Σκύλος σε νέο Σπίτι; 4 πράγματα για να προσέξουμε!

Ετοιμάζεστε να υιοθετήσετε ένα νέο σκυλάκι; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε σε ένα σκύλο όταν γίνεται αλλαγή ιδιοκτήτη!

 Συνήθως, οι άνθρωποι όταν αλλάζουμε περιβάλλον, έχουμε την τάση να αναζητούμε οτιδήποτε μας είναι οικείο και ήδη γνωστό, μιας και με αυτόν τον τρόπο αισθανόμαστε ασφαλείς.

 Με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και τα σκυλάκια, όταν αλλάζουν ιδιοκτήτη και μπαίνουν για πρώτη φορά στο καινούριο τους σπίτι.

 Σε αντίθεση με εμάς όμως, οι σκύλοι δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους και το πόσο πολύ τους λείπει το προηγούμενο σπιτάκι τους.

 Πάντως, μπορούν να νιώσουν το ίδιο αγχωμένα, μπερδεμένα και αποπροσανατολισμένα κατά την πρώτη επαφή με τη νέα τους οικογένεια.

 Για αυτό είναι πολύ σημαντικό εμείς, ως νέοι ιδιοκτήτες, να δείξουμε πλήρη κατανόηση και να τα βοηθήσουμε να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα στο σπίτι μας.

 Παρακάτω θα δούμε τα 4 πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε όταν ένας σκυλάκος μπαίνει για πρώτη φορά στο σπίτι μας και θα μάθουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε αυτή τους τη μετάβαση.

1. Το παν είναι η προσαρμογή!

 Είναι αρκετά συνηθισμένο, κυρίως για ενήλικους ή μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους, να χρειαστεί σε κάποια φάση να μεταφερθούν σε ένα νέο σπίτι, έπειτα από χρόνια διαμονής στον παλιό τους χώρο.

 Συχνά, λοιπόν, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στην καινούρια τους οικογένεια, ενώ παράλληλα η αλλαγή περιβάλλοντος φέρει συνέπειες για τους ίδιους, τόσο στην υγεία, όσο και στη συμπεριφορά τους.

 Έτσι, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για ένα κατοικίδιο να φαίνεται πως δυσανασχετεί τις πρώτες μέρες παραμονής στο νέο του σπιτικό και να παρουσιάζει αλλόκοτη συμπεριφορά. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που «μαρτυρούν» κάτι τέτοιο.

 Με τη σειρά μας, θα πρέπει να μπορέσουμε να «διαβάσουμε» αυτά τα σημάδια και να καταλάβουμε πως τέτοιου είδους συναισθήματα προέρχονται από δύο παράγοντες. Από τη μία, τους λείπει η οικειότητα και το δέσιμο που είχαν αναπτύξει με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους και από την άλλη, καλούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συνηθίσουν σε όλα τα νέα ερεθίσματα που τους δίνουμε.

 Θα πρέπει, λοιπόν, να «οπλιστούμε» με υπομονή και να τα αφήσουμε ελεύθερα να εξερευνήσουν το χώρο. Για να τα βοηθήσουμε μπορούμε να τα παροτρύνουμε θετικά και να τα επιβραβεύουμε, προκειμένου να τους ανεβάσουμε την αυτοπεποίθηση και να τα κάνουμε να νιώσουν άνετα.

 Με συχνές βόλτες, αγάπη και θετική διάθεση, μπορούμε να τους δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου θα ησυχάζουν και θα παίζουν. Πάνω από όλα όμως, είναι σημαντικό να σεβαστούμε το χρόνο που χρειάζονται και την προσπάθεια που κάνουν!

2. Νοσταλγία για το παλιό σπίτι

 Εάν είμαστε ένας νέος σκυλογονιός, που υποδέχεται το καινούριο μέλος της οικογένειας στο σπίτι μας, ίσως παρατηρήσουμε πως ο μικρός μας φίλος φέρεται περίεργα. Το να αισθάνεται άγχος ή να βλέπουμε πως δεν είναι πολύ ενθουσιώδης και ενεργητικός είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

 Εάν, λοιπόν, ο νέος μας σκυλάκος νοσταλγεί το παλιό του σπίτι και δεν μπορεί να συνηθίσει εύκολα το νέο περιβάλλον, ίσως παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον να περιεργαστεί το χώρο ή να παίξει μαζί μας.

 Μπορεί να φαίνεται υπερβολικά ανήσυχος και να μας δίνει την αίσθηση πως κάτι ψάχνει. Άλλα σκυλάκια πάλι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα προσκολλημένα επάνω μας και να μας ακολουθούν παντού.

 Ένα πολύ καλό tip, που θα μας κάνει να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί λίγο πιο εύκολα, είναι να έχουμε στα χέρια μας κάτι από το παλιό του σπίτι, όπως το αγαπημένο του παιχνίδι.

3. Προσοχή στο Άγχος Αποχωρισμού

 Το άγχος κατά τον αποχωρισμό από ένα προηγούμενο περιβάλλον, δεν είναι ασυνήθιστο μεταξύ των σκύλων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η ένταξη σε μία νέα οικογένεια αποτελεί κοινή αίτια πρόκλησης άγχους και εκνευρισμού για αυτούς.

 Τα σκυλιά δένονται συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους και συνηθίζουν στη δική τους καθημερινότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το χρόνο παιχνιδιού, τις ώρες σίτισης ή τις πρωινές βόλτες στο πάρκο.

 Έτσι, λοιπόν, όταν καλούνται να ενταχθούν σε ένα καινούριο περιβάλλον, στην πραγματικότητα αποχωρίζονται τα παλιά τους αφεντικά, αλλά και όλες τις συνήθειες που είχαν αναπτύξει μαζί τους.

 Οι τετράποδοι φίλοι μας εκτιμούν την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα και εμείς οφείλουμε να τους την παρέχουμε.

 Σταδιακά, λοιπόν, δημιουργούμε από κοινού τη δική μας ξεχωριστή ρουτίνα και συναισθηματικό δέσιμο με το νέο μέλος της οικογένειας μας και το βοηθάμε να προσαρμοστεί σε καινούρια τοπία, μυρωδιές, ήχους, αλλά και κανόνες.

4. Ο ρόλος των διαφορετικών φυλών

 Οφείλουμε να καταλάβουμε πως δεν φέρονται όλα τα σκυλιά με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, μερικά περνούν την περίοδο προσαρμογής τους σχετικά ανώδυνα μέσα σε μερικές εβδομάδες.

 Υπάρχουν όμως και σκυλιά που βρίσκουν την όλη διαδικασία πολύ πιο δύσκολη και χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

 Ένα σημαντικό κριτήριο που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας κατά τη μεταβατική αυτή φάση είναι η φυλή του σκύλου. Ειδικότερα, υπάρχουν ορισμένοι τύποι σκύλων που φυσικά προσαρμόζονται σχετικά εύκολα και ανώδυνα στις νέα τους οικογένειες – τουλάχιστον συγκριτικά με άλλους.

 Μερικές φυλές σκύλων όταν αναγκάζονται να αποχωριστούν το πρώην αφεντικό τους, περνούν το λεγόμενο στάδιο του θρήνου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Γερμανικός Ποιμενικός. Κατά την ένταξή του στη νέα του οικογένεια, εξακολουθεί να θρηνεί τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του και χρειάζεται αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί ομαλά.

Κάποιες άλλες ράτσες σκύλων, από την άλλη, έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται άμεσα και με μεγάλη ευκολία να στέκονται χαρούμενα στο πλευρό της ολοκαίνουριας οικογένειάς τους!

 Για παράδειγμα, τα Λαγωνικά ή Κυνηγόσκυλα είναι ιδιαίτερα χαρούμενα όταν εξερευνούν διαφορετικά περιβάλλοντα και ανθρώπους.

 Η αλλαγή περιβάλλοντος δεν είναι καθόλου για ένα σκυλί ευχάριστη και έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ψυχολογία και την εν γένει συμπεριφορά του.

 Από τη μεριά μας, πρέπει να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ανώδυνα, αρκεί να δώσουμε προσοχή στα σημάδια που προδίδουν τον συναισθηματικό του “κόσμο”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *