Μαλτέζ: Τι τρώνε για να είναι υγιέστατα & χαρούμενα;

Ψάχνετε τη καλύτερη τροφή για το Μαλτεζάκι σας; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή τους ανάλογα με την ηλικία τους!

 Το Μαλτέζ είναι ένας σκύλος με χαρακτηριστική, κομψή εμφάνιση. Πρόκειται για έναν στοιβαρό σκύλο με ευγενικό, φιλικό, στοργικό και εκπληκτικά τολμηρό χαρακτήρα. Η εύρεση της σωστής διατροφής και το πόσο πρέπει να τρώει ένα μαλτέζ πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα κάθε ιδιοκτήτη για να έχει ένα υγιές και ευτυτχισμένο κατοικίδιο.

 Είτε μοιράζεστε το σπίτι σας με ένα κουτάβι είτε έναν ώριμο ενήλικα είτε ένα ηλικιωμένο Μαλτέζ, οι παρακάτω συμβουλές θα βελτιώσουν την υγεία και τον τρόπο ζωής του αγαπημένου σας φίλου.

 Ταξινόμηση με βάση τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο: Ομάδα toy.

 Απαιτούμενη άσκηση: 30 λεπτά καθημερινά.

 Ιδανικό Βάρος: Έως 3 κιλά τα αρσενικά και 1-2 τα θηλυκά.

 Σωματότυπος: Δραστήριος, στιβαρός, κομψός, αθλητικός.

 Χαρακτήρας: Πνευματικός, τολμηρός, περιπετειώδης, στοργικός, φιλικός.

 Λίγα λόγια για το Μαλτέζ

 Το Μαλτέζ θεωρείται μία από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων μεγέθους toy. Η γλυκιά φατσούλα του κοσμεί πολλά αρχαία έργα τέχνης και λογοτεχνικά έργα που ανάγονται στην Ελλάδα, τη Ρώμη και την Αίγυπτο. Μάλιστα, στην Ελλάδα χτίζονταν ακόμα και τάφοι για να φιλοξενήσουν τα λείψανα των νεκρών Μαλτέζ.

 Πολλοί πολιτισμοί ανά το κόσμο πίστευαν ότι αυτή η τολμηρή και ελκυστική ράτσα είχε την ικανότητα να θεραπεύει ασθένειες στους ανθρώπους, πράγμα που την έκανε από πιο αγαπητή και ξεχωριστή στα μάτια των ανθρώπων.

 Το εκλεπτυσμένο Μαλτέζ είναι μια ράτσα που απολαμβάνει έναν ενεργό τρόπο ζωής με την αγαπημένη του οικογένεια, αλλά δεν λέει ποτέ όχι στο χουχούλιασμα στον καναπέ για χαλάρωση και υπνάκο.

 Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το πολυτελές λευκό τρίχωμα που φτάνει μέχρι το πάτωμα. Αν και στο παρελθόν το Μαλτέζ ήταν διαθέσιμο σε πολλά διαφορετικά χρώματα, σήμερα, διατίθεται μόνο σε μία απόχρωση, το λευκό, που αυξάνει τον κίνδυνο κώφωσης.

 Αυτή η κατάλευκη οπτασία έχει έναν χαρακτηριστικό τρόπο κίνησης που δίνει την ψευδαίσθηση ενός σκύλου που επιπλέει. Το μονό του τρίχωμα μαδάει ελάχιστα, καθιστώντας το ένα από τα 23 μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε και συνεπώς, μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με αλλεργίες.

 Παρά τον βασιλικό, σχεδόν αγέρωχο αέρα τους, τα Μαλτεζάκια είναι πολύ ενεργητικά σκυλιά που χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά ικανοποιημένα.

 Είναι αρκετά έξυπνα πλάσματα, αλλά ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι αντιστέκονται στην εκπαίδευσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι θετικής ενίσχυσης με τη μορφή επαίνου, παιχνιδιού και λιχουδιών για να υπακούσουν στο μάθημα.

 Το Μαλτέζ αναπτύχθηκε ως οικογενειακός σύντροφος, γι’ αυτό ευδοκιμεί όταν λαμβάνει προσοχή και αγάπη από τα μέλη της οικογένειάς του. Όταν χωρίζεται από αυτούς που αγαπάει περισσότερο, μπορεί να είναι επιρρεπές σε άγχος αποχωρισμού, που συχνά οδηγεί σε ενοχλητικά γαβγίσματα και καταστροφική συμπεριφορά.

 Τα Μαλτέζ δεν τα πάνε πάντα καλά με τα μικρά παιδιά και μερικές φορές γίνονται προστατευτικά με τον ιδιοκτήτη τους. Για αυτόν τον λόγο, η θέσπιση σταθερών ορίων μέσα στο σπίτι είναι πολύ σημαντική. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, δεν θα έχετε ιδιαίτερα θέματα και θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι.

 Η γενική κατάσταση της υγείας των Μαλτέζ

 Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε ποια είναι η σωστή διατροφή και το πόσο πρέπει να τρώει ένα Μαλτέζ, δεδομένου ότι όλες οι ράτσες σκύλων μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση σε ορισμένα προβλήματα υγείας.

 Στα Μαλτέζ, τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στη ράτσα περιλαμβάνουν: εξάρθρωση της επιγονατίδας, υπογλυκαιμία, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, σύνδρομο White Dog Shaker και ηπατική ανεπάρκεια.

 Η σωστή διατροφή για ένα Μαλτέζ
 Έως 12 μηνών (κουτάβια)

 Για αυτή τη ράτσα είναι καλύτερο να επιλέξετε μια τροφή για κουτάβια που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες μικρόσωμων σκύλων.

 Ως ελάχιστη απαίτηση, οι ειδικοί συνιστούν την επιλογή μιας διατροφής που περιέχει τουλάχιστον 22,5% πρωτεΐνη με κύριο συστατικό της τροφής κάποιο κρέας. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8,5%.

 Κρίσιμης σημασίας είναι η αναλογία ασβεστίου προς φώσφορο, καθώς αυτό διασφαλίζει έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης των οστών.

 Από 12-18 μηνών (ενήλικες)

 Όταν ένα Μαλτέζ έχει φτάσει σε πλήρη ωριμότητα, είναι σημαντικό να γίνει η κατάλληλη μετάβαση και στη διατροφή του. Σε αυτό το στάδιο καλύτερα να επιλέξετε μια τροφή που έχει ως κύριο συστατικό ένα άπαχο κρέας.

 Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη, προσφέρουν επίσης οφέλη για την υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων.

 Από 10-12 ετών (ηλικιωμένοι)

 Ένα ηλικιωμένο Μαλτέζ απαιτεί τροφή που είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και μέτριες θερμίδες για να υποστηρίξει τις ανάγκες του. Αυτή η τροφή θα πρέπει να περιέχει χαμηλότερες ποσότητες λίπους για να εξυπηρετεί τον λιγότερο δραστήριο τρόπο ζωής των ηλικιωμένων Μαλτέζ.

 Τα συμπληρώματα για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και της λειτουργίας των αρθρώσεων είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου πριν χορηγήσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφή στο κατοικίδιό σας.

 Αυτές οι κατάλευκες χαριτωμένες οπτασίες, τα μοναδικά Μαλτεζάκια, είναι από τις πιο παλιές ράτσες σκύλων και από τα πιο μικρόσωμα σκυλάκια. Ο δραστήριος, πνευματώδης και στοργικός χαρακτήρας τους τα καθιστά εξαιρετικά κατοικίδια για οικογένειες και τη καλύτερη παρέα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας!

Παρόμοια Άρθρα

Labrador VS Golden Retriever: Ομοιότητες & διαφορές!

Αθλητικοί, δεινοί κολυμβητές και αφοσιωμένοι στο αφεντικό τους, τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερς μοιάζουν εκπληκτικά! Έχουν όμως και διαφορές. Μάθετε τα πάντα για αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *