Έκπαιδευση σκύλου για να μην δαγκώνει!

Φοβάστε να φέρετε κόσμο στο σπίτι γιατί ο σκύλος σας είναι επιθετικός και δαγκώνει; Δείτε 8 μυστικά για να τον κάνετε αρνάκι!

 Η αλήθεια είναι πως κάθε σκυλάκος μπορεί να δαγκώσει. Άλλωστε, σύμφωνα και με σχετικές έρευνες οι σκύλοι δαγκώνουν 4.5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Ο αριθμός αυτός μπορεί να σας φανεί αρκετά τρομακτικός.

 Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για να σιγουρευτείτε πως ο δικός σας τετράποδος φίλος δεν θα αναπτύξει αυτήν την ενοχλητική συνήθεια.

 Συνήθως, όταν ένας σκύλος δαγκώνει κάποιον, είναι επειδή φοβάται ή υπερασπίζεται το χώρο και την οικογένεια του. Βέβαια, μπορεί απλώς να μην αισθάνεται πολύ καλά και να θέλει την ησυχία του.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα μπορέσετε να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να δαγκώνει. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ορθή κοινωνικοποίηση, δομή, και χτίσιμο της αυτοπεποίθησης του.

 Ας δούμε, λοιπόν, τα 8 μυστικά που μπορείτε να εφαρμόσετε, ώστε να μην σας δαγκώνει ο σκύλος σας:

1. Σωστή κοινωνικοποίηση

 Αν μόλις πήρατε σπίτι το νέο σας κουταβάκι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι το βάλετε να γνωρίσει νέα μέρη, ανθρώπους και καταστάσεις. Είναι σημαντικό να κρατάτε πάντοτε τα πράγματα ευχάριστα.

 Αυτή η έκθεση του σε καταστάσεις από νωρίς ονομάζεται κοινωνικοποίηση. Μάλιστα, ένα καλά κοινωνικοποιημένο κουτάβι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει αγχώδη ή επιθετική συμπεριφορά.

 Ακόμη κι αν το σκυλάκι σας δεν είναι νεαρό, μπορείτε πάντοτε να το κοινωνικοποιήσετε ομαλά και να του φρεσκάρετε τη μνήμη ή να ξεκινήσετε από την αρχή σε περίπτωση που δεν έχει εκπαιδευθεί στο παρελθόν.

2. Η στείρωση βοηθάει

 Αν και δεν είναι βέβαιο πως η στείρωση θα αποτρέψει τον σκύλο σας από το να σας δαγκώνει, έχει αποδειχτεί πως τον βοηθάει να ηρεμήσει. Για αυτό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να στειρώσετε το κατοικίδιο σας.

3. Μην κάνετε υποθέσεις

 Σε γενικές γραμμές, κάθε σκύλος ενδέχεται να δαγκώσει, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Μάλιστα, πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες υποθέτουν πως ο δικός τους σκύλος δεν θα τους δαγκώσει και για αυτό χαμηλώνουν τις άμυνές τους.

 Έτσι, είναι σημαντικό να μην προβαίνετε σε σχετικές υποθέσεις, με βάση την φυλή ή το μέγεθος του ζωντανού. Ούτε καν με το σκεπτικό πως ποτέ δεν έχει εκδηλώσει σχετική συμπεριφορά.

4. Η εκπαίδευση πειθαρχίας

 Είναι γεγονός πως ένα πειθαρχημένο σκυλί ελέγχεται πιο εύκολα. Δουλεύοντας, λοιπόν, την εκπαίδευση του με βάση την πειθαρχία, μπορείτε να του μάθετε βασικές εντολές, που θα το κάνουν να επικεντρώνεται σε εσάς ακόμη κι αν αισθάνεται άβολα.

 Να θυμάστε πως αν είστε σε θέση να ελέγξετε την συμπεριφορά του, είναι λιγότερο πιθανό να σας δαγκώσει. Επίσης, με την κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου σας θα τονώσετε σημαντικά την αυτοπεποίθηση του.

5. Θετική ενίσχυση κι επιβράβευση

 Μια δομημένη εκπαίδευση, που στηρίζεται στη θετική ενίσχυση και την επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς είναι μία σίγουρη μέθοδος για να απαλλαχθείτε από το δάγκωμα του σκύλου σας ή τουλάχιστον να ελαττωθούν αυτά τα περιστατικά. Περιλαμβάνει λιχουδιές, ποιοτικό χρόνο με άφθονο παιχνίδι, λεκτική επιβράβευση, χάδια και οτιδήποτε εκείνος απολαμβάνει.

 Αντιθέτως, οι τιμωρητικές μέθοδοι δεν είναι διόλου ευχάριστες για τα σκυλάκια και θεωρούνται κατακριτέες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ξύλο, το στενό μαρκάρισμα με το λουρί και το σπρώξιμο.

6. Προσοχή στη γλώσσα του σώματος

 Όλες οι φυλές σκύλων χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν. Για αυτό, δώστε προσοχή στο τι προσπαθεί να σας πει ο σκύλος σας κάθε φορά.

 Γενικά, ένα κατοικίδιο, που είναι φοβισμένο ή δυσαρεστημένο με την παραβίαση του προσωπικού του χώρου, μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Ακόμη μπορεί να σας δείχνει τα δόντια του, να έχει το κεφάλι του χαμηλωμένο, ή τα αφτάκια του κολλημένα στο κεφάλι του.

7. Μη διακόπτετε το γρύλισμα του

  Ένας σκύλος είναι πιθανότερο να γρυλίζει όταν νιώθει άβολα με ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση. Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πως ίσως δαγκώσει. Μην το διακόψετε, λοιπόν, γιατί έτσι σας δηλώνει τη δυσαρέσκεια του.

 Συχνό λάθος κατά την εκπαίδευση αποτελεί η πεποίθηση πως το γρύλισμα είναι ανάρμοστη συμπεριφορά. Αν δεν προσέξετε, μπορεί να σταματήσει να γρυλίζει γενικά. Για αυτό, ακούτε τόσο συχνά ιστορίες, όπου οι σκύλοι δαγκώνουν χωρίς πρώτα να προειδοποιούν.

 Μάλιστα, καλείστε να παρατηρήσετε προσεκτικά τις συνθήκες, που τον κάνουν να γρυλίζει. Το κάνει όταν πλησιάζει κάποιος το φαγητό του, βλέπει ένα παιδάκι να τρέχει ή κάποιος τον ενοχλεί; Δώστε τη σημασία που του αρμόζει.

 Μόλις μάθετε τι τον πυροδοτεί, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σταδιακά, θα μάθει να αισθάνεται άνετα σε τέτοιες συνθήκες. Έτσι, δεν θα νιώθει την ανάγκη να δαγκώσει.

8. Προβλήματα και διόρθωση της συμπεριφοράς του

 Για να ενθαρρύνετε τη νέα, λειτουργική συμπεριφορά του σκύλου σας θα πρέπει να τον εντάξετε σε νέα περιβάλλοντα και να τον συστήσετε σε άλλους ανθρώπους ή ζωάκια. Είναι σημαντικό να διατηρεί μία φυσιολογική συμπεριφορά σε διαφορετικές περιστάσεις. Αν δεν το κάνει, ίσως χρειάζεται κι άλλη εκπαίδευση.

 Σε περίπτωση που γνωρίζετε πότε είναι πιθανότερο ο σκύλος σας να γρυλίσει ή να δαγκώσει, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση ομαλά. Ποτέ, μα ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να εκφοβίζετε το σκύλο σας. Αντιθέτως, θα πρέπει σταδιακά να τον εισάγετε σε νέες προκλήσεις, όπου μπορεί να ανταπεξέλθει.

 Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας είναι κτητικός με το φαγητό του, αλλά έχει μάθει να μη γαυγίζει όταν τρώει, βάλτε κάποιον άλλον να τον ταΐσει. Τότε, προσέξτε αν συνεχίζει να επιδεικνύει τη θεμιτή συμπεριφορά.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να δείτε πως ο σκύλος σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει, ακόμη κι αν έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Αυτό σας δείχνει πως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Να είστε βέβαιοι πως εκείνος θα γνωρίζει ακριβώς πως να χειριστεί την κατάσταση.

 Σίγουρα, για κανέναν σκυλοιδιοκτήτη δεν είναι ευχάριστο το δάγκωμα του κατοικίδιου του. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι, που πυροδοτούν αυτή την ενοχλητική συμπεριφορά. Ωστόσο, μπορεί να είναι άκακο όταν ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος δαγκώνει το λουρί του. Είναι όμως πιο δυσάρεστο όταν αρχίζει να δαγκώνει τα χέρια σας και εκεί θα πρέπει να τεθούν κάποια όρια.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας εκδηλώσει οποιοδήποτε σημάδι επιθετικής συμπεριφοράς, είναι στα χέρια σας να κάνετε ό,τι μπορείτε για να βεβαιωθείτε πως δεν θα συνεχιστεί. Να θυμάστε να είστε πάντοτε υπομονετικοί μαζί του και να σέβεστε τα όρια του.

 Αλήθεια, ο δικός σας σκυλάκος δαγκώνει καμία φορά; Πώς το αντιμετωπίζετε; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *