Γιατί ο Σκύλος μου Aναστενάζει;

Αναστενάζει ο σκύλος σας και ανησυχείτε μήπως είναι σοβαρό ή τι θέλει να δείξει με αυτη την κίνηση; Ήρθε η στιγμή να λύσετε την απορία σας!

 Τα σκυλιά, όπως και τα μωρά, έχουν τη τάση να βγάζουν χαριτωμένους θορύβους που μας κάνουν να σκάμε πάντα ένα χαμόγελο στο άκουσμα τους. Βέβαια, ένα βογκητό, ένας γρυλισμός ή ένας αναστεναγμός μπορεί να σημαίνουν πολλά πράγματα για το κατοικίδιο μας και να επιδιώκει να επικοινωνήσει κάτι μαζί μας.

 Η σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο του στηρίζεται στην μεταξύ τους επικοινωνία, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τη γλώσσα του σώματος του και τις ηχητικές εκφράσεις που βγάζει.

Από που πηγάζει αυτή η συμπεριφορά;

 Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μια εξακριβωμένη απάντηση στο ερώτημα «γιατί αναστενάζουν οι σκύλοι;», ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ένας τρόπος, για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Ο αναστεναγμός του σκύλου είναι κάτι σαν «συναισθηματικό σινιάλο» που τερματίζει μια πράξη. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει ακριβώς ο αναστεναγμός του κατοικίδιου μας απαιτείται υπομονή και προσοχή στο τι σημαίνουν οι κινήσεις του σώματος των σκύλων.

 Όταν ένας σκύλος επιστρέφει από μια μεγάλη και κουραστική βόλτα με το αφεντικό του και, ξαπλώνοντας στο έδαφος, βγάζει ένα αναστεναγμό τοποθετώντας το κεφάλι του στα μπροστινά του πόδια, σημαίνει ότι είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος. Από τη στιγμή που προσφέρατε σε αυτό το πλασματάκι αγάπη, παιχνίδι και γυμναστική, μπορείτε  να ανακουφιστείτε κι εσείς!

 Επιπλέον, ένας αναστεναγμός του σκύλου μας μπορεί να συνοδεύεται από ελαφρώς κλειστά μάτια με σκοπό να εκφράσει την ευχαρίστηση του, όταν τον χαϊδεύουμε ή τον τρατάρουμε με την αγαπημένη του λιχουδιά.

Τα κουτάβια, βγάζουν συχνά αναστεναγμούς ευχαρίστησης όταν είναι κοντά στη μητέρα τους, τα αδερφάκια τους ή το αφεντικό τους ή όταν είναι κουρασμένα και θέλουν να πάνε για ύπνο.

 Βέβαια, παίζει ρόλο και η ράτσα του σκύλου, καθώς ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο «ομιλητικές» από άλλες, όταν θέλουν να επικοινωνήσουν κάτι. Όπως και να’ χει, για να καταλάβουμε τα συναισθήματα και τους σκοπούς ενός σκύλου, πρέπει να δίνουμε προσοχή στη γενικότερη γλώσσα του σώματος,  σε  συνδυασμό με τις ηχητικές εκφράσεις.

Ενθάρρυνση της συμπεριφοράς.

 Οι τετράποδοι φίλοι μας δεν έχουν την ικανότητα του έναρθρου λόγου, όπως οι άνθρωποι, οπότε χρησιμοποιούν τόσο κινήσεις του σώματος, όσο και ήχους για να μεταβιβάσουν μια πληροφορία ή ένα συναίσθημα. Μόλις μάθουμε να αποκωδικοποιούμε τη γλώσσα του σώματος και τις ηχητικές τους εκφράσεις, θα είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν οι εκάστοτε ήχοι και να κάνουμε πράγματα που θα τους κάνουν να βγάζουν ήχους χαράς και ευτυχίας!

 Βέβαια, ο αναστεναγμός δεν είναι αποκλειστικά συνυφασμένος με την χαρά και την ικανοποίηση του σκύλου, αλλά μπορεί να σηματοδοτεί και κάτι δυσάρεστο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με το κατοικίδιο μας τόσο φωνητικά, όσο και μη φωνητικά.

Εκτός από τη γλώσσα του σώματος, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στις εκφράσεις του προσώπου του κατοικίδιου μας, όταν αναστενάζει, διότι αποτελούν κομμάτι της επικοινωνίας του. Τα μάτια που είναι διάπλατα ανοιχτά και συνοδεύονται από τον ήχο του αναστεναγμού υποδηλώνουν ότι ο σκύλος είναι απογοητευμένος ή ότι «τα παρατάει». Παραδείγματος χάρη, όταν έχει όρεξη για παιχνίδι με το αφεντικό του ή, όταν επιζητά τη προσοχή του, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

 Όπως αναφέραμε, ο αναστεναγμός του σκύλου δεν είναι συνυφασμένος μόνο με το συναίσθημα της χαράς, αλλά μπορεί να υποδηλώνει και κάτι δυσάρεστο. Σε περίπτωση που ένα σκυλάκι αναστενάζει έντονα και συχνά, καλό είναι να τον εξετάσει άμεσα ο κτηνίατρος, διότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας.

 Άλλοτε, μπορεί να νομίζουμε ότι το κατοικίδιο μας αναστενάζει, στην ουσία, όμως, εκείνο να βαριανασαίνει και να αντιμετωπίζει κάποια αναπνευστική ασθένεια, όπως χρόνια βρογχίτιδα. Αν παρατηρήσουμε ότι το κατοικίδιο μας αναστενάζει, σε συνδυασμό με βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, καλούμε αμέσως τον θεράποντα γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε τη δέουσα προσοχή σε όλες τις αντιδράσεις και τα συμπτώματα του σκύλου μας, για να παραμένει υγιής και ευτυχισμένος!

 Κλείνοντας, ο αναστεναγμός του σκύλου είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, όταν θέλει να εκφράσει την χαρά και την ανακούφιση του για κάτι που του προσφέραμε, οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το χαϊδέψουμε και να του δώσουμε και καμιά λιχουδίτσα! Εντούτοις, πρέπει να δίνουμε προσοχή στη γλώσσα του σώματος και τις ηχητικές εκφράσεις ενός σκύλου συνδυαστικά, διότι ο αναστεναγμός σε συνδυασμό με άλλες αντιδράσεις μπορεί να υποδηλώνει από ένα δυσάρεστο συναίσθημα, μέχρι μια σοβαρή ασθένεια. Καλό είναι να μη παραβλέπουμε και το παραμικρό σημάδι στο σκυλάκι μας, διότι τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

Μήπως ο πιστός σου σκυλάκος έχει γίνει η “ουρά” σου τώρα τελευταία και σε ακολουθεί παντού εντός και εκτός σπιτιού; Δες που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά και πως να την αντιμετωπίσεις πανεύκολα και γρήγορα!

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *