Εκπαίδευση Σκύλου: Πως να εκπαιδεύσω το Σκύλο μου;

Μήπως ο σκυλάκος σας το έχει παρακάνει με την ατίθαση συμπεριφορά του; Δείτε τις τεχνικές για να τον εκπαιδεύσετε εύκολα και αποτελεσματικά!

 Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα μαλλιαρά παιδιά τους όσο τίποτε άλλοτε. Ωστόσο, δεν είναι κάθε στιγμή μαζί τους απολαυστική, αν δεν είναι σωστά εκπαιδευμένα και δε ξέρουν πως να φερθούν σε κάθε περίσταση.

 Με μία γρήγορη αναζήτηση, θα βρείτε πολλές τεχνικές, που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να μάθετε στον σκύλο σας να μην κάνει κάτι. Ποια είναι όμως η κατάλληλη μέθοδος για εκείνον και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρακτικά τέτοιες τεχνικές;

 Παρακάτω θα δείτε τις πιο κοινές εκπαιδευτικές μεθόδους, καθώς επίσης και τι θα πρέπει να αποφύγετε για να μην πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται συνεχώς “πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου”, αλλά και για να δείτε τα σωστά αποτελέσματα.

Πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;

 Υπάρχουν δύο βασικές εκπαιδευτικές μέθοδοι και βασίζονται αντίστοιχα στην: αποτροπή ή την επιβράβευση μίας συμπεριφοράς. Στην πρώτη, υπάρχει θετική τιμωρία και μηδενική ενθάρρυνση, ενώ στη δεύτερη υπάρχει μόνο η θετική επιβράβευση των θεμιτών συμπεριφορών.

 Μία αποτρεπτική μέθοδος βασίζεται σε τεχνικές, όπως η σκόπιμη πρόκληση δυνατών, δυσάρεστων θορύβων, οι φυσικές διορθώσεις και οι σκληρές επιπλήξεις του σκύλου. Σκοπός είναι να ενεργήσει σύμφωνα με τα θέλω σας και να πειθαρχήσει σε αυτά. Εδώ, ο σκύλος φοβάται πως θα τιμωρηθεί.

 Αντιθέτως, η επιβράβευση λειτουργεί βάσει ανταμοιβών που χρησιμοποιείτε όποτε ο σκύλος κάνει κάτι που θέλετε. Περιλαμβάνει λαχταριστές λιχουδιές, τρίψιμο της κοιλιάς, πολλά χάδια και άλλες ευχάριστες κινήσεις από μέρους σας, με στόχο την ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς. Κυρίαρχο συναίσθημα εδώ είναι η χαρά και η ευγνωμοσύνη.

 Φυσικά, το ποια μέθοδο θα επιλέξετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, αλλά και το χαρακτήρα του σκύλου σας. Για αυτό, πρέπει να δείτε πως λειτουργεί κι εκείνος.

Πώς μαθαίνει ο σκύλος μου;

 Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι σκύλοι μοιάζουν αρκετά με τα μικρά παιδιά. Καταλαβαίνουν μόνο τις άμεσες συνέπειες. Αργότερα, όσο μεγαλώνουν αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και τις λέξεις. Για τους σκύλους όμως, μετράει περισσότερο ο τόνος της φωνής σας, παρά το τι θα πείτε.

 Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, υπάρχουν 3 τύποι ευφυίας και μάθησης, που αναπτύσσουν οι σκύλοι.

 Ο ενστικτώδης, όπου ο σκύλος μαθαίνει τις συμπεριφορές για τις οποίες εκτράφηκε. Ο προσαρμοστικός, όπου εκπαιδεύεται από τις συνθήκες και το περιβάλλον γύρω του για την επίλυση προβλημάτων και τέλος, ο τύπος κατά τον οποίο με σκληρή δουλειά και πειθαρχία μαθαίνει να εκτελεί τις εντολές που εσείς θέλετε.

 Για να πειθαρχήσετε σωστά το κατοικίδιο σας, χρειάζεστε μια δομημένη εκπαίδευση. Οι δύο μέθοδοι που αναφέραμε προηγουμένως είναι εξίσου κατάλληλες. Απλώς, καλείστε να επιλέξετε αν θέλετε ο σκυλάκος σας να είναι παράλληλα κι ένας τρυφερός σύντροφος, ή όχι.

Ανταμοιβές εκπαίδευσης υπακοής

 Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι είναι αρκετά έξυπνοι, ώστε να μάθουν τι ακριβώς θέλετε να κάνουν. Ωστόσο, το κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία, αν υπάρχει και η αντίστοιχη ανταμοιβή.

 Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σωστά, η πιο βασική τεχνική είναι να του προσφέρετε ανταλλάγματα, όπως λιχουδιές, λεκτική επιβεβαίωση και στοργή. Για αυτό, είναι σημαντικό να βρείτε τι είναι αυτό που παρακινεί το δικό σας κατοικίδιο.

 Ακόμη και τότε, θα πρέπει να είστε απόλυτα συνεπείς με τις ανταμοιβές μίας καλής συμπεριφοράς του σκυλου μας. Για παράδειγμα, αν του ζητήσετε να ξαπλώσει κι εκείνος το κάνει, αλλά δεν πάρει την πολυπόθητη λιχουδιά, μπερδεύεται! Δεν ξέρει τι κάνει λάθος.

Ελέγξτε αποτελεσματικά τις συνέπειες

 Όποια μέθοδο κι αν εφαρμόζετε, ο σκύλος θα πρέπει να γνωρίζει πως υπάρχουν συνέπειες για μία αθέμιτη συμπεριφορά. Με λίγα λόγια, αν δεν καθίσει κάτω μόλις του πείτε, δεν παίρνει και την λιχουδιά.

 Έστω ότι έχετε έναν σκύλο που πηδάει επάνω στους καλεσμένους για να τους καλωσορίσει. Για να τον αποτρέψετε από αυτό, μην του δίνετε καμία απολύτως σημασία όταν χοροπηδάει. Γυρίστε την πλάτη σας και απομακρυνθείτε, μέχρι να σταματήσει.

 Μόλις αρχίσει να ανταποκρίνεται θετικά, δώστε του την αγαπημένη του λιχουδιά. Να είστε προετοιμασμένοι, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές και να βάλετε και τους καλεσμένους σας στο παιχνίδι.

Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

 Κάθε φορά που μαθαίνετε στον σκύλο σας κάτι καινούριο, να θυμάστε πως έχουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης και την ευφυία ενός 2χρονου. Έτσι, περιορίστε το μάθημα σε 15 περίπου λεπτάκια και προπαντός, εστιάστε σωστά, για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις.

 Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε τις ίδιες εντολές για τις συμπεριφορές που θέλετε. Διαφορετικά, ο σκυλάκος σας μπορεί να μπερδευτεί. Αν, δηλαδή, ο σκοπός σας είναι να του μάθετε να ξαπλώνει, θα τον μπερδέψετε αν του λέτε μία «Ξάπλωσε» και μετά αλλάζετε σε «Δεν έχει λιχουδιά, αν δεν ξαπλώσεις». Δεν θα ξέρει τι να κάνει!

Βασική εκπαίδευση υπακοής σκύλων

  Σίγουρα, υπάρχουν πολλές εντολές που μπορείτε να μάθετε στο κατοικίδιο σας. Οι συνηθέστερες και πιο γνωστές είναι οι εξής: «Έλα», «Κάτσε», «Κάτω», «Μείνε» και «Πάμε!».

 Οι πανταχού ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν τα ζωάκια τους περισσότερο σαν μαλλιαρά παιδιά, παρά ως κατοικίδια. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε, πως όπως ακριβώς και τα κανονικά παιδιά, έτσι και οι σκύλοι πρέπει να μάθουν να υπακούουν.

 Η εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη, αν θέλετε να έχετε μια ομαλή συμβίωση με τον τετράποδο φίλο σας. Μάλιστα, υπάρχουν ποικίλες τεχνικές και μέθοδοι, που μπορείτε να εφαρμόσετε. Επιλέξτε σωστά εκείνη που ταιριάζει σε εσάς και το δικό σας κατοικίδιο για άμεσα αποτελέσματα.

 Αλήθεια, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που μάθατε στο δικό σας σκυλάκι; Πώς πήγε αυτό; Αφήστε μας ένα σχετικό σχόλιο!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *