Ωτίτιδα σκύλου: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Η ωτίτιδα είναι ένα συχνό φαινόμενο για τους σκύλους και περισσότερο για αυτούς με μακριά αυτιά! Μπορείτε να προλάβετε τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσετε την ωτίτιδα.

 Γνωρίζατε πως οι σκύλοι μπορούν να εκδηλώσουν συμπτώματα ωτίτιδας, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι; Κι όμως, ισχύει!

 Μάλιστα, πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο ζήτημα που ταλαιπωρεί τους τετράποδους φίλους μας.

 Με τον όρο ωτίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή του αφτιού ενός σκύλου. Μπορεί να περιορίζεται μόνο στο εξωτερικό (έξω ωτίτιδα), στο μέσο (μέσο ωτίτιδα) ή στο εσωτερικό (έσω ωτίτιδα) μέρος του αφτιού.

 Παρουσιάζεται συνήθως σε ένα από τα δύο αφτιά, αλλά μπορεί να τη δούμε και στα δύο.Συνήθως, προκαλεί ενόχληση, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί ορθά και εγκαίρως, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.

 Κάθε σκύλος, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φυλής, μπορεί να ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από ωτίτιδα. Κυρίως, όμως, είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των σκύλων με μακριά αφτιά, όπως είναι τα Γκόλντεν Ριτρίβερ ή όσων έχουν τριχωτά αφτιά.

Βασικά συμπτώματα

  •  Κούνημα του κεφαλιού (ειδικά εάν τρίβετε το σκύλο σας γύρω από το αφτί)
  •  Ερυθρότητα ή πρήξιμο στην κάτω πλευρά του αφτιού (αισθάνεστε την περιοχή να «καίει» εάν την ακουμπήσετε οι ίδιοι)
  •  Επίμονο ξύσιμο ή τρίψιμο της περιοχής (μερικές φορές προκαλείται αιμορραγία)
  •  Δυσάρεστη μυρωδιά
  •  Πόνος κατά την επαφή
  •  Ασυνήθιστα καφέ, μαύρες ή κιτρινωπές εκκρίσεις
  •  Νωχελικότητα ή κόπωση του σκύλου

 Σε προχωρημένη ή χρόνια ωτίτιδα, το τύμπανο του αφτιού είναι πιθανό να σπάσει. Για αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει ανορεξία ή δυσκολία κατά το περπάτημα και το σήκωμα του κεφαλιού.

 Μπορεί το κατοικίδιό σας να υποφέρει από έντονο πόνο και υπάρχει κίνδυνος κώφωσης, εάν δεν θεραπευτεί άμεσα.

Αίτια

 Ένας συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσουν το σκύλο σας στην εκδήλωση συμπτωμάτων ωτίτιδας. Οι δύο πιο κοινές είναι οι αλλεργίες σε φαγητό ή σε κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον του σκύλου σας.

 Κάποιες φορές, βέβαια, αρκεί ένα περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Η δεύτερη πιο συνηθισμένη είναι κάποιος τραυματισμός κατά τον καλλωπισμό.

 Σε κάποιες περιπτώσεις, η βασική αιτία εντοπίζεται στο ίδιο το σχήμα του αφτιού. Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές σκύλων με μακριά ή τριχωτά αφτιά, που είναι πιο επιρρεπή σε ωτίτιδες.

 Αυτό συμβαίνει, επειδή το αφτί δεν αερίζεται επαρκώς λόγω του σχήματός του και ως αποτέλεσμα αυτού, το εσωτερικό της περιοχής κρατά υγρασία.

 Με τη σειρά της, εκείνη ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βακτηρίων, οπότε προκαλείται φλεγμονή που συνήθως θεραπεύεται με σταγόνες για ωτίτιδα σκύλου και αντιβίωση.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται από ογκίδια στο αφτί του σκύλου, που ευνοούν εξίσου την ανάπτυξη βακτηρίων ή αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον για τα παράσιτα.

 Επίσης, υπαίτια μπορεί να είναι κάποια δερματική πάθηση, ορμονικά προβλήματα ή άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Αντιμετώπιση

 Εάν έχετε βάσιμες υποψίες πως ο σκυλάκος σας ταλαιπωρείται από κάποια ωτίτιδα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

 Εκείνος θα προβεί σε σχετική διάγνωση, παίρνοντας ένα δείγμα υλικού από την περιοχή του αφτιού του σκύλου για να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και, ύστερα, θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία.

 Έπειτα, θα καθαρίσει προσεκτικά την μολυσμένη περιοχή, απομακρύνοντας παράλληλα οποιοδήποτε πιθανό εμπόδιο, όπως είναι το περιττό τρίχωμα.

 Κατά το λεπτομερή καθαρισμό, ίσως χρειαστεί να χορηγήσει νάρκωση ή αναισθησία στο κατοικίδιό σας.

 Ανάλογα πάντοτε με τη διάγνωση, ο κτηνίατρος θα συνταγογραφήσει τα απαραίτητα φάρμακα, όπως είναι ειδικές σταγόνες καθαρισμού ή την κατάλληλη αντιβίωση.

 Εάν κρίνει πως πρόκειται για αλλεργική αντίδραση, ίσως σας προτείνει να πραγματοποιήσετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής του σκύλου σας.

 Πάντως, η ανάρρωση του αγαπημένου σας φίλου θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τον αποχωριστείτε.

 Συνήθως, η πλήρης ανάρρωση απαιτεί 3 με 4 εβδομάδες. Εξαρτάται, βέβαια, κι από την περίπτωση. Ανάλογα με το περιστατικό εξαρτάται η χορήγηση ή μη αντιβίωσης στο σκυλάκι.

 Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος για φυσική αντιμετώπιση της ωτίτιδας, καθώς πρόκειται για μόλυνση που- δεδομένου και του σχήματος του αφτιού-δεν ευνοεί την θεραπεία χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

 Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά είναι να ελέγχουμε τα αφτάκια του, να τηρούμε τα ραντεβού στον κτηνίατρο για τσεκ απ και να απομακρύνουμε την υγρασία από το εσωτερικό του.

Τι να προσέξετε στο μέλλον!

 Λένε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, προκειμένου να βεβαιωθείτε πως θα αποφύγετε την εμφάνιση κάποιας ωτίτιδας μελλοντικά, χρειάζεται να καθαρίζετε τακτικά τα αφτιά του σκύλου σας.

 Ενσωματώστε τον σωστό και συχνό καθαρισμό των αφτιών στην ρουτίνα περιποίησης του κατοικίδιου σας και ξεφορτωθείτε μία και καλή τον κίνδυνο της ωτίτιδας και τα φάρμακα στον οργανισμό του!

 Για τυχόν απορίες σχετικά με το πως να καθαρίζετε τα αφτιά του σκύλου σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Πως να καθαρίσω μόνος τα αφτιά του σκυλάκου μου;

 Προτού αναλάβετε τον καθαρισμό του σκύλου σας στο σπίτι, καλύτερα να πάρετε μερικές συμβουλές από τον κτηνίατρο για να μη κάνετε κάποια ζημιά στο τύμπανο του ή σπρώξετε τα σωματίδια στο βάθος του αφτιού άθελά σας.

 Κάντε ελαφρύ μασάζ στο αφτί του σκυλάκου για 20 δευτερόλεπτα, ώστε να μαλακώσετε τη περιοχή και οτιδήποτε βρίσκεται στο εσωτερικό του.

 Στη συνέχεια περιποιηθείτε τα αφτάκια του με το κατάλληλο καθαριστικό αγτιού για σκυλιά. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά με αυτό που ταιριάζει στο κατοικίδιο σας.

 Σουπίστε το πτερύγιο του αφτιού με ένα βαμβάκι ή ένα υγρό μαντιλάκι, ξεκινώντας από την είσοδο προς τον ακουστικό πόρο κινούμενοι προς τη κορυφή του αφτιού, για να απομακρύνετε οποιαδήποτε ακαθαρσία.

 Στο τέλος σκουπίστε με ελαφριές κινήσεις τα αφτιά του ζωντανού με ένα στεγνό πανάκι για να απομακρύνετε την υγρασία από το εσωτερικό του αφτιού.

 Η ωτίτιδα είναι από τα πιο συνήθη προβλήματα στη ζωή των σκύλων, ειδικά όσων έχουν μακριά ή τριχωτά αφτάκια. Καλό είναι να μην παραλείπουμε το ραντεβού στον γιατρό για έλεγχο και καθαρισμό των αφτιών, ώστε να προλαμβάνουμε δυσάρεστες εμπειρίες και να μην φορτώνουμε τον οργανισμό του με σταγόνες για ωτίτιδα σκύλου ή άλλα φάρμακα.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *