Βόλτα Σκύλου: Πόσες φορές και πόση ώρα;

Μήπως ο σκύλος σας είναι ατακτούλης και ζωηρός στη βόλτα; Δείτε πως θα τον μάθετε να βαδίζει πλάι σας με ασφάλεια και κουνιστή ουρά!

 Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να βγαίνετε βόλτα με το σκύλο σας; Είναι ο ιδανικός τρόπος να ασκηθείτε και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Πέρα από αυτό όμως, η βόλτα του παρέχει και την απαραίτητη πνευματική διέγερση, ενώ παράλληλα γνωρίζει τη γειτονιά.

 Τι γίνεται όμως αν δε βγάζετε εσείς βόλτα τον σκύλο σας, αλλά εκείνος εσάς; Αν δηλαδή σας δυσκολεύει τη ζωή τόσο, που η κατά τα άλλα χαλαρή βόλτα σας έχει μετατραπεί σε αγγαρεία. Τότε, η σωστή εκπαίδευση του σκύλου σας υπόσχεται να σας λύσει τα χέρια!

Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να τον βγάζω;

 Η συνταγή της επιτυχίας συνίσταται στο να βγάζετε τον σκύλο σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Από εκεί και πέρα, η φυλή και η ηλικία ενός σκύλου καθορίζουν τις ανάγκες του για σωματική άσκηση.

 Με λίγα λόγια, το πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η βόλτα του σκύλου εξαρτάται από τον ίδιο τον σκύλο! Έτσι, το δικό σας κατοικίδιο ίσως χρειάζεται να βγαίνει 3 ή και περισσότερες φορές την ημέρα για να κάνει την ανάγκη του.

 Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να στοχεύετε σε περίπου 5 βόλτες την εβδομάδα, με διάρκεια τουλάχιστον 30 λεπτών. Μην ξεχνάτε πως, η συχνή σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την καλή υγεία και ευεξία του σκυλάκου σας.

 Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να δίνετε χρόνο και στους δύο σας να απολαύσετε τη βόλτα. Για αυτό, διαλέξτε ένα όμορφο και ήρεμο μέρος για την πρωινή σας βόλτα. Αφήνετε τον να μυρίζει με την ησυχία του και μην τον τραβάτε βιαστικά για να γυρίσετε σπίτι.

Το καλύτερο λουρί

 Αρχικά, η βόλτα σκύλου χωρίς λουρί δεν πρέπει να υφίσταται ούτε σαν σκέψη!Όταν αναλαμβάνετε την βόλτα του σκύλου σας, θα θέλετε να έχετε εσείς τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Για αυτό, θα πρέπει να τον έχετε δίπλα σας, με λουρί. Στα καταστήματα Petvet24 μπορείτε να βρείτε μία τεράστια ποικιλία από λουριά.

 Γενικά, τα δερμάτινα σχοινιά μέτριου μήκους θεωρούνται καλύτερα για μακρινές βόλτες, αφού σας επιτρέπουν να τον φέρετε γρήγορα κοντά σας αν χρειαστεί. Μια εξίσου καλή εναλλακτική είναι ένα αναδιπλούμενο λουρί, αν όμως δεν σας τραβάει.

 Εάν παλεύετε με τον σκύλο σας σε κάθε βόλτα, ένα no pull harness λουρί ή ένα σε σχήμα πλεξούδας σώματος είναι η ιδανική λύση. Έχουν δυνατούς ιμάντες και σας δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο επάνω του.

 Οποιοδήποτε λουρί και να αγοράσετε, βεβαιωθείτε πως ταιριάζει στο κατοικίδιο σας. Θα πρέπει πάντοτε να το κάνει να αισθάνεται άνετα και να μην το πιέζει.

 Κατά τη διάρκεια του περιπάτου μπορεί να συναντήσετε άλλους ιδιοκτήτες, που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους χωρίς λουρί. Συνήθως, θα τα δείτε να περπατούν γεμάτα αυτοπεποίθηση στο πλευρό τους κι αυτό σημαίνει πως πιθανότατα είναι εκπαιδευμένα.

 Αν τυχόν μπείτε στον πειρασμό να ακολουθήσετε το παράδειγμα τους, χρειάζεται προσοχή! Ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι πλήρως εκπαιδευμένος.

 Ακόμη και τότε όμως, υπάρχει σχετικός νόμος για τη βόλτα σκύλου και το φίμωτρο σε ορισμένους χώρους, όπως είναι για παράδειγμα οι παιδικές χαρές. Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά.

Δείτε μια μεγάλη ποικιλία απο είδη για την βόλτα με τον σκύλο σας που θα σας λύσουν τα χέρια όπως λουριά και σαμαράκια σκύλων!

Τι να κάνω αν με τραβάει;

 Το συνεχόμενο τράβηγμα κατά τη βόλτα είναι τουλάχιστον ενοχλητικό και για τους δύο. Αυτό είναι σίγουρο! Ένα χαλαρό λουρί και ένας ήρεμος βηματισμός είναι η ιδανική λύση για να αποφύγετε το άγχος και τη δυσαρέσκεια.

 Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκυλάκια συνεργάσιμα. Πόσες φορές τον είδατε να τραβάει το λουρί; Έτσι, λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεται να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας πως να περπατάει στο πλευρό σας.

 Το σημαντικότερο είναι να τον κάνετε να καταλάβει πως εσείς κάνετε κουμάντο. Για αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να σταματήσετε τη βόλτα αμέσως μόλις αρχίσει να τραβάει. Βάλτε τον να καθίσει, επιβραβεύστε τον με μία λιχουδιά και συνεχίστε.

 Σταδιακά, ο σκύλος σας θα μάθει πως με το τράβηγμα δεν περνάει το δικό του. Αν ακόμη αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την συμπεριφορά του, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή.

Τα μάτια σας 14!

 Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλείστε να προσέχετε κατά τη διάρκεια της βόλτα σας. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Όχι τίποτα άλλο, απλά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας, ειδικά για τις μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων.

 Επιπλέον, προσπαθήστε να αποφεύγετε το γκαζόν και τους κήπους στη γειτονιά σας. Πολλές φορές το έδαφος εκεί έχει τοξίνες, που μπορεί να βλάψουν την υγεία του σκυλάκου σας. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καλά τα πατουσάκια του μετά τη βόλτα.

 Πέρα από αυτό όμως, θα πρέπει να έχετε το νου σας σε άλλα σκυλιά, πλάσματα, οχήματα ή ποδηλάτες – ίσως αποτελέσουν απειλή για την ζωή του σκύλου σας. Για να παραμείνετε ασφαλείς, καλό θα ήταν να φοράτε ρούχα με ανακλαστικά, όταν περπατάτε στο σκοτάδι. 

Κοινωνικοποίηση

 Η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να ξεκινάει ήδη από την νεανική ηλικία. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ο σκυλάκος σας γνωρίζει άλλα ζωάκια στη βόλτα.

 Παρατηρήστε τα σημάδια: Κουνάει την ουρά του; Φαίνεται χαρούμενος; Μπορείτε να τον αφήσετε να πλησιάσει το άλλο σκυλάκι σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του. Αν κάποιο από τα δύο φαίνεται ανήσυχο, φοβισμένο ή επιθετικό, καλό θα ήταν να αναβάλλετε το παιχνίδι.

 Αν δείτε πως ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος δυσκολεύεται να κάνει παρέες, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε να ταυτίσει τη γνωριμία με άλλα σκυλάκια με μια ευχάριστη εμπειρία, δίνοντας του λιχουδιές και χάδια.

3 Πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας στη βόλτα

 Ανάλογα με το είδος του περιπάτου σας, ίσως χρειαστείτε κάποια πραγματάκια. Για παράδειγμα, αν πηγαίνετε μια μεγάλη βόλτα κατά τη διάρκεια της μέρας, ορίστε τι πρέπει να έχετε μαζί σας:

  1.  Φρέσκο νερό, ειδικά αν έχει πολύ ζέστη έξω.
  2.  Λιχουδιές, για να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας.
  3.  Παραπάνω σακούλες για τις ανάγκες του. Μην ξεχνάτε ποτέ να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του, καθώς δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη καθαριότητα σκύλου μετά τη βόλτα, αλλά και κατά τη διάρκεια.

 Διασκεδάστε!

  Η βόλτα είναι αναγκαία τόσο για την σωματική άσκηση, όσο και για την πνευματική διέγερση του κατοικίδιου σας. Ταυτόχρονα όμως, είναι ο τέλειος τρόπος να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί!

 Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να εξερευνήσετε από κοινού καινούριες περιοχές. Χαλαρώστε και διασκεδάστε! Αφήστε τον να μυρίσει με την ησυχία του και να παίξει με τα άλλα σκυλάκια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να έχετε το νου σας, ακόμη κι τον έχετε εκπαιδεύσει κατάλληλα.

 Αλήθεια, εσείς πως εκμεταλλεύεστε την πολύτιμη ώρα της βόλτας με τον σκύλο σας; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *