Περίοδος Σκύλου: Συμπεριφορά & Συμπτώματα

Έχει η σκύλίτσα σας περίοδο και έχετε αγχωθεί; Μην ανησυχείτε, μάθετε τα συμπτώματα και την συμπεριφορά των κατοικιδίων στον οίστρο τους!

 Η έμμηνος ρύση των θηλυκών σκύλων ή όπως συνηθίζουμε να λέμε η περίοδος, διαφέρει κατά πολύ με αυτή των γυναικών ως προς τη χρονική διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της καθεμιάς.

Η περίοδος ενός σκύλου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Κύκλος περιόδου μία ή δύο φορές το χρόνο (Κάθε πότε;)

Ο κύκλος περιόδου των σκύλων πραγματοποιείται κάθε έξι με δώδεκα μήνες.

  1. Η πρώτη εμφάνιση περιόδου

Οι θηλυκές σκυλίτσες εμφανίζουν πρώτη φορά περίοδο σε ηλικία έξι μηνών.

  1. Προστασία της σκυλίτσας από αρσενικά

 Οι κτηνίατροι συνιστούν την απομάκρυνση των θηλυκών από τα αρσενικά, όταν έχουν περίοδο. Καλό είναι να αποφεύγονται οι βόλτες στο πάρκο ή σε χώρους με άλλα σκυλάκια.

 Αυτό εξηγείται, διότι η περίοδος είναι στρεσογόνα για τα αρσενικά. Αν δε μένουν και στο ίδιο σπίτι, το καλύτερο είναι να τα χωρίσετε.

  1. Καθαρισμός

 Συνολικά ο κύκλος περιόδου διαρκεί περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ενώ το αίμα εμφανίζεται μέχρι τις πρώτες δύο. Η γόνιμη περίοδος ξεκινάει, όταν το αίμα ελαττώνεται, γίνεται ροζ και σταδιακά υποχωρεί.

 Καλό είναι εκείνο το διάστημα να αποφύγουμε το μπάνιο και να κάνουμε ένα λούσιμο την σκυλίτσα μας μόλις της περάσει.

 Οι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν το πρήξιμο στη μητρική περιοχή έχει φύγει, αυτό δεν είναι ένδειξη ότι έχει τελειώσει η περίοδος, αλλά ότι αρχίζουν οι γόνιμες μέρες.

  1. Ποσότητα του αίματος

 Στα περισσότερα σκυλάκια η ποσότητα του αίματος είναι πολύ μικρή, ενώ σε ορισμένα μπορεί να μην αντιληφθείτε καν αιμορραγία.

 Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορετές πάνες για σκυλάκια κατα την διάρκεια της περιόδου, που θα βολέψουν εσάς και το κατοικίδιο σας.!

  1. Το ζήτημα της στείρωσης

 Οι περισσότεροι σκυλογονείς στειρώνουν το κατοικίδιο τους από τη πρώτη εμφάνιση του κύκλου τους. Αν πρόσφατα έχετε υιοθετήσει μία σκυλίτσα που διανύει τον πρώτο κύκλο περιόδου, καλό είναι να περιμένετε να ολοκληρωθεί η περίοδος, προτού τη στειρώσετε, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους.

 Ιδανικά, η στείρωση πρέπει να γίνεται εφόσον έχει περάσει ένα διάστημα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου και όχι κατευθείαν, διότι η μήτρα είναι ακόμα δογκωμένη και γεμάτη αγγεία.

 Οι κτηνίατροι συνιστούν ότι η στείρωση πρέπει να γίνεται δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

  1. Τα οφέλη της στείρωσης

 Ο μαστικός καρκίνος ισοδυναμεί με τον καρκίνο του στήθους στους σκύλους. Επιβάλλεται και εμείς οι ίδιοι να εξετάζουμε τα κατοικίδια μας, για να προλάβουμε τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα.

 Ξεκινάμε ψηλαφίζοντας από τη μασχάλη μέχρι την ευαίσθητη περιοχή και επικεντρωνόμαστε στους ιστούς του στήθους για τυχόν σβώλους.

  1. «Πυομήτρα»

 Η πυομήτρα είναι ασθένεια που μολύνει τη μήτρα των σκύλων. Έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και χρήζει άμεσης χειρουργικής στείρωσης.

 Η διάγνωση είναι ευκολότερη, όταν ο τράχηλος είναι ανοιχτός, διότι εκκρίνονται κολπικά υγρά που προδίδουν το πρόβλημα. Αντίθετα, όταν είναι κλειστός, το πύον εκκρίνεται εσωτερικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα και να εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι.

Στα κυριότερα συμπτώματα της ασθένειας ανήκουν η έλλειψη όρεξης για φαγητό και νερό, όπως επίσης, ο υψηλός πυρετός και πόνος.

  1. Συνειδητοποίηση της κατάστασης

 Ο Θεός έχουν μεριμνήσει, ώστε τα θηλυκά σκυλάκια έχουν επίγνωση πότε έχουν περίοδο και πότε είναι σε γόνιμες μέρες.

 Μολονότι έχουν όρεξη για φλερτ, τις πρώτες μέρες της περιόδου γίνονται λίγο κακοδιάθετες και δεν θέλουν πολλές επαφές.

 Συμπερασματικά, η περίοδος των σκύλων είναι πολύ διαφορετική με αυτή των ανθρώπων, δεδομένου ότι είναι μόνο δύο με τρεις φορές τον χρόνο, έχει περισσότερη ροή αίματος, αλλά μπορεί να αποτελέσει αιτία πολλών προβλημάτων.

 Καλό θα ήταν να έχετε πάντα τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου για οτιδήποτε αφορά στο κατοικίδιο σας.

 Δείτε και μάθετε τα πάντα γύρω από τις ράτσες των σκύλων στο Allaboutpets.gr – Το blog για τα κατοικίδια σας!

Παρόμοια Άρθρα

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *