Τσιουάουα: Χαρακτηριστικά & Πληροφορίες για τον μικρό Μεξικανό

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσετε τα πάντα γύρω από το τσιουάουα σχετικά με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου με το μικροσκοπικό σώμα και τα μεγάλα μαύρα μάτια!

Προορίζεται για:

Εργένηδες ή οικογένειες με μεγάλα παιδιά

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

12-18 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Έξυπνο, πιστό

Κατάσταση υγείας: Αυτή η ράτσα έχει μικρές πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Λίγα λόγια για το Τσιουάουα:

 Το τσιουάουα είναι η πιο μικρή ράτσα του κόσμου και πήρε το όνομα της από τη πόλη «Chihuahua» του Μεξικό.

 Αυτά τα σκυλάκια έχουν τεράστια ποικιλία στα χαρακτηριστικά τους και το καθένα έχει τις δικές του ξεχωριστές ιδιαιτερότητες που δεν έχει κανένα άλλο.

 Τα σκυλιά τσιουάουα είναι γνωστά για το μικροσκοπικό σωματάκι και τα μεγάλα μαύρα ματάκια τους. Επίσης, έχουν μεγάλα στητά αυτιά και μακριά κυματιστή ουρά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι: μαύρο, σκούρο καφέ, κιτρινόφαιο, λευκό, της άμμου, ασημί, καστανό, χρώμα της κιμωλίας, καφετί ή μίξη χρωμάτων.

 Πέρα από τα χρώματα, τα τσιουάουα διαφέρουν και στο μήκος του τριχώματος, μακρύτριχο ή κοντότριχο. Παραδόξως, τα τσιουάουα που έχουν μακρύ τρίχωμα τείνουν να έχουν περισσότερη τριχόπτωση απ’ ότι τα τσιουάουα με το κοντό τρίχωμα.

 Χάρη στη τεράστια ποικιλία της ράτσας,  δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε ποτέ δύο ολόιδια τσιουάουα.

 Ο μέσος όρος των τσιουάουα ζυγίζει 1,7 με 3 κιλά και έχει ύχος 15-23 εκατοστά.

Πόσο ζεί όμως ένα chihuahua;

 Όπως ισχύει και με άλλες μικρόσωμες ράτσες, το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 18 χρόνια!

 Μπορεί τα τσιουάουα να είναι η πιο μικρόσωμη ράτσα του κόσμου, αλλά έχουν ανεξάντλητη ενέργεια και θέλουν να τα κουβαλάμε παντού μαζί μας. Αυτά τα σκυλιά χρειάζονται καθημερινή βόλτα και την δυνατότητα να τριγυρίζουν παντού σε κάποιον περιφραγμένο εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

 Σε περίπτωση που δεν καλύψουμε τις ανάγκες του σκύλου για γυμναστική και πνευματική δραστηριότητα, γίνεται αγχώδες και είναι ο λόγος που πολλές φορές τρέμουν, νευρικό και εμφανίζει καταστροφική και ανάρμοστη συμπεριφορά.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσης της φυλής των Chihuahua:

 Τα τσιουάουα συνδέονται συναισθηματικά με το αφεντικό τους και αντανακλούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του. Σε γενικές γραμμές, όμως, φαίνεται πως έχουν το ταπεραμέντο και την ιδιοσυγκρασία των τεριέρ.

 Τα τσιουάουα mini έχουν πολύ έντονη προσωπικότητα που μένει ανεξίτηλη στο μυαλό μας και είναι υπερβολικά αφοσιωμένα στο αφεντικό τους. Βέβαια, αυτή η παθιασμένη σχέση που έχουν με το αφεντικό τους συχνά τα οδηγεί να γίνονται υπερπροστατευτικά, με αποτέλεσμα να είναι οξύθυμα και επιφυλακτικά απέναντι στους ξένους συνανθρώπους μας.

 Αυτή η στενή σύνδεση με το αφεντικό τους,  ο ευέξαπτος και σχεδόν, άγριος χαρακτήρας τους, τα καθιστά ακατάλληλα κατοικίδια για μικρά παιδιά, διότι μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

 Βέβαια, η ράτσα έχει μέτριο επίπεδο διαβίωσης και δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα, οπότε θεωρείται κατάλληλη και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν:

 • Εξάρθρημα επιγονατίδας.

 Πρόκειται για τη κατάσταση κατά την οποία το μηριαίο οστό, η επιγονατίδα και η κνήμη δεν βρίσκονται σε ευθυγράμμιση. Αυτό, σταδιακά, οδηγεί σε αδυναμία και ανώμαλο βάδισμα του σκύλου (παραπάτημα ή χοροπηδητό) και, μελλοντικά, σε πρόωρη αρθρίτιδα. Το πρόβλημα στο γόνατο αντιμετωπίζεται χειρουργικά, σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία και τα σκυλάκια ζουν φυσιολογικά.

 • Υπογλυκαιμία.

 Τα σκυλιά που έχουν σωματότυπο «toy» είναι πιο επιρρεπή στην υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) και, αν δεν θεραπευτούν γρήγορα, μπορεί να τα χάσουμε. Αυτή η ασθένεια κάνει τους σκύλους αργούς, ράθυμους (χωρίς δύναμη και ενέργεια) και μπορεί να έχουν τρέμουλο. Αν διαπιστώσουμε ότι το κατοικίδιο μας έχει πάθει υπογλυκαιμικό επεισόδιο, βάζουμε λίγο μέλι υπογλώσσια και πάμε στον κτηνίατρο.

 • Καρδιακό φύσημα.

 Όταν η ροή του αίματος διακόπτεται και δεν περνάει φυσιολογικά από όλα τα τμήματα της καρδιάς, προκύπτει αυτό το καρδιακό φύσημα. Μια τέτοια δυσλειτουργία μπορεί να σηματοδοτεί και περαιτέρω προβλήματα στο όργανο της καρδιάς.

 • Στένωση της πνευμονικής βαλβίδας.

Όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία ή παραμόρφωση στη πνευμονική βαλβίδα της καρδιάς, δεν υπάρχει φυσιολογική ροή του αίματος στη καρδιά και αυτό την αναγκάζει να δουλεύει δυσκολότερα, για να διοχετεύσει το αίμα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη διόγκωση της καρδιάς και πιθανόν, καρδιακή ανεπάρκεια. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση ή κάποια άλλη θεραπεία.

 • Κατεστραμμένη τραχεία.

 Μια απότομη εισπνοή του σκύλου μπορεί να προκαλέσει άνοιγμα τηες τραχείας και αυτό δεν επιτρέπει στον αέρα να περάσει στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα του προβλήματος είναι: ξηρότητα, αδυναμία στην άσκηση, περίεργο άκουσμα βήχα, δυσκολία αναπνοής, πνίξιμο στο φαγητό ή τη κατανάλωση νερού. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα είναι σοβαρό και πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο.

 • Υδροκεφαλισμός.

 Ο υδροκεφαλισμός είναι η συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο και προκαλεί πίεση και πρήξιμο του εγκεφάλου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία του προβλήματος, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, χορηγούνται στεροειδή φάρμακα που μειώνουν τη πίεση. Τα κουταβάκια που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη,  δυστυχώς, πεθαίνουν σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

 • Ανοιχτή πληγή.

 Πολλά τσιουάουα γεννιούνται με ένα μαλακό σημάδι στη κορυφή του κεφαλιού και παρόλο που αυτό κάποια στιγμή περνάει, πρέπει να φροντίζουμε το σημείο με προσοχή, διότι είναι επικίνδυνο. Ακόμα και ένα μικρό χτύπημα στο κεφάλι, θα μπορούσε να οδηγήσει το κατοικίδιο μας  στον θάνατο.

 • Άλλα προβλήματα υγείας.

 Λόγω του μεγάλου μεγέθους των ματιών τους, τα τσιουάουα συχνά εμφανίζουν ξηρότητα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και άλλα προβλήματα στα μάτια. Επίσης, είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία. Η κατανάλωση ακατάλληλων και τοξικών τροφών για σκύλους, όπως η σοκολάτα, θα μπορούσε να σκοτώσει ένα τσιουάουα, διότι είναι πολύ μικρόσωμο. Τέλος, τα τσιουάουα είναι επιρρεπή σε ρευματικά, ιώσεις και προβλήματα στα ούλα.

Η ιστορία της φυλής των τσιουάουα μέσα στον χρόνο:

 Το τσιουάουα είναι η πιο παλιά ράτσα σκύλων στη βόρεια Αμερική. Ο πρόγονος των τσιουάουα, το «Techichi» έχει βρεθεί σε αναπαραστάσεις του 300 π.Χ.

 Επίσης, υπάρχει η άποψη ότι το μίνι τσιουάουα προέρχεται από ζευγάρωμα των γηγενών σκύλων του Μεξικού με μικρόσωμα άτριχα σκυλάκια που ήρθαν από τη Κίνα.

 Το σύγχρονο τσιουάουα ανακαλύφθηκε το 1850 στη πόλη του Μεξικό. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί πήραν τη ράτσα στις πόλεις τους και άρχισε να εμφανίζεται στις αμερικανικές πολιτείες το 1890. Το 1904, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα.

 Μέχρι σήμερα, δεν μας είναι επισήμως γνωστό από ποιες ράτσες σκύλων προέκυψε το τσιουάουα. Η ποικιλία των τσιουάουα με το μακρύ τρίχωμα θεωρείται ότι προέρχεται από μείξη με τα πομεράνιανς και τα παπιγιόνς. 

 Η ράτσα ήταν ιδιαίτερα διάσημη τις δεκαετίες του 1930 και του 40, ενώ το 1960 ανήκε στη λίστα του Αμερικανικού Κυνολογικού Κλαμπ με τις πιο διάσημες ράτσες σκύλων. Σήμερα το τσιουάουα βρλισκεται στην 22η θέση της λίστας.

Ενδιαφέροντα γεγονότα της φυλής:

 • Μεταξύ των διασημοτήτων που είναι φαν των τσιουάουα είναι οι: Paris Hilton, Reese Witherspoon, Jennifer Love Hewitt, Hilary Duff, Britney Spears, Marilyn Monroe, Madonna and Jennifer Lopez.
 • Η ράτσα έχει κερδίσει ρόλους σε ταινίες, όπως: Legally Blonde και Beverly Hills Chihuahua.
 • Παλαιότερα, τα τσιουάουα ήταν γνωσά και ως «Arizona Dogs»και «Texas Dogs», λόγω του ότι αυτές οι πολιτείες της Αμερικής είναι πολύ κοντά στο Μεξικό, απ’ όπου κατάγεται το τσιουάουα.
 • Η ράτσα απεικονίζεται σε πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως οι: Vittore Carpaccio, Alessandro Botticelli and Pietro Longhi.
 • Τα τσιουάουα έχουν φαρδύ κεφάλι και αυτό δυσκολεύει τον τοκετό της μανούλας-σκυλίτσας, διότι δεν μπορούν να περάσουν εύκολα από τη δίωδο της γέννας. Οι κτηνίατροι συνήθως προτείνουν γέννα με καισαρική τομή.
 • Σε μια γέννα τσιουάουα μπορεί να βρούμε μέχρι και δέκα κουτάβια (puppy)! Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός γέννας.
 • Αναλογικά με το μέγεθος του σώματος και του εγκεφάλου τους, τα τσιουάουα έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από κάθε άλλη ράτσα.
 • Γενικά είναι μια από τις πλέον γνωστές φυλές ράτσες ως σκυλιά τσέπης (πόκετ)!

 Συμπερασματικά, τα τσιουάουα είναι από τις πιο γνωστές ράτσες σκύλων του κόσμου. Ίσως είναι παρεξηγημένα σκυλάκια, διότι ο ευέξαπτος και άγριος χαρακτήρας τους τα κάνει κάπως απρόσιτα. Βέβαια, αυτό δικαιολογείται, δεδομένου ότι τα τσιουάουα είναι παθιασμένα με το αφεντικό τους και γίνονται κτητικά, αν κάποιος τείνει να πλησιάσει. Ως γνωστόν, τα chihuahua είναι υπερκινητικά και τους αρέσει να τριγυρίζουν πέρα δώθε, ωστόσο, δεν έχουν πολλές απαιτήσεις, οπότε θεωρούνται κατάλληλα και για τους ηλικιωμένους.

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί ο Σκύλος μου δεν τρώει; Πιθανά Αίτια & Λύσεις!

Μήπως ο σκυλάκος σας έχει αρχήσει να μην τρώει το φαγητό του ή ακόμα χειρότερα να μην τρώει τίποτα και αναρωτιέστε τι να κάνω; Μην σας πιάνει πανικός και μάθετε τώρα ποιές περιπτώσεις είναι σοβαρές και ποιές όχι!

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *