Πως να μάθω το σκύλο μου να μην τρώει πράγματα;

Απελπίζεστε γιατί ο σκύλος σας μασάει τα πάντα στο πέρασμα του και ρισκάρει την υγεία του; Δείτε πως θα σταματήσετε αυτή τη κακή συνήθεια οριστικά!

 Ένα μικρό κουταβάκι στο σπίτι προκαλεί τη χαρά και τον ενθουσιασμό, αλλά και την υπομονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Κάποιες φορές, όμως, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς διαπιστώνουμε ότι το κουταβάκι μας βγήκε σκανταλιάρικο και βάζει στο στόχαστρο αντικείμενα που δεν πρέπει!

 Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που το τρισχαριτωμένο αυτό πλασματάκι θα αρχίσει να ανακαλύπτει την υφή και τη γεύση από το αγαπημένο σας μαξιλάρι, από τα παπούτσια σας ή ακόμα και από οικιακές συσκευές όπως το τηλεκοντρόλ.

 Το αποκορύφωμα δε, είναι πως αυτή η συμπεριφορά δεν σταματάει ούτε στη βόλτα όπου μπορεί να σκάβει και να τρώει ό,τι βρίσκει κάτω. Πρόκειται για μία συνήθεια που μόνο χαριτωμένη δεν είναι.

 Ίσα ίσα, μπορεί να επιφέρει δυσμενείς καταστάσεις για όλους: για εσάς κάποτε γίνεται ενοχλητικό να σας καταστρέφει τα πάντα και για εκείνον άκρως επικίνδυνο ως προς την υγεία του.

 Πολλοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά-στη κυριολεξία-και αναρωτιούνται ” ο σκύλος μου τρώει τα έπιπλα τι να κάνω;” ή “ο σκύλος μου καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του, πως θα το σταματήσω;”

 Αν πιάσατε τον εαυτό σας να ταυτίζεται με την παραπάνω κατάσταση, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως είναι όταν ο σκύλος μασάει τα πάντα! Μην απελπίζεστε όμως.

Έχοντας λάβει πολλά μηνύματα από απελπισμένους σκυλογονείς για το ότι ο σκύλος μου τρώει το σπίτι του, τα παπούτσια του, χαρτιά, ξύλα, λουλούδια ή ότι ο σκύλος μου σκάβει τις γλάστρες, σας έχουμε την οριστική λύση.

 Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε μία και καλή τις καταστροφές εντός και εκτός σπιτιού. Τα δύο βασικότερα είναι η φυσική αποτροπή του και η κατάλληλη εκπαίδευση.

1. Φίμωτρο

 Αν θέλετε να αποτρέψετε το σκύλο σας από την αναζήτηση και κατανάλωση τροφής στο δρόμο, θα πρέπει να τον έχετε από κοντά με το λουρί ή να του βάλετε κάποιο ειδικό φίμωτρο.

 Με την πρώτη τακτική ίσως δυσκολευτείτε να προβείτε σε έντονη σωματική δραστηριότητα, ενώ με τη δεύτερη ίσως ανησυχείτε για το τι θα πει ο κόσμος.

 Πράγματι, σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει φίμωτρο σε έναν σκύλο, αλλά είναι κάτι το οποίο θα τον προστατέψει από το να φάει κάτι που δεν πρέπει όταν είστε έξω.

 Υπάρχουν αρκετά είδη και είναι σημαντικό να διαλέξετε ένα που θα προσαρμόζεται σωστά στη μουσουδίτσα του κατοικίδιου σας για να νιώθει κι εκείνο άνετα.

 Για παράδειγμα, στην αγορά θα βρείτε φίμωτρα κατασκευασμένα από διαφορετικά υφάσματα, που αποτρέπουν το σκύλο από το να ανοίγει το στόμα του ή να δαγκώνει.

 Τα συγκεκριμένα φίμωτρα αποτελούν καλή επιλογή εάν ο σκύλος σας εμφανίζει σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς.

 Αν πάλι ο σκυλάκος σας δεν παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς τέτοιου είδους, συνήθως, ένα απλό basket muzzle αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

 Έτσι, θα μπορεί μεν να ανοίγει το στόμα του αρκετά ώστε να αναπνέει ελεύθερα, αλλά όχι για να φάει σκουπίδια από το δρόμο!

2. Εκπαίδευση

 Αν η πρώτη επιλογή σας φαίνεται λιγάκι «σκληρή» και δε θέλετε να έρχεστε αντιμέτωποι με τα υπαινικτικά σχόλια των άλλων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, τότε θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας μέχρι να τιθασεύσει τα κυνηγετικά του ένστικτα.

 Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό απαιτεί την εκμάθηση βασικών εντολών, όπως «φύγε» ή «άστο». Πάντοτε, θα πρέπει να επιβλέπετε τις αντιδράσεις και τις κινήσεις του στο άκουσμα των οδηγιών σας.

 Η κατάλληλη εκπαίδευση όμως δεν σταματάει εκεί. Αντιθέτως, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, μέχρι δηλαδή ο σκύλος σας να αντικαταστήσει τις παλιές κι ενοχλητικές συνήθειες του με καινούριες.

 Με αρκετή εξάσκηση, θα τον δείτε να προτιμάει τις λιχουδιές που του δίνετε, αντί για τη συλλογή τροφής από κάτω.

 Πάντως, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πως η εκπαίδευση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Ο αγαπημένος σας φίλος δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη.

 Εξάλλου, είναι φυσικό για εκείνον να πλησιάζει κάτι που θέλει να μυρίσει ή να γευτεί, κι όχι να απομακρύνεται από αυτό. Για αυτό, να θυμάστε να είστε πάντοτε υπομονετικοί μαζί του και να του δίνετε το χρόνο που χρειάζεται.

 Για να βελτιώσετε την κατάσταση, μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του από το σπίτι. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να τον μάθετε να απομακρύνεται από λαχταριστές μυρωδιές τροφίμων που σκοπίμως θα αφήνετε σε στρατηγικά σημεία μέσα στο χώρο.

 Αφήστε τον να πλησιάσει, να μυρίσει και δώστε του ένα κομματάκι, μόνο όταν σας ακούσει και απομακρυνθεί από το φαγητό.

 Αργότερα, όταν δηλαδή τον δείτε να αφήνει πίσω του ένα λαχταριστό κομμάτι κοτόπουλου με σχετική ευκολία, είναι η στιγμή που μπορείτε να συνεχίσετε σε εξωτερικούς χώρους.

 Τοποθετήστε εσκεμμένα ορισμένες λιχουδιές σε σημεία από όπου περνάτε όταν κάνετε την συνηθισμένη σας βόλτα. Ακουλουθώντας την ίδια λογική, να του δίνετε την ευκαιρία να μυρίσει και όταν προσπαθήσει να φάει τη λιχουδιά, να τον καλείτε κοντά σας.

 Αν περάσει καιρός και παρατηρήσετε πως οι προσπάθειές σας δεν ευδοκιμούν, αναλογιστείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου εκπαιδευτή, που ειδικεύεται σε θέματα συμπεριφοράς.

 Εκείνος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει το σκύλο σας να ξεπεράσει την ενοχλητική αυτή συνήθεια.

 Γενικότερα όμως, οι σκύλοι τείνουν να προβαίνουν σε παρόμοιες καταστρεπτικές συμπεριφορές όταν βαριούνται. Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, λοιπόν, οφείλετε πάντοτε να παρέχετε στο κατοικίδιο σας την απαραίτητη πνευματική διέγερση.

 Εξάλλου, εάν είναι απασχολημένο να διασκεδάζει μαζί σας, δεν θα προσέξει καν τι υπάρχει τριγύρω για να φάει! Συν τοις άλλοις, η αλληλεπίδραση αυτή θα ενισχύσει και το δεσμό μεταξύ σας.

 Υπόκειται στη φύση του σκύλου να “μαθαίνει” τον κόσμο γύρω του μυρίζοντας και τρώγοντας διάφορα πράγματα, από το μαξιλάρι έως κάτι που βρήκε στο δρόμο. Αυτό, όμως, εγκυμονεί κινδύνους, διότι μπορεί να φάει κάτι που θα βλάψει την υγεία του.

 Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας και να του φοράμε φίμωτρο στις βόλτες του, μέχρι να εκπαιδευθεί πλήρως να μην αγγίζει πράγματα που του απαγορεύουμε.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *