Chow Chow: Μάθετε τα πάντα για το υπέροχο Τσόου Τσόου!

Μπορεί να μοιάζει με λούτρινο αρκουδάκι, αλλά είναι πολλά περισσότερα. Γνωρίστε τη μακραίωνη και ιδιαίτερη ράτσα των Chow Chow!

Προορίζεται για:

Μικρές οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους

Επίπεδο διαβίωσης:

Μεσαίο

Προσδόκιμο ζωής:

9-12 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Πιστό και προστατευτικό σκυλί

Κατάσταση υγείας:

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Προεπισκόπηση φυλής

 Τα Tσόου Τσόου έχουν μεσαίο μέγεθος, μικρά μυτερά αυτάκια και μακρύ πυκνό τρίχωμα. Το τρίχωμά τους μπορεί να έχει πολλά και διαφορετικά χρώματα όπως λευκό, μαύρο, κοκκινωπό.

 Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής είναι τα μπλε χείλη και η μαύρη γλώσσα. Μοιάζουν με λιοντάρια εξαιτίας του πυκνού και φουντωτού τριχώματός τους, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το DNA τους έχει βάση στον γκρίζο λύκο.

 O σκύλος Τσόου Τσόου θεωρείται μια από τις παλαιότερες εξημερωμένες ράτσες σκύλων με καταγωγή από την Μογγολία ή τις στέπες της Σιβηρίας.

 Στην αρχαία Κίνα ήταν κυνηγοί, φύλακες και οδηγούσαν έλκηθρα. Επιπλέον, κυνηγούσαν επιδέξια φασιανούς με μεγάλη ταχύτητα.

 Οι αρχαίοι Κινέζοι προτιμούσαν τα μαύρα Τσόου Τσόου για κατανάλωση και το τρίχωμά τους το χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή ρούχων. Υποστηρίζεται πως ο Κινέζος αυτοκράτορας είχε πάνω από 5.000 σκυλιά Τσόου Τσόου για σκοπούς πολέμου.

 Τα συγκεκριμένα πλασματάκια θεωρούνται ανεξάρτητα και κατάλληλα για μικρές οικογένειες ή μοναχικούς ανθρώπους. Δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικά ή ενεργητικά σκυλιά, παρόλο που έχουν εκτραφεί ως σκύλοι υπηρεσίας.

 Τα κιλά ενός ενήλικου σκυλιού είναι μεταξύ 25 με 32 και μεγαλώνει περίπου 45 με 50 εκατοστά σε ύψος. Το προσδόκιμο ζωής για ένα υγιές σκυλάκι Τσόου Τσόου είναι 9 με 12 χρόνια.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των Τσόου Τσόου

 Τα Chow Chow είναι μια φυλή αρκετά πιστή στον άνθρωπο που τα φροντίζει και καλοί φύλακες. Αναφορές από την αρχαία Κίνα δείχνουν πως ο χαρακτήρας τους γίνεται πολύ κτητικός με τα εδάφη, το φαγητό και την οικογένειά τους.

 Η προσωπικότητά τους θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει πολύ με εκείνη της γάτας, καθώς δεν απαιτούν πολλή ανθρώπινη επαφή.

 Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι και η αλληλεπίδρασή τους με τα άλλα σκυλιά ή κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι συχνά προβληματική.

 Αυτό συναντάται κυρίως στα σκυλιά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η επιθετική συμπεριφορά προς τους άλλους συνδέεται με την προστατευτική τους φύση.

 Τα Τσόου τσόου έχουν κυνηγετικά ένστικτα για αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην προσπαθήσετε να τα κοινωνικοποιήσετε με μικρόσωμα κατοικίδια ή κουτάβια.

 Τα Chow Chow έχουν την φήμη ως σκυλιά ενός ιδιοκτήτη. Μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα κτητικά με το αφεντικό τους, οπότε προσέξτε αρκετά εάν έχετε οικογένεια με μικρά παιδιά.

 Εξαιτίας του υπερπροστατευτικού χαρακτήρα του μπορεί να βρεις αγγελίες όπου χαρίζονται ενήλικα σκυλάκια Chow Chow.

 Εντούτοις, με τη κατάλληλη εκπαίδευση από κουτάβι και την τακτική αλληλεπίδραση με άλλα ζώα και ξένους ανθρώπους, θα έχεις έναν εξαιρετικό σύντροφο ζωής!

 Δεν χαρακτηρίζονται από ανεξάντλητη ενέργεια αλλά αγαπάνε τον καθημερινό περίπατο.

 Εάν επιλέξετε για υιοθεσία ένα Chow Chow διατηρείστε μια καθημερινή ρουτίνα για την φροντίδα και την βόλτα σκύλου. Καλό είναι να του φοράτε διαρκώς το λουρί στη βόλτα και να μη το χάνετε από τα μάτια σας.

Η ιστορία της ράτσας των Chow Chow

 Η ράτσα έχει ιστορία τουλάχιστον 2000 χρόνων, καθώς οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ήταν τα πολεμικά σκυλιά της κεντρικής Ασίας. Έφτασε στην αρχαία Κίνα με την διέλευση του Μογγολικού στρατού.

 Όπως είπαμε και παραπάνω, επιλέγονταν για το κυνήγι φασιανών και επιβραβεύονταν ιδιαίτερα για τη σωματική τους αντοχή και ταχύτητα.

 Ωστόσο, η ποικιλία της ράτσας με τη μαύρη – μωβ γλώσσα έπεφτε θύμα της απάνθρωπης νοοτροπίας να προορίζεται για κατανάλωση από τους ανθρώπους!

 Τα γλυκούλια αυτά κουτάβια έφτασαν στην Αγγλία το 1880 και έκαναν θετική εντύπωση στη βασίλισα Βικτόρια.

 Η μοναδική, αγριωπή εμφάνιση του εν λόγου σκυλάκου δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν. Η ράτσα έκανε την εμφάνιση της και στην Αμερική το 1890.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Τσόου Τσόου

Γλαύκωμα

 Τα σκυλάκια Τσόου Τσόου είναι πιθανό να εμφανίσουν γλαύκωμα. Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, μαύρες κηλίδες στο μάτι και θολωμένη όραση. Είναι δύσκολο να εντοπίσετε την ασθένεια αυτή.

 Κάποια συμπτώματα μπορεί να είναι το κόκκινο, πρησμένο και θολό στην εμφάνιση μάτι. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ σοβαρή εάν δεν την εντοπίσετε νωρίς.

 Όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε το πρόβλημα και ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Δυσπλασία ισχίου

 Η δυσπλασία συμβαίνει όταν το ισχίο δεν σχηματίζεται σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλεί χωλότητα και αδυναμία στη κίνηση.

Εντροπία

 Η εντροπία είναι μια κατάσταση που προκαλεί πρόβλημα στις βλεφαρίδες του σκύλου. Οι βλεφαρίδες τείνουν να στρέφονται προς τα μέσα, προκαλώντας ερεθισμό, πόνο και δυσφορία. Εάν δεν το αντιμετωπίσετε γρήγορα, μπορεί να επηρεαστεί η όραση του σκύλου.

Fun Facts/Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  •  Ο γνωστός ψυχολόγος Σίγκμουντ Φρόιντ αγαπούσε πολύ την συγκεκριμένη φυλή και είχε μερικά σκυλάκια Τσόου Τσόου. Αφού πέθανε, την φροντίδα τους ανέλαβε η κόρη του Άννα
  •  Το Τσόου Τσόου όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1880 βρέθηκε στον ζωολογικό κήπο με την πινακίδα «άγριο σκυλί της Κίνας»
  •  Η συγκεκριμένη φυλή θεωρείται πως είναι αρκετά δύσκολο να εκπαιδευτεί, διότι χρειάζεται μεγάλη υπομονή και αφοσίωση. Για την εκπαίδευση του χρειάζεται ένας πεπειραμένος δάσκαλος που να γνωρίζει την συγκεκριμένη ράτσα.
  •  Πολλοί βρίσκουν ομοιότητες στην εμφάνιση του Τσόου Τσόου με το κλασικό λούτρινο αρκουδάκι, ειδικά το κουτάβι Τσόου Τσόου.

 Τα Chow Chow είναι αρκετά καλή παρέα για μοναχικούς ανθρώπους. Εάν αποκτήσετε ένα σκυλί Τσόου Τσόου και έχετε μεγάλη οικογένεια και παιδιά, φροντίστε να λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από κουτάβι και να κοινωνικοποιείται με άλλα κατοικίδια ζώα.

 Είναι περίεργοι χαρακτήρες, πιστοί φύλακες και ανεξάρτητοι στη συμπεριφορά. Ωστόσο, δένονται πολύ με το αφεντικό τους και μπορούν να γίνουν πολύ προστατευτικοί. Με εκπαίδευση, υπομονή και αγάπη, ο σκυλάκος θα σας αφοσιωθεί για μια ζωή!

 Πως σας φάνηκε η ράτσα των Τσόου Τσόου; Μοιραστείτε τις εντυπώσεις κάτω στα σχόλια και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *