Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να μην δαγκώνει!

Έχετε πρόβλημα με το δάγκωμα του σκύλου σας; Δείτε τρόπους σχετικά με το πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μη δαγκώνει ανθρώπους και ζώα.

 Έχετε παρατηρήσει πως το γλυκό σας κουτάβι δαγκώνει τώρα τελευταία; Είναι αυτός ο λόγος που αποφεύγετε να καλέσετε κόσμο στο σπίτι; Μην ανησυχείτε! Όσο τρομακτικό κι αν φαίνεται, πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική μεταξύ των σκύλων.

 Ωστόσο, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα επιθετικό σκυλί αντιδράει έτσι επειδή φοβάται ή προστατεύει τον χώρο και τους ανθρώπους του.

 Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται για μια επιθυμητή συμπεριφορά εκ μέρους του. Έτσι, είναι απολύτως λογικό να θέλετε να μάθετε το 2 ή 5 μηνών κουτάβι σας να μην δαγκώνει τα πόδια, τα χέρια σας, αντικείμενα του σπιτιού ή ακόμα χειρότερα άλλα ζώα και ανθρώπους.

 Πως μαθαίνω το κουτάβι να μη δαγκώνει; Η πηγή του προβλήματος

 Το πρώτο βήμα για την σωστή εκπαίδευση του σκύλου να μην δαγκώνει, είναι η κατανόηση. Κοινώς, καλείστε να μάθετε από πού πηγάζει αυτή η συμπεριφορά του.

 Συνήθως, η επιθετική συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία ενός σκύλου και συγκεκριμένα, στο σκληρό παιχνίδι.

 Ένας σίγουρος και ασφαλής τρόπος να αποφύγετε την περαιτέρω εξέλιξή της είναι να παρέχετε στον μικρούλη ειδικά μασητικά παιχνίδια.

 Δοκιμάστε επίσης να περνάτε περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού και προπαντός, να ξεκινήσετε την εκπαίδευση με το crate σκύλου, για να μπορείτε να τον ηρεμείτε εκεί μέσα όταν αρχίζει να δαγκώνει έντονα.

 Βέβαια, μπορεί να ευθύνεται και κάτι πιο σοβαρό. Σαν υπεύθυνοι κηδεμόνες καλείστε να αποκλείσετε κάθε πιθανότητα υποκείμενου νοσήματος ή ασθένειας. Γι’ αυτό, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

 Πολλές φορές, βλέπετε, ένα – κατά τα άλλα – φιλικό σκυλί να αγριεύει όταν το χαϊδεύετε, αν πονάει κάπου ή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας.

 Μια εξίσου πιθανή αιτία είναι ο φόβος. Προσέξτε μήπως ο μικρός χρησιμοποιεί μια γλώσσα σώματος που υποδηλώνει υποταγή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι όταν χαμηλώνει στο έδαφος ή όταν βάζει την ουρά στα σκέλια.

 Στον αντίποδα, ίσως το δείτε να φαίνεται πολύ κυριαρχικό ξαφνικά και να γαυγίζει με την έλευση ενός ξένου στο σπίτι σας. Τότε, απλώς υπερασπίζεται τον χώρο του.

 Όποια κι αν είναι η αιτία, το πιθανότερο είναι πως συνδέεται με την ελλιπή κοινωνικοποίηση του ως κουτάβι. Συνήθως παρατηρείται σε ζωάκια που έχουν μεγαλώσει σε καταφύγια ή είχαν κακοποιητικό παρελθόν.

 Η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση του σκύλου είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Με αυτή, μεγαλώνει ως ένας φιλικό και καλοσυνάτο ζώο, που είναι πάντοτε πρόθυμο να γνωρίσει κόσμο και ερεθίσματα.

 Τα βήματα για το πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να μη δαγκώνει!

 Μόλις μάθετε τι ακριβώς φταίει, είναι η στιγμή να δράσετε. Παρακάτω θα δείτε τρεις διαφορετικές μεθόδους για να μάθετε στο κουτάβι σας να μην δαγκώνει τα πόδια και τα χέρια σας.

 1. Δείξτε του ποιος είναι το αφεντικό

 Το αγαπημένο σας κατοικίδιο θα πρέπει να σας αναγνωρίζει ως τον ηγέτη της οικογένειας. Έτσι, ξέρει πως μπορεί να σας εμπιστεύεται για την προστασία και την ασφάλειά του και αυτόματα νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά.

 Ο καλύτερος τρόπος για να του μάθετε τι θα πει πειθαρχία είναι να το κάνετε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Μάθετέ του πως να περπατάει δίπλα σας με το λουρί και να ακολουθεί την δική σας πορεία.

 Μόλις μάθει τα βασικά, βάλτε κι έναν φίλο σας στο παιχνίδι. Ζητήστε του να σας προσεγγίσει ξαφνικά στη βόλτα.

 Όταν έρθει κοντά σας, παραμείνετε ψύχραιμοι και θετικοί. Ζητήστε από τον σκύλο σας να μείνει ήρεμος στο πλευρό σας και επιβραβεύστε τον, αν πράγματι υπακούσει.

 Σε περίπτωση που επιχειρήσει να του επιτεθεί, τραβήξτε τον κατευθείαν με το λουρί και φέρτε τον ακόμη πιο κοντά σας. Βάλτε το πόδι σας στα πλευρά του και κατευθύνετέ τον στην ακριβή θέση που θέλετε.

 Φυσικά, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη παραπάνω διαδικασία αρκετές φορές, πριν μάθει ποιος είναι ο αρχηγός. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να σέβεστε την πρόοδό του.

 Αν δεν αισθάνεστε σίγουροι και φοβάστε πως μπορεί πράγματι να τραυματίσει κάποιον, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλά φίμωτρα σκύλου που μπορείτε να του φορέσετε για να κρατήσετε τον ίδιο και τους γύρω του ασφαλείς.

 2. Η δύναμη της συνήθειας

 Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη τακτική, ξεκινάτε από το σπίτι. Όχι τίποτε άλλο, απλώς αυτό είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.

 Καλέστε έναν φίλο σας που δεν έχει γνωρίσει τον σκυλάκο. Κρατήστε τον δίπλα σας με το λουρί ή και με φίμωτρο αν χρειάζεται. Ζητήστε από τον φίλο σας να τον προσεγγίζει ήρεμα και να σταματάει όποτε βλέπει ότι ο σκύλος φοβάται.

 Σταδιακά, το ζωάκι σας θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει και να συνηθίζει λίγο λίγο τη παρουσία του φίλου σας. Επιβραβεύετέ τον με αγκαλιές και λιχουδιές μόνο όταν τον βλέπετε ήρεμο.

 Συνεχίστε τη παραπάνω διαδικασία με αργά, σταθερά βήματα και πολλές λιχουδιές. Για την ακρίβεια, δώστε και στον φίλο σας μερικές. Αν του τις προσφέρει, θα μάθει να τον αναγνωρίζει εξίσου σαν φιλαράκι του.

 3. Εναλλακτική συμπεριφορά

 Η εκπαίδευση του κατοικιδίου για να μένει δίπλα στο αφεντικό του και να ξαπλώνει κάτω θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε πολλά δαγκώματα. Επί της ουσίας, με αυτό τον τρόπο δε του δίνετε την άδεια να επιτεθεί σε κάποιον.

 Φυσικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε από τη βασική εκπαίδευση του σκύλου σας. Ξκινήστε μέσα στο σπίτι και επιβραβεύετέ τον μόνο όταν υπακούει στις εντολές σας.

 Μόλις σιγουρευτείτε ότι έχει κατακτήσει τις βασικές εντολές, επαναλάβετε τη διαδικασία και εκτός σπιτιού. Κάθε φορά που θα βλέπετε πως κάτι του αποσπάει την προσοχή, ζητήστε του να μείνει εκεί που είναι. 

 Δοκιμάστε την αξιοπιστία του με κάποιον δικό σας άνθρωπο. Ζητήστε του να προσεγγίσει αργά τον μπαγασάκο σας, ενώ εκείνος είναι ήδη ξαπλωμένος. Αν σηκωθεί χωρίς να του το πείτε εσείς, δεν είναι ακόμη έτοιμος.

 Πάντοτε, να έχετε κατά νου πως μπορεί να χρειαστούν αρκετές απόπειρες μέχρι να τον δείτε να θριαμβεύει πλήρως σε όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό, μην τον αποπαίρνετε. Θα έρθει η στιγμή που θα μάθει πως να είναι καλό παιδί!

 Σε περίπτωση όμως που δεν μπορείτε να αναλάβετε την εκπαίδευση του ενήλικου σκύλου σας για να μη δαγκώνει άλλους ανθρώπους, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Εκείνος θα ξέρει ακριβώς τι να κάνει.

 Όπως και να’ χει, εσείς οφείλετε να ενημερώνετε τους ξένους για την πιθανότητα αντίδρασης του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου. Μην τους αφήνετε ποτέ να καταπατούν τα όριά του σκόπιμα.

 Μήπως υπάρχει κάποια άλλη εντολή που θέλετε να του μάθετε και δυσκολεύεστε; Για πείτε μας για να σας καθοδηγήσουμε!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *