Jack Russell: Ο χαρακτήρας & η ιστορία ενός πειρατή!

Δεινός κυνηγός, δραστήριο και πιστό σκυλί, το Τζακ Ράσελ ξέρει να μαγνητίζει τα βλέμματα! Μάθετε τα πάντα για τη ράτσα του.

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 13 – 16 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριος και πιστός σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Αυτή η ράτσα έχει χαμηλό κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Προεπισκόπηση φυλής

 Το Τζακ Ράσελ είναι ένα μικρό, εξημερωμένο σκυλί της οικογένειας των Τεριέ. Έχει συμπαγές και μυώδες σώμα. Χαρακτηρίζεται από ατελείωτη ενέργεια και είναι γνωστό ως «το μικρό σκυλί με την μεγάλη προσωπικότητα».

 Εκτράφηκε κυρίως για το κυνήγι αλεπούς, για αυτό και οι απόγονοι έχουν ανάγκη από άσκηση για να παραμείνουν υγιείς και ευτυχισμένοι. Επίσης, το ένστικτο του κυνηγιού αντικατοπτρίζεται έντονα στην αποφασιστική τους προσπάθεια να κυνηγήσουν το θήραμα.

 Όταν βγαίνουν για περιπάτους είναι διαβόητοι ότι κυνηγούν οτιδήποτε, από πουλιά μέχρι άλλα σκυλιά, τζόκινγκ, ποδηλάτες, αυτοκίνητα ακόμη και λεωφορεία. Η βόλτα του σκύλου πρέπει να γίνεται πάντα με την χρήση λουριού για καλύτερο έλεγχο του σκύλου.

 Εάν δεν διαθέτετε τον χρόνο ή την όρεξη για καθημερινές βόλτες, καλύτερα να μην προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός Τζακ Ράσελ. Εάν δεν διοχετεύσει την ενέργειά του, ξεσπά στις μικρο – καταστροφές στο σπίτι.

 Το Jack russel terrier τείνει να δείχνει επιθετικότητα απέναντι σε άλλα σκυλιά, ειδικά εκείνα του ίδιου φύλου. Με σωστή εκπαίδευση όμως μπορείτε να το περιορίσετε αυτό.

 Η ράτσα διατίθεται σε δύο τύπους: αυτόν με το απαλό τρίχωμα και αυτόν με το «σπασμένο» τρίχωμα. Ο δεύτερος τύπος σκύλου με το “σπασμένο” τρίχωμα έχει χαρακτηριστικά μεγάλα φρύδια και μούσια.

 Και οι δυο τύποι έχουν χοντρό τρίχωμα. Ένα Τζακ Ράσελ μαδάει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα δεν υπάρχουν έντονα προβλήματα τριχόπτωσης.

 Το χαρακτηριστικό χρώμα του είναι το λευκό με κηλίδες διάσπαρτες σε διάφορα χρώματα, όπως καφέ ή μαύρο. Πολλές φορές οι κηλίδες στο πρόσωπό του μας θυμίζουν πειρατή.

 Ένα μεσαίο σε μέγεθος Τζακ Ράσελ ζυγίζει περίπου 6 με 8 κιλά και το ύψος του είναι 25 με 38 εκατοστά. Ζουν μια υγιή ζωή χωρίς πολλά προβλήματα υγείας. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 13 με 16 χρόνια.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Τζακ Ράσελ

 Το Τζακ Ράσελ Τεριέ, όπως και οι άλλες φυλές κυνηγιού, είναι ενθουσιώδες, πιστό, δραστήριο και στοργικό mini σκυλί. Εάν δεν προβείτε στην σωστή εκπαίδευσή του όταν είναι κουτάβι, μπορεί να γίνει αρκετά πεισματάρικο.

 Είναι ατρόμητα σκυλιά παρά το μίνι μέγεθός τους και υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Συχνά γαυγίζουν σε ξένους ανθρώπους, ζώα και οχήματα.

Συγχρόνως, είναι αρκετά έξυπνο κατοικίδιο αλλά χρειάζεται να γίνει σαφές ποιος είναι το αφεντικό αλλιώς δημιουργούν προβλήματα συμπεριφοράς. Απαιτούν ισχυρή πειθαρχία, σαφείς και συνεπείς εντολές από έναν ηγέτη.

 Πολλές φορές κατέχεται από το «σύνδρομο μικρού σκύλου», όπως πολλές μικρόσωμες ράτσες σκύλων, το οποίο αναφέρεται σε προβλήματα συμπεριφοράς.

 Του δημιουργείται δηλαδή η εντύπωση πως είναι στην κορυφή της ιεραρχίας και γαυγίζει ασταμάτητα, γρυλίζει ή καταστρέφει την ανθρώπινη περιουσία.

 Αναπτυγμένος αποκλειστικά για τους σκοπούς του κυνηγιού, ο Jack Russell είναι εξαιρετικά ενεργητικός και απαιτεί μεγάλη σωματική και διανοητική διέγερση.

 Απολαμβάνει μεν να βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους (σε διαμέρισμα), αλλά το Τerrier jack russell χρειάζεται άσκηση και καθημερινές βόλτες. Εάν έχετε αυλή είναι η καλύτερη διέξοδος για το σκυλάκι.

 Είναι καλή παρέα για τα παιδιά, αλλά εάν έχετε πολύ μικρά παιδιά πρέπει να προσέχετε πως αλληλεπιδρούν με τον σκύλο Ράσελ τεριε. Μπορεί να τα δαγκώσει εάν ενοχληθεί από ένα τράβηγμα της ουράς ή του τριχώματος.

 Βέβαια, με τη σωστή εκπαίδευση του σκύλου για να μη δαγκώνει ανθρώπους και άλλα κατοικίδια ζώα θα τιθασεύσετε αυτή τη συμπεριφορά του σκυλάκου.

Τα προβλήματα υγείας ενος Terrier Jack Russell

 Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας για τον Jack Russell Terrier είναι:

  •  Κρουστική νόσος
  •  Δερματίτιδα
  •  Ανωμαλία βάδισης
  •  Μαζική αλλοίωση
  •  Αλλεργία στο δέρμα

 Παθήσεις και συμπτώματα:

 Ectopia Lentis

Είναι μια πάθηση κατά την οποία μετατοπίζεται ο κρυσταλλικός φακός του ματιού από την σωστή θέση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη τύφλωση.

 Κώφωση

 Η απώλεια ακοής μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των 4 εβδομάδων.

 Δυσπλασία του ισχίου

 H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα με την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Το ιστορικό υπόβαθρο της ράτσας Jack Russell

 Το Τζακ Ράσελ ονομάστηκε από τον μαθητή θεολογίας της Οξφόρδης Jack Russell (1795-1883), ο οποίος ανέπτυξε την ράτσα από το πλέον εξαφανισμένο Αγγλικό Λευκό Τεριέ.

 Ο Russell ήταν φανατικός κυνηγός αλεπούδων και για αυτό το σημερινό Τζακ Ράσελ έχει χαρακτηριστικά όπως αντοχή, πείσμα, αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό για  το κυνήγι.

 Το Τζακ Ράσελ ήταν ένας μοναδικός κυνηγετικός σκύλος εκείνη την εποχή που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου για τον ειδικό σκοπό του κυνηγιού αλεπούδων κάτω από το έδαφος.

 Το μικρό του μέγεθος αλλά και τα δυνατά του πόδια τον βοηθούσε να τρέχει γρήγορα δίπλα στον βασικό κυνηγό και το μυώδες σώμα του τον βοηθούσε να σκάβει βαθιά.

 Στα τέλη του 1800, όταν ο ιδρυτής της ράτσας πέθανε, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο δύο κτηνοτρόφοι ασχολούνταν με την εκτροφή της ράτσας.

 Ο Blake Heinemann ήταν ένας από αυτούς τους άνδρες που παρουσίασε επίσημα το πρώτο πρότυπο της ράτσας Jack Russell το 1894. Ο ίδιος έβαλε το Τζακ Ράσελ να αναζητά και ασβούς. Η ανάμειξή του με το Bull Terrier αύξησε την δύναμή του στο σκάψιμο και του χάρισε τα μικρά πόδια.

 Το Τζακ Ράσελ παρέμεινε σκυλί εργασίας μέχρι την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν μειώθηκε η δημοτικότητα του κυνηγιού αλεπούς και της ράτσας.

 Τότε οι άνθρωποι αγκάλιασαν το Τζακ Ράσελ ως σκύλο συντροφιάς εξαιτίας της ζωντανής και ενθουσιώδους φύσης του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 δημιουργήθηκαν λέσχες Τζακ Ράσελ Τεριέ.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες / Fun facts

  •  Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Camilla Parker-Bowles έχουν έναν Τζακ Ράσελ. Άλλοι διάσημοι ιδιοκτήτες είναι οι Mariah Carey, Paul McCartney και Bette Midler.
  •  Τα Τζακ Ράσελ δεν έχoυν την καλύτερη φήμη τόσο για τις σχέσεις τους με τα σκυλιά του ίδιου φύλου όσο και με τις γάτες. Εάν έχετε μια γάτα στο σπίτι πιθανότητα δεν θα υπάρξουν ειρηνικές σχέσεις μεταξύ τους χωρίς εκπαίδευση.
  •  Τα Τζακ Ράσελ είναι εξαιρετικά γενναία. Το 2007, στην Νέα Ζηλανδία ο Τζορτζ υπερασπίστηκε πέντε παιδιά από επίθεση Pit Bull. Το Τζακ Ράσελ με το όνομα Τζορτζ δυστυχώς υπέκυψε στις πληγές του αλλά τα παιδιά δεν τραυματίστηκαν.
  •  Είναι πολύ ευκίνητα και δραστήρια και το ταλέντο τους είναι να τρέχουν και να πιάνουν μπάλες.
  •  Άλλη μια φήμη θέλει το Τζακ Ράσελ να είναι ενοχλητικό και να έχει προβληματική συμπεριφορά. Εμείς θα σας διαβεβαιώσουμε πως είναι υπάκουος και με την σωστή εκπαίδευση όταν είναι ακόμα κουτάβι, θα γίνει ο καλύτερος σκύλος-φίλος.

 Συνοψίζοντας…

 Μην σας μπερδεύει το μικρό του μέγεθος, καθώς το Τζακ Ράσελ μπορεί να γίνει ένας μεγάλος μπελάς. Χρειάζεται σωστή και πειθαρχημένη εκπαίδευση. Εάν είστε δραστήριος άνθρωπος και έχετε όρεξη και εξερεύνηση, το Τζακ Ράσελ είναι ο κατάλληλος σύντροφος για εσάς.

 Αναζητείστε σκυλάκια για υιοθεσία στο καταφύγιο του δήμου σας ή επιλέξτε να αγκαλιάσετε κάποια από τις φατσούλες που χαρίζονται.

 Είστε γονιός ράτσας Τζακ Ράσελ Τεριέ; Μοιραστείτε μαζί μας χαρούμενες ή απαιτητικές καθημερινές στιγμές με το κατοικίδιο σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *