Πότε ανοίγουν τα μάτια τους τα κουτάβια & τι να κάνετε!

Μάθετε πότε τα κουτάβια ανοίγουν τα μάτια τους για πρώτη φορά και τι να προσέξετε για να μη βλάψετε την όρασή τους!

 Αναρωτιέστε πότε τα γλυκά μας ζουζουνέλια ανοίγουν για πρώτη φορά τα ματόκλαδά τους; Τα κουτάβια γεννιούνται με κλειστά μάτια και χρειάζονται περίπου 10-14 ημέρες για να ανοίξουν μάτια τους. Ωστόσο, ορισμένες ράτσες μπορεί να χρειαστούν ακόμη περισσότερο.

 Βέβαια, χρειάζονται κάποιες παραπάνω μέρες μέχρι να μπορέσουν να δουν εντελώς καθαρά, ενώ τα περισσότερα ανοίγουν ένα μάτι τη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Δείτε τι πρέπει να περιμένετε καθώς αναπτύσσονται τα μάτια του νεογέννητου σκυλάκου σας.

 Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα μωρά, τα κουτάβια δεν ανοίγουν τα μάτια τους αμέσως μετά τη γέννησή τους ούτε αρχίζουν να πίνουν νερό αμέσως. Τις πρώτες εβδομάδες παραμένουν σχεδόν ακίνητα και αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στον ύπνο και στον θηλασμό του μητρικού γάλακτος, οπότε δεν χρειάζονται άμεσα την όρασή τους.

 Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε τα κουτάβια από την μάνα και τα αδέρφια τους όλο αυτό το διάστημα, ούτε πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τα ματάκια τους. Αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και σύντομα θα δείτε το χαριτωμένο και ακαταμάχητο βλέμμα τους πάνω σας.

Διαβάστε: Πότε παίρνουμε τα κουτάβια απο την μάνα και τα αδέρφια τους;
 Τι μπορούν να δουν τα νεογέννητα κουτάβια

 Ο χρόνος κατά τον οποίο τα νεογέννητα ανοίγουν τα μάτια τους ονομάζεται μεταβατική περίοδος και ξεκινάει από την 2η εβδομάδα έως την 3η εβδομάδα της ζωής τους. Βέβαια, ακόμα και τότε μην περιμένετε να βλέπουν πεντακάθαρα από την αρχή.

 Όταν τα μάτια τους ανοίγουν για πρώτη φορά, δεν μπορούν να εστιάσουν πολύ καλά. Η όρασή τους είναι λίγο θολή και δεν ανέχονται το έντονο φως. Επομένως, θα πρέπει να τα κρατάτε σε χώρο με χαμηλό φωτισμό για να τα προστατεύσετε και να μην τα εκθέσετε στο φως του ήλιου.

 Πώς αναπτύσσονται τα μάτια των κουταβιών

 Όταν τα μάτια των σκύλων ανοίγουν για πρώτη φορά, έχουν μια γαλακτώδη, γκριζωπή – μπλε εμφάνιση, η οποία με τον καιρό αλλάζει.

 Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων με πέντε εβδομάδων τα μάτια τους αρχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ κάτι που ίσως λίγοι ξέρουν είναι ότι τα κουτάβια αρχίζουν να βλέπουν πριν αρχίσουν να ακούνε (τα αφτιά τους ανοίγουν περίπου στις 18-20 ημέρες).

 Καθώς τα μάτια ενός κουταβιού αρχίζουν να ωριμάζουν, το tapetum lucidum του αναπτύσσεται. Πρόκειται για ένα στρώμα ιστού που βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και βοηθάει το ζώο να αναπτύξει τη νυχτερινή όραση.

 Είναι επίσης αυτό που προκαλεί αυτή την απόκοσμη πράσινη λάμψη όταν τραβάτε μια φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας χρησιμοποιώντας φλας στην κάμερα.

 Προσοχή στις οφθαλμικές λοιμώξεις

 Πέρα από το πότε ανοίγουν τα μάτια τους τα κουτάβια, ακόμα πιο σημαντικό είναι να διατηρείτε το περιβάλλον τους καθαρό για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.

 Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα μικρούλια είναι να αναπτύξουν επιπεφυκίτιδα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

 Εν κατακλείδι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για το κουτάβι σας όσον αφορά την έγκαιρη φροντίδα των ματιών είναι να αφήσετε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

 Σίγουρα, θα πρέπει να προσέχετε για τυχόν συσσώρευση κρούστας στα μάτια ή οποιοδήποτε άλλο σημάδι ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με την υγεία του σκύλου, αλλά γενικά, χαλαρώστε και απολαύστε τη διαδικασία.

 Παρατηρείστε το κουτάβι σας να μεταμορφώνεται από μια τυφλή, κωφή, γούνινη μπάλα σε ένα χαρούμενο και γοητευτικό ζώο που θα γίνει ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος!

Παρόμοια Άρθρα

Ακράτεια σκύλου: Αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης!

Έρχεστε συχνά αντιμέτωποι με τα ούρα του σκυλάκου σας πάνω στο χαλί ή το κρεβατάκι του; Δείτε τα αίτια που προκαλούν ακράτεια στους σκύλους και τους τρόπους με τους οποίους θα την αντιμετωπίσετε οριστικά και αμετάκλητα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *