Rottweiler: Πληροφορίες για τον Χαρακτήρα & την Ιστορία του!

Το ροτβάιλερ είναι ένα πιστό, γενναίο & έξυπνο σκυλί που χαρακτηρίζεται για την αφοσίωση του στην οικογένεια και στο αφεντικό του. Μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό τον πιστό φύλακα και γνωρίστε άγνωστες πτυχές της καταγωγής του!

Προορίζεται για:

 Αδέσμευτους ανθρώπους

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

8-11 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Πιστός, υπάκουος σκύλος

Διερεύνηση της Ράτσας των Ροτβάϊλερ

 Το ροτβάιλερ είναι ένα πιστό, γενναίο και έξυπνο σκυλί που χαρακτηρίζεται για την ακλόνητη αφοσίωση του στο αφεντικό του, το οποίο υπερασπίζεται άνευ όρων και συνθηκών.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Οργανισμός περιγράφει το Rottweiler ως ένα ήρεμο σκυλί, με αυτοπεποίθηση, ελαφρώς ψυχρό που δεν κάνει άκριτα φιλίες με τους ξένους.

 Το ροτβάιλερ είναι μεγαλόσωμος σκύλος με μυώδες σώμα και ιδιαίτερα χρώματα τριχώματος, που κυριαρχεί το μαύρο και το καφέ. Αρχικά, ανατράφηκε ως σκύλος-κοπαδιού (εργασίας), ωστόσο πλέον επιλέγεται ως σκύλος-οδηγός, φύλακας, συνεργάτης της αστυνομίας, ακόμα για εξερεύνηση και διάσωση.

 Πολλοί από εμάς έχουμε τα ροτβάιλερ κάπως παρεξηγημένο στο μυαλό μας, λόγω των περιστατικών που ακούμε στις ειδήσεις για επιθέσεις των ροτβάιλερ σε παιδιά και ανθρώπους. Ωστόσο, είναι πολύ πιστά σκυλιά στην οικογένεια τους και σε γενικές γραμμές, δεν είναι επικίνδυνα.

 Όπως συμβαίνει με όλες τις ράτσες σκύλων, έτσι και τα ροτβάιλερ χρειάζονται την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από πολύ μικρή ηλικία και το αφεντικό του πρέπει να εγκαθιδρύσει τον ρόλο του αρχηγού της αγέλης, ώστε να μπορεί να επιβληθεί στο κατοικίδιο του.

 Παρ’ όλα αυτά, τα ροτβάιλερς είναι υπάκουα, ήρεμα και αποτελούν πολύ καλή παρέα για παιχνίδι με την οικογένεια.

 Ο μεγάλος σωματότυπος και η ενεργητικότητα τους απαιτεί τουλάχιστον μία μεγάλη και πλούσια σε ερεθίσματα βόλτα τη μέρα, ώστε να είναι πνευματικά και σωματικά υγιή. Κάθε κατοικίδιο πρέπει να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τα χόμπι του αφεντικού του, προκειμένου να είναι χαρούμενο και υγιές. Αν, δηλαδή, δεν είμαστε δραστήριοι άνθρωποι, καλό είναι να μην επενδύσουμε σε ένα τέτοιο σκυλάκι.

Πόσο ζυγίζουν και πόσο περίπου ζουν;

 Τα αρσενικά Rottweiler ζυγίζουν 50-60 κιλά και έχουν 61-69 εκατοστά ύψος. Τα θηλυκά ζυγίζουν 35-48 κιλά και φτάνουν τα 53-63 εκατοστά.

 Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται στα 8-10 χρόνια, ανάλογα με το επίπεδο διαβίωσης τους, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις ροτβάιλερς που έζησαν ακόμα και δεκαέξι χρόνια!

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Σε γενικές γραμμές, τα ροτβάιλερ είναι ήρεμα, πιστά, υπάκουα και είναι πολύ πρόθυμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς όφελος των ανθρώπων. Επίσης, βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικοί φύλακες.

 Τα σκυλιά αυτής της φυλής είναι θετικά διακείμενα προς την επιβολή της κυριαρχίας και έχουν τη τάση να τεστάρουν τη θέση τους στην οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινάμε την εκπαίδευση τους από την ηλικία που είναι κουτάβια (puppies) σε ανάπτυξη και να εγκαθιδρύουμε τον ρόλο μας ως αρχηγός της αγέλης.

 Η οικογένεια είναι μια προσομοίωση της αγέλης στην οποία ζουν οι σκύλοι, οπότε, όταν τα ροτβάιλερς ανήκουν σε μια οικογένεια, θεωρούν τον εαυτό τους ως μέλος της.

 Κάθε μέλος στην αγέλη έχει σαφή όρια και υπακούει στους κανόνες που θέτει ο αρχηγός της. Ομοίως, το αφεντικό του ροτβάιλερ πρέπει να επιβάλλει τη κυριαρχία του από νωρίς μέσω της εκπαίδευσης, ώστε να έχει ένα υγιές, χαρούμενο και φρόνιμο σκυλάκι.

 Γνωστά για το εργασιακό τους ήθος, έχουν το χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης και του ελέγχου, διότι ανατράφηκαν ως σκύλοι-κοπαδιού. Όταν τα ροτβάιλερ φυλούσαν βοσκοτόπια, είχαν την ικανότητα να φοβερίζουν τα ζωντανά και να τα οδηγούν στην αγέλη τους, για να μη χαθούν. Επιπλέον, είχαν τη συνήθεια να επιβάλλουν σε δοκιμασίες το πιο κυρίαρχο ζωντανό στο βοσκοτόπι.

 Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο είναι πολύ παιχνιδιάρικα σκυλιά και τους αρέσει να κάνουν την οικογένεια τους να γελάει. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά στη προστασία της ιδιοκτησίας και της οικογένεια τους, τα πράγματα δεν είναι καθόλου για γέλια!

 Αυτή η ράτσα είναι πολύ προστατευτική με τα μέλη του σπιτιού και επιφυλακτική με τους ξένους. Σε περίπτωση που υποπτεύονται κάτι γίνονται άγρια και επιθετικά, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

 Όπως συμβαίνει και με τις άλλες ράτσες, έτσι και με τα rottweilers η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση είναι μονόδρομος, για να έχουμε ένα υπάκουο και ήσυχο σκυλί που δεν θα δημιουργεί δυσάρεστα σκηνικά. Οι περισσότεροι σκυλογονείς αυτής της φυλής αναζητούν συχνά πληροφορίες σχετικά με ”Πως να εκπαιδεύσω ένα Ροτβάιλερ;”, η κατάλληλη απάντηση μπορεί να δωθεί από έναν έμπειρο εκπαιδευτή!

 Αξίζει να έχουμε υπόψη ότι η επιθετικότητα των σκύλων είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, παραμέλησης και ανεπαρκούς φροντίδας του ζώου από μεριά μας. 

 Σύμφωνα με το Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, τα ροτβάιλερς ήταν υπεύθυνα για το 67% των θανατηφόρων επιθέσεων στην Αμερική, οι οποίες στοχοποίησαν τη ράτσα.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας:

 1. Δυσπλασία του αγκώνα και των γοφών.

 Πρόκειται για τη κατάσταση κατά την οποία τα οστά και οι αρθρώσεις δεν εφαρμόζουν σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα κινητικότητας στους σκύλους μας. Αυτό το πρόβλημα είναι κοινό στα ροτβάιλερς, γι’ αυτό πολλά κλαμπ σκύλων έχουν καθιερώσει διαγνωστικά τεστ με ακτίνες Χ.

 Οι εκτροφείς των ροτβάιλερς πρέπει να έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να διαθέτουν τα έγγραφα που πιστοποιούν οποιοδήποτε πρόβλημα.

 1. Οστεοχόνδρωση.

 Η οστεοχόνδρωση στα ροτβάιλερς πλήττει κυρίως τους ώμους και οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη του οργανισμού τους. Το πρόβλημα δημιουργείται από κάποια μόλυνση ή κάκωση στις αρθρώσεις και προκαλεί πρήξιμο, ερεθισμό και πόνο.

 Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται: αδυναμία στο περπάτημα, χρήση του ενός ποδιού, πρήξιμο και πόνο. Το σκυλάκι μπορεί να θεραπευθεί είτε με χειρουργείο, είτε με κάποια άλλη μέθοδο.

 1. Καρκίνος.

 Ο καρκίνος είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου των ροτβάιλερς και η αλήθεια είναι ότι αυτή η ράτσα είναι πιο επιρρεπής σε αυτήν την ασθένεια. Συγκεκριμένα, τα ροτβάιλερς πάσχουν περισσότερο από οστεοσάρκωμα, μια μορφή καρκίνου που πλήττει τα οστά.

 Το πρώτο σημάδι που προειδοποιεί για  το οστεοσάρκωμα είναι η αναπηρία, ωστόσο, με το που διαπιστώσουμε κάποια αλλαγή στο κατοικίδιο μας, πρέπει να πάμε στον κτηνίατρο για να κάνει ακτινογραφία. Η θεραπεία της ασθένειας χρήζει χημειοθεραπείες, ακόμα και ακρωτηριασμό, κατάλληλος να σας ενημερώσει είναι ο κτηνίατρος σας.

 1. Παρβοϊός

 Πρόκειται για μια πολύ μολυσματική ασθένεια που ευθύνεται για τον θάνατο πολλών σκύλων και κουταβιών. Συγκεκριμένα, έχει 80% ποσοστό θνησιμότητας και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

 Τα ροτβάιλερ είναι πιο επιρρεπή σε αυτήν την ασθένεια, ωστόσο, υπάρχει εμβόλιο που προλαμβάνει τη μόλυνση από παρβοϊό. Στα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνονται:

 • Έλλειψη όρεξης για φαγητό
 • Κατάθλιψη
 • Πυρετός
 • Αφυδάτωση
 • Λήθαργος
 • Διάρροια με αίμα
 • Εμετός

 

 1. Άλλα προβλήματα υγείας.

 Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη γυμναστικής είναι οι κυριότερες αιτίες παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό, όπως αρθρίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, δερματικά και δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό. Μάθετε με ποιον τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία του σκύλου σας: Ιδανικό βάρος Σκύλου: Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία του με 5 tips!

 Οι εκτροφείς πρέπει να έχουν πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν ότι ο σκύλος δεν έχει εντροπία.

Η Ιστορία του Rottweiler

 Το επικρατέστερο σενάριο για την ιστορία της ράτσας είναι ότι χρονολογείται ήδη από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως απόγονος των αρχαίων σκύλων-βοσκών. Οι Ρωμαίοι, κατά τη διάρκεια των κατακτήσεων τους, έπαιρναν μαζί τους κοπάδια βοοειδών, για να τρέφονται και τα ροτβάιλερς είχαν το καθήκον να τα φυλάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Το 1ο αιώνα μ.Χ, οι Ρωμαίοι κατευθύνθηκαν προς τη Γερμανία, αλλά δεν είχαν για συνοδεία τα ροτβάιλερς. Τα σκυλιά έμειναν πίσω και πήραν το όνομα τους από τη πόλη «Rottweil», όπου οδήγησαν τα κοπάδια βοοειδών στην αγορά και τα φυλούσαν από άλλα ζώα και κλέφτες.

 Επίσης, λέγεται ότι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ορισμένοι χασάπηδες έδεναν σακουλάκια με χρήματα στον λαιμό των ροτβάιλερς, για να τα έχουν προστατευμένα από κλέφτες. Γενικά, τα ροτβάιλερς ήταν εξαιρετικοί φύλακες και φρουροί από τότε και εξελίχθηκαν σε ακόμα καλύτεροι σήμερα.

 Με τη σταδιακή δημιουργία σιδηροδρόμων η ράτσα βρήκε μια πτώση στη δημοτικότητα και τη ζήτηση της, καθώς δεν χρησιμοποιούνταν πια τόσο συχνά για κάποια δουλειά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, παρατηρήθηκε μια αναζωπύρωση στην εκτροφή των ροτβάιλερς, διότι επιλέγονταν ως σκύλοι αστυνομίας, φύλακες, αγγελιοφόροι και διασώστες.

Ο Κυνολογικός Οργανισμός αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα το 1931. Μέχρι το 2013, η ράτσα των ροτβάιλερς κατείχε την 9η θέση στη λίστα με τις διασημότερες καθαρόαιμες ράτσες της Αμερικής.

Ενδιαφέροντα γεγονότα:

 •  Ομολογουμένως, είναι όμορφα σκυλιά και έχουν ελκυστική εμφάνιση. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες ιδιοτροπίες τους που ίσως δεν φαντάζουν και τόσο ελκυστικά, όπως τα σάλια και τα αέρια. Ειδικά τα αρσενικά και όσα θηλυκά έχουν κρεμασμένα μάγουλα, τείνουν να βγάζουν πολλά σάλια μετά το φαγητό και το νερό. Τα αέρια έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή τους και, αν τρέφονται με τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε καλαμπόκι, σιτηρά και πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να είναι πιο άσχημα. Δείτε: Ποιά πρέπει να είναι τα συστατικά στις καλύτερες Σκυλοτροφές;
 •  Οι περισσότεροι από μας, αν όχι όλοι, στο άκουσμα ενός ροτβάιλερ μας έχουμε έναν φόβο και μια αποτροπή, διότι είναι πολλά τα περιστατικά επιθέσεων που συσχετίστηκαν με τη ράτσα. Ωστόσο, αυτά τα σκυλιά έχουν και μια άλλη πλευρά που λίγοι ξέρουν και που τους κάνει λιγάκι «γκούφηδες»! Όσοι μεγαλώνουν με ένα ροτβάιλερ επιβεβαιώνουν ότι είναι πολύ στοργικά σκυλιά, θέλουν συνέχεια χάδια και πολλές φορές ξεχνούν πόσο μεγάλα είναι και τρυπώνουν στην αγκαλιά μας σαν μωρό!
 •  Όλοι μας πρέπει να ευχόμαστε να μην έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με τα σαγόνια ενός ροτβάιλερ, διότι θα μπορούσαμε να πούμε ότι παλεύουμε με τα «σαγόνια του καρχαρία»! Η αλήθεια είναι πως τα ροτβάιλερς έχουν πολύ μεγάλη δύναμη δαγκώματος που λίγο διαφέρει από αυτό ενός λύκου.   Υπολογίζεται ότι οι λύκοι έχουν περίπου 185 κιλά πίεσης στο δάγκωμα, ενώ τα ροτβάιλερ 148!
 •  Όλοι γνωρίζουν ότι ένας ανθρώπινος χρόνος ισοδυναμεί με εφτά σκυλίσια χρόνια, αλλά λίγοι ξέρουν ότι ένα ροτβάιλερ ενηλικιώνεται μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, άρα θα λέγαμε ότι είναι σαν δεκαέξι χρονών παιδί. Τα δύο χρόνια ζωής ισοδυναμούν με 24 ανθρώπινα χρόνια και στα τρία χρόνια θεωρούνται 30 χρονών! Μετά τα τρία πρώτα χρόνια, κάθε χρόνος αντιστοιχεί σε πέντε ανθρώπινα χρόνια.
 • Διάσημοι γονείς ροτβάιλερ μεταξύ άλλων είναι οι: Will Smith, David Beckham, Alicia Silverstone, Freddie Prinze Jr και η Eva Longoria.

 Επιλογικά, τα rottweiler είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση σκύλου κάπως παρεξηγημένη. Παρ’ όλα τα περιστατικά επιθέσεων σε παιδιά και ξένους, υπάρχει και μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα τους που λίγοι ξέρουν. Πρόκειται για στοργικά, αφοσιωμένα σκυλιά που θέλουν συνεχώς χάδια.

 Βέβαια, έχουν ανάγκη από καθημερινή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από νωρίς, ώστε να είναι υπάκουα και να μην απειλούν ανθρώπινες ζωές. Αυτό το σκυλί πρέπει να έχει κίνητρα για πνευματική και σωματική άσκηση καθημερινά, οπότε, αν δεν συμβαδίζουμε με τις ανάγκες του, καλό είναι να μην το επιλέξουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *