Περίοδος Σκύλου: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «κύκλου» του;

Έχει η σκυλίτσα σας περίοδο και έχετε αγχωθεί; Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και η συμπεριφορά των κατοικιδίων στον οίστρο τους.

 Η έμμηνος ρύση των θηλυκών σκύλων ή όπως συνηθίζουμε να λέμε η περίοδος, διαφέρει κατά πολύ με αυτήν των γυναικών ως προς τη χρονική διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της.

 Για του λόγου το αληθές, η περίοδος ενός σκύλου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 1. Κύκλος περιόδου μία ή δύο φορές το χρόνο (Κάθε πότε;)

 Ο κύκλος της περιόδου των σκύλων πραγματοποιείται κάθε έξι με δώδεκα μήνες.

 2. Η πρώτη εμφάνιση της περιόδου

Οι θηλυκές σκυλίτσες εμφανίζουν πρώτη φορά περίοδο σε ηλικία έξι μηνών.

 3. Προστασία της σκυλίτσας από αρσενικά

 Οι κτηνίατροι συνιστούν την απομάκρυνση των θηλυκών από τα αρσενικά, όταν έχουν περίοδο. Καλό είναι να αποφεύγονται οι βόλτες στο πάρκο ή σε χώρους που συνωστίζονται πολλά σκυλάκια.

 Εκτός από το ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης του σκύλου, η περίοδος είναι πολύ στρεσογόνα για τα αρσενικά. Μάλιστα, αν μένουν στο ίδιο σπίτι, το καλύτερο είναι να τα χωρίσετε.

 4. Ο καθαρισμός

 Ο κύκλος της περιόδου διαρκεί συνολικά τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ενώ το αίμα εμφανίζεται τις πρώτες δύο. Η γόνιμη περίοδος ξεκινάει όταν το αίμα ελαττώνεται, γίνεται ροζ και σταδιακά υποχωρεί.

 Καλό είναι εκείνο το διάστημα να αποφεύγουμε να κάνουμε τη σκυλίτσα μας μπάνιο, έως ότου της περάσει.

 Οι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν το πρήξιμο στη μητρική περιοχή έχει φύγει, αυτό δεν είναι ένδειξη ότι η περίοδος έχει τελειώσει, αλλά ότι αρχίζουν οι γόνιμες μέρες.

 5. Η ποσότητα του αίματος

 Στα περισσότερα σκυλάκια η ποσότητα του αίματος είναι πολύ μικρή, ενώ σε ορισμένα μπορεί να μην αντιληφθείτε καν την αιμορραγία.

 Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορετές πάνες για σκυλάκια κατα τη διάρκεια της περιόδου, που θα βολέψουν τόσο εσάς, όσο και το κατοικίδιό σας.

 6. Το ζήτημα της στείρωσης

 Οι περισσότεροι σκυλογονείς στειρώνουν το κατοικίδιό τους από την πρώτη εμφάνιση του κύκλου τους.

 Αν υιοθετήσατε πρόσφατα μία σκυλίτσα που διανύει τον πρώτο κύκλο της περιόδου της, καλό είναι να περιμένετε να ολοκληρωθεί, προτού τη στειρώσετε.

 Ιδανικά, η στείρωση του σκύλου πρέπει να γίνεται εφόσον έχει περάσει ένα διάστημα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου και όχι κατευθείαν, διότι η μήτρα είναι ακόμα διογκωμένη και γεμάτη αγγεία.

 Οι κτηνίατροι συνιστούν ότι η στείρωση πρέπει να γίνεται δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάτι που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.

 7. Τα οφέλη της στείρωσης

 Ο καρκίνος των μαστών ισοδυναμεί με τον καρκίνο του στήθους στους σκύλους. Όπως είναι αναμενόμενο, επιβάλλεται και εμείς οι ίδιοι να εξετάζουμε τα κατοικίδιά μας, για να προλάβουμε τυχόν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

 Ξεκινάμε ψηλαφίζοντας από τη μασχάλη μέχρι την ευαίσθητη περιοχή και επικεντρωνόμαστε στους ιστούς του στήθους για τυχόν σβώλους.

 8. «Πυομήτρα»

 Η πυομήτρα είναι από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες των σκύλων, που μολύνει τη μήτρα του ζώου. Έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και χρήζει άμεσης χειρουργικής στείρωσης.

 Η διάγνωση είναι ευκολότερη, όταν ο τράχηλος είναι ανοιχτός, διότι εκκρίνονται κολπικά υγρά που φανερώνουν το πρόβλημα.

 Αντίθετα, όταν είναι κλειστός, το πύον εκκρίνεται εσωτερικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα και να εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι.

 Στα κυριότερα συμπτώματα της ασθένειας ανήκουν η έλλειψη όρεξης για φαγητό και νερό, όπως επίσης, ο υψηλός πυρετός και ο πόνος.

 9. Συνειδητοποίηση της κατάστασης

 Ο Θεός έχει μεριμνήσει, ώστε τα θηλυκά σκυλάκια να έχουν επίγνωση πότε έχουν περίοδο και πότε είναι σε γόνιμες μέρες.

 Μολονότι έχουν όρεξη για φλερτ, τις πρώτες μέρες της περιόδου γίνονται λίγο κακοδιάθετα και δε θέλουν πολλές επαφές.

 Συμπερασματικά, η περίοδος των σκύλων είναι πολύ διαφορετική με αυτήν των ανθρώπων, δεδομένου ότι είναι μόνο δύο με τρεις φορές τον χρόνο, έχει περισσότερη ροή αίματος, αλλά μπορεί να αποτελέσει και αιτία πολλών προβλημάτων.

 Καλό θα ήταν να έχετε πάντα τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου για οτιδήποτε αφορά στην υγεία και τη φροντίδα του σκύλου σας. Φυσικά, για οτιδήποτε χρειαστείτε, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα ή ένα σχετικό σχόλιο και θα σας απαντήσουμε αμέσως!

 Διαβάστε και μάθετε τα πάντα γύρω από τις ράτσες των σκύλων στο Allaboutpets.gr – Το blog για τα κατοικίδιά σας!

Παρόμοια Άρθρα

4 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *