Ιγκουάνα: Η καθημερινότητα & οι ξεχωριστές του ανάγκες!

Θέλετε να μάθετε πως είναι η συμβίωση με ένα ιγκουάνα ως κατοικίδιο ζώο; Δείτε όλες τις ανάγκες και τη φροντίδα αυτού του ξεχωριστού ερπετού!

 Με αμερικανική καταγωγή, τα ιγκουάνα είναι από τις πιο δημοφιλείς σαύρες που επιλέγονται ως κατοικίδια ζώα. Ως τέτοια, αποτελούν μια σημαντική δέσμευση και χρειάζονται ένα υψηλό επίπεδο φροντίδας.

 Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες σαυρούλες έχουν υψηλές απαιτήσεις σίτισης και στέγασης. Επίσης, μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά σε μέγεθος, φτάνοντας μέχρι και τα 2 μέτρα και να γίνουν αρκετά δυνατές.

 Εκτός αυτού, η εξημέρωσή τους απαιτεί υπομονή και λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους σας. Μάλιστα, μπορούν να γίνουν λιγάκι επιθετικές, εάν δε τις κοινωνικοποιήσετε σωστά.

 Με την κατάλληλη περιποίηση, ένα υγιές ιγκουάνα μπορεί να ζήσει από 10 έως και 20 χρόνια. Για να είναι χαρούμενο όμως χρειάζεται στο πλευρό του έναν τολμηρό ιδιοκτήτη, που δε φοβάται τις προκλήσεις!

 Η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία του ιγκουάνα

 Έχοντας ένα τέτοιο κατοικίδιο, θα πρέπει να κατανοήσετε την ανεξάρτητη ιδιοσυγκρασία του. Χάρη σε αυτήν, είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να διαφύγει.

 Για να αποφύγετε τις τάσεις φυγής, θα πρέπει να κερδίσετε πρώτα την εμπιστοσύνη του. Καλείστε, λοιπόν, να περνάτε συχνά ποιοτικό χρόνο μαζί του, ώστε να σας συνηθίσει και να αρχίσει να αισθάνεται άνετα.

 Σε περίπτωση που το δείτε λιγάκι απρόσιτο στην αρχή, μην απογοητευτείτε. Τα ιγκουάνα δεν είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη επαφή και χρειάζονται υπομονή.

 Γενικά, τα μωρά κινούνται πολύ γρήγορα, οπότε να είστε προσεκτικοί. Τα ενήλικα όμως έχουν την τάση να είναι λιγάκι πιο ήρεμα και υπάκουα.

 Σε ορισμένα αρέσει να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους εκτός κλουβιού επάνω στον ώμο του ιδιοκτήτη τους.

 Εάν και το δικό σας λατρεύει να σκαρφαλώνει, φροντίστε να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα – είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τα αιχμηρά νυχάκια του!

 Σπανιότερα, κάποια σαυράκια γίνονται τόσο δυνατά που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς μόνο με την ουρά τους.

 Θα πρέπει, λοιπόν, να έχετε πάντοτε το νου σας για τυχόν σημάδια επιθετικότητας, ειδικά εάν έχετε μικρά παιδάκια ή άλλα κατοικίδια στο σπίτι.

 Σπίτι μου σπιτάκι μου…

 Σε γενικές γραμμές, τα συγκεκριμένα ζωάκια μπορούν να γίνουν αρκετά μεγαλόσωμα.

 Ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και τα δύο μέτρα σε ύψος μαζί με την ουρά, αλλά και τα 9 κιλά σωματικού βάρους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως ένα μικρό ενυδρείο ή κλουβάκι δεν αρκεί.

 Για την ακρίβεια, τα περισσότερα κλουβιά που θα βρείτε στο εμπόριο δεν καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες ενός τέτοιου ερπετού – θα τα βρίσκει πολύ μικρά.

 Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν ειδικά κατασκευασμένα κλουβιά, με πολλές ράμπες, ράφια και κλαδιά για να προσφέρουν άνεση στα κατοικίδιά τους. Άλλοι προτιμούν να μετατρέψουν μέχρι και ένα ολόκληρο δωμάτιο ή μια μεγάλη ντουλάπα σε κλουβί.

 Ακολουθήστε το παράδειγμά τους και βρείτε ένα μέρος, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του νέου σας φίλου. Προτιμήστε ένα κλουβί με ξύλινο πάτο ή υπόστρωμα, για να του προσφέρετε ακόμα μεγαλύτερη χαρά.

 Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να κάνετε έναν καλό καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, μετακινήστε το ερπετό σας σε ένα προσωρινό κλουβάκι.

 Πάντοτε να απομακρύνετε υπολείμματα τροφίμων και ακαθαρσιών από το κλουβί και να κρατάτε καθαρά τα μπολάκια με το φαγητό και το νερό του.

 Να πλένετε επίσης προσεκτικά τα διακοσμητικά αξεσουάρ με ένα ειδικό καθαριστικό για κατοικίδια και να τα στεγνώνετε καλά.

 Θερμοκρασία

 Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, τα iguanas είναι τροπικά ζωά. Τους αρέσει να απολαμβάνουν τη ζέστη των 35ο Κελσίου περίπου και η θερμοκρασία αυτή θα πρέπει να διατηρείται σχετικά σταθερή.

 Το ζήτημα όμως είναι και πρακτικό για εκείνα. Χρειάζονται περίπου 23 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να χωνέψουν το φαγητό τους. Έτσι, οφείλετε να ελέγχετε καθημερινά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους.

 Για να πετύχετε τη βέλτιστη θερμοκρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμαντικές λάμπες. Θυμηθείτε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 Φωτισμός

 Ένα μεγάλο κλουβί απαιτεί και πολύ φωτισμό. Δοκιμάστε λαμπτήρες UVB, ειδικά σχεδιασμένους για ερπετά. Αυτοί θα παρέχουν στο iguana σας μια επαρκή έκθεση σε φως για 10-12 ώρες καθημερινά.

 Ο κατάλληλος φωτισμός είναι πολύ σημαντικός, αφού αποτελεί μια ασφαλή μίμηση του ηλιακού φωτός. Επιτρέπει δηλαδή την παραγωγή της βιταμίνης D.

 Εάν δεν είστε σίγουροι για τις λάμπες που πρέπει να πάρετε, μη διστάσετε να ρωτήστε σχετικά τον κτηνίατρο. Βέβαια, το εκπαιδευμένο προσωπικό του καταστήματος κατοικίδιων ζώων θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει.

 Υγρασία

 Τούτα τα μικρόσωμα ερπετά έχουν ανάγκη από ένα περιβάλλον πλούσιο σε υγρασία. Μπορείτε να του παρέχετε τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας, τοποθετώντας μία πισίνα με νερό ή έναν ψεκαστήρα νερού στον χώρο του.

 Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 70%. Επίσης, θα πρέπει να το ενυδατώνετε δύο φορές την ημέρα, για να διατηρείτε το δέρμα του υγιές.

 Φαγητό και νερό

 Η φρέσκια τροφή είναι το κλειδί της επιτυχίας για ένα υγιές ιγκουάνα. Μην ξεχνάτε πως είναι αυστηρά φυτοφάγα και δεν θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 Η αλήθεια είναι πως μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στην υγεία τους, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια.

 Προμηθευτείτε, λοιπόν, μια ποιοτική τροφή εμπορίου με πέλετ. Συνδυαστικά, μπορείτε να του δίνετε μερικά σκούρα, πράσινα φύλλα, κάποια φρούτα και ένα συμπλήρωμα ασβεστίου.

 Εκτός αυτού, το ζωάκι σας θα πρέπει να έχει πάντοτε φρέσκο νεράκι στη διάθεσή του.

 Ένα πράγμα που οφείλετε να θυμάστε είναι το εξής: τα ιγκουάνα καταναλώνουν την τροφή τους αμάσητη.

 Γι’ αυτό, ό,τι κι αν τους δίνετε, καλό είναι να το κόβετε σε μικρά κομματάκια. Επίσης, απομακρύνετε τυχόν αποφάγια από το κλουβί του μετά από 24 ώρες.

 Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία σχετικά με τη διατροφή του νέου σας φίλου, καλείστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Θα σας προτείνει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς

 Όπως τα περισσότερα ερπετά, έτσι και αυτά είναι φορείς σαλμονέλας. Το μικρόβιο ζει φυσιολογικά μέσα στον οργανισμό τους, χωρίς να προκαλεί προβλήματα.

 Εσείς όμως σαν άνθρωποι μπορείτε να κολλήσετε και να νοσήσετε κανονικά. Έτσι, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 Πρακτικά, θα πρέπει πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και αφού περάσετε ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σας. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας, προτού πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας.

 Σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδάκια, ηλικιωμένους, γυναίκες που είναι έγκυοι και ασθενείς στο σπίτι, καλείστε να λάβετε επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

 Όσον αφορά τα ίδια, είναι λιγάκι επιρρεπή στην εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας. Εάν δείτε το σαυράκι σας να εμφανίζει ληθαργική συμπεριφορά, φλεγμονή, υπερβολική δίψα ή συχνοουρία, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο.

 Επιπλέον, αντιμετωπίζουν συχνά μεταβολική νόσο των οστών εξαιτίας έλλειψης ασβεστίου και βιταμίνης D. Έτσι, ένα συμπλήρωμα ασβεστίου και ο φωτισμός UVB είναι απαραίτητα εργαλεία για τη διατήρηση της υγείας τους.

 Βέβαια, ο χώρος τους δεν θα πρέπει να είναι και πολύ κρύος. Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας θα κρατήσει το ιγκουάνα σας ασφαλές από αναπνευστικά προβλήματα.

 Σχετικά με την συμπεριφορά τους, τα περισσότερα μπορούν να γίνουν αρκετά ήρεμα με καθημερινή αλληλεπίδραση. Δεν τους αρέσουν οι απότομες αλλαγές και νιώθουν πιο ασφαλή όταν υπάρχει ένα πρόγραμμα.

 Ωστόσο, διαθέτουν ένα ισχυρό ένστικτο αυτοάμυνας. Δε θα διστάσουν να δαγκώσουν, να γρατζουνίσουν και να χτυπήσουν με την ουρά τους, αν αισθανθούν οποιαδήποτε απειλή.

 Επιλέγοντας το δικό σας

 Γενικά, μπορείτε να προμηθευτείτε αρκετά εύκολα αυτά τα μικρόσωμα ερπετά. Συνεννοηθείτε με κάποιο κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή πιστοποιημένο εκτροφέα για την αγορά τους.

 Κατά τη διάρκεια παραμονής σας στο κατάστημα, να έχετε υπόψη πως κανένα ιγκουάνα δεν παραμένει τόσο μικρό όσο φαίνεται.

 Από εκεί και πέρα, επιλέξτε εκείνο που σας φαίνεται δραστήριο και υγιές. Τα ματάκια του θα πρέπει να είναι διάπλατα ανοιχτά και το δέρμα του πεντακάθαρο.

 Έχετε όμως και την επιλογή της υιοθεσίας. Εξάλλου, αρκετοί ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα σαυράκια τους μόλις συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι έτοιμοι να τα αναλάβουν.

 Παρ’ όλ’ αυτά, προτού πάρετε το νέο σας κατοικίδιο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο.

 Εκείνος θα σας ενημερώσει πως ακριβώς μπορείτε να το φροντίσετε σωστά, αλλά και εάν επιτρέπεται να φυλάσσετε ένα τέτοιο ζωάκι στην περιοχή που μένετε – μην ξεχνάτε πως είναι τροπικά ζώα και δεν μπορούν να ζήσουν σε οποιοδήποτε κλίμα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *