Ο σκύλος μου δεν θέλει το λουρί του! Τι να κάνω;

Ξεφυσάτε κάθε φορά που βγαίνετε βόλτα γιατί το σκυλί τραβάει το λουρί του; Δείτε πως θα τον κάνετε να περπατάει σωστά με 6 απλά βήματα!

 Το λουρί είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση αλλά και για τη ζωή του σκύλου σας. Όταν ο σκύλος εκπαιδευτεί και μάθει να δέχεται το λουρί, κάνει πιο άνετα τον περίπατό του αλλά και τον κρατάει ασφαλέστερο από τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει ο δρόμος.

 Είναι πολύ φυσικό να μην δέχονται όλοι σκύλοι το λουρί και αυτό εξαρτάται τόσο από την προσωπικότητά τους, όσο και από την εκπαίδευση και την υπακοή τους.

 Βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ηλικία που θα το μυήσετε στη χρήση του λουριού. Όσο πιο νωρίς εκπαιδεύουμε τον σκύλο στη χρήση του λουριού, τόσο ευκολότερα θα το αποδεχτεί.

Γιατί τα σκυλιά αρνούνται να φορέσουν το κολάρο και το λουρί τους;

 Πολλές φορές τα σκυλιά τραβάνε το κολάρο και το λουρί προσπαθώντας να αποδεσμευτούν από αυτό επειδή δεν είναι εκπαιδευμένοι στο παρελθόν ή με τον σωστό τρόπο.

 Άλλοτε, δεν τους αρέσει η όψη τους, η μυρωδιά και η αίσθηση στο σώμα τους, ενώ μπορεί να τους τρομάζει και να τους προκαλεί νευρικότητα, με αποτέλεσμα να μην κάθονται φρόνιμα.

 Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι ένας εγκλωβισμένος σκύλος νιώθει υπέρμετρο ενθουσιασμό και ανυπομονησία να βγει έξω, οπότε είναι πιο ανυάκουος στο λουρί και τις εντολές του αφεντικού του.

 Συγχρόνως, αν κάποιο οπτικό ή ακουστικό ερέθισμα διασπάσει τη προσοχή του ή φοβίσει τον σκυλάκο, θα γίνει νευρικό, με αποτέλεσμα να τραβάει το λουρί του και να αντιστέκεται στο περπάτημα.

Πώς μπορούμε να κάνουμε τον σκύλο μας να δεχτεί το κολάρο και το λουρί του;

Επιλέξτε το σωστό κολάρο και λουρί

 Προτού ξεκινήσει η εκπαίδευση και η αποδοχή του λουριού βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο λουρί αλλά και κολάρο. Το κολάρο δεν πρέπει να είναι σφιχτό στο λαιμό του σκύλου ούτε να του προκαλεί πόνο.

 Μη χρησιμοποιείτε κολάρα που τσιμπούν ή σκίζουν το λαιμό του σκύλου σας γιατί θα γίνει πιο επιθετικό και δεν θα δεχτεί ποτέ τη χρήση του λουριού.

 Το κολάρο πρέπει να είναι άνετο στο λαιμό του αλλά και το λουρί πρέπει να του επιτρέπει την ευχέρεια κινήσεων.

 Το πάνω μέρος του λαιμού είναι το καταλληλότερο σημείο, επειδή ο σκύλος νιώθει πιο έντονα τις πιέσεις που ασκείτε στο λουρί και ανταποκρίνεται γρηγορότερα.

 Το λουρί από την άλλη πρέπει να είναι αρκετά μακρύ ώστε να του επιτρέπει να κινείται και να είναι χαλαρός νιώθοντας πως είναι ελεύθερος να κινηθεί.Το μέγεθος του λουριού συνάδει και με το μέγεθος του σκύλου σας.

 Εάν ξεκινάτε τώρα την εκπαίδευση σκύλου, μπορείτε να προτιμήσετε ένα λουρί πιο μικρό και σιγά-σιγά όταν ολοκληρωθεί η αποδοχή του λουριού, να του εξασφαλίσετε ένα μεγαλύτερο σε μάκρος λουρί.

 Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε λουρί για πρώτη φορά και προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιο σας στο λουρί δεν συνιστάται η χρήση ιμάντα ασφαλείας που δένει στο στήθος.

 Η δύναμη των σκύλων βρίσκεται στο στήθος, οπότε αν επιλέξετε στηθόλουρο δεν θα μπορείτε να διορθώσετε εύκολα ακατάλληλες κινήσεις και συμπεριφορές του σκύλου.

 Η καθαριότητα και η συντήρηση του λουριού είναι πολύ σημαντική. Τόσο η συχνή χρήση όσο και οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες φθείρουν το λουρί που μπορεί να χρειαστεί άμεσα αλλαγή.

Χρησιμοποιείτε συχνά το λουρί του σκύλου στη βόλτα                        

 Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το λουρί στις βόλτες σας ή στην προπόνηση, τόσο περισσότερο θα γίνει αποδεκτό και από τους σκύλους σας.

 Η συχνή χρήση του είναι ένας τρόπος εκμάθησης αλλά και οριοθέτησης της συμπεριφοράς του ζώου σας. Η εκπαίδευση και η οριοθέτηση του σκύλου με το λουρί περιλαμβάνουν και την υπακοή προς τον ιδιοκτήτη του.

 Όταν μείνετε ακίνητοι, μην επιτρέψετε στο σκύλο σας να σας τραβήξει και να προχωρήσει σε κάτι που του τράβηξε την προσοχή. Όταν ο σκύλος σταματήσει και αφοσιωθεί σε σας χωρίς να σας τραβήξει, ανταμείψτε τον με μία λιχουδιά.

 Εάν ο σκύλος σας κατά τον περίπατό συνεχίζει να σας τραβάει προς διαφορετικές μεριές, επαναλάβετε την στάση της ακινησίας και της λιχουδιάς μέχρι να του γίνει κατανοητό.

Προσφέρετε λιχουδιές

 Με τις λιχουδιές θα ανταμείψετε την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας και θα του κάνετε κατανοητό ποιες συμπεριφορές θεωρείτε εσείς σωστές.

 Η λιχουδιά λειτουργεί ως μέθοδος επιβράβευσης και ανταμοιβής και ενθαρρύνει τον σκύλο να υπακούει για να τις κερδίσει.

Δώστε στον σκύλο λεκτικές εντολές για να δεχτεί το λουρί του

 Η εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την υπακοή σε μικρές, κοφτές λεκτικές εντολές. Τα σκυλάκια έχουν εξαιρετική ακοή.

 Ανάλογα με την εντολή που χρησιμοποιείτε και τον τόνο της φωνής σας, το σκυλί καταλαβαίνει αυτό που θέλετε να του επικοινωνήσετε.

 Εάν πρόκειται να το ενθαρρύνετε, κάντε το με ενθουσιασμό. Αν όμως θέλετε να του δείξετε ότι δεν εγκρίνετε μια συμπεριφορά, κρατήστε σταθερό και σκληρό τόνο.

 Πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά κολάρο και λουρί στο σκύλο σας δώστε την ευκαιρία να τα μυρίσει πρώτα.

 Μπορείτε να τρίψετε τα χέρια σας πάνω στο κολάρο ή το λουρί του σκύλου σας ώστε να αφήσετε τη μυρωδιά σας. Έτσι, ο σκύλος σας δεν θα νιώθει αγχωμένος και θα προσαρμοστεί πιο εύκολα.

Ελέγξτε τα πόδια του σκύλου

 Αν ο σκυλάκος σας περπατούσε φρόνιμα με το λουρί του μέχρι πρόσφατα αλλά ξαφνικά εμφάνισε προβλήματα συμπεριφοράς, μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στις πατούσες του σκύλου και ίσως του προκαλούν πόνο και δυσφορία.

Τσεκάρετε τα πατουσάκια του για τυχόν μώλωπες, αγκάθια, κοψίματα, πρήξιμο ή οτιδήποτε άλλο που χρήζει κτηνιατρικής περίθαλψης.

Προτιμήστε ένα πιο κοντό λουρί που σηματοδοτεί αυστηρότερο έλεγχο του σκύλου

 Με ένα πιο κοντό λουρί θα είστε σε πλεονεκτική θέση ώστε να έχετε το καλύτερο έλεγχο του κατοικίδιου σας, προκειμένου να μη τρέχει μακριά κάθε φορά που κάτι του αποσπά τη προσοχή.

 Αυτοί ήταν μερικοί τρόποι για να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με το σκυλί σας στη χρήση του κολάρου και του λουριού.

 Είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση να ξεκινήσει σωστά ώστε να μην συνδυάσει ο σκύλος την όψη του κολάρου ή του λουριού με κάτι τρομακτικό.

 Η χρήση τους θα βοηθήσει το δέσιμο μεταξύ του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου και θα κάνει ασφαλέστερο τον περίπατο ή την παραμονή του στο αμάξι.

 Για την καλύτερη εκπαίδευση συνδυάστε διαφορετικές τεχνικές ενισχύοντας πάντα την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας με κάποια λιχουδιά ή με εγκάρδια λόγια.

 Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου και την επιμονή στις τεχνικές θα απολαύσετε και οι δύο πολλούς περιπάτους χωρίς κανένα πρόβλημα.

 Έχετε εκπαιδεύσει τον σκύλο σας να περπατάει σωστά και φρόνιμα στη βόλτα του; Ποια μέθοδο χρησιμοποιήσατε;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *