Γάτες Συμπεριφορά: 13 αλλοπρόσαλλες κινήσεις!

Ανησυχείτε για τη συμπεριφορά της γάτας σας; Δείτε 13 περίεργες συμπεριφορές που έχουν οι γάτες και τι σημαίνουν για τις μονάκριβες φίλες μας!

 Όλοι λίγο-πολύ έχουμε παρατηρήσει ότι τα μικρά μας γατάκια ορισμένες φορές εμφανίζουν αλλοπρόσαλλη ή περίεργη συμπεριφορά και αναρωτιόμαστε «τι κάνει, άραγε, η γάτα μου;».

 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι γάτες είναι ιδιαίτερα πλάσματα, είτε αρσενικές, είτε θυληκές, και έχουν ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία.

 Εμείς, όμως, τις αγαπάμε και τις αποδεχόμαστε όπως είναι και καλούμαστε να δώσουμε μια εξήγηση σε κάποιες περίεργες αντιδράσεις τους.

 Πολλοί γατογονείς αναρωτιούνται «Γιατί η γάτα μου αλλάζει συμπεριφορά;».

 Μάθετε Τώρα…

 Ποιες είναι οι πιο αλλόκοτες συμπεριφορές μια γάτας;

 1. Τρίξιμο των δοντιών

 Η πιο διαδεδομένη επιστημονική εξήγηση αυτής της αντίδρασης στηρίζεται στο κυνηγετικό ένστικτο της γάτας.

 Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια γάτα τρίζει τα δόντια της, όταν έχει εντοπίσει κοντά της κάποιο θήραμα και είναι εκνερισμένη, επειδή δεν μπορεί να βγει να το κυνηγήσει και να το αιχμαλωτίσει.

 Επιπλέον, θεωρούν ότι η εν λόγω κίνηση του σαγονιού σηματοδοτεί την προετοιμασία του δολοφονικού ενστίκτου.

 Η γάτα, δηλαδή, προετοιμάζει τα σαγόνια της, για να φάει το θήραμά της ή μπορεί απλώς να δείχνει ότι είναι φοβισμένη.

 Όπως και να’χει, μια τέτοια αντίδραση δεν είναι λόγος για να ανησυχήσετε για το κατοικίδιό σας.

 2. Τρίψιμο του κεφαλιού

 Όταν μια γάτα τρίβει το κεφάλι της στο αφεντικό της, θέλει να επικοινωνήσει κάτι μαζί του.

 Εκτός του ότι θέλει να πει «γεια», οι επιστήμονες ορίζουν αυτό το «κουτούλημα» ως σημάδι περηφάνειας και χαράς που ανήκει στη ζωή τους.

 Κατά την κίνηση αυτή παράγονται φερομόνες και η γάτα επιδεικνύει κυριότητα στον ιδιοκτήτη της.

 3. Φέρνει τη «λεία της»

 Μπορεί να φαίνεται λιγάκι αποκρουστικό και πολύ παράξενο, αλλά το ότι η γάτα δείχνει το απόκτημά της στον ιδιοκτήτη της, δεν είναι τυχαίο.

 Μια τέτοια πράξη δείχνει ότι η ψιψίνα μοιράζεται το θήραμά της με τον άνθρωπο, για να του εκφράσει ευγνωμοσύνη, καλοσύνη και να μοιραστεί την επιτυχία της.

 Ίσως, πάλι, επιθυμεί να τραβήξει το βλέμμα σας πάνω της, αν νιώθει παραμελημένη.

 Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να παρατηρήσετε μήπως υπάρχει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας και να συμβουλευτείτε κατάλληλα τον κτηνίατρό σας.

 4. Κατάποση αντικειμένου

 Το φαινόμενο της «αλλοτριοφαγίας», κατάσταση κατά την οποία η γάτα τρώει πράγματα που δεν είναι βρόσιμα, όπως μαλλί, υφάσματα, φυτά, πλαστικό ή μέταλλο, δεν είναι και τόσο σύνηθες, αλλά είναι γεγονός.

 Αυτή η αντίδραση κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας, παραδείγματος χάρη, ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία, αναιμία, υπερθυρεοειδισμό, γενετική δυσλειτουργία, νωχελικότητα και στρες.

 Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη για μια ολοκληρωμένη εξέταση και διάγνωση της κατάστασης.

 Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα, πνευματική και σωματική διέγερση με παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, εναλλακτικά παιχνίδια μάσησης ή σπρέι που ψεκάζουν πικρή γεύση, για να απομακρύνεται η γάτα από μέρη του σπιτιού που δεν πρέπει να πλησιάζει.

 5. «Γατίσιες»μαλάξεις

 Πρόκειται για μια περίεργη, αλλά γλυκιά αντίδραση της γάτας στον άνθρωπο, όπου το ζώο πιέζει τα πατουσάκια του με κινήσεις μπρος και πίσω σα να κάνει μασάζ.

 Αυτή η κίνηση προέρχεται από την περίοδο του θηλασμού, όταν πίεζε τους μαστικούς αδένες της μαμάς της για καλύτερη παραγωγή γάλατος.

 Είναι μια αντίδραση που αποπνέει τρυφερότητα, αγάπη, απελευθερώνει το στρες και προσφέρει ηρεμία.

 6. Γιατί κρύβονται οι γάτες;

 Είναι πραγματικά αστεία και χαριτωμένη η εικόνα μιας γάτας που στριμώχνεται σε ένα μικρό κουτί, αντί να κάθεται σε έναν ευρύχωρο καναπέ.

 Οι γάτες έχουν ισχυρό το ένστικτο της ενέδρας, με αποτέλεσμα να προτιμούν να κάθονται σε στενούς χώρους, για να έχουν καλύτερη οπτική και να παρατηρούν από απόσταση το περιβάλλον γύρω τους.

 Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένες από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο και απειλή.

 7. «Καρφωμένο βλέμμα»

 Άλλοτε οι γάτες συνηθίζουν να κοιτάνε επίμονα το αφεντικό τους μέσα στα μάτια και άλλοτε απλώς ανοιγοκλείνουν αργά τα βλέφαρά τους.

 Η εξήγηση για την πρώτη περίπτωση είναι ότι η γάτα βρίσκεται σε ετοιμότητα, διότι νιώθει κάποιον κίνδυνο και προετοιμάζεται για επίθεση.

 Το ασφαλέστερο εκείνη τη στιγμή είναι να μη την κοιτάξετε κατάματα και να αγνοήσετε αυτήν την επιθετική συμπεριφορά της.

 Η δεύτερη περίπτωση αποτελεί σημάδι αγάπης. Με τη κίνηση αυτή η γάτα δείχνει στο αφεντικό της ότι τον συμπαθεί και τον εμπιστεύεται.

 Αν ανταποκριθείτε στο «ερωτικό της κάλεσμα», σίγουρα θα σας δείξει λίγη ακόμα στοργή.

 Γενικά, οι γάτες δεν είναι εκδηλωτικά πλάσματα. Περισσότερο θα λέγαμε ότι είναι «μη μου άπτου» με «μπλαζέ» ύφος.

 Καλό είναι να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα, την ανεξαρτησία τους και να είμαστε φειδωλοί στα χάδια και τις αγκαλιές.

 8. Ανεπαρκής χρήση της άμμου

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ιδιοκτήτης γάτας προβληματίζεται σχετικά με τη χρήση της άμμου από το ζώο.

 Πολλές γάτες δυσκολεύονται να απελευθερώσουν τα ούρα και τις κενώσεις τους εντός της άμμου, γεγονός που μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας.

 Αφού έχουμε σιγουρευτεί ότι δε μυρίζει η άμμος της γάτας και ότι η τουαλέτα της είναι κατάλληλη για το μέγεθος και τις ανάγκες της, είναι σημαντικό να ελέγξουμε και την κατάσταση της υγείας της.

 Η ασφαλέστερη λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο ή σε κάποια κλινική ζώων.

 Οι κυριότεροι λόγοι που η γάτα δε χρησιμοποιεί την τουαλέτα της είναι οι παρακάτω:

 • Ιατρικά προβλήματα

 (Ακατάλληλη ούρηση)    

 1.   Ουρολοίμωξη
 2.   Κυστίτιδα
 3.   Λιθίαση
 4.   Απόφραξη ουρίθρας
 5.   Ποβλήματα στην ουροδόχο κύστη

 (Ακατάλληλη κένωση)      

 1.  Κολίτιδα
 2.  Δυσκοιλιότητα

 (Μυοσκελετικό σύστημα)

 1.  Αρθρίτιδα
 2.  Άλλες ασθένειες που βλάπτουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα.
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 1. Στρες ή άγχος
 2. Το σημείο που είναι τοποθετημένη η λεκάνη της γάτας

 9. Ουρλιαχτά

 Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι γάτες είναι νυκτόβια αιλουροειδή και ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια το βράδυ απ’ ό,τι τη μέρα.

 Μια τέτοια συμπεριφορά, όμως, δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που πέφτουν για ύπνο και ξαφνικά ακούνε τα ουρλιαχτά της γατούλας.

 Η καλύτερη λύση με μια γάτα μέσα στο σπίτι είναι η σωματική και πνευματική διέγερση του ζώου μέσω της γυμναστικής και του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Μπορείτε, ακόμα, αν έχετε έξτρα χρόνο και όρεξη, να στήσετε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι αναζήτησης τροφής. Έτσι, χαλιναγωγείτε το κυνηγητικό ένστικτο του ζώου και είστε όλοι ευχαριστημένοι.

 Σε περίπτωση που το κατοικίδιό σας είναι ηλικιωμένο και ακούτε έντονα ουρλιαχτά, αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Ο κτηνίατρος θα αναλάβει να διαγνώσει επακριβώς την κατάσταση.

 10. Κίνηση των αφτιών

 Το τίναγμα των αφτιών μιας γάτας μπρος και πίσω είναι σημάδι ενόχλησης. Η γάτα νιώθει στρες ή εκνευρισμό.

 Αν τα αφτιά έχουν κλίση προς τα πάνω, η γάτα είναι σε επαγρύπνιση και παρατηρεί τους ήχους του περιβάλλοντός της.

  11. Ταλάντωση του κορμού

 Οι γάτες είναι πολύ προσεκτικές στη συμπεριφορά τους μπροστά σε κόσμο.

 Το λίκνισμα του κορμού αφήνει εκτεθειμένο το σώμα της απέναντι σε πιθανούς κινδύνους, οπότε αν σας κάνει αυτήν τη κίνηση, σας δείχνει εμπιστοσύνη και αγάπη.

 Αν κουνιέται ξαπλωμένη στο πάτωμα, σας κάνει νόημα για παιχνίδι.

 12. Οικειοποίηση των προσωπικών σας αντικειμένων

 Η γάτα λατρεύει να ξαπλώνει πάνω στα αντικείμενα που αγαπάτε και χρησιμοποιείτε συχνά. Από το λάπτοπ, μέχρι την παπουτσοθήκη, ό,τι σας ανήκει, αυτομάτως ανήκει και σε εκείνη.

 Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να κεντρίσει την προσοχή και να επιβάλλει την κυριαρχία της σε σας και σε όλα τα αντικείμενα του σπιτιού.

 13. Πτώση αντικειμένων

 Οι γάτες έχουν την περίεργη συνήθεια να κάθονται κάπου ψηλά και να πετάνε αντικείμενα κάτω. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι από περιέργεια ή επειδή βαριούνται.

 Η καλύτερη λύση για να νιώθει το γατάκι κεφάτο και υγιές είναι η γυμναστική και το παιχνίδι.

 Φτάνοντας στο συμπέρασμα, λοιπόν, θα λέγαμε ότι οι γάτες είναι αξιαγάπητα πλάσματα, αλλά εξίσου παρεξηγημένα πλάσματα.

 Αυτό που στα μάτια μας φαντάζει αφύσικο, για αυτές είναι μια κίνηση με ξεχωριστή σημασιολογία.

 Αρκεί να δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή και να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες τους, είτε πρόκειται για γάτες σιάμ είτε οικόσιτες ή αδέσποτες.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *