Μπουλμαστίφ: Ο ατρόμητος φύλακας με τη γλυκιά καρδιά

Είναι ατρόμητος, θαρραλέος & εξαιρετικός φύλακας, αλλά αγαπάει και αφοσιώνεται τρελά στην οικογένειά του. Δείτε τα πάντα για το Bullmastiff!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες με μεγάλα παιδάκια

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 8-10 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Πιστό, πεισματάρικο

 Κατάσταση υγείας:

 Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Bullmastiff

 Πρόκειται για μία αρκετά μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου, που χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια για τη φύλαξη και τη προστασία.

 Αυτό το καταπληκτικό σκυλί διαθέτει ένα επιβλητικό παρουσιαστικό, που είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητο. 

 Τα χαρακτηριστικά χρώματά του είναι το καφέ με το μπεζ, το στικτό και το κιτρινόφαιο. Συνήθως, η μουσουδίτσα και τα αυτάκια του είναι μαύρα.

 Το Bullmastiff έχει ένα υπέροχο, κοντό και απαλό τρίχωμα. Δεν απαιτεί εκτενή περιποίηση, μιας και δεν μαδάει σχεδόν καθόλου. Έχει όμως την τάση να αποβάλλει αρκετά σάλια.

 Είναι γεροδεμένο και μυώδες, αλλά δεν χρειάζεται έντονη σωματική δραστηριότητα. Θα το δείτε απόλυτα ικανοποιημένο με τον καθιερωμένο σας περίπατο, αφού θα του προσφέρει όλη την απαραίτητη σωματική και πνευματική διέγερση.

 Τα κουτάβια της συγκεκριμένης φυλής είναι γεμάτα ενθουσιασμό και θέληση για ζωή! Μεγαλώνοντας όμως έχουν τη τάση να ηρεμούν.

 Οι ενήλικοι Μπουλμαστίφ έχουν μια ήρεμη και φιλική συμπεριφορά. Ως σκυλιά φύλακες όμως, δεν θα διστάσουν να γίνουν αδίστακτοι, εάν τους προκαλέσετε. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μη δοκιμάζετε την υπομονή τους.

 Σαφέστατα, το μέγεθος των συγκεκριμένων σκύλων είναι μεγάλο. Ένα πλήρως αναπτυγμένο αρσενικό έχει 63-69 εκατοστά ύψους, ενώ μια θηλυκή βρίσκεται περίπου στα 61-66 εκατοστά. Το βάρος των πρώτων φτάνει περίπου τα 50-60 κιλά και των δεύτερων τα 45-54.

 Ο μέσος όρος ηλικίας ενός υγιούς Bullmastiff αγγίζει τα 10 χρόνια.

Ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του Bullmastiff

 Ομολογουμένως, αυτή η ράτσα είναι μεγαλόσωμη και γι’ αυτό χρειάζεται στο πλευρό της έναν έμπειρο ιδιοκτήτη. Μάλιστα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εκπαιδευτεί σωστά, ώστε να γίνει ένα υπάκουο κατοικίδιο με φρόνιμη και σωστή συμπεριφορά.

 Τα Bullmastiffs μπορούν να γίνουν λιγάκι πεισματάρικα κατά την εκπαίδευσή τους. Εάν οπλιστείτε με υπομονή και είστε συνεπείς όμως, θα το μετατρέψετε σε ένα πειθήνιο και ώριμο σκυλί.

 Η εκπαίδευση και η ορθή κοινωνικοποίηση του ζώου πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή που το κουτάβι εισέρχεται για πρώτη φορά μέσα στο σπίτι. Έτσι, θα μάθει να τα πηγαίνει περίφημα με άλλα ζωάκια και ανθρώπους κατά τη διάρκεια της βόλτας και των κοινωνικών σας συναναστροφών.

 Από εκεί και πέρα, πρόκειται για έναν σκύλο με ένα έντονα αναπτυγμένο ένστικτο παροχής προστασίας. Δένεται πολύ με τα μέλη της οικογένειάς του και είναι πλήρως αφοσιωμένος σε εκείνα. Μάλιστα, υπόσχεται να φυλάει πάντα τα νώτα τους.

 Σε γενικές γραμμές, αυτός ο σκύλαρος διαθέτει έναν φιλικό και ευγενικό χαρακτήρα. Επίσης, είναι υπομονετικός και ανεκτικός με τα παιδάκια.

 Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω του μεγέθους του και μόνο, μπορεί να προκληθούν μικροατυχήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να υπάρχει πάντα ένας ενήλικας που θα επιβλέπει την αλληλεπίδραση των παιδιών με τον σκύλο.

 Την ίδια στιγμή, ίσως τον δείτε να γίνεται λιγάκι επιθετικός απέναντι σε άλλα σκυλάκια κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, ειδικά εάν δεν έχει λάβει την απαραίτητη κοινωνικοποίηση από μικρός. Τα πηγαίνει εμφανώς καλύτερα με όσα είναι του αντίθετου φύλου.

 Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα Bullmastiff, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αποτελεί πρόκληση, ειδικά για νέους ιδιοκτήτες.

 Σε περίπτωση που είστε διατεθειμένοι να δεσμευτείτε κατάλληλα και να αφιερώσετε χρόνο στην εκπαίδευσή του, να είστε σίγουροι πως θα έχετε στο πλευρό σας το πιο στοργικό και πιστό σκυλί.

Η ιστορία του Bullmastiff

 Τα Μπουλμαστίφ αναπτύχθηκαν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα από Βρετανούς θηροφύλακες.

 Εκτράφηκαν με σκοπό να είναι μία ήρεμη, αλλά ισχυρή και ατρόμητη φυλή, προκειμένου να βοηθά τους ιδιοκτήτες της στον εντοπισμό των λαθροκυνηγών.

 Το μέγεθος αυτών των σκύλων σήμαινε πως ήταν ιδανικοί για να εντοπίζουν και να ακινητοποιούν τους εγκληματίες. Δεν φτιάχτηκαν δηλαδή για να τους κυνηγούν και να τους επιτίθενται.

 Τα συγκεκριμένα σκυλιά ήταν ευρέως γνωστά ως «Night Dogs» των θηροφυλάκων. Μάλιστα, αποτελούσαν ενεργά μέλη των οικογενειών τους, αφού ζούσαν μαζί τους και μοιράζοντας τους ρόλους των συντρόφων και των κηδεμόνων.

 Η ράτσα αποτελεί μια διασταύρωση του γένους του Mastiff και του Bulldog. Η δύναμη και η αξιοπιστία της έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην υπόλοιπη Αγγλία και τα σκυλάκια της φημίζονται ακόμη και σήμερα για την εξυπνάδα και το θάρρος τους.

 Όταν η λαθροθηρία κηρύχθηκε παράνομη δραστηριότητα στη Βρετανία, το Bullmastiff άρχισε να χρησιμοποιείται ως φύλακας.

 Ωστόσο, μέχρι και τον 20ο αιώνα, όλοι αναφέρονταν σε αυτό ως διασταύρωση από δύο ράτσες σκύλων και όχι ως μια ξεχωριστή φύλη. Η ονομασία του Μπουλμαστίφ άργησε να του δοθεί.

 Ο Βρετανικός Κυνολογικός Όμιλος το αναγνώρισε επίσημα ως ράτσα το 1924. Ακολούθησε ο Αμερικανικός, με την κήρυξή του ως ξεχωριστή φυλή το 1933.

Τα προβλήματα υγείας που απασχολούν τη ράτσα

 Γενικότερα, μιλάμε για δραστήρια σκυλάκια που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα που συνδέονται συχνότερα με αυτή τη ράτσα και τα οποία θα σας παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως:

 Δυσπλασία ισχίου

 Όπως τα περισσότερα μεγαλόσωμα σκυλιά, έτσι και η συγκεκριμένη ράτσα μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στο ισχίο και μεταγενέστερα αρθρίτιδα. Συνήθως, όμως, δεν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής και με τη κατάλληλη φροντίδα και διατροφή του σκύλου, το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο.

 Δυσπλασία αγκώνα

 Είναι εξίσου κοινή μεταξύ των μεγαλόσωμων σκύλων και οδηγεί σε χαλαρότητα, πόνο και ακινησία. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού με την κατάλληλη θεραπεία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

 Φούσκωμα

 Πρόκειται για μια θανατηφόρα κατάσταση, που πλήττει τα μεγάλα σκυλιά και μπορεί να τη συναντήσετε ως γαστρική διάταση ή συστροφή στομάχου.

 Για να την αποφύγετε, καλό θα ήταν να διαχωρίζετε το φαγητό του σε μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα και να μην κάνετε έντονη δραστηριότητα πριν ή αμέσως μετά το φαγητό.

 Υποθυρεοειδισμός

 Πολλά σκυλάκια μπορούν να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και με μια ισορροπημένη διατροφή όμως, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Αναφέρεται σε μία οικογένεια παθήσεων των ματιών, που προκαλούν σταδιακή επιδείνωση της όρασης. Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται πολύ καλά στην απώλεια της όρασης, αρκεί, φυσικά, το περιβάλλον τους να μην αλλάζει ξαφνικά και δραστικά.

 Δερματικές αλλεργίες

 Τα Μπουλμαστίφ διαθέτουν ένα ευαίσθητο δερματάκι, γι’ αυτό είναι αρκετά επιρρεπή σε δερματικές παθήσεις. Ένα καλό και τακτικό μπανάκι, μαζί με το πλήρες πρόγραμμα για τα εμβόλια του σκύλου και την αποπαρασίτωσή του, συνήθως αρκούν για να το προστατέψουν.

 Εντρόπιο

 Είναι μία κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται συστροφή του βλεφάρου. Τη βλέπουμε συχνότερα σε κουτάβια ή νεαρά σκυλάκια, με τη μορφή ερεθισμού ή τραυματισμού των ματιών. Με μια απλή επέμβαση ρουτίνας, το πρόβλημα διορθώνεται.

Το παιχνίδι των γνώσεων με τη ράτσα!

  • Ενώ το Μπουλμαστίφ είναι μία πολύ μεγαλόσωμη ράτσα, δεν αποτελεί επίσημα ένα γιγαντιαίο σκυλί.
  • Είναι γνωστό πως το λατρεμένο Bullmastiff πάσχει από μετεωρισμό.
  • Δεν τους αρέσει καθόλου η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού. Καλό θα ήταν να τους παρέχετε δροσερά, σκιερά μέρη και άφθονο, φρέσκο νεράκι.
  • Εάν έχετε ένα μικρό όχημα, τότε αυτός ο σκυλάκος δεν είναι ο ιδανικός συνεπιβάτης για διαδρομές μέσα στη πόλη ή για ταξίδια. Ο όγκος του απαιτεί και τον αντίστοιχο χώρο στην καμπίνα του αυτοκινήτου.
  • Εάν αναζητάτε ένα δραστήριο και ενεργό σκυλί που θα τρέχει για να πιάσει την μπάλα του κάθε φορά που του την πετάτε, τότε το συγκεκριμένο σκυλάκι δεν κάνει για εσάς.

 Οι σκύλοι της φυλής των Bullmastiff διαθέτουν ένα μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό, χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Έτσι, είναι πραγματικά δύσκολο να περάσουν απαρατήρητοι.

 Παράλληλα όμως, διακρίνονται για την εξυπνάδα, το θάρρος και την ολοκληρωτική αφοσίωση που επιδεικνύουν στα μέλη της οικογένειάς τους. Εάν αισθανθούν πως απειλείται κάποιος δικός τους, δε θα διστάσουν να μετατραπούν σε έναν ατρόμητο φύλακα, που δεν χαρίζεται σε κανέναν.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε κάποιο καταφύγιο με αδέσποτα ζώα.

 Φυσικά, πάντα έχετε την επιλογή της αγοράς από ένα αξιόπιστο και ασφαλές εκτροφείο σκύλων, για να διαλέξετε εκείνο που ταιριάζει στη προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας.

 Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ράτσα. Είμαστε στη διάθεσή σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *