Πομεράνιαν Σπιτς: Ένας μικρός «Ναπολέοντας»!

Τα Pomeranian Spitz είναι παιχνιδιάρικα, δραστήρια και έξυπνα σκυλάκια. Μάθετε τώρα πληροφορίες & χαρακτηριστικά αυτής της ιδιαίτερης ράτσας!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες, αδέσμευτους ανθρώπους

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-16 χρόνια

 Ιδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:

 Φιλικός, ανεξάρτητος σκύλος

Λίγα λόγια για τη ράτσα του Pomeranian

 Το Πομεράνιαν Σπιτς είναι ένας μικρόσωμος σκύλος τύπου Spitz που πήρε το όνομά του από τη περιοχή «Pomerania» στη βόρεια Πολωνία και την ανατολική Γερμανία.

 Μέχρι το 1998, η ράτσα ήταν στο τοπ 20 με τις διασημότερες ράτσες σκύλων στην Αμερική.

 Παραπέμποντας στη «φούντα», το Πομεράνιαν ζυγίζει λιγότερο από 4 κιλά και έχει ύψος από 13-28 εκατοστά.

 Αυτά τα σκυλιά διακρίνονται για το μαλακό, μακρύ τρίχωμα και τις διάφορες αποχρώσεις τους. Βέβαια, τα κυριότερα χρώματά τους είναι το πορτοκαλί, το καφέ και το άσπρο.

 Τα Pomeranian είναι παιχνιδιάρικα, δραστήρια, φιλικά και έξυπνα σκυλάκια. Βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνιση και γαυγίζουν έντονα όταν αλληλεπιδρούν σε ένα νέο περιβάλλον με άλλα σκυλάκια ή ανθρώπους.

 Μάλιστα, το γαύγισμα μπορεί να γίνει και η καθημερινή ρουτίνα τους, επομένως, θα πρέπει να το σταματήσετε όσο είναι ακόμα κουτάβια.

 Από εκεί και έπειτα, διαθέτουν άφθονο, διπλό τρίχωμα, οπότε η περιποίησή τους είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

 Ιδανικά, χρειάζονται τακτικο βούρτσισμα με αγκαθωτή βούρτσα, ενώ μία φορά την εβδομάδα με ολισθηρή βούρτσα, για να μη γεμίζουν οι τρίχες τους κόμπους.

 Το καλύτερο είναι ο σκύλος να δέχεται συνολική επαγγελματική περιποίηση: μπάνιο, βούρτσισμα, καθαρισμός των αυτιών, κόψιμο των νυχιών και φροντίδα της γεννητικής περιοχής κάθε 4-6 εβδομάδες και όχι νωρίτερα.

 Πόσα χρόνια ζουν τα Πομεράνιαν;

 Η διάρκεια ζωής ενός σκύλου Πομεράνιαν είναι περίπου 12-16 χρόνια, ωστόσο, υπό καλές συνθήκες διαβίωσης και σίτισης, το προσδόκιμο ζωής τους αυξάνεται.

Ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία της ράτσας

 Οι σκύλοι της εν λόγω ράτσας είναι περήφανοι, εξωστρεφείς και γεμάτοι ζωή. Είναι πολύ πρόθυμοι να μαθαίνουν εντολές, ενώ ταυτόχρονα είναι πιστοί, τρυφεροί, ανεξάρτητοι, περίεργοι και πάντα σε ετοιμότητα.

 Τα Πομεράνιαν συνήθως είναι συγκρατημένα με τους ξένους, καθώς γαυγίζουν, γρυλίζουν και μερικές φορές μπορεί να δαγκώσουν. Εντούτοις, αν συστηθούν ομαλά, τα πηγαίνουν καλά με όλους.

 Επιπλέον, είναι δεινοί φύλακες και προειδοποιούν εγκαίρως, όταν έρχονται επισκέπτες. Καλό είναι, όμως, να εκπαιδευτούν και να μάθουν σε εντολές, διότι μπορεί να αναπτύξουν τη «κακή» συνήθεια να γαυγίζουν υπερβολικά και χωρίς προφανή λόγο.

 Βέβαια, είναι υπερβολικά ευφυή ζώα και μαθαίνουν εύκολα διάφορα κόλπα. Αυτό καθιστά τη βασική τους εκπαίδευση ακόμα ευκολότερη, διεγείροντας σώμα και νου.

 Ωστόσο, αν δυσκολεύεστε με την εκπαίδευση του σκύλου σας, μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποιον ειδικό εκπαιδευτή σκύλων.

 Ένα εκ των κύριων χαρακτηριστικών τους είναι η ανεξαρτησία τους και ότι δεν πρσκολλώνται στα πόδια του αφεντικού τους.

 Επίσης, μπορούν να εμφανίσουν το «σύνδρομο των μικρόσωμων σκύλων», ένα σύνδρομο που κάνει τα σκυλάκια να θεωρούν τον εαυτό τους αρχηγό της αγέλης.

 Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού, στρες, νευρικότητα, κυκλοθυμία, απειθαρχία και επιθετικότητα απέναντι σε μεγαλόσωμα σκυλιά.

 Βέβαια, αποτελούν πολύ καλή συντροφιά για ηλικιωμένους ανθρώπους ή όσους ζουν σε διαμέρισμα, διότι έχουν μικρό μέγεθος και δεν έχουν πρόβλημα να μένουν για αρκετή ώρα απασχολημένα με τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

 Όπως όλοι οι σκύλοι, έτσι και τα Πομεράνιαν Σπιτς έχουν ανάγκη από καθημερινή βόλτα και περίπατο, για να μην αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς.

 Ακόμα, τους αρέσει να συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν ευλυγισία, αγώνα τρεξίματος και στοίβο.

 Κάτι που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτά τα σκυλάκια έχουν τη συνήθεια να δραπετεύουν από σχισμές ή κενά και να πηδούν κοντούς φράκτες. Αυτό καθιστά αναγκαία την ύπαρξη μιας στοιχειώδους επίβλεψης, όταν βγαίνουν στην αυλή.

Η ιστορία του Pomeranian Spitz

 Οι πρόγονοι των Πομεράνιαν ήταν μεγαλόσωμα εργατικά σκυλιά τύπου Spitz από αρκτικές περιοχές.

 Τα σκυλιά οφείλουν το όνομά τους στη περιοχή «Pomerania», ωστόσο, δεν είναι η περιοχή καταγωγής τους. Στην πραγματικότητα, η λέξη συνδέεται με την εκτροφή της ράτσας που οδήγησε στο αρχικό Πομεράνιαν.

 Σχέδια σε αρχαίους τάφους πιστοποιούν ότι η ράτσα υπήρχε και στην Αρχαία Αίγυπτο, ενώ υπήρχε και σε είδη κεραμεικής που αναπαριστούσαν τον Απόλλωνα και την Αφροδίτη στην αρχαία Ελλάδα. Επίσης, εντοπίστηκε και στην περιοχή της Κίνας.

 Λέγεται ότι ο βασιλιάς Γεώργιος ο Τρίτος και η βασίλισσα Σάρλοτ μετέφεραν το 1767 στην Αγγλία δύο κουτάβια Πομεράνιαν. Πίνακες της περιόδου απεικονίζουν ένα μεγαλύτερο είδος γύρω στα 14-23 κιλά.

 Η βασίλισσα Βικτώρια έγινε γνωστή και για την αδυναμία που είχε στη ράτσα. Κατά τη διάρκεια του βασιλικού της καθεστώτος εξέτρεφε πάνω από 15 διαφορετικές ράτσες σκύλων, ώσπου κατέληξε στα Πομεράνιαν.

 Τα τελευταία χρόνια λάτρεψε ιδιαιτέρως τη συγκεκριμένη ράτσα, αλλά συνέχισε να εκτρέφει και άλλα σκυλάκια. Μάλιστα λίγο πριν πεθάνει, ζήτησε να δει το αγαπημένο της πομεράνιαν, το επονομαζόμενο Turi.

 Επιπλέον, η ράτσα καταχωρήθηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1898 και αναγνωρίστηκε επισήμως δύο χρόνια αργότερα.

 Στο περίφημο ναυάγιο του Τιτανικού, που συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα, διασώθηκαν τρία σκυλιά, δύο εκ των οποίων ήταν πομεράνιαν.

 Το πρώτο γνωστό Pomeranian που εισήχθη στην Αυστραλιανή ήπειρο ήταν ένα σε σοκολατί χρώμα το 1910.

 Εντούτοις, το 1879 είχε κυκλοφορήσει μία διαφήμιση που απέδιδε τιμή για την επιστροφή ενός άσπρου πομεράνιαν στη Μελβούρνη, γεγονός που αποδεικύει ότι η ράτσα εμφανίστηκε στην ήπειρο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Μερικές διασκεδαστικές πληροφορίες της ράτσας:

  • Ποτέ δε θα δείτε δύο ή περισσότερα ολόιδια Πομεράνιαν εκεί έξω. Κάθε σκυλάκι έχει πάντα διαφορετικό χρώμα, γεγονός που τα κάνει στη κυριολεξία «μοναδικά»!
  • Αυτά τα σκυλάκια έχουν δύο διαφορετικές στρώσεις γούνας. Η πρώτη είναι κοντή και πυκνή, ενώ η δεύτερη μακριά και μαλακή. Αυτό δίνει και το χαρακτηριστικό φουντωτό λουκ στη ράτσα.
  • Ακόμα και τα Pomeranian spitz περνάνε τη προσωπική τους «εφηβεία». Σε αυτό το στάδιο το νεανικό τρίχωμα πέφτει πριν μεγαλώσει το επόμενο τρίχωμα. Το σκυλάκι έχει κάποια φαλακρά σημεία και μοιάζει σα να έχει υποστεί ηλεκτροπληξία.
  • Ο «Βoo» είναι ένα πομεράνιαν ηλικίας οχτώ ετών από το Σαν Φρανσίσκο και έχει πάρει το τίτλο του πιο γλυκού και χαριτωμένου σκύλου. Χάρη της φυσιογνωμίας του, που μοιάζει με λούτρινο αρκουδάκι, είναι πολύ διάσημος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, έχουν γραφτεί δύο βιβλία για αυτόν και έχει φτιαχτεί ένα ομοίωμά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι από τα πιο όμορφα σκυλιά που θα συναντήσουμε εκεί έξω!
  • Η τραγουδίστρια Kesha και η εκατομυριούχος Khloe Kardashian της γνωστής οικογενείας είναι γνωστές φαν της ράτσας.
  • Διάσημοι πομεράνιαν σκυλογονείς μεταξύ άλλων είναι οι: Paris Hilton, Nicole Richie, Jessica Alba, Sharon & Kelly Osborne.

 Σημαντικές Συμβουλές για τα σκυλάκια

 Αυτά τα μικροσκοπικά σκυλάκια είναι αξιολάτρευτα και αποτελούν ιδανικό σύντροφο του ανθρώπου. Ωστόσο, για τη καλή υγεία του ζώου και την προσωπική σας διευκόλυνση, ρίξτε μια ματιά στα εξής tips:

 1. Σαμαράκι αντί κολάρου

 Τα Πομεράνιαν και όλα τα σκυλάκια σε μέγεθος toy έχουν ευαίσθητο λαιμό και αυχένα, επομένως, το κολάρο είναι ικανό να τραυματίσει την τραχεία τους αν κάνουν απότομες κινήσεις.

 Το σαμαράκι, από την άλλη, αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή, καθώς ασκεί πίεση στην πλάτη και τους ώμους του ζώου.

 2. Προγραμματισμός των γευμάτων

 Ο σωστός προγραμματισμός του φαγητού είναι βασικός παράγοντας για την υγεία του σκύλου.

 Για παράδειγμα, το Πομεράνιαν δεν πρέπει να τρώει άφθονο φαγητό, γιατί κινδυνεύει με γαστρεντερικά προβλήματα και παχυσαρκία.

 Τα συχνά και μικρά γεύματα είναι η καλύτερη λύση! Με αυτόν τον τρόπο ελέγχετε το κατοικίδιό σας και εξασφαλίζετε την ιδανική ποσότητα φαγητού.

 Για τη δική σας ευκολία, μπορείτε να ρυθμίσετε τις ώρες των γευμάτων του ανάλογα με τις δικές σας. Άλλωστε, τα σκυλάκια λατρεύουν να τρώνε με την υπόλοιπη οικογένεια.

 3. Τακτικές βόλτες

 Τα Pomeranian Spitz έχουν ανάγκη από συχνές βόλτες, συνδυάζοντας ψυχαγωγία και άσκηση.

 Μη σας ξεγελάει όμως το μικρό τους μέγεθος. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εξαιρετικά ενεργητικά και αθλητικά σκυλάκια, οπότε δύο με τρεις περίπατοι τη μέρα είναι απαραίτητοι για τη ψυχική και σωματική τους υγεία.

 4. «Ρίχνετε κλεφτιές ματιές»

 Αυτά τα τοσοδούλικα σκυλάκια συσχετίζονται με τους λύκους! Είναι τύπου Σπιτζ, ράτσα η οποία φέρει λυκοειδή χαρακτηριστικά.

 Μαζί με τον ριψοκίνδυο χαρακτήρα τους και το σύνδρομο του «Ναπολέοντα», που τα κάνει να βλέπουν τον εαυτό τους μεγαλόσωμο, μπλέκουν σε καυγάδες και φλερτάρουν με τον κίνδυνο.

 Το αστείο είναι πως αυτή η ράτσα θεωρείται λεία για πολλά είδη ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αετοί, τα γεράκια και οι κουκουβάγιες.

 Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να έχετε το νου σας, όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

 Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν τέτοιο σκύλο, καλό είναι να επικοινωνήσετε πρώτα με κάποιον εξειδικευμένο εκτροφέα της φυλής, ώστε να μάθετε κόστος (τιμή), πιθανές ασθένειες που μπορεί να εμφανίσουν και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τη φροντίδα τους.

 Κλείνοντας, τα Πομεράνιαν είναι σκυλιά με μικρό μέγεθος toy και επιβλητικό χαρακτήρα. Θεωρούνται πανέξυπνα, δραστήρια, κοινωνικά και δεινοί φύλακες μεταξύ άλλων.

 Ωστόσο, ο παράτολμος χαρακτήρας τους και το μικροσκοπικό τους μέγεθος τα κάνει ικανά να «ξεγλυστράνε» από τα μάτια του αφεντικού τους με ευκολία και πολλές φορές να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *