Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά; (Προσδόκιμο ζωής)

Αναρωτιέστε και εσείς, πόσα χρόνια ζούν τα μεγαλόσωμα & πόσα χρόνια τα μικρόσωμα σκυλιά; Αν παίζει ρόλο το μέγεθος για το προσδόκιμο ζωής; Ήρθε η στιγμή να Μάθετε!

 Γενικά, υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα μεγαλόσωμα ζώα έχουν περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας απ’ ότι τα μικρόσωμα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τις γάτες, οι οποίες ζουν περισσότερο από τα ποντίκια, τα οποία ζουν περισσότερο από τα πετούμενα ζώα, υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι ανάλογο και με ζώα του ίδιου είδους;

 Όσον αφορά στους σκύλους, είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς δύο εντελώς διαφορετικές ράτσες, όπως έναν Μεγάλο Δανό με ένα Τσιουάουα, διότι η ανατομία του σώματος τους είναι διαφορετική και αυτό αντανακλάται στο προσδόκιμο ζωής τους. Ωστόσο, πέρα από το μέγεθος του σώματος, υπάρχει, άραγε, ένας μέσος όρος διαβίωσης που να βασίζεται στην ράτσα, αλλά και σε άλλους παράγοντες;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου;

  • Η φροντίδα του σκύλου

 Η καθημερινή φροντίδα ενός σκύλου υπό τις κατάλληλες προδιαγραφές επηρεάζει άμεσα τη ποιότητα και τον χρόνο διαβίωσης του. Η σωστή διατροφή και η γυμναστική είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία των σκύλων, ενώ συγχρόνως, η επίσκεψη στον κτηνίατρο για προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμό συμβάλλουν στην φυσιολογική υγεία του οργανισμού τους και αυξάνουν τις πιθανότητες να ζήσει περισσότερο κοντά στην οικογένεια του!

  • Το μέγεθος του σώματος

 Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν μικρότερο ποσοστό διαβίωσης από τα μικρόσωμα. Παραδείγματος χάρη, ένα Ιρλανδικό Γουλφχάουντ, το οποίο ζυγίζει περίπου 52 κιλά, έχει μέσο όρο διαβίωσης 7 χρόνια, ενώ ένα Τζακ Ράσελ που ζυγίζει 7 κιλά, έχει μέσο όρο διαβίωσης 13 με 16 έτη.

  • Σκύλοι από διασταύρωση ή ίδιας ράτσας

 Συγκριτικά, ένα καθαρόαιμο σκυλί έχει λιγότερες πιθανότητες μακροζωίας από ένα σκυλί που ένα ημίαιμο προήλθε από διασταύρωση διαφορετικών ρατσών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, γιατί το καθαρόαιμο σκυλάκι φέρει γονίδια ασθενειών που βλάπτουν συγκεκριμένα τη ράτσα του. Αντιθέτως, τα σκυλιά που προέρχονται από δύο ή περισσότερες ράτσες σκύλων αντιμετωπίζουν λιγότερες ασθένειες και ζουν περισσότερο.

  • Στείρωση

 Η στείρωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει ριζικά την υγεία και κατ’ επέκταση, το πόσο ζεί ένας σκύλος. Σύμφωνα με μελέτες, η στείρωση μπορεί να αποτρέψει πολλές μορφές καρκίνου στους σκύλους, ειδικά, όσες βλάπτουν τις ωοθήκες, τους μαστούς και τους όρχεις, οπότε, αυτομάτως, αυξάνονται οι πιθανότητες μακροζωίας. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες άλλες μελέτες που υποστηρίζουν ότι δεν είναι εκατό τοις εκατό επιβεβαιωμένο ότι η στείρωση αποτρέπει κάποιες μορφές καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, είναι στην κρίση του κτηνίατρου να προτείνει στείρωση ή μη στο σκυλάκι, αναλόγως τη κατάσταση.

  • Θέματα Υγείας

 Σίγουρα ασθένειες παίζουν κομβικό ρόλο στην διάρκεια ζωής του αγαπημένου μας φίλου. Ειδικότερα, ερωτήσεις όπως ”πόσο ζεί ένας σκύλος που διαγνώσθηκε με καλαζάρ ή με νεφρική ανεπάρκεια ή με ζάχαρο” δεν γνωρίζει κανείς να σας απαντήσει και ο μόνος κατάλληλος να σας δώσει κάποιες απαντήσεις είναι ο κτηνίατρος που το παρακολουθεί.

Ράτσες σκύλων με μεγάλο προσδόκιμο ζωής.

ΡΑΤΣΑ ΣΚΥΛΟΥ

ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

11 χρόνια

Γερμανικός Ποιμενικός

11 χρόνια

Γκόλντεν Ριτρίβερ

11 χρόνια

Γαλλικό Μπουλντόκ

8-10 χρόνια

Μπουλντόκ

8-12 χρόνια

Μπιγκλ

12-15 χρόνια

Πουντλ/Κανίς

12 χρόνια

Ροτβάιλερ

9 χρόνια

Γιορκσάιρ Τερριέρ

13 χρόνια (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια!)

Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ

12-14 χρόνια

Μποξέρ

9-10 χρόνια

Σιβηρικό Χάσκυ

12-15 χρόνια

Ντατσχουντ

13-15 χρόνια

Μεγάλος Δανός

6-8 χρόνια

Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας

12-15 χρόνια

Ντόπερμαν Πίνσερ

10-13 χρόνια

Αυστραλός Ποιμενικός

12-18 χρόνια

Σνάουζερ Μινιατούρα

12-14 χρόνια

Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

9-14 χρόνια

Σιχ Τσου

12-16 χρόνια

Μπόστον Τερριέρ

11-15 χρόνια

Πομεράνιαν

14 χρόνια

Χαβανέζ

14-16 χρόνια

Σέτλαντ Ποιμενικός

12-13 χρόνια

Μπερνίζ Ελβατικός Μακρύτριχος Ποιμενικός

6-8 χρόνια

Ράτσες σκύλων με μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

 Από τον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλου έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα μεγάλα σκυλιά αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα μικρόσωμα. Επί παραδείγματι, ένας Μεγάλος Δανός μπορεί να πάρει 45 κιλά από τη μέρα που γεννιέται, μέχρι τα πρώτα γενέθλια, ενώ ένα Σιχ Τσου ζυγίζει 7 κιλά όλη του τη ζωή!

ΡΑΤΣΑ ΣΚΥΛΟΥ

ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Γαλλικό Μαστίφ

5-8 χρόνια

Μεγάλος Δανός

6-8

Μπερνίζ Ελβατικός Μακρύτριχος Ποιμενικός

6-8

Ιρλανδικό Γουλφχάουντ

6-10

Μαστίφ Ναπολιτάνο

7-9

Λενμπέργκερ

8-9

Νιου Φάουνλαντ

8-10

Αγίου Βερνάρδου

8-10

Σκωτσέζος Ντιρχάουντ

8-10

Μπλαντχάουντ

9-11

Ποια θεωρείται η μακροβιότερη ράτσα σκύλου;

 Τα μακροβιότερα σκυλιά θεωρούνται πως είναι τα Τσιουάουα με προσδόκιμο ζωής τα 15-20 έτη. Μάλιστα, η ράτσα κατέχει και τον τίτλο της πιο μικρόσωμης ράτσας σκύλου! Το γηραιότερο, ηλικιακά, Τσιουάουα που καταγράφηκε ονομαζόταν «Megabyte» και έζησε 20 χρόνια και 265 ημέρες.

 Εκτός από το Τσιουάουα, Ο Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών έχει εξίσου μεγάλο ποσοστό διαβίωσης. Σύμφωνα με καταγραφές, υπήρξαν αυστραλιανοί σκύλοι βοοειδών που έζησαν 20 χρόνια. Στη πραγματικότητα, ο μακροβιότερος καταγεγραμμένος σκύλος που υπήρξε ποτέ ήταν Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών ονόματι «Bluey», ο οποίος έζησε 29 χρόνια και 5 μήνες!

 Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η μακροζωία ενός σκύλου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ράτσα, το μέγεθος, η φροντίδα του ζώου, το αν είναι καθαρόαιμο ή μη, όπως επίσης και το αν είναι στειρωμένο ή μη. Αν και σε γενικές γραμμές, οι μικρόσωμες ράτσες τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν σε αυτό, επομένως, μόνο η ράτσα δεν είναι αρκετή, για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *