Fox Terrier: Ο Χαρακτήρας & η Ιστορία του Φοξ Τερριέ!

Αυτά τα σκυλιά έχουν καλές σχέσεις με τα παιδιά και είναι άγρυπνοι φρουροί για την οικογένειά σας. Μάθετε τα Φοξ Τεριέ και θα τα λατρέψετε!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες, ζευγάρια και μοναχικούς ανθρώπους

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μεσαίο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12 – 14 χρόνια

 Ιδιοσυγκρασία:

 Ενεργός και έξυπνος σκύλος

Προεπισκόπηση ράτσας

 Τα Φοξ Τεριέ είναι σκυλάκια μεσαίου μεγέθους. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα Smooth Fox Terrier και Wire Fox Terrier.

 Το Smooth Fox Terrier έχει λείο και μεταξένιο τρίχωμα που χρειάζεται περιστασιακή περιποίηση.

 Το Wire Fox Terrier έχει διπλό τρίχωμα και είναι κάπως πιο σκληρότριχο. Χρειάζεται πιο συχνό καλλωπισμό εξαιτίας του τριχώματός του. Έχει επίσης και μακρύτερη γούνα στο πρόσωπο και στο σώμα, σε αντίθεση με το κοντότριχο πρόσωπο του Smooth Fox Terrier.

 Και οι δύο φυλές έχουν ανάμεικτα χρώματα, όπως λευκό, μαύρο, μπεζ, καφέ ανοιχτό και καφέ σκούρο.

 Τα Φοξ Τεριέ είναι ιδιαιτέρως δραστήρια και έξυπνα σκυλιά. Παρόλο που έχουν καλές σχέσεις με άλλα κατοικίδια ζώα και παιδιά, καλό είναι να επιβλέπετε το παιχνίδι τους, γιατί οι τετράποδοι φίλοι μας εξιτάρονται από τις παιδικές φωνές.

 Τα θηλυκά ζυγίζουν έως και 7 κιλά και τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν έως και 9 κιλά. Υπάρχει ακόμα και η μικρότερη εκδοχή τις φυλής, το Τόι Φοξ Τεριέ που φτάνει τα 4 κιλά.

 Το ύψος των Φοξ Τεριέ μπορεί να φτάσει έως και τα 35 εκατοστά. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 10 με 15 χρόνια αλλά μερικά μπορούν να ζήσουν και περισσότερο. Αυτό εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Φοξ Τερριέ

 Η ιστορία τους ως κυνηγοί αντικατοπτρίζεται στην υπέροχη προσωπικότητά τους. Τα Φοξ Τεριέ είναι δραστήρια, γρήγορα, έξυπνα και άγρυπνοι φρουροί.

 Τους αρέσει να μπλέκονται σε μπελάδες και γαυγίζουν σε ό,τι άγνωστο και ασυνήθιστο για αυτά στην φύση. Λατρεύουν όμως και τους μεγάλους περιπάτους στην φύση αλλά και την εξερεύνηση σε νέα μέρη.

 Η εκπαίδευσή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς είναι πιστά και υπάκουα στους ιδιοκτήτες τους. Φροντίστε να το κοινωνικοποιήσετε και να το εκπαιδεύσετε όσο πιο νωρίς γίνεται απ’ όταν όταν είναι κουτάβι.

 Η φυλή έχει πολύ καλή αλληλεπίδραση με τα παιδιά. Μάλιστα, τα Φοξ Τεριέ όταν βρίσκονται με παιδιά συμπεριφέρονται και παίζουν σαν να είναι ακόμα κουτάβια.

 Φροντίστε όμως το παιδί να μην πειράξει ή αρπάξει κάποιο παιχνίδι από τον σκύλο. Οι κραυγές, το τρέξιμο και η αρπαγή θυμίζουν στα σκυλάκια το κυνήγι και μπορεί να αντιδράσουν με άγρια ένστικτα και να δαγκώσουν.

 Επίσης, τα Fox Terrier δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με άλλα κατοικίδια ζώα μέσα στο σπίτι, όπως γάτες και σκύλους ειδικά όταν είναι από μικρά μαζί.

 Ένα μεγαλύτερο σε ηλικία Τεριέ μπορεί να δει άλλους σκύλους και γάτες σαν εχθρούς. Τα μικρότερα ζώα όπως τα τρωκτικά μπορεί να θεωρηθούν τροφή για τα Fox Terrier οπότε κρατήστε τα μακριά.

Η ιστορία της ράτσας των Fox Terrier

 Το χρονικό πλαίσιο της πρώτης εκτροφής του Φοξ Τεριέ δεν είναι ανιχνεύσιμο. Το 1790 έχουμε την πρώτη επίσημη αναφορά για την ύπαρξη του από μια ζωγραφιά του σκύλου του συνταγματάρχη Thornton. Το εικονιζόμενο σκυλί ήταν Smooth Fox Terrier.

 Τον 18ο αιώνα η ράτσα έγινε πολύ δημοφιλής μέσα από το κυνήγι αλεπούς. Τα προηγούμενα χρόνια η φυλή ήταν αγαπητή γιατί συμμετείχε στο τσίρκο και σε ταινίες.

 Παρόλο που το Smooth Fox Terrier και το Wire Fox Terrier φαίνεται να έχουν τις ίδιες ιστορικές ρίζες, πιστεύεται ότι έχουν διαφορετικούς προγόνους. Το Wire Fox Terrier λέγεται ότι προήλθε από την Ουαλία, το Derbyshire και το Durham.

 Τα πρώτα Smooth Fox Terriers έφτασαν στις ΗΠΑ το 1879, ενώ τα Wire λίγο αργότερα.

Τα προβλήματα υγείας των Fox Terrier

 Συχνές ασθένειες των Φοξ Τεριέ:

 Άλλες ασθένειες:

 Καταρράκτης

 Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.

 Κώφωση

 Η απώλεια ακοής μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των 4 εβδομάδων.

 Νόσος Legg – Perthes

 Η νόσος αυτή επηρεάζει το ισχίο, μειώνει την ροή του αίματος και προκαλεί μέχρι και διάλυση της λεκάνης του ζώου.

 Δυσπλασία ισχίου

 Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες/ Fun Facts!

  •  Ένα Wire Fox Terrier σκυλί με το όνομα Καίσαρας άνηκε στον βασιλιά Edward VII. Ο Καίσαρας φορούσε στο λαιμό του ένα κολάρο με την επιγραφή «Είμαι ο Καίσαρας. Ανήκω στον Βασιλιά». Όταν ο βασιλιάς πέθανε, ο Καίσαρας, όντας συναισθηματικά φορτισμένος, βάδιζε έντονα προς την κάσα κατά την ταφή του αφεντικού του.
  •  Τα Φοξ Τεριέ είναι γεννημένοι εξερευνητές, για αυτό τον λόγο ασφαλίστε σωστά τον κήπο σας. Πηδούν από πολύ ψηλά ή σκάβουν πολύ βαθιά.
  •  Στα Φοξ Τεριέ χρησιμοποιούν λουρί γιατί έχουν την τάση να γαυγίζουν και να προκαλούν συχνά άλλα σκυλιά που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά.
  •  Το πρώτο Φοξ Τεριέ που εντάχθηκε στο American Kennel Club το 1885 ονομαζόταν Cricket.

 Τα Φοξ Τεριέ είναι κατοικίδια με πολλή ενέργεια. Ακόμα και αν επιλέξετε για υιοθεσία την μίνι εκδοχή του Φοξ Τεριέ, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τους γενικούς κανόνες εκπαίδευσης και άσκησης για να τιθασεύσετε την συμπεριφορά του σκύλου σας.

 Αναζητείστε σκυλάκια για υιοθεσία στο καταφύγιο του δήμου σας ή επιλέξτε να αγκαλιάσετε κάποια από τις φατσούλες που χαρίζονται.

 Πως σας φάνηκαν τα Φοξ Τεριέ; Ο χαρακτήρας σας ταιριάζει με τον δικό τους ή είστε μακράν διαφορετικοί; 

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας γλείφει τα γεννητικά του όργανα και αυτή η συμπεριφορά του σας έχει ανησυχήσει; Η αλήθεια είναι ότι το γλείψιμο για τα σκυλιά είναι μία φυσιλογική διαδικασία, αλλά μάθετε τώρα αν πρέπει να σας ανησυχεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *