Κουνέλι κατοικίδιο: 7 βασικές πληροφορίες!

Σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα κουνέλι ως κατοικίδιο για συντροφία; Μάθε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την συμπεριφορά & καθημερινότητα του!

 Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα κουνέλια είναι από τα πιο, αν όχι τα πιο, γλυκά και χαριτωμένα πλασματάκια. Τα εμβληματικά αυτιά, τα χοροπηδηχτά ποδαράκια και η κουνιστή μυτούλα τους προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά και τσαχπινιά.

 Αυτό που ενδεχομένως κάποιοι από εμάς αγνοούν είναι το ότι τα κουνελάκια αποτελούν το τρίτο πιο προστατευμένο είδος σε καταφύγια, σύμφωνα με τον οργανισμό προτασίας δικαιωμάτων των ζώων (PETA).

 Βάσει αυτού, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις, αν επιθυμούμε να αποκτήσουμε ένα κουνέλι ως κατοικίδιο.

 Για τη δική σας διευκόλυνση, αλλά και τη προστασία του ζώου, καλό θα ήταν να σας παραθέσουμε τις βασικές πληροφορίες της καθημερινότητας και συμπεριφοράς για αυτά τα αξιαγάπητα πλασματάκια.

  1. Προσδόκιμο ζωής

 Αρκετοί φιλόζωοι πριν αποκτήσουν αυτό το αξιαγάπητο τρωκτικό αναρωτιούνται ”Πόσο ζεί ένα κατοικίδιο κουνέλι;”.

 Τα κουνέλια, όπως τα περισσότερα ζώα, απαιτούν καθημερινή φροντίδα και περιποίηση για μια υγιή και μακρά ζωή. Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται ανάμεσα στα δέκα με δώδεκα έτη.

 Η καθημερινότητα τους δεν αφορά μόνο στη σίτιση και στη περισυλλογή των ακαθαρσιών τους, αλλά σε πολλά περισσότερα όπως το μπάνιο και η υγιεινή.

  1. Σχέση με τα παιδιά

 Η φύση του ζώου καθορίζει τη σχέση του με τα παιδιά. Αναλυτικότερα, τα κουνέλια είναι και το «γνωρίζουν» πως είναι θηράματα για άλλα ζώα, οπότε δεν αρέσκονται στην ιδέα ότι το παιδί είναι ο κηδεμόνας τους. Και αυτό, γιατί τρομάζουν από τις τσιρίδες και τις απότομες κινήσεις ενός παιδιού.

Επιπλέον, κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου είναι να τα αρπάζουν και να τα μεταφέρουν από εδώ και από κει. Αυτό συμβαίνει, διότι νιώθουν ότι τα αρπάζει κάποιος θηρευτής και ότι απειλείται η ζωή τους.

 Διεθνείς οργανισμοί προστασίας των ζώων συνιστούν να μην υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια ή στον πολύ κοντινό περίγυρο, αν πρόκειται κάποιος να αποκτήσει ένα κουνέλι.

  1. Συναναστοφές με άλλα κουνέλια

 Ως γνωστόν τα κουνέλια έχουν καλές σχέσεις με τους «ομοίους» τους. Στο φυσικό περιβάλλον τα κουνέλια στηρίζονται μεταξύ τους για να επιβιώσουν, διότι όλα μαζί προστατεύονται καλύτερα από πιθανούς εχθρούς.

 Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν γενικά τη στείρωση των κουνελιών και ειδικά, όταν υπάρχουν και άλλα κουνελάκια στην οικογένεια.

  1. Άσκηση

 Οι κτηνίατροι συνιστούν σταθερό και καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής και άσκησης για τα χνουδωτά μας τετράποδα που να διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Η άσκηση συμβάλλει στη καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, του εγκεφάλου, της ψυχής και βοηθάει στην πρόληψη από αρρώστιες.

 Αυτα τα χοροπηδηχτά πλασματάκια γίνονται πολύ χαρούμενα, όταν γυμνάζονται, αντί να μένουν εγκαταλελειμένα στο κλουβί τους.

 Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να έχουν άφθονο χώρο ή ολόκληρο δωμάτιο, για να παίζουν και να τρέχουν.

  1. Προετοιμασία σπιτιού

 Ο χώρος στέγασης ενός κουνελιού αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή συμβίωση του με την υπόλοιπη οικογένεια. Τα κουνέλια χρειάζονται αρκετά μεγάλο χώρο με το κατάλληλο ύψος, για να μην χτυπάνε το κεφαλάκι τους, όταν στέκονται στα δυο πόδια.

 Πέραν τούτου, χρειάζεται προετοιμασία και των υπόλοιπων δωματίων στον οποίο θα έχει καθημερινή πρόσβαση. Πιο συγκεκριμένα, τα κουνελάκια τείνουν να δαγκώνουν και να μασάνε τα πάντα γύρω τους, ακόμα και τους καναπέδες.

 Η κατάλληλη προετοιμασία των επίπλων και των καλωδίων με εξωτερική επένδυση πλαστικού ή ξύλου είναι σωτήρια λύση για όλους. Επιπλέον, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα απωθητικά σπρέι με τα οποία ψεκάζετε τις επιφάνειες που επιθυμείτε και απομακρύνετε τα κατοικίδια.

 Τέλος, ας μη ξεχνάμε να προμηθεύουμε το κατοικίδιο μας με τα κατάλληλα παιχνίδια για κουνέλια, ώστε να τα δαγκώνουν και να τα μασάνε άφοβα, ώστε να γλυτώσουν και τα δικά μας αντικείμενα από αυτή την ενασχόληση.

  1. Κατάλληλη διατροφή

 Η εικόνα του γνωστού σε όλους μας Bugs bunny που καταβροχθίζει όλη μέρα καρότα στο λαγούμι του, μάλλον ευσταθεί μόνο στα παιδικά κινουμένων σχεδίων. Είναι μύθος ότι τα κουνέλια τρώνε αποκλειστικά καρότα.

 Η διατροφή των κουνελιών καθορίζεται από ποικιλία υγιεινών συστατικών. Σύμφωνα με τον οργανισμό πρόνοιας κουνελιών (RWAF) η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται κυρίως από σανό και γρασίδι, ενώ σε μικρότερο ποσοστό από λαχανικά κατά προτίμηση αποξηραμένα.

 Κομμάτια αποξηραμένα από καρότα, μήλα και ανανά καλό είναι να δίνονται σαν λιχουδιά μία με δυο φορές την εβδομάδα. Ο ανανάς μάλιστα, συμβάλλει και στη καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

  1. Ιατρική φροντίδα.

 Όλα τα κατοικίδια έχουν ανάγκη από ιατρική κάλυψη, ωστόσο τα κατοικίδια κουνελάκια έχουν και ορισμένες διαφορετικές απαιτήσεις.

 Σύμφωνα με τον οργανισμό προστασίας δικαιωμάτων των ζώων (PETA), αυτά τα ζώα χρειάζονται εξειδικευμένο κτηνίατρο, ο οποίος να γνωρίζει από τρωκτικά και ενδεχομένως κοστίζει περισσότερα χρήματα.

 Οι ειδικοί συνιστούν ετήσια εμβόλια & τσεκαπ για έλεγο των δοντιών, αντιμετώπιση παράσιτων και εμβολιασμό.

  1. Προσωπικός χρόνος.

 Τα κουνέλια είναι λυκοφωτικά πλάσματα, κοιμούνται δηλαδή το πρωί και το βράδυ, ενώ είναι δραστήρια και ενεργητικά το σούρουπο.

 Κάτι τέτοιο είναι πολύ χουχουλιάρικο, όταν κάθεστε όλοι μαζί στον καναπέ, αλλά μπορεί να αποβεί λιγάκι ενοχλητικό την ώρα που κοιμάστε.

 Συμπερασματικά, το κουνέλι σαν κατοικίδιο είναι πολύ γλυκό και χαριτωμένο πλάσμα, που όμως όπως ο σκύλος και η γάτα αντίστοιχα έχει ανάγκη από στοιχειώδη περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση. Πέραν της διατροφής και της υγείας, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και στον προσωπικό τους χώρο, ώστε να επιβιώνουν σε ένα αρμονικό και φιλικό περιβάλλον. Το παραπάνω άρθρο προσφέρει τις βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σε περίπτωση που επιθυμείτε να αποκτήσετε αυτό το χνουδωτό κατοικίδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *