Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

Μήπως ο πιστός σου σκυλάκος έχει γίνει η “ουρά” σου τώρα τελευταία και σε ακολουθεί παντού εντός και εκτός σπιτιού; Δες που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά και πως να την αντιμετωπίσεις πανεύκολα και γρήγορα!

 Μήπως ο σκύλος σου σε ακολουθεί παντού; Όπου κι αν πας μέσα στο σπίτι κι ό,τι κι αν κάνεις, βρίσκεται συνεχώς από πίσω σου; Κοντεύει να γίνει η ουρά σου; Ψυχραιμία!

 Εδώ θα δούμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά του, καθώς επίσης και τρόπους να την αντιμετωπίσεις.

 Όλοι γνωρίζουμε πως τα σκυλιά είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Για αυτό αρέσει σε όλους τους σκυλο-ιδιοκτήτες να περνούν ποιοτικό χρόνο με τον αγαπημένο τους φίλο.

 Μήπως όμως έχεις παρατηρήσει πως έχετε γίνει αυτοκόλλητοι τελευταία και απορείς γιατί σε ακολουθεί παντού;

 Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα συνδέεται στενά με την ίδια τη φύση του σκύλου και το ένστικτό του. Αυτό είναι που τον παρακινεί να θέλει να βρίσκεται συνεχώς με την αγέλη του.

 Μπορεί εσύ να μην είσαι σκύλος, αλλά εκείνος σίγουρα σε αναγνωρίζει ως μέλος της οικογένειάς του. Κι ενώ αυτό μπορεί να είναι πράγματι τόσο συγκινητικό όσο ακούγεται, ίσως αποτελεί και ταυτόχρονη ένδειξη πως κάτι άλλο συμβαίνει.

 Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που εξηγεί γιατί οι σκύλοι προσκολλώνται τόσο πολύ στα αφεντικά τους και έχει τις ρίζες του στη βρεφική ηλικία τους.

 Ειδικότερα, τα νεαρά κουτάβια, μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, έχουν την τάση να στιγματίζουν τους ιδιοκτήτες τους και να βλέπουν στο πρόσωπό τους την μητέρα τους. Άρα, για το σκυλάκο σου είσαι η…μαμά του!

 Μία επιπλέον βασική αιτία είναι πως ο σκύλος σου μένει διαρκώς στο πλευρό σου, λόγω της θετικής ενθάρρυνσης. Για παράδειγμα, μπορεί κάθε φορά που είσαι μαζί του, να μην παραλείπεις να του δείχνεις τη στοργή σου με χάδια και λιχουδιές.

 Μην απορείς, λοιπόν, που σου έχει γίνει κολλιτσίδα! Τώρα, εάν κολακεύεσαι από αυτή του τη συμπεριφορά και συνεχίζεις να τον επιβραβεύεις, τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει.

 Μιας και η συμπεριφορά ενός σκύλου εξαρτάται από εκείνη του ιδιοκτήτη του, είναι σημαντικό να εξετάσεις την σχέση που έχεις εσύ με το δικό σου κατοικίδιο. Εάν κοιμάται στο κρεβάτι σου, ενδέχεται να δημιουργείς μία σχέση εξάρτησης, ενισχύοντας την ανάγκη του να βρίσκεται συνεχώς κοντά σου.

 Σε νοικοκυριά με πολλούς ανθρώπους, ας πούμε, είναι πιθανό ο σκύλος να προσκολλάται σε ένα συγκεκριμένο άτομο: εκείνον που του παρέχει φαγητό και βόλτες ή εκείνον που παίζει πιο συχνά μαζί του, δίνοντάς του λιχουδιές.

 Εντούτοις, το καλύτερο για το σκυλάκι είναι να μάθει να πηγαίνει βόλτες και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε καθημερινή βάση, προκειμένου να μην μένει προσκολλημένο στο συγκεκριμένο άτομο.

 Ένα από τα προβληματικά ζητήματα που αφορούν την συμπεριφορά των σκύλων είναι πως επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

 Οι εμπειρίες που έχει ζήσει ένας σκύλος μέχρι την στιγμή που μπαίνει για πρώτη φορά στο σπίτι σου, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σχετικά με το κομμάτι της προσκόλλησής του σε ένα άτομο.

 Αυτό ισχύει, κυρίως, για σκυλάκια που έχουν υιοθετηθεί σε μεγαλύτερη ηλικία. Ενδεχομένως, οι προηγούμενες εμπειρίες να έχουν προκαλέσει τον φόβο της εγκατάλειψης.

 Συμπληρωματικά, είναι αρκετά σύνηθες μεταξύ σκύλων να ακολουθούν παντού τους ιδιοκτήτες τους, ειδικά για ράτσες σκύλων που εκτράφηκαν για να δουλεύουν μαζί με ανθρώπους.

 Σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει αποτυπωθεί στη γενετική κληρονομιά τους! Για αυτό, θα πρέπει να σκεφτείς μήπως ευθύνεται η ράτσα του για την συγκεκριμένη συμπεριφορά του.

 Αλλιώς, ίσως απορρέει από κάτι πιο σοβαρό. Είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη άγχους αποχωρισμού. Βέβαια, υπάρχει μία αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο: το ίδιο το άγχος.

 Ο σκύλος που έχει άγχος αποχωρισμού βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες και πανικοβάλλεται, όταν απομακρύνεται από τον ιδιοκτήτη του.

 Όπως κι αν έχει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού εάν ο σκύλος σου τρέχει μονίμως από πίσω σου, σημαίνει πως είναι πιο επιρρεπής στην εκδήλωση άγχους. Δεν είναι όμως απαραίτητο πως θα ταλαιπωρηθεί κιόλας από το άγχος αποχωρισμού.

 Να θυμάσαι πάντοτε πως το κλειδί είναι να έχεις ένα σκυλί που επιζητάει την προσοχή σου και θέλει να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, αλλά τα βγάζει πέρα και όταν δεν είσαι διαθέσιμος.

 Ιδανικά, να φροντίζετε για την ορθή κοινωνικοποίησή του με άλλα σκυλάκια ή κατοικίδια που μπορεί να έχετε, καθώς επίσης και με άλλους ανθρώπους. Έτσι, κάνετε ένα σημαντικό βήμα, ώστε να αποτρέψετε την εμφάνιση άγχους στη ζωή του σκύλου σας!

  Η πνευματική και σωματική δραστηριότητα δίνει στο σκυλάκι την ευκαιρία να εκτονώνει την περιττή ενέργεια, να σταθεροποιεί την ψυχολογία του και να ηρεμεί. Ως αποτέλεσμα, το κατοικίδιο σας θα πάψει να είναι “ουρά” σας και θα χαλαρώνει στο κρεβατάκι του γιατί θα νιώθει συναισθηματικά πλήρης.

 Συγχρόνως, μάθετε του να υπακούει στις εντολές “μείνε”, “ξάπλωσε” και επιβραβεύστε στο με λιχουδιές και παιχνίδια στο κρεβατάκι του. Έτσι, θα καταλάβει ότι πράττει σωστά και ανταμοίβεται γι’ αυτό.

 Αν όμως έχετε πρόβλημα με την παρούσα συμπεριφορά του κατοικίδιου σας, μία καλή λύση είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Εκείνος θα ξέρει ακριβώς τι να κάνει.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *