκό Οίκο.
 • Τα καθαρόαιμα μπιγκλς έχουν ένα χαρακτηριστικό λευκό σημάδι στην ουρά τους.
 • Το πιο εξωφρενικό απ’ όλα είναι ότι το 2004 στην Αγγλία είχαν συγκεντρωθεί 8.018 σκυλιά για ζωοτομία, από τα οποία τα 7.779 ήταν ράτσας μπιγκλ. Οι εταιρείες που αποφάσισαν αυτήν την ιδέα εκμεταλλεύτηκαν τη παθητική στάση των μπιγκλς, για να κάνουν τα τεστ τους. Πραγματικά απίστευτο!
 • Ο Barry Manilow και το σκυλάκι του το μπιγκλ συμμετείχαν σε πολλά άλμπουμ του. Στο άλμπουμ του 1975 «Tryin’ to Get a Feeling», φορούσε ένα μπλουζάκι με την επιγραφή «I LOVE BEAGLES».

 ”Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα σκύλο beagle το καλύτερο είναι πρώτα να κοιτάξετε μήπως χαρίζεται κάποιο σκυλάκι για υιοθεσία και αν όχι, τότε να απευθυνθείτε για κάποιο κουτάβι (puppy) σε εκτροφείο για αγορά.”

 Τα μπιγκλ ανήκουν στην ομάδα των κυνηγόσκυλων και κατάγονται από την Αγγλία. Ο χαρακτήρας τους είναι ήπιος, ευγενικός και χαδιάρικος και παρόλο που ανατράφηκαν, για να κυνηγούν, είναι ιδανική παρέα για οικογένειες με παιδάκια. Τα μπιγκλ έχουν πολύ ισχυρή «μύτη» και μαζί με τον ενθουσιώδη χαρακτήρα τους, μπορεί να εμφανίσουν έντονη διάσπαση προσοχής. Τέλος, έχουν τάση παχυσαρκίας, οπότε πρέπει να τα γυμνάζουμε εντατικά και να δώσουμε έμφαση στην τροφή που θα δώσουμε σε ένα μπιγκλ, για να είναι υγιή και χαρούμενα.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *