Γάτες Συμπεριφορά: Γιατί Κρύβονται & Τι Καταλαβαίνουν;

Ανησυχείτε για την συμπεριφορά της γάτας σας; Μήπως έχει γίνει περίεργη, δείχνει φοβισμένη ή είναι πιο επιθετική από άλλοτε; Μάθετε τώρα σχετικά με την συμπεριφορά του δύσκολου αιλουροειδούς σας..

 Όλοι λίγο-πολύ έχουμε παρατηρήσει ότι τα μικρά μας γατάκια ορισμένες φορές εμφανίζουν αλλοπρόσαλλη ή περίεργη συμπεριφορά και αναρωτιόμαστε «τί κάνει,άραγε, η γάτα μου;».

 Αναντίρρητα, οι γάτες είναι ιδιαίτερα πλάσματα, είτε αρσενικές είτε θυληκές, και έχουν ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία. Εμείς, όμως, τις αγαπάμε και τις αποδεχόμαστε όπως είναι και καλούμαστε να δώσουμε μια εξήγηση σε κάποιες περίεργες αντιδράσεις τους.

Πολλοί γατογονείς αναρωτιούνται ”Γιατί η γάτα μου αλλάζει συμπεριφορά;”.

Μάθετε Τώρα…

Οι πιο κοινές αλλόκοτες συμπεριφορές μια γάτας είναι οι εξής:

 1. Τρίξιμο των δοντιών

 Η πιο διαδεδομένη επιστημονική εξήγηση αυτής της αντίδραση στηρίζεται στο κυνηγετικό ένστικτο της γάτας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια γάτα τρίζει τα δόντια της, όταν έχει εντοπίσει κοντά της κάποιο θήραμα και είναι εκνερισμένη, επειδή δεν μπορεί να βγει να το κυνηγήσει και να το αιχμαλωτίσει.

 Επιπλέον, θεωρούν ότι η εν λόγω κίνηση του σαγονιού σηματοδοτεί την προετοιμασία του δολοφονικού ενστίκτου. Η γάτα, δηλαδή, προετοιμάζει τα σαγόνια της, για να φάει το θήραμα της ή μπορεί να δείχνει και αντίδραση μίας φοβισμένης γάτας.

 Όπως και να’χει, μια τέτοια αντίδραση δεν είναι άξια φόβου και ανησυχίας.

 1. Τρίψιμο του κεφαλιού

 Όταν μια γάτα τρίβει το κεφάλι της στο αφεντικό της, θέλει να επικοινωνήσει κάτι μαζί του. Εκτός του ότι θέλει να πει «γεια», οι επιστήμονες ορίζουν αυτό το «κουτούλημα» ως σημάδι περηφάνειας και χαράς που ανήκει στη ζωή της.

 Κατά τη κίνηση αυτή παράγονται φερορμόνες και η γάτα επιδεικνύει κυριότητα στον ιδιοκτήτη της.

 1. Φέρνει τη «λεία της»

 Μπορεί να φαίνεται λιγάκι αποκρουστικό και πολύ παράξενο, αλλά το ότι η γάτα δείχνει το απόκτημα της στον ιδιοκτήτη της, δεν είναι τυχαίο.

 Μια τέτοια πράξη δείχνει ότι το κατοικίδιο μοιράζεται το θήραμα της με τον άνθρωπο, για να του εκφράσει ευγνωμοσύνη, καλοσύνη και να μοιραστεί την επιτυχία της. Ίσως, πάλι, επιθυμεί να τραβήξει το βλέμμα σας πάνω της, αν νιώθει παραμελημένη και είναι καλό να παρατηρήσετε αν υπάρχει κάποια αλλαγή συμπεριφορά της γάτας σας.

 1. Κατάποση μη-φαγητού

 Το φαινόμενο της «αλλοτριοφαγίας», κατάσταση κατά την οποία η γάτα τρώει πράγματα που δεν είναι βρόσιμα, όπως μαλλί, υφάσματα, φυτά, πλαστικό ή μέταλλο, δεν είναι και τόσο σύνηθες, αλλά είναι γεγονός.

 Αυτή η αντίδραση κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας, παραδείγματος χάρη ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία, αναιμία, υπερθυρεοειδισμό, γενετική δυσλειτουργία, νωχελικότητα και στρες.

 Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη για ολοκληρωμένη εξέταση και διάγνωση. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα, πνευματική και σωματική διέγερση με παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, εναλλακτικά παιχνίδια μάσησης ή σπρέι που ψεκάζει πικρή γεύση, για να απομακρύνεται το κατοικίδιο.

 1. «Γατίσιες»μαλάξεις

 Πρόκειται για μια περίεργη, αλλά γλυκιά αντίδραση της γάτας στον άνθρωπο, όπου το ζώο πιέζει τα πατουσάκια του με κινήσεις μπρος και πίσω σαν να κάνει μασάζ.

 Αυτή η κίνηση προέρχεται από τη περίοδο του θηλασμού, όταν πίεζε τους μαστικούς αδένες της μαμάς για καλύτερη παραγωγή γάλατος. Είναι μια αντίδραση που αποπνέει τρυφερότητα, αγάπη, απελευθερώνει το στρες και προσφέρει ηρεμία.

 1. Γιατί κρύβονται οι γάτες;

 Είναι πραγματικά αστεία και χαριτωμένη εικόνα μιας γάτας που στριμώχνεται σε ένα μικρό κουτί, αντί να κάθεται σε ένα ευρύχωρο καναπέ.

 Οι γάτες έχουν ισχυρό το έντστικτο τις ενέδρας, με αποτέλεσμα να προτιμούν να μένουν σε στενούς χώρους, για να έχουν καλύτερη οπτική και να παρατηρούν από απόσταση το περιβάλλον γύρω τους.

 Με αυτό το τρόπο νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένες.

 1. «Καρφωμένο βλέμμα»

 Οι γάτες συνηθίζουν να κοιτάζουν επίμονα μέσα στα μάτια του αφεντικού τους και άλλοτε απλώς να ανοιγοκλείνουν σιγά τα βλέφαρα τους. Η εξήγηση για τη πρώτη περίπτωση είναι ότι η γάτα βρίσκεται σε ετοιμότητα, διότι νιώθει κάποιον κίνδυνο και προετοιμάζεται για επίθεση.

 Το ασφαλέστερο εκείνη τη στιγμή είναι να μη τη κοιτάτε στα μάτια και να αγνοείτε αυτή την επιθετική συμπεριφορά της.

 Η δεύτερη περίπτωση αποτελεί σημάδι αγάπης. Με τη κίνηση αυτή η γάτα δείχνει στο αφεντικό της ότι τον συμπαθεί και τον εμπιστεύεται. Αν ανταποκριθείτε στο «ερωτικό της κάλεσμα», σίγουρα θα σας δείξει λίγο ακόμα στοργή.

 Γενικά, οι γάτες δεν είναι εκδηλωτικά πλάσματα. Περισσότερο θα λέγαμε ότι είναι «μη μου άπτου» με «μπλαζέ» ύφος. Καλό είναι να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα, την ανεξαρτησία τους και να είμαστε φειδωλοί στα χάδια και τις αγκαλιές.

 1. Ανεπαρκής χρήση της άμμου

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ιδιοκτήτης γάτας προληματίζεται σχετικά με τη χρήση της άμμου από το ζώο.

 Πολλές γάτες δυσκολεύονται να απελευθερώσουν τα ούρα και τις κενώσεις τους εντός της άμμου, γεγονός που μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας. Σημαντικό είναι να ελέγχουμε αυτή την συμπεριφορά τους μετά την στείρωση.

 Η ασφαλέστερη λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο ή σε κάποιο κατάστημα για κατοικίδια.

Οι κυριότεροι λόγοι μη χρήσης της άμμου οφείλονται σε:

 • Ιατρικά προβλήματα

(Ακατάλληλη ούρηση)    

 1.   Ουρολοίμωξη
 2.   Κυστίτιδα
 3.   Λιθίαση
 4.   Απόφραξη ουρίθρας
 5.   Ποβλήματα στην ουροδόχο κύστη

(Ακατάλληλη κένωση)      

 1.  Κολίτιδα
 2.  Δυσκοιλιότητα

    (Μυοσκελετικό σύστημα)

 1.  Αρθρίτιδα
 2.  Άλλες ασθένειες που βλάπτουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα.
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 1. Στρες ή άγχος
 2. Χώρος της άμμου
 1. Ουρλιαχτά

 Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι γάτες είναι νυκτόβια αιλουροειδή και ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια το βράδυ απ’ότι τη μέρα.

 Μια τέτοια συμπεριφορά, όμως, δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που πέφτουν για ύπνο και ξαφνικά ακούνε τα ουρλιαχτά της γατούλας.

 Η καλύτερη λύση είναι η σωματική και πνευματική διέγερση του ζώου μέσω της γυμναστικής και του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της μέρας.

 Μπορείτε, ακόμη, αν έχετε έξτρα χρόνο και όρεξη, να στήσετε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι αναζήτησης τροφής. Έτσι, χαλιναγωγείτε το κυνηγητικό ένστικτο του ζώου και είστε όλοι ευχαριστημένοι.

 Σε περίπτωση που το κατοικίδιο σας είναι ηλικιωμένο και ακούτε έντονα ουρλιαχτά, αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Ο κτηνίατρος θα αναλάβει να διαγνώσει επακριβώς τη κατάσταση.

 1.  Κίνηση των αφτιών

 Το τίναγμα των αφτιών μιας γάτας μπρος και πίσω είναι σημάδι ενόχλησης. Η γάτα νιώθει στρες ή εκνευρισμό.

 Αν τα αφτιά έχουν κλίση προς τα πάνω, η γάτα είναι σε επαγρύπνιση και παρατηρούν τους ήχους του περιβάλλοντος τους.

 1.  Ταλάντωση του κορμού

 Οι γάτες είναι πολύ προσεκτικές και εξαιρετικά λεπτολόγοι στη συμπεριφορά τους μπροστά σε κόσμο. Το λίκνισμα του κορμού αφήνει εκτεθειμένο το σώμα της απέναντι σε πιθανούς κινδύνους, οπότε αν σας κάνει αυτή τη κίνηση, σας δείχνει εμπιστοσύνη και αγάπη.

 Αν κουνιέται ξαπλωμένη στο πάτωμα, σας κάνει νόημα για παιχνίδι.

 1. Οικειοποίηση των προσωπικών σας αντικειμένων

 Η γάτα λατρεύει να ξαπλώνει πάνω στα αντικείμενα που αγαπάτε και χρησιμοποιείτε συχνά. Από το λάπτοπ μέχρι το κουτί παπουτσιών.

 Με αυτό το τρόπο επιδιώκει να κεντρίσει τη προσοχή και να επιβάλλει τη κυριαρχία της σε σας και ό,τι σας ανήκει.

 1. «Κόφτο!».

Οι γάτες έχουν τη περίεργη συνήθεια να κάθονται κάπου ψηλά και να πετάνε αντικείμενα κάτω. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι από περιέργεια και επειδή βαριούνται.

 Η καλύτερη λύση, για να νιώθει το γατάκι σε διέγερση και υγιές είναι η γυμναστική και το παιχνίδι.

 Φτάνοντας στο συμπέρασμα, λοιπόν, θα λέγαμε ότι οι γάτες είναι αξιαγάπητα πλάσματα, αλλά εξίσου παρεξηγημένα πλάσματα. Αυτό που στα μάτια μας φαντάζει αφύσικο, για αυτές είναι μια κίνηση με ξεχωριστή σημασιολογία. Αρκεί να δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή και να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες τους είτε πρόκειται για γάτες σιάμ οικόσιτες ή αδέσποτες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *