Ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες; Είδη & συμβουλές!

Ψάχνετε την ιδανική άμμο για τη γάτα σας; Δείτε όλες τις κατηγορίες και tips για να κάνετε την ιδανική αγορά για εσάς και το γατάκι!

 Στην αγορά θα βρείτε πολλές επιλογές άμμου για γάτες. Πολλές φορές η ποικιλία που προσφέρεται μπορεί μας μπερδέψει παρά να μας βοηθήσει.

 Ειδικά ένας νέος ιδιοκτήτης γάτας που θα βρεθεί μπροστά σε χιλιάδες επιλογές, θα νιώσει ιδιαίτερα μπερδεμένος για το ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες. Μερικές από τις επιλογές που υπάρχουν είναι:

 •  Αρωματική ή μη
 •  Άμμος συσσώρευσης που μετατρέπεται σε σβόλους ή όχι
 •  Άμμος από ανακυκλωμένη εφημερίδα, καλαμπόκι, καρύδα ή σιτάρι
 •  Άμμος που ξεπλένεται
 •  Άμμος από πηλό ή πυρίτιο

 Τι άμμο προτιμούν οι άνθρωποι περισσότερο για τα γατιά τους:

 •  Άμμο με απορροφητικό οσμών
 •  Χαμηλή σε σκόνη
 •  Άμμο με γρήγορη και σκληρή συσσώρευση

 Εμείς σας προσφέρουμε ένα πλήρη οδηγό για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε την ιδανική άμμο για τη γάτα σας.

Ποια άμμο προτιμάνε οι γάτες

 Η γατούλα σας έχει την δική της άποψη και προτίμηση για την άμμο της. Η προσωπικότητα, η εκπαίδευση και οι συνήθειές της ή έστω, η ιδιοτροπία της την κάνουν να επιλέξει μια συγκεκριμένη άμμο.

 Είναι σημαντικό να αισθάνεται άνετα, αλλά και η επιλογή να είναι κατάλληλη για τα χαρακτηριστικά της.

 Οι προτιμήσεις της μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ευαίσθητων πελμάτων της και να επιλέξει μια άμμο που θα κινείται άνετα πάνω της.

 Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως οι γάτες προτιμούν περισσότερο…:

 •  Άμμο με μικρούς κόκκους. Οι γάτες αισθάνονται καλύτερα με την άμμο με μικρά σωματίδια αντί για άμμους πέλετ ή με κρυστάλλους.
 •  Άοσμη άμμο. Η μύτη της γάτας είναι αρκετά ευαίσθητη. Έχουν φυσικά καλύτερη οσμή από εμάς και τα έντονα αρώματα τους προκαλούν δυσφορία. Πριν επιλέξετε μια άμμο με λουλουδάτο άρωμα, θυμηθείτε πως προτιμούν τις άοσμες. Κινηθείτε με ασφάλεια, ειδικά εάν πρόκειται να είναι η πρώτη σας αγορά για το νέο γατάκι.
Οσμές

 Οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν αρωματική άμμο. Η λογική θέλει το άρωμα της άμμου να καλύπτει την μυρωδιά των ούρων.

 Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί, όσο έντονο και να είναι το άρωμα της άμμου. Θυμηθείτε πως οι γάτες έχουν ευαίσθητη μυτούλα!

 Για να αποφύγετε την δυσοσμία, επιλέξτε μια άμμο που να απορροφά το υγρό και ανανεώνετε τακτικά την άμμο της. Η τουαλέτα της γάτας πρέπει απλώς να είναι αρκετά καθαρή, ώστε να μην προκαλεί δυσοσμία.

Γιατί να αλλάξω τον τύπο άμμου γάτας που χρησιμοποιώ;

 Υπάρχουν ορισμένες ψιψίνες που είναι αδιάφορες για το ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες.

 Εάν είστε χρόνια γατογονέας και βλέπετε πως η γάτα σας δεν παρουσιάζει απέχθεια ή προβληματική στάση απέναντι στην άμμο της, δεν χρειάζεται να την αλλάξετε.

 Χρειάζεστε σοβαρό λόγο για να αρχίσετε να ψάχνετε καινούργια άμμο για την γάτα σας. Ένα νεοφερμένο γατάκι ίσως σας ταλαιπωρήσει περισσότερο.

 Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές. Συνοπτικά κάποιοι λόγοι που θα σας κάνουν να ψάξετε για νέα άμμο είναι:

 •  Αν φροντίζετε μια αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι που δεν ξέρετε τις προτιμήσεις της ή αν υιοθετήσατε πρόσφατα το γατάκι σας και είστε σε πολύ πρώιμο στάδιο.
 •  Όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας με την άμμο που ήδη χρησιμοποιεί.
 •  Η αλλαγή του περιβάλλοντος που ζει (από έξω μέσα στο σπίτι).
 •  Όταν παρατηρείτε πως αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της.
Αλλαγή της άμμου

 H μετάβαση από τη μία όμως στην άλλη πρέπει να γίνεται σταδιακά. Mπορείτε να τοποθετήσετε δύο διαφορετικές τουαλέτες γάτας τη μία δίπλα στην άλλη. Η μία θα περιέχει την παλιά άμμο γάτας, ενώ η δεύτερη, τη νέα.

 Δώστε λίγο χρόνο στο γατάκι σας να εξερευνήσει και να σκάψει τη νέα του άμμο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναμείξετε την παλιά με τη καινούρια.

Οι κατηγορίες άμμου γάτας: Ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες
 • Αυτοσυγγολούμενες vs Mη αυτοσυγγολούμενες

 Η διαφορά τους εντοπίζεται στην δημιουργία σβόλων κατά την ούρηση της γάτας σας. Η αυτοσυγγολούμενη ή άμμος συσσώρευσης θα δημιουργήσει ένα συμπαγές κομμάτι το οποίο θα αποτελείται από τα ούρα και την άμμο.

 Η άμμος αυτή που ονομάζεται και μπεντονίτης, απορροφά τα ούρα και κάνει ευκολότερο το καθάρισμα.

 Η μη αυτοσυγγολούμενη άμμος επιτρέπει στο υγρό να την διαπεράσει. Απορροφά μέρος της οσμής εξαιτίας της σόδας ή του κάρβουνου που περιέχει.

 Η άμμος αυτή κατά κύριο λόγο περιέχει κρυστάλλους διοξειδίου του πυριτίου που είναι γνωστοί για την μεγάλη απορροφητικότητά τους.

 Επιτρέπουν στο υγρό να εξατμιστεί σιγά σιγά «φυλακίζοντας» την δυσοσμία. Με την συγκεκριμένη άμμο μπορείτε να μαζέψετε μόνο τα κόπρανα.

 Μια φορά την εβδομάδα πρέπει να αλλάζετε όλο το προϊόν ανανεώνοντας το με μια νέα δόση άμμου.

 • Άμμος από φυτικά υλικά

 Η άμμος από φυτικά υλικά, όπως σιτάρι ή καλαμπόκι, είναι η πιο φιλική επιλογή προς το περιβάλλον.

 Η οργανική αυτή ύλη σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε την ήδη χρησιμοποιημένη άμμο ως λίπασμα στον κήπο ή τα φυτά. Για την διαδικασία της κομποστοποίησης επιτρέπονται μόνο οι φυτικές άμμοι.

 • Η κατάλληλη άμμος για γάτες με αλλεργίες 

 Ορισμένες γάτες έχουν ή μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στα συστατικά μιας άμμου. Τόσο τα εργαστηριακά πρόσθετα, όσο και τα φυτά και τα ορυκτά, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο γατάκι σας.

 Η σκόνη επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο γατάκι σας. Μια άμμος σε μορφή σκόνης ή με μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη άμμου μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους αεραγωγούς της γάτας.

 Οι γάτες με ισχυρό αναπνευστικό πρόβλημα, όπως το άσθμα, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άμμους που περιέχουν σκόνη.

 Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ξαφνική αλλεργία και απόρριψη της άμμου, ενημερώστε τον κτηνίατρο σας. Για την αποφυγή προβλημάτων επιλέξτε μια άμμο που είναι χαμηλή ή δεν περιέχει καθόλου σκόνη.

 • Άμμος και ζητήματα ασφαλείας

 Οι γάτες μπορεί να καταπιούν κάποια κομμάτια άμμου ή να εισπνεύσουν σκόνη καθώς σκάβουν στο κουτί τους.

 Ιδιαίτερα στις γάτες με μακρύ τρίχωμα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν κάποιοι κόκκοι πάνω στη γούνα τους ή ανάμεσα στα πέλματά τους.

 Οι κατασκευαστές γνωρίζουνε τις πιθανότητες κατάποσης άμμου και για αυτό δεν δημιουργούν άμμους με τοξικά συστατικά.

 Είναι όμως καλύτερο να αποφεύγεται η αγορά μίας άμμου που δημιουργεί σβώλους κατά την ούρηση, ειδικά όταν φέρετε στο σπίτι ένα νεαρό γατάκι. Έτσι, θα αποφευχθεί η πιθανότητα κατάποσης σβόλου.

 Επίσης, πρέπει να αποφευχθεί η αγορά μιας άμμου συσσώρευσης όταν έχετε στο σπίτι μία γάτα που αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση και έχει νάρθηκα, ράμματα, επίδεσμο ή ανοιχτή πληγή.

 Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μία άμμο γάτας που είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο χαρτί.

 Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας και θα επιτρέψει στην πληγή να επουλωθεί πλήρως.

Προσέξτε…

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, γατάκια ή γάτες με μία σπάνια διαταραχή που ονομάζεται Pica μπορεί να προσπαθήσουν να φάνε την λερωμένη άμμο. Εάν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, ενημερώστε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

 • Η τιμή και η συσκευασία της άμμου της γάτας

 Τιμή ανάλογη με τη συσκευασία: Αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουμε άμμο γάτας ανάλογα με το κόστος αλλά και την ευκολία χρήσης.

 Δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει σύγκριση τιμών ανάμεσα στα διαφορετικά είδη άμμου, καθώς μία φαινομενικά ακριβή άμμος μπορεί να διαρκεί περισσότερο από μία άλλη. Για παράδειγμα, μία άμμος συσσώρευση δεν απαιτεί συχνή αλλαγή.

 Ακόμα και η ίδια η συσκευασία μπορεί να επηρεάσει την κρίση σας για το ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες. Μία άμμος που χρειάζεται συχνότερη αλλαγή πωλείται σε μεγαλύτερες συσκευασίες, καθώς περιέχει και μεγαλύτερη ποσότητα.

 Συνεπώς το βάρος, η ευκολία μεταφοράς της άμμου στο σπίτι αλλά και η ευκολία αποθήκευσης επηρεάζουν σημαντικά την απόφασή σας.

 • Άμμος που δεν αφήνει πατημασιές

 Πολλοί γατογονείς προτιμούν τον συγκεκριμένο τύπο άμμου για γάτες, διότι μένει προσκολλημένη στο κουτί και δεν μεταφέρεται παντού μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να είναι με τη σκούπα στο χέρι.

 Βέβαια, αν η ψιψίνα σας δεν την εγκρίνει, επιλέξτε μία που της αρέσει και τοποθετήστε ένα χαλάκι που θα κρατάει τα πάντα μέσα στο κουτί.

 Αποκτήσατε μόλις ένα νέο γατάκι και ψάχνετε ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες ή απλώς θέλετε να αλλάξετε τη παλιά; Δείτε τις κατηγορίες που υπάρχουν, αλλά και τι να προσέξετε για να μείνετε τόσο εσείς, όσο και η γατούλα, ευχαριστημένοι!

 Αυτός ήταν ένας πλήρης και αναλυτικός οδηγός για την κατηγορία «Άμμος και Γάτα». Εσείς ποιον τύπο άμμου χρησιμοποιείτε; Έχετε μείνει ευχαριστημένοι; 

 Μπορείτε να ανακαλύψετε μια μεγάλη ποικιλία σε Άμμο για γάτες σε ένα κατάστημα Petvet24.gr!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *