Κερν Τεριέ: Ο ευπροσάρμοστος & αγαπησιάρης σκύλος

Αυτός ο σκύλος προσαρμόζεται παντού και μπορεί να τα βγάλει οπουδήποτε πέρα. Μάθετε για τα χαρακτηριστικά του Cairn Terrier!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό – μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 13-14 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριο, φιλικό

 Κατάσταση υγείας:

 Χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Cairn Terrier

 Τούτο το χαριτωμένο σκυλί ανήκει σε μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων του γένους των Τεριέ. Προέρχεται από τις Σκωτσέζικες Νήσους, όπου δραστηριοποιούνταν σαν εργάτης.

 Παρά το μέγεθός του, αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και διαθέτει μια ακόμα μεγαλύτερη προσωπικότητα.

 Ένας σκύλος Cairn Terrier έχει ένα διακριτό, επιμελώς ατημέλητο παρουσιαστικό, με ένα πυκνό τρίχωμα, που εξωτερικά είναι τραχύ και εσωτερικά μαλακό.

 Τα χαρακτηριστικά του χρώματα είναι το μαύρο, το γκρι, το κόκκινο της καρυδιάς και το χρώμα της άμμου. Μπορείτε όμως να το βρείτε και σε ένα σωρό παρδαλούς σχεδιασμούς.

 Μπορεί φαινομενικά το τρίχωμά τους να χάνει σε κομψότητα, παρ’ όλ’ αυτά, είναι μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε και δεν πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις στα αφεντικά τους.

 Με μια τακτική περιποίηση, μπορείτε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να απομακρύνει το περιττό του τρίχωμα και το σπίτι σας να μένει απαλλαγμένο από τρίχες.

 Εάν τόση ώρα απορείτε τι ακριβώς σας θυμίζει, σκεφτείτε απλώς το σκυλάκι που πρωταγωνιστούσε στο «The Wizard of Oz», με τη διάσημη ηθοποιό Judy Garland.

 Φυσικά, δε το επέλεξαν τυχαία! Το γλυκύτατο αυτό Τεριέ διαθέτει μια εξαιρετικά φιλική προσωπικότητα και μία ήπια συμπεριφορά, που το καθιστά ιδανικό για οικογένειες.

 Το μέγεθός του είναι μικρό. Ένα ενήλικο αρσενικό φτάνει μόλις τα 25-33 εκατοστά ύψους, ενώ ένα θηλυκό περίπου τα 23-30. Φυσιολογικό και υγιές θεωρείται ένα σωματικό βάρος στα 6-8 κιλά.

 Εάν είναι υγιές και ευτυχισμένο, το πιθανότερο είναι να σας κρατήσει συντροφιά για 13-14 χρόνια.

Ο χαρακτήρας του Cairn Terrier

 Πρόκειται για ένα σκυλί με έναν πανέξυπνο και ευγενικό χαρακτήρα, που ποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για την κάθε δραστήρια οικογένεια.

 Εάν έχετε μικρά παιδάκια, θα τα πηγαίνει περίφημα μαζί τους. Παρόλα αυτά, καλό είναι να τα έχετε από κοντά, γιατί εάν το ενοχλήσουν, μπορεί να τα δαγκώσει λιγάκι.

 Το εν λόγω σκυλί είναι τρομερά ευπροσάρμοστο και ανθρωποκεντρικό. Έτσι, θα το δείτε πάντοτε πρόθυμο να συμμετάσχει σε οτιδήποτε κάνετε, έχοντας ένα εκπληκτικό χαμόγελο ζωγραφισμένο στη μουσούδα του.

 Παρά την κοινωνικότητα και τη φιλική του διάθεση, ίσως το δείτε να κοιτάζει καχύποπτα τους ξένους. Μπορεί ακόμα και να τους γαυγίσει. Μην το αποπάρετε, όμως, γιατί απλώς θέλει να σας προστατεύσει!

 Να θυμάστε πως όταν παίρνετε ένα σκυλάκι, είναι πάντοτε μια καλή ιδέα να το κοινωνικοποιήσετε από όταν είναι κουτάβι. Θα πρέπει να μάθει από νωρίς να φέρεται καλά σε άλλα ζωάκια και να γνωρίζει ακριβώς τη θέση του μέσα στο σπίτι.

 Όπως όλα τα κουτάβια του γένους των Τεριέ, έτσι και το Κερν Τεριέ μπορεί να γίνει λιγάκι πεισματάρικο και να σας αρχίσει τα νάζια. Εκπαιδεύοντας όμως τον σκύλο σας να σας ακούει αμέσως και επιδεικνύοντας πολλή υπομονή, θα το φέρετε στα μέτρα σας.

 Γενικά, είναι πολύ ενεργητικό και του αρέσει να είναι συνεχώς απασχολημένο. Για να το δείτε χαρούμενο, θα πρέπει να το βγάζετε καθημερινά βόλτες. Διαφορετικά, θα βαρεθεί και μπορεί ακόμα και να αρχίσει να καταστρέφει πράγματα.

 Τα επίπεδα ενέργειας και ενθουσιασμού του είναι πάντοτε υψηλά. Για αυτό, δοκιμάστε να το αφήσετε χωρίς λουρί σε ένα πάρκο με σκύλους και θα το δείτε να τρέχει πέρα δώθε σαν τρελό!

Οι ιστορικές καταβολές του Cairn Terrier

 Ο μικρούλης αυτός σκυλάκος είναι ο απόγονος των σκυλιών που εργάζονταν σκληρά στα Χάιλαντς και τα Νησιά της Σκωτίας.

 Αρχικά, εκτρέφονταν με σκοπό τον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού των παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των κουνελιών, των αλεπούδων και των ασβών κατά το 16ο αιώνα.

 Τον 19ο αιώνα, τα μικρόσωμα αυτά πλασματάκια λειτουργούσαν ως εξαίρετοι κυνηγοί ασβών και ενυδρίδων.

 Φημίζονταν για το ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο και την αντοχή τους, ενώ δεν σταματούσαν ακόμα κι όταν τραυματίζονταν. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι περισσότεροι κυνηγοί τα προτιμούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο κυνήγι.

 Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, υπήρξαν ορισμένες προσπάθειες να αναγνωριστεί η φυλή των Κερν Τεριέ από κυνολογικούς ομίλους. Δεν ήξεραν όμως τι όνομα να τους δώσουν.

 Αρκετοί ήταν οι εκτροφείς εκείνοι που επέμειναν σε αυτό το εγχείρημα. Μεταξύ τους, η κυρία Campbell από την περιοχή Ardishaig, φώναζε τα σκυλιά ως κοντότριχα Sky Terriers.

 Οι ενέργειές της όμως προκαλούσαν τον εκνευρισμό των εκτροφέων του Skye Terrier, αφού η δική τους ράτσα είχε αναγνωριστεί επίσημα τουλάχιστον 30 χρόνια πριν.

 Το 1910, ο Κυνολογικός Όμιλος αποδέχτηκε αυτά τα σκυλάκια και τα ονόμασε Cairn Terriers. Το ίδιο έτος απέκτησαν και τον δικό τους σύλλογο, με γραμματέα την Campbell, η οποία κατέγραψε 54 μέλη ακόμα από τη Σκωτία και τα Δυτικά Νησιά.

 Με το πέρασμα των χρόνων, ο σύλλογος της ράτσας μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Πλέον διαθέτει μέλη σε 20 διαφορετικές χώρες και παγκόσμια φήμη.

 Αυτοσκοπός του συλλόγου ήταν και είναι πάντοτε «να προστατεύσει και να προωθήσει το ενδιαφέρον για το παλιό Τεριέ εργασίας των Χάιλαντς, γνωστό πλέον και ως Cairn Terrier».

Τα προβλήματα υγείας που αφορούν το Cairn Terrier

 Γενικότερα, πρόκειται για αρκετά δραστήρια και ενθουσιώδη σκυλάκια, που έχουν πολύ χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να υιοθετήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, ούτως ώστε να προλάβετε μια κατάσταση που μπορεί να ταλαιπωρήσει το τετράποδο φιλαράκι σας.

 Τι πρέπει να προσέχετε σε ένα Κερν Τεριέ;

 Καταρράκτης

 Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί στα σκυλάκια μειωμένη και θολή όραση. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αφού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με μια απλή επέμβαση ρουτίνας.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Αναφέρεται σε μία σειρά παθήσεων που προσβάλλουν τα μάτια και προκαλούν σταδιακή επιδείνωση της όρασης. Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται πολύ καλά στην απώλεια της όρασης, εφόσον δεν βιώνουν έντονες αλλαγές στο οικογενειακό τους περιβάλλον. 

 Κρυπτορχιδισμός

 Πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο ένας ή και οι δύο όρχεις αποτυγχάνουν στο να κατέβουν ομαλά. Με μία επέμβαση ρουτίνας μπορούν είτε να αποκατασταθούν είτε να αφαιρεθούν.

 Γλαύκωμα

 Το γλαύκωμα σχετίζεται με μία σειρά από οφθαλμολογικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την όραση. Εάν παρατηρήσετε ενδείξεις, όπως είναι η ερυθρότητα, η φλεγμονή και η θολούρα στο ματάκι του κατοικίδιού σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

 Διαβήτης

 Σκυλάκια που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να απολαύσουν μια ποιοτική ζωή, λαμβάνοντας την ινσουλίνη που χρειάζονται. Σημαντικό είναι επίσης να ακολουθούν μια ειδικά διαμορφωμένη δίαιτα. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

 Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει ομαλή ανάπτυξη ή λειτουργία της επιγονατίδας του σκύλου. Αποτέλεσμα είναι ο πόνος και η δυσκολία κατά το περπάτημα. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο σκυλάκος μπορεί να απολαύσει μια σχετικά ποιοτική ζωή.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  • Το Κερν Τεριέ είναι ένα πανέξυπνο σκυλί, αλλά έχει πάντοτε τη δική του γνώμη. Θα το δείτε να αμφισβητεί την κυριαρχία σας, για αυτό θα πρέπει να είστε συνεπείς στην εκπαίδευση και τη πειθαρχία του.
  • Ίσως έχει να κάνει με τη μητέρα της που πρωταγωνιστούσε στον Μάγο του Όζ με ένα Cairn Terrier, αλλά η Liza Minelli είχε κι εκείνη ένα τέτοιο σκυλάκι με ένα τρίχωμα στο χρώμα της καρυδιάς – το όνομα αυτής ήταν Lily.
  • Τα σκυλάκια αυτά λατρεύουν το σκάψιμο. Γι’ αυτό, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να τα αφήσετε μόνα τους στην αυλή, εάν έχετε φυτέψει λουλούδια.
  • Τα πηγαίνουν περίφημα σε διαμέρισμα, αλλά χρειάζονται αρκετή άσκηση για να μην αποκτούν καταστροφική συμπεριφορά, λόγω πλήξης.

 Έξυπνα, ενθουσιώδη και πολύ δραστήρια, τα Κερν Τεριέ υπόσχονται να σας απασχολήσουν για αρκετές ώρες, προσφέροντάς σας άφθονο παιχνίδι και γέλιο.

 Είναι πάντοτε πρόθυμα να καθίσουν μαζί σας στον καναπέ μετά από μια κουραστική μέρα. Με μεγάλη τους χαρά θα δεχτούν τα φιλιά και τα χάδια σας, αλλά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να σας ξεσηκώνουν – τότε είναι η ώρα για παιχνίδι.

 Για να προμηθευτείτε το δικό σας Cairn Terrier, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο εκτροφείο σκύλων και να γνωρίσετε τα κουτάβια της ράτσας.

 Ακόμα, μπορείτε να ψάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία και να ανοίξετε το σπίτι σας στο παντοτινό σας φιλαράκι!

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αυτά σκυλάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *