Η ανορεξία, όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη, είναι η απώλεια ή μείωση της όρεξης για φαγητό. Η αίσθηση της πείνας είναι μια φυσική κατάσταση, ενώ η όρεξη εξαρτάται από την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση.
Υπάρχουν δύο τύποι ανορεξίας: η πραγματική ανορεξία και η «ψευδο – ανορεξία». Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μειώνεται η πρόσληψη τροφής.
Η βασική διαφορά τους είναι πως ένας σκύλος με ψευδο – ανορεξία πεινάει (θέλει να φάει) αλλά δεν μπορεί εξαιτίας της δυσκολίας να πάρει την τροφή, να την μασήσει και να την καταπιεί.
Ανεξάρτητα από το εάν ο σκύλος έχει ανορεξία ή ψευδο – ανορεξία, η μειωμένη όρεξη αλλά και η πρόσληψη της τροφής μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές καταστάσεις για την υγεία και υποδηλώνουν πως υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία.
Πρόκειται δηλαδή για τα εξωτερικά, εμφανή συμπτώματα που σχετίζονται με κάποια ασθένεια. Αυτά τα σημάδια πρέπει να ληφθούν σοβαρά και να ενημερωθεί ο κτηνίατρος που παρακολουθεί τον σκύλο.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις στο γιατί ο σκύλος δεν έχει καθόλου όρεξη για φαγητό ή γιατί του έχει μειωθεί.
Το πρώτο βασικό βήμα είναι να διευκρινιστεί εάν ο σκύλος έχει ανορεξία ή ψευδο – ανορεξία. Δεν τον ενδιαφέρει το φαγητό, είναι απαθής στις λιχουδιές ή θέλει αλλά δεν μπορεί;
Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός που θα διαλευκάνει την κατάσταση και θα κάνει την διάκριση μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Θα ενημερωθεί πλήρως για το ιστορικό του σκύλου σας και θα προβεί σε διεξοδικές εξετάσεις, τόσο φυσικές όσο και διαγνωστικές.
Με την φυσική εξέταση θα μπορέσει να προσδιορίσει εάν υπάρχει κάποια προφανής φυσική εξήγηση για την μειωμένη θέληση για φαγητό.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν ανάλυση αίματος και έλεγχο ηλεκτρολυτών, ακτινογραφίες στήθους και κοιλίας, υπέρηχος και ανάλογα με τα ευρήματα ίσως προχωρήσει και σε πιο επεμβατικές μεθόδους, όπως βιοψία και ενδοσκόπηση.
Πιθανές εξηγήσεις για την ψευδο-ανορεξία κατά την οποία ένας σκύλος θέλει αλλά δυσκολεύεται να φάει είναι:
- Καρκίνος ή όγκοι στο στόμα, τη γλώσσα, της αμυγδαλής ή των οργάνων (δομών).
- Νόσος των σιελογόνων αδένων
- Νόσος του νευρικού συστήματος που επηρεάζει άμεσα την κατάποση και το μάσημα.
- Πόνος των μυών του στόματος κατά το μάσημα
- Πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση (TMJ), δηλαδή στις δύο αρθρώσεις που συνδέουν το οστό της γνάθου με το κρανίο.
- Απόστημα πίσω από τα μάτια
- Στοματίτιδα, ουλίτιδα ή οισοφαγίτιδα. Επίσης φλεγμονή και πόνος στους ιστούς του λαιμού και του στόματος.
- Προχωρημένη περιοδοντική νόσος που σχετίζεται με τα χαλαρά δόντια και τον πόνο ή την αδυναμία κατά το μάσημα της τροφής.
- Χρόνιος πόνος οπουδήποτε στο σώμα. Ο πόνος αποσπά τον σκύλο και επηρεάζει την ικανότητα να πάει στο μπολ φαητού και να φάει.
Η πραγματική ανορεξία μπορεί επίσης να έχει διάφορες αιτίες:
- Συστηματική νόσος, περιλαμβάνει είτε λοιμώξεις είτε δυσλειτουργία των οργάνων ( π.χ. διαβήτης) και οδηγεί σε ανορεξία.
- Καρκίνοι όλων των τύπων
- Ψυχολογικοί λόγοι, όπως άγχος, αλλαγμένες ρουτίνες, αλλαγές στο περιβάλλον ή ανεπιθύμητα / δυσάρεστα τρόφιμα.
- Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος
- Δηλητηρίαση σκύλου
- Επώδυνες καταστάσεις
- Αδυναμία μυρωδιάς. Η όσφρηση είναι σημαντική και βοηθά τον σκύλο να μυρίσει και να ελέγξει το φαγητό. Είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την γευστικότητα των τροφίμων, άρα, και την όρεξη.
- Απόφραξη του γαστρεντερικού (GI).
- Έλκος στομάχου ή εντέρου.
- Ναυτία από οποιαδήποτε αιτία.
- Υψηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία.
- Παρενέργειες φαρμάκων.
Μάθετε ακόμα: Δηλητηρίαση Σκύλου: Συμπτώματα & τρόποι αντιμετώπισης!

Πώς αντιμετωπίζονται η ανορεξία και η ψευδο-ανορεξία των σκύλων;
Η θεραπεία εξαρτάται από την διάγνωση του κτηνιάτρου. Η θεραπεία που θα σας προτείνει ο κτηνίατρος μπορεί να επικεντρώνεται στην επίλυση των συμπτωμάτων που υπάρχουν.
Για παράδειγμα, σε έναν αφυδατωμένο σκύλο θα προτείνει χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών. Εάν υπάρχει ανισορροπία ανόργανων συστατικών, όπως χαμηλό κάλιο το οποίο μπορεί να επηρεάσει την κανονική όρεξη, τότε θα προστεθεί ένα συμπλήρωμα καλίου.
Εάν είναι εφικτό, μπορεί να σας συνταγογραφήσει και διεγερτικά όρεξης. Ο κτηνίατρος θα προβεί σε αλλαγές στη διατροφή του σκύλου που θα τον βοηθήσουν και θα επαναφέρουν την όρεξη του για το φαγητό.
Κάποια βήματα που μπορεί να σας προτείνει ο κτηνίατρος να δοκιμάσετε είναι:
- Προσθήκη κονσερβοποιημένης τροφής στο διαιτολόγιο του
- Θέρμανση των γευμάτων
- Προσθήκη ζωμού κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζωμού λαχανικών ή βοδινό ζωμό στο φαγητό του σκύλου. Έτσι θα ενισχυθεί η γεύση της τροφής.
- Προσωρινά, προετοιμασία και τάισμα με σπιτική τροφή. Ο κτηνίατρος θα σας συμβουλεύσει για τις κατάλληλες συνταγές.
Περιστασιακά, σε ένα ανορεκτικό σκυλάκι με υποκείμενη μεταβολική διαταραχή ο κτηνίατρος μπορεί να τοποθετήσει σωληνάκι τροφοδοσίας στην μύτη, στο στομάχι ή το λεπτό έντερο μέσω μιας μικρής τομής.
Έτσι, το σκυλί θα λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός του αλλά θα είναι και πιο εύκολη η χορήγηση φαρμάκων.
Εάν αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί για κάποιο λόγο, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει αυτό που ονομάζεται παρεντερική σίτιση, στην οποία η διατροφή παρέχεται ενδοφλέβια.
Η παρεντερική σίτιση είναι μια εξειδικευμένη, περίπλοκη τεχνική που εκτελείται από έναν ειδικό.
Εάν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας είναι ανόρεκτος πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρο. Μπορεί η ανορεξία να είναι περιστασιακή ή να προμηνύει κάτι πολύ χειρότερο για την υγεία του σκύλου σας.
Έχει τύχει ποτέ στο κατοικίδιο σας να μην έχει όρεξη για φαγητό; Αντιμετωπίσατε εύκολα ή δύσκολα την ανορεξία του σκυλάκου σας;