Τα πιο Έξυπνα Σκυλιά: Οι 10 Εξυπνότερες Ράτσες Σκύλων!

Είναι τα μεγαλόσωμα σκυλιά πιο έξυπνα από τα μικρόσωμα; Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί! Όλοι οι σκύλοι είναι έξυπνοι & αξιαγάπητοι, ας δούμε όμως 10 ράτσες ιδιοφυίες!

 Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά … Όλα τα σκυλάκια είναι έξυπνα, ιδιαίτερα και πανέμορφα. Όλα έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, ανάγκες, ιδιοσυγκρασία και αξίζουν την αγάπη όλων μας.

 Υπάρχουν, όμως, κάποιες ράτσες που έχουν πολύ αναπτυγμένα επίπεδα ευστροφίας. Οι ξεχωριστές ικανότητες των σκύλων σε σύγκριση με τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού είναι ο τρόπος με τον οποίο καταλαβαίνουμε τον βαθμό ευφυίας τους. 

 Οι περισσότεροι σκύλοι θεωρούνται πως έχουν το επίπεδο εξυπνάδας ενός νηπίου ηλικίας δύο ή τριών χρόνων. Οι παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευφυίας των σκυλιών είναι:

  • Αντίληψη λέξεων, δηλαδή πόσες λέξεις καταλαβαίνουν
  • Ικανότητες κατανόησης και διαπίστωσης προβλημάτων
  • Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται στην εκπαίδευση τους
  • Γνωρίσματα επικοινωνίας τόσο με ανθρώπους, όσο και με άλλα σκυλάκια
  • Μνημονικό
  • Ικανότητες αντίληψης και πρόβλεψης της ανθρώπινης συμπεριφοράς

 Τα εξυπνότερα σκυλάκια του κόσμου ανήκουν σε ράτσες που έχουν πολλή ενέργεια και δραστηριοποιούνται καθημερινά.

 Υπάρχει η άποψη που υποστηρίζει ότι τα εξυπνότερα σκυλιά είναι και τα πιο πεισματάρικα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν λίγο την εκπαίδευση τους.

 Μάλιστα, λέγεται ότι μάλλον αυτά εκπαιδεύουν τα αφεντικά τους περισσότερο απ’ ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ποτέ να τα εκπαιδεύσουν.

 Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ευφυίας και αντίληψης τους είναι γρήγοροι «μαθητές» και εκπαιδεύονται σχετικά γρήγορα.

 Συμβουλή:

 Ο ιδανικός τρόπος, για να καλλιεργήσουμε την εξυπνάδα στα σκυλάκια μας είναι να τα κρατάμε σε πνευματική και σωματική διέγερση.

 Ως γνωστόν, τα γλυκά μας τετράποδα μαθαίνουν και αφομοιώνουν καλύτερα τη γνώση, όταν τους δίνουμε κίνητρο να κερδίσουν μια επιβράβευση ή όταν πρέπει να σπαταλήσουν παραπάνω ενέργεια για την εκτέλεση μιας εργασίας που τους έχουμε αναθέσει.

 Πώς θα επιτύχουμε τη πνευματική και σωματική διέγερση;
 • Συσφίγγουμε τους δεσμούς αγάπης με το κατοικίδιο μας
 • Αθλούμαστε καθημερινά μαζί του
 • Εκπαιδεύουμε τακτικά το σκυλάκι μας
 • Παίζουμε ευχάριστα παιχνίδια
 • Επιτρέπουμε στο κατοικίδιο μας να μετέχει σε ασφαλή σπορ σκύλων

 Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους σκύλους εργασίας (Αστυνομίας, Στρατού, ομάδων διάσωσης κ.α.) και στους σκύλους υπηρεσίας-εξυπηρέτησης.

 Αυτά τα ζωάκια βοηθούν τη κοινωνία συνολικά και τον άνθρωπο ατομικά, θεωρούνται πανέξυπνα και δραστήρια. Η καθημερινή λειτουργία και εξάσκηση του εγκεφάλου τους έχει γίνει για αυτούς ευχαρίστηση και αυτοσκοπός!

 Λέγεται ότι οι έξυπνοι σκύλοι είναι κάτι σαν τα χαρισματικά παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν κοινά χαρακτηριστικά με αυτά, όπως:

 • Βαριούνται, όταν δεν υφίστανται δοκιμασίες-προκλήσεις!
 • Ωφελούνται από τη δουλειά τους!

 Λατρεύουν να τηρούν τη ρουτίνα τους, όπως επίσης να εκτελούν το καθήκον τους.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι δέκα πιο έξυπνες ράτσες σκύλων;

 1. Border Collie

 Αυτή η ράτσα καταφέρνει τα πάντα και θεωρείται η πιο έξυπνη στον κόσμο των σκύλων. Αν οι περισσότεροι σκύλοι θεωρούνται πως έχουν το μυαλό ενός δίχρονου νήπιου, τότε αυτή η ράτσα έχει την εξυπνάδα ενός τρίχρονου ή και μεγαλύτερου παιδιού!

 Η απαρχή της φυλής ήταν το τσοπανόσκυλο, οπότε αυτό τα καθιστά ικανά να εκτελούν με επιτυχία οποιαδήποτε δραστηριότητα. Χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά ενεργητικά, αθλητικά, δυναμικά σκυλιά και τους αρέσει να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα.

 Όπως είδαμε, τα Border Collie είναι από τη φύση τους δραστήρια πλάσματα, οπότε πρέπει να τους παρέχουμε καθημερινά ευκαιρίες ενασχόλησης. Σε αντίθετη περίπτωση, αναπτύσσουν νευρική και καταστροφική συμπεριφορά στο σπίτι.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 45-55 εκατοστά

 Βάρος: 12-21 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Σώμα μεσαίου μεγέθους, τραχύ ή μαλακό τρίχωμα, διπλή γούνα μέτριου μήκους. Το σώμα του είναι ελαφρώς μακρύτερο σε μήκος απ’ ότι σε ύψος. Μακρύ κεφάλι που καταλήγει σαν τρίγωνο στη μυτούλα. Τα αυτιά είναι όρθια και οι άκρες τους ελαφρώς καμπυλώνουν.

 2. Poodle (Κανίς)

 Αδιαμφισβήτητα, αυτά τα σκυλάκια έχουν μια φαντεζί, σεμνότυφη και καθωσπρέπει εμφάνιση, αλλά είναι πανέξυπνα. Αυτά τα σκυλάκια είναι η απόδειξη ότι η όμορφη εμφάνιση και το «κοφτερό» μυαλό μπορούν να συνυπάρχουν αμοιβαία.

 Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράτσας είναι ο σωματότυπος «μινιατούρα» για τα μικρόσωμα, ο σωματότυπος «Toy» και ο βασικός σωματότυπος. Ωστόσο, αυτοί οι σκύλοι είναι προικισμένοι με ένα εξαιρετικό μυαλό και θεωρούνται απο πολλούς ως από τα πιό έξυπνα μικρόσωμα σκυλιά.

 Απαρχή του κανίς ήταν το κυνηγόσκυλο (όσο και αν μας φαίνεται παράξενο), αλλά με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε έναν άριστο εργάτη και έμπιστο σύντροφο ζωής.

 Τα κανίς είναι γνωστά για τις παραστάσεις εκπαίδευσης που δίνουν, ειδικά τα πιο μικρά. Μαθαίνουν πολύ γρήγορα να ισορροπούν σε μπάλες, να περνούν μέσα από στεφάνια και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: Κανονικό Κανίς: 38 εκατοστά/ τα μικρόσωμα: 25-38 εκατ./ Κανίς «toy»: μέχρι 25 εκατ.

 Βάρος: Κανονικό Κανίς: 20-31 κιλά/ τα μικρόσωμα: 6-8 κιλά/ Κανίς «toy»: 2-4 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Σγουρό και πυκνό τρίχωμα. Υπάρχει ένα στρώμα τριχώματος. Τα χρώματα της γούνας είναι: λευκό, μαύρο, γκρι, καφέ και χρώμα βερίκοκου.

Μάθετε: Κανίς: Όλες οι πληροφορίες για το αξιαγάπητο Πούντλ!
 3. Australian Shepherd (Αυστραλιανό ποιμενικό)

 Πρόκειται για μια έξυπνη, λαμπρή και φιλική ράτσα. Το αυστραλιανό ποιμενικό κατάγεται από τσοπανόσκυλο, κάτι που συνέβαλε στον εργατικό και προκομμένο χαρακτήρα, όπως επίσης και στην ανάγκη για φυσική και πνευματική άσκηση.

 Αυτό το σκυλάκι μαθαίνει πολύ γρήγορα και είναι πάντα έτοιμο να μεταπηδήσει σε κάτι νέο. Επιπλέον, έχει ανάγκη να μένει απασχολημένο και να εργάζεται, διαφορετικά βαριέται και νευριάζει.

 Τα παιχνίδια με σκύλους είναι ιδανικό χόμπι για αυτή τη ράτσα, ειδικά για σκύλους που έχουν πολύ αναπτυγμένο φυσικό αθλητικό προφίλ.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 45-58 εκατοστά

 Βάρος: 18-29 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Στιβαρό σώμα μεσαίου μεγέθους. Μεσαίο προς μακρύ μήκος τριχώματος. Η γούνα συνήθως έχει πιτσιλωτά μπλε ή κόκκινα σχέδια, αλλά έχει και κόκκινο ή  μαύρο χρώμα. Το κούρεμα στα πόδια του σκύλου είναι σε μύτες και υπάρχει άφθονη χαίτη γύρω από τον λαιμό.

 4. German Shepherd Dog (Γερμανικός ποιμενικός)

 Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι πιστοί και προστατευτικοί σκύλοι με πολλή ενέργεια και ευφυία. Μάλιστα, η ευφυία τους πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι είναι νευρικοί και αγχώδεις χαρακτήρες.

 Αυτή η ράτσα ακμάζει, όταν της έχει ανατεθεί κάποια εργασία από το αφεντικό της. Οι σκύλοι της ράτσας τα πάνε καλά, όταν τους ανατίθεται να προστατεύουν και να επιβλέπουν τα μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να είναι άριστοι φύλακες.

 Ό,τι ισχύει για όλες τις παραπάνω ράτσες, ισχύει και για τους γερμανικούς ποιμενικούς σκύλους. Η καθημερινή πνευματική και σωματική διέγερση είναι απαραίτητη για μια καλή ζωή.

 Αυτή η ράτσα, όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, είναι άριστη συνεργάτης για την αστυνομία και στον στρατό.

 Οι σκύλοι της μαθαίνουν οποιαδήποτε υπόθεση τους δίνεται σε μόλις λίγα βήματα και μετά την εκπαίδευση τους είναι σε θέση να θέσουν εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 55-66 εκατοστά

 Βάρος: 27-45 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Μακρύ, αθλητικό σώμα με διπλή γούνα. Το εξωτερικό στρώμα γούνας είναι πυκνό και ελαφρώς κυματιστό ή ίσιο, ενώ το εσωτερικό είναι παχύ. Το χρώμα του τριχώματος είναι σε μαύρες και καφέ αποχρώσεις ή κόκκινεςκαι μαύρες αποχρώσεις.

Διαβάστε: Γερμανικός Ποιμενικός: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για το Λυκόσκυλο!
 5. Australian Cattle Dog (Αυστραλιανό σκυλί βοοειδών)

 Η εν λόγω ράτσα είναι πολύ συγκεντρωμένη και δυναμική. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό της ότι αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς αγάπης με την οικογένεια της.

 Όπως δηλώνει το όνομα της ράτσας, αυτοί οι σκύλοι ανατράφηκαν, για να συγκεντρώνουν τα κοπάδια βοοειδών. Τα σκυλιά αυτά χρειάζονται κινητοποίηση νου και σώματος, διότι διαφορετικά αναπτύσσουν αντικοινωνική και καταστροφική συμπεριφορά.

 Τα αυστραλιανά cattle χρειάζονται πολλή αγάπη και στοργή από την οικογένεια τους. Μόλις τους δοθεί αγάπη, αφοσιώνονται στο αφεντικό τους μια ζωή!

 Όπως συμβαίνει με όλα τα πανέξυπνα σκυλάκια, έτσι και αυτά είναι ικανά να αντιλαμβάνονται τον ανθρώπινο χαρακτήρα και να προβλέπουν την επόμενη κίνηση τους.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 43-50 εκατοστά

 Βάρος: 15-22 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Δυναμικό, μυώδες σώμα με διπλό και πυκνό τρίχωμα. Πλατιά, απομακρυσμένα και όρθια αυτιά. Στρογγυλά και μικρά πόδια με κοντές πατούσες. Μακριά ουρά με κλίση προς τα κάτω και  καμπύλη ελαφρώς προς τα πάνω.

 6. Papillon (Παπιγιόν)

 Μπορεί το όνομα της ράτσας να προσδίδει μια ντελικάτη και κομψή εσάνς, αλλά μάλλον στη πραγματικότητα τα σκυλάκια της ράτσας είναι περισσότερο για χουζούρι! Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναιρεί καθόλου το υψηλό επίπεδο ευφυίας αυτών των σκυλάκων.

 Η φιλικότητα, η επαγρύπνηση και η δραστηριοποίηση είναι τα κυριότερα στοιχεία του υπέροχου χαρακτήρα τους. Παρόλο που είναι πανέξυπνα και δραστήρια σκυλάκια, πάντα βρίσκουν όρεξη μέσα στη μέρα για λίγο χουχούλιασμα στον καναπέ.

 Τα παπιγιόν είναι μικρόσωμοι σκύλοι και όπως συμβαίνει με όλα τα μικρά σκυλιά, έχουν λίγο πεισματάρικο χαρακτήρα.

 Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μερικά θέματα κατά την εκπαίδευση τους, εντούτοις με τις σωστές μεθόδους επιβράβευσης και ανταμοιβής, μαθαίνουν γρήγορα.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 20-27 εκατοστά

 Βάρος: 2-4 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Μικροκαμωμένο, αλλά δυνατό σώμα. Μακρύ και ίσιο τρίχωμα με φραμπαλάδες. Κομψή και χαριτωμένη εμφάνιση με όρθια αυτάκια. Το σκυλάκι Παπιγιόν είναι πάντα σε ετοιμότητα.

 7. Shetland Sheepdog  (Τσοπανόσκυλο Σέτλαντ)

 Η συγκεκριμένη ράτσα είναι λίγο παρεξηγημένη και αυτό, γιατί κάποιες φορές φαίνεται να είναι απρόσιτη και αδιάφορη με μερικές δραστηριότητες. Στη πραγματικότητα, όμως, τα εν λόγω σκυλιά είναι πολύ πιο έξυπνα απ’ ότι νομίζουμε.

 Τα Σέτλαντ τσοπανόσκυλα είναι πολύ ήσυχα, χαριτωμένα, παιχνιδιάρικα και ενεργητικά. Επιπλέον, είναι ανεξάρτητα, σοφά και τους ευχαριστεί να παρατηρούν το περιβάλλον γύρω τους.

 Ακόμα και η εκπαίδευση τους δεν είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς είναι πρόθυμα να μαθαίνουν νέα πράγματα ή περιμένουν το σήμα του αφεντικού τους πριν οποιαδήποτε κίνηση.

 Επιπροσθέτως, οι σκύλοι Σέτλαντ είναι πολύ καλοί στο να «διαβάζουν» τους ανθρώπους και να καταλαβαίνουν τον χαρακτήρα τους. Συν τοις άλλοις, δημιουργούν δεσμούς αγάπης με την οικογένεια τους και αφιερώνονται σε αυτήν.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 33-40 εκατοστά

 Βάρος: 6-11 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Τα σκυλιά διαθέτουν διπλή γούνα. Το εξωτερικό στρώμα αποτελείται από μακρύ και τραχύ τρίχωμα. Το εσωτερικό στρώμα είναι κοντύτερο, μαλλιαρό και πυκνό. Διαθέτουν χαίτη με μύτες στα πόδια και στην ουρά τους.

 8. Rottweiler (Ροτβάιλερ)

 Τα Ροτβάιλερ ανήκουν στη κατηγορία των σκύλων που καταλαβαίνουν τον χαρακτήρα και τις προθέσεις των ανθρώπων από τη γλώσσα του σώματος και τους μορφασμούς του προσώπου τους.

 Ανάλογα με το, αν και κατά πόσο, εμπιστεύεται τον άνθρωπο, δείχνει και διαφορετικές πλευρές του εαυτού του.

 Η πλειονότητα των Ροτβάιλερ έχουν έναν στοργικό, παιχνιδιάρικο χαρακτήρα και εμπιστεύονται τα μέλη της οικογένειας τους. Αντίθετα, είναι περισσότερο στωικοί και προσεκτικοί με τους ξένους.

 Τα τετράποδα φιλαράκια μας εκπαιδεύονται σχετικά εύκολα, αρκεί να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να κάμψουμε τον ξεροκέφαλο χαρακτήρα τους.

 Ακόμα, μαθαίνουν εύκολα να επιτελούν οποιαδήποτε εργασία και έχουν πάντα το νου τους στον περιβάλλοντα χώρο, για να βεβαιώνονται ότι όλοι είναι ασφαλείς.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 55-68 εκατοστά

 Βάρος: 36-58 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Μεγαλόσωμο και μυώδες σώμα. Κοντό και λαμπερό τρίχωμα, αλλά λίγο τραχύ στην υφή. Το χρώμα της γούνας είναι μαύρο με ορισμένα ευδιάκριτα καφέ σημάδια στο πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα: Rottweiler: Χαρακτήρας & Πληροφορίες!
 9. Jack Russell Terrier (Τζακ ράσελ τεριέ)

 Αυτή η ράτσα δεν συμπεριλαμβάνεται στις περισσότερες λίστες με τις εξυπνότερες ράτσες σκύλων. Αυτό ενδεχομένως δικαιολογείται από τις έξυπνες και αστραπιαίες κινήσεις του ζώου που δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι οι άνθρωποι.

 Τα Τζακ ράσελ τεριέ είναι θαρραλέα, ενεργητικά, με κοφτερό μυαλό και πεισματάρικο χαρακτήρα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ξεγελάσει αυτά τα μικρά πλασματάκια, καθώς, αν βάλουν κάτι στο μυαλό τους, το καταφέρνουν.

 Λόγω της εξαιρετικής ευφυίας και ενεργητικότητας τους, αυτοί οι σκύλοι διαπρέπουν στα σπορ σκύλων που απαιτούν ευκινησία, όπως επίσης και στο κυνήγι θηραμάτων σε αχυρώνες.

 Η εκπαίδευση τους δεν είναι δύσκολο επίτευγμα, αλλά μπορεί να γίνει απαιτητική, δεδομένης της επιθυμίας τους για συνεχή κινητικότητα. Ωστόσο, με τη σωστή επιβράβευση και υπομονή, θα δείτε σύντομα ευχάριστα αποτελέσματα.

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 25-38 εκατοστά

 Βάρος: 5-7 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: τετραγωνισμένο και μικροκαμωμένο σώμα. Το κεφαλάκι τους είναι μικρό και τετραγωνισμένο. Τα μάτια τους είναι αμυγδαλωτά και σκουρόχρωμα. Τα αυτιά τους είναι στέκονται ψηλά, αλλά έχουν κλίση προς τα κάτω. Τέλος, η ουρά τους είναι λεπτή και στητή.

 10. Golden Retriever (Γκόλντεν Ριτρίβερ)

 Το Γκόλντεν ριτρίβερ είναι μια από τις εξυπνότερες και φιλικότερες ράτσες σκύλων του κόσμου που θα συναντήσετε.

 Εκ πρώτης όψεως, οι σκύλοι της ράτσας φαίνονται αποκλειστικά χαριτωμένοι και ήσυχοι, αλλά, μόλις τους γνωρίσουμε καλύτερα, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα!

 Το αιχμηρό τους μυαλό και η αστείρευτη αγάπη που τρέφουν για τους ανθρώπους τους καθιστούν ιδανικούς σκύλους για την υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

 Τα Γκόλντεν ριτρίβερ είναι ιδανική επιλογή για οικογένειες, διότι προσαρμόζονται εύκολα σε όλα τα νοικοκυριά. Επιπλέον, οι εξαιρετικές τους επιδόσεις σε κάθε είδους σπορ σκύλων τους φανερώνουν άλλη μια ενδιαφέρουσα πλευρά του εαυτού τους.

 Αντίστοιχα στοιχεία χαρακτήρα έχουν και τα ξαδερφάκια τους Labrador Retriever (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ)!

 Σύντομη επισκόπηση της φυλής:

 Ύψος: 53-60 εκατοστά

 Βάρος: 24-34 κιλά

 Φυσικά χαρακτηριστικά: Γεροδεμένο, μυώδες και μεσαίο μέγεθος σώμα. Λαμπερό και χρυσαφί χρώμα γούνας. Το κεφάλι τους είναι φαρδύ και τα ματάκια τους φιλικά και έξυπνα. Τα αυτάκια τους είναι κοντά με κλίση προς τα κάτω.

Διαβάστε Αναλυτικά: Golden Retriever: Μάθετε τα πάντα για το Γκόλντεν Ριτρίβερ

 Κλείνοντας, όλα τα σκυλάκια ανεξαρτήτου ράτσας είναι μοναδικά και άξια αγάπης και ισότιμης φροντίδας. Εντούτοις, υπάρχουν και ορισμένες ράτσες σκύλων που απλώς έχουν υψηλότερο επίπεδο ευφυίας και γρηγορότερη αντίληψη πραγμάτων.

 Αυτό που πρέπει να κοιτάμε, όμως, σε ένα σκυλάκι δεν είναι η ευφυία του, αλλά η προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και οι καθημερινές ανάγκες του.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *