Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου: Τι πρέπει να γνωρίζω!

Η υιοθεσία ενός ζώου είναι μία πολύ σημαντική απόφαση, μάθετε τι χρειάζεται ένας αδέσποτος σκύλος το πρώτο διάστημα στο σπίτι!

 Έκανες το μεγάλο βήμα και επιτέλους υιοθέτησες έναν αδέσποτο σκύλο. Το σκεφτόσουν καιρό, αλλά το έκανες.

 Συγχαρητήρια λοιπόν! Ως ιδιοκτήτης σκύλου, πλέον, και δη υιοθετημένου, υπάρχουν μερικά ζητήματα στα σκυλιά για υιοθεσία, που θα πρέπει να προσέξεις, ώστε ζήσετε αρμονικά μαζί με το νέο σου φίλο.

 Ο σκυλάκος που βρήκες στο καταφύγιο ζώων μπορεί να δόθηκε οικειοθελώς για υιοθεσία από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, καθώς δεν μπορούσε να τον φροντίσει κατάλληλα. 

 Όπως επίσης, ακούς και βλέπεις συχνά από τις πλατφόρμες των social media ότι χαρίζονται σκυλιά ή χαρίζονται κουτάβια που έχουν προσωρινή στέγη, όπου τρέφονται και κοιμούνται. Αυτό, όμως, είναι το αισιόδοξο σενάριο.

 Συνήθως, όλα τα αδεσποτάκια που βλέπουμε σε καταφύγια ή σε φιλοζωικές οργανώσεις φέρουν μια πιο σκοτεινή ιστορία. Γεννήθηκαν πίσω από θάμνους ή σε μία οικοδομή από μία αδέσποτη σκυλίτσα και διασώθηκαν από εθελοντές.

 Ακόμα χειρότερα, βρέθηκαν πεταμένα μέσα σε μία χωματερή, σε έναν κάδο σκουπιδιών ή στην άκρη ενός επαρχιακού δρόμου.

 Εντοπίστηκαν να τριγυρνούν μόνα κι απροστάτευτα σε μία απομονωμένη περιοχή, εγκαταλελειμμένα από ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να σταθούν επάξια στο πλευρό τους.

 Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πλάσματα που η ίδια η ζωή, αλλά και οι άνθρωποι, τους φέρθηκαν σκληρά. Χρειάστηκε να αγωνιστούν για να παραμείνουν ζωντανά.

 Έμειναν νηστικά και δίχως νερό ή στέγη για μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και για χρόνια ολόκληρα. Οι έμφυτες ικανότητές τους ήταν εκείνες που τα κράτησαν ζωντανά, μέχρι να διασωθούν και να φτάσουν τελικά στο καταφύγιο.

 Ειδικά, όταν πρόκειται για νεογέννητα πλασματάκια, η υιοθεσία κουταβιών και η κρατική μέριμνα πρέπει να είναι μονόδρομος και αυτοσκοπός, ώστε να διαβιώνουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

 Όποια κι αν είναι η ιστορία πίσω τους, τα αδέσποτα σκυλιά για υιοθεσία αποτελούν πρόκληση για όποιον θέλει να τα βάλει στη ζωή του μία και καλή.

 Έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και χρειάζονται χώρο, χρόνο, κατανόηση, υπομονή, και, πάνω από όλα, αγάπη.

 Να θυμάσαι πως, εάν ο σκύλος που υιοθέτησες έχει ζήσει την περισσότερη ζωή του περιπλανώμενος στους δρόμους, δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως είναι η ζωή σε ένα ζεστό σπίτι.

 Δεν έχει ακούσει ποτέ του καζανάκι τουαλέτας ή ηλεκτρική σκούπα. Θα καταβροχθίζει το φαγητό του, ρίχνοντας ανήσυχες, κλεφτές ματιές δεξιά κι αριστερά.

 Η ακουστική του εσωτερικού χώρου θα τον αγχώνει. Θα κλαίει δυνατά και με λυγμούς, όταν ακούει ξαφνικούς ήχους.

 Θα βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα να επιτεθεί. Θα κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή πίσω σου κι όλα αυτά, επειδή φοβάται. Έτσι έμαθε να ζει, βλέπεις.

 Με τη σειρά σου, θα πρέπει να είσαι λογικός και όχι ιδιαίτερα απαιτητικός απέναντί του. Να είσαι ευαίσθητος και να του δείχνεις μόνο κατανόηση και στοργή.

 Με την είσοδό του στο καινούριο του σπίτι, παθαίνει πολιτισμικό σοκ και είναι απολύτως λογικό, εάν προσπαθήσεις να μπεις, έστω και για λίγο, στη δική του θέση. Αντιμετώπισέ τον με υπομονή και να είσαι υποστηρικτικός. Στο τέλος, θα τα καταφέρετε – μαζί.

 Ένας έφηβος ή ενήλικος αδέσποτος σκύλος, έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την άποψή του για τους ανθρώπους.

 Προετοιμάσου, λοιπόν, γιατί θα έρθεις αντιμέτωπος με σύγχυση, απροθυμία και αντίσταση στην προσπάθειά σου να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του.

 Μην αποθαρρυνθείς, εάν απλώσεις το χέρι να τον χαϊδέψεις και κάνει πίσω. Φοβάται. Μπορεί, στο παρελθόν, να έχει δεχτεί μέχρι και κακοποιητική ή βίαιη συμπεριφορά, οπότε μην το παίρνεις προσωπικά.

 Μην τον αντιμετωπίζεις, όμως, σαν θύμα. Το κλειδί για να χτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης και έναν ισχυρό δεσμό είναι η αυτοπεποίθηση, με σωστή και συνεχή εκπαίδευση.

 Εάν, πάλι, πρόκειται για σκύλο που δόθηκε οικειοθελώς για υιοθεσία, τότε πιθανότατα ζει με το στίγμα πως απογοήτευσε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του.

 Ενδέχεται να ήταν πολύ δραστήριος, θορυβώδης ή να έκανε ζημιές, όταν τον άφηναν μόνο στο σπίτι. Ή μπορεί να ήταν απλώς θύμα των περιστάσεων – κάποιο διαζύγιο, κάποιος θάνατος ή ασθένεια.

 Ξαφνικά, λοιπόν, βρέθηκε να ψάχνει μανιωδώς τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι του λείπουν φρικτά. Τον έχουν όμως εγκαταλείψει.

 Μόλις τον πάρεις σπίτι για πρώτη φορά, θα βρίσκεται σε σύγχυση. Οι ήχοι και οι εικόνες του είναι συγχρόνως γνωστές, αλλά και άγνωστες.

 Ανεβαίνει στον καναπέ, γαυγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι και κοιτάζει διστακτικά τους ξένους. Πρόκειται για εικόνες από μία προηγούμενη ζωή.

 Μην ανησυχείς όμως. Σε λίγο θα προσαρμοστεί στο δικό σου σπίτι, στη δική σου οικογένεια. Εάν αναλάβεις υπεύθυνα τη φροντίδα του, θα αναγνωρίσει εσένα ως ιδιοκτήτη και σωτήρα. Θα σε αγαπήσει όσο τίποτε άλλοτε.

 Στην αρχή, ίσως όλο αυτό να σου φανεί υπερβολικά απαιτητικό. Οι περισσότερες προβληματικές συμπεριφορές που θα παρατηρήσεις εκ μέρους του, απορρέουν από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει για να τα βγάλει πέρα με τις απαιτήσεις της δικής σου καθημερινότητας.

 Αντίστοιχα, θα πρέπει να ανταποκριθείς στις δικές του ανάγκες για δραστηριότητα και συντροφιά, ανάλογα με τη φυλή του.

 Αν ανήκεις στη μερίδα ανθρώπων που ψάχνουν αποκλειστικά καθαρόαιμα κουτάβια για υιοθεσία, φυσικά, δεν σε μέμφουμε γι’ αυτό, αλλά σου ζητάμε να γίνεις πιο διαλλακτικός. 

 Όλα είναι πλάσματα του Θεού και αξίζουν ένα σπίτι και ένα ζεστό πιάτο φαγητού με μόνο αντάλλαγμα την αφωσίωση και την αγάπη σου. 

 Άλλωστε, τα σκυλιά που προκύπτουν από διασταύρωση φυλών δεν έχουν διαφορετικές ανάγκες από τα καθαρόαιμα και μάλιστα, τείνουν να αρρωσταίνουν σπανιότερα, λόγω του dna τους.

 Η βασική περίοδος προσαρμογής που χρειάζονται τα κουτάβια για υιοθεσία, έχει συνήθη διάρκεια από 6 έως 12 εβδομάδες και πρόκειται για μια μεταμόρφωση που θα σε ανταμείβει κάθε μέρα για όλη την υπόλοιπη κοινή σας ζωή.

 Καλή επιτυχία, λοιπόν, και να θυμάσαι: μαζί θα τα καταφέρετε!

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *