Πομεράνιαν Σπιτς: Χαρακτηριστικά του αξιαγάπητου Spitz

Τα Pomeranian είναι παιχνιδιάρικα, δραστήρια, φιλικά και έξυπνα σκυλάκια. Μάθετε τώρα πληροφορίες & Χαρακτηριστικά αυτής της ιδιαίτερης ράτσας που θα σας κεντρίσουν την περιέργεια.

Προορίζεται για:

 Οικογένειες, Αδέσμευτους ανθρώπους

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

12-16 χρόνια

Ιδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:

Φιλικός, ανεξάρτητος σκύλος

Διερεύνηση της Φυλής-Ράτσας Pomeranian

 Το πομεράνιαν σπίτς είναι ένας μικρόσωμος σκύλος τύπου Spitz που πήρε το όνομα του από τη περιοχή «Pomerania» στη βόρεια Πολωνία και την ανατολική Γερμανία.

 Μέχρι το 1998 η ράτσα ήταν στο τοπ 20 με τις διασημότερες ράτσες σκύλων στην Αμερική.

 Παραπέμποντας στη «φούντα», το πομεράνιαν ζυγίζει λιγότερο από 4 κιλά και έχει ύψος από 13-28 εκατοστά.

 Διακρίνονται για το μαλακό, μακρύ τρίχωμα και τις διάφορες αποχρώσεις τους. τα κυριότερα χρώματα είναι το πορτοκαλί, καφέ και άσπρο.

 Τα Pomeranian είναι παιχνιδιάρικα, δραστήρια, φιλικά και έξυπνα σκυλάκια. Βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνιση και γαυγίζουν έντονα, όταν αλληλεπιδρούν σε ένα νέο περιβάλλον και με άλλα σκυλάκια ή ανθρώπους. Μάλιστα, το γαύγισμα μπορεί να γίνει και η καθημερινή ρουτίνα τους.

 Οι σκύλοι αυτοί διαθέτουν άφθονο διπλό τρίχωμα, οπότε η περιποίηση είναι αναγκαία.

 Χρειάζονται τακτικο βούρτσισμα με αγκαθωτή βούρτσα, ενώ μία φορά την εβδομάδα με ολισθηρή βούρτσα, για να μην γεμίζει το μαλλί τους κόμπους.

 Το καλύτερο είναι ο σκύλος να δέχεται συνολική επαγγελματική περιποίηση. Μπάνιο, βούρτσισμα, καθαρισμός των αυτιών, κόψιμο των νυχιών και φροντίδα της γεννητικής περιοχής κάθε 4-6 εβδομάδες και όχι νωρίτερα.

Πόσα χρόνια ζουν τα Πομεράνιαν;

 Η διάρκεια ζωής ενός σκύλου πομεράνιαν είναι περίπου 12-16 χρόνια, ωστόσο υπό καλές συνθήκες διαβίωσης και σίτισης, το προσδόκιμο ζωής τους αυξάνεται.

Χαρακτήρας και Ιδιοσυγκρασία της ράτσας

 Οι σκύλοι της εν λόγω ράτσας είναι περήφανοι, εξωστρεφείς και γεμάτοι ζωή. Είναι πολύ πρόθυμοι να μαθαίνουν εντολές, είναι πιστοί,τρυφεροί, ανεξάρτητοι, περίεργοι και πάντα σε ετοιμότητα.

 Συνήθως τα πομεράνιαν είναι συγκρατημένα με τους ξένους, γαυγίζουν, γρυλίζουν και μπορεί να δαγκώνουν μερικές φορές. Εντούτοις, αν συστηθούν ομαλά, τα πάνε καλά με όλους.

 Επιπλέον, είναι δεινοί φύλακες και προειδοποιούν εγκαίρως, όταν έρχονται επισκέπτες. Καλό είναι, όμως, να εκπαιδευτούν και να μάθουν σε εντολές, διότι μπορεί να αναπτύξουν τη «κακή» συνήθεια να γαυγίζουν υπερβολικά και αναίτια.

 Η εκπαίδευση τους θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με κάποιον ειδικό!

 Ένα εκ των κύριων χαρακτηριστικών τους είναι η ανεξαρτησία τους και ότι δεν πρσκολλώνται στα πόδια του αφεντικού τους.

 Επίσης, μπορούν να εμφανίσουν το «σύνδρομο των μικρόσωμων σκύλων», σύνδρομο που κάνει τα σκυλάκια να θεωρούν τον εαυτό τους αρχηγό της αγέλης.

 Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού, στρες, νευρικότητα, κυκλοθυμία, απειθαρχία και επιθετικότητα απέναντι σε μεγαλόσωμα σκυλιά.

 Αποτελούν πολλή καλή συντροφιά για ηλικιωμένους ανθρώπους ή όσους ζουν σε διαμέρισμα, διότι έχουν μικρό μέγεθος και δεν έχουν πρόβλημα να  μένουν για αρκετή ώρα απασχολημένα με τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

 Όπως όλοι οι σκύλοι, έτσι και τα πομεράνιαν σπιτς έχουν ανάγκη από καθημερινή βόλτα και περίπατο, για να μην αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς.

 Είναι υπερβολικά ευφυή ζώα και μαθαίνουν εύκολα διάφορα κόλπα. Αυτό καθιστά την εκπαίδευση τους ακόμα ευκολότερη, διεγείροντας σώμα και νου.

 Ομοίως με όλα τα υπόλοιπα σκυλιά, τα Pomeranian χρειάζονται συχνή άσκηση, γεγονός που προδίδει και ο δραστήριος χαρακτήρας τους.

 Ακόμα, τους αρέσει να συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν ευλυγισία, αγώνα τρεξίματος και στοίβο.

 Αυτά τα σκυλάκια έχουν τη συνήθεια να δραπετεύουν από σχισμές ή κενά και να πηδούν κοντούς φράκτες. Αυτό κάνει ανγκαία την ανάγκη να υπάρχει μια στοιχειώδης επίβλεψη, όταν βγαίνουν στην αυλή.

Η Ιστορία του Pomeranian Spitz

 Οι πρόγονοι των πομεράνιαν ήταν μεγάλα εργατικά σκυλιά τύπου Spitz από αρκτικές περιοχές.

 Οφείλουν το όνομα τους στη περιοχή «Pomerania», ωστόσο, δεν είναι η περιοχή καταγωγής τους απλώς συνδέεται με την εκτροφή της ράτσας που οδήγησε στο αρχικό πομεράνιαν.

 Σχέδια σε αρχαίους τάφους πιστοποιούν ότι η ράτσα υπήρχε και στην Αρχαία Αίγυπτο, ενώ υπήρχε και σε είδη κεραμεικής που αναπαριστούσαν τον Απόλλωνα και την Αφροδίτη στην αρχαία Ελλάδα. Επίσης, εντοπίστηκε και στην περιοχή της Κίνας.

 Λέγεται ότι ο βασιλιάς Γεώργιος ο τρίτος και η βασίλισσα Σάρλοτ έφεραν στην Αγγλία το 1767 δύο πομεράνιανς. Πίνακες της περιόδου απεικονίζουν ένα μεγαλύτερο είδος γύρω στα 14-23 κιλά.

 Η βασίλισσα Βικτώρια έγινε γνωστή και για την αδυναμία που είχε στη ράτσα. Κατά τη διάρκεια του βασιλικού της καθεστώτος εξέτρεφε πάνω από 15 διαφορετικές ράτσες σκύλων, ώσπου κατέληξε στα πομεράνιαν.

 Τα τελευταία χρόνια λάτρεψε τη συγκεκριμένη ράτσα, αλλά συνέχισε να εκτρέφει και άλλα σκυλάκια. Μάλιστα λίγο πριν πεθάνει, ζήτησε να δει το αγαπημένο της πομεράνιαν, το επονομαζόμενο Turi.

 Επιπλέον, η ράτσα καταχωρήθηκε από τον αμερικανικό κυνολογικό οργανισμό το 1898 και αναγνωρίστηκε επισήμως δύο χρόνια το 1900.

 Στο περίφημο ναυάγιο του Τιτανικού που συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα, διασώθηκαν τρία σκυλιά, δύο εκ των οποίων ήταν πομεράνιαν.

 Το πρώτο γνωστό pomeranian που εισήχθε στην Αυστραλιανή ήπειρο ήταν ένα σε σοκολατί χρώμα το 1910.

 Εντούτοις, νωρίτερα το 1879 είχε κυκλοφορήσει μία διαφήμιση που απέδιδε τιμή για την επιστροφή ενός άσπρου πομεράνιαν στη Μελβούρνη, γεγονός που αποδεικύει ότι η ράτσα εμφανίστηκε στην ήπειρο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Μερικές διασκεδαστικές πληροφορίες της ράτσας μας:

  • Ποτέ δεν θα δείτε δύο ή περισσότερα ολόιδια πομεράνιαν εκεί έξω. Κάθε πομεράνιαν έχει πάντα διαφορετικό χρώμα, γεγονός που τα κάνει στη κυριολεξία «μοναδικά»!
  • Αυτά τα σκυλάκια έχουν δύο διαφορετικές στρώσεις γούνας. Η πρώτη είναι κοντή και πυκνή, ενώ η δεύτερη μακριά και μαλακή. Αυτό δίνει και αυτό το υπέροχο «φλάφυ» λουκ.
  • Ακόμα και τα pomeranian spitz περνάνε τη προσωπική τους «εφηβεία». Σε αυτό το στάδιο το νεανικό τρίχωμα πέφτει πριν μεγαλώσει το επόμενο τρίχωμα. Το σκυλάκι έχει κάποια φαλακρά σημεία και μοιάζει σαν να έχει υποστεί ηλεκτροπληξία.
  • Ο «Βoo» είναι ένα πομεράνιαν σκυλάκι ηλικίας οχτώ ετών από το Σαν Φρανσίσκο και έχει πάρει το τίτλο του πιο γλυκού και χαριτωμένου σκύλου. Είναι πολύ διάσημος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρη της φυσιογνωμίας του σαν παιχνίδι, έχουν γραφτεί δύο βιβλία για αυτόν και έχει ένα ομοίωμα του. Η τραγουδίστρια Kesha και η εκατομυριούχος Khloe Kardashian της γνωστής οικογενείας είναι γνωστές φαν της ράτσας.

 Διάσημοι πομεράνιαν σκυλογονείς μεταξύ άλλων είναι οι: Paris Hilton, Nicole Richie, Jessica Alba, Sharon & Kelly Osborne.

Σημαντικές Συμβουλές

 Αυτά τα μικροσκοπικά σκυλάκια είναι αξιλάτρευτα και αποτελούν ιδανικό σύντροφο του ανθρώπου. Ωστόσο, για τη καλή υγεία του ζώου και την προσωπική σας διευκόλυνη, ρίξτε μια ματιά στα εξής tips:

  1. Σαμαράκι αντί κολάρου.

 Τα πομεράνιαν και όλα τα σκυλάκια που έχουν σχήμα παιχνιδιού έχουν ευαίσθητο λαιμό και αυχένα.

 Το κολάρο είναι ικανό να τραυματίσει τη τραχεία τους με απότομες κινήσεις.

 Το σαμαράκι, εντούτοις, αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή, καθώς ασκεί πίεση στη πλάτη και στους ώμους του ζώου.

  1. Προγραμματισμός των γευμάτων.

 Ο σωστός προγραμματισμός του φαγητού είναι κατασταλτικός παράγοντας για την υγεια του σκύλου.

 Καλό είναι να αποφεύγεται ένα μεγάλο μπολ με άφθονο φαγητό, καθώς εγκυμονεί κινδύνους με γαστρεντερικά προβλήματα και παχυσαρκία.

 Τα συχνά και μικρά γεύματα είναι η καλύτερη λύση! Με αυτό το τρόπο ελέγχετε το κατοικίδιο σας και εξασφαλίζετε την ιδανική ποσότητα φαγητού.

 Για τη δική σας διευκόλυνση, μπορείτε να ρυθμίσετε τις ώρες των γευμάτων του ανάλογα με τις δικές σας. Άλλωστε, τα σκυλάκια λατρεύουν να τρώνε με την υπόλοιπη οικογένεια.

  1. Τακτικές βόλτες

 Τα πομεράνιαν έχουν ανάγκη από συχνές βόλτες συνδυάζοντας ψυχαγωγία και άσκηση. Μη σας ξεγελά το μικρό μέγεθος τους.

 Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εξαιρετικά ενεργητικά και αθλητικά σκυλάκια, οπότε οι περίπατοι δυο με τρεις φορές τη μέρα αποτελούν καλή ιδέα.

  1. «Ρίχνετε κλεφτιές ματιές».

 Αυτά τα τοσοδούλικα σκυλάκια συσχετίζονται με τους λύκους! Είναι τύπου σπιτζ, ράτσα η οποία φέρει λυκοειδή χαρακτηριστικά.

 Μαζί με τον ριψοκίνδυο χαρακτήρα τους και το σύνδρομο του «Ναπολέοντα» που τα κάνει να βλέπουν τον εαυτό τους μεγαλόσωμο, μπλέκουν σε καυγάδες και φλερτάρουν με τον κίνδυνο.

 Το αστείο είναι πως αυτή η ράτσα θεωρείται λεία για πολλά είδη ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αετοί, τα γεράκια και οι κουκουβάγιες.

 Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να έχετε το νου σας, όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

 Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα τέτοιο σκύλο καλό είναι να επικοινωνήσετε πρώτα με κάποιον εξειδικευμένο εκτροφέα της φυλής, ώστε να μάθετε κόστος (τιμή) και άλλες σημαντικές πληροφορίες για αυτή την ξεχωριστή ράτσα σκύλου.

 Επιλογικά, τα πομεράνιαν είναι σκύλοι με μικρό μέγεθος σαν παιχνίδι και επιβλητικό χαρακτήρα. Θεωρούνται πανέξυπνα, δραστήρια, κοινωνικά και δεινοί φύλακες μεταξύ άλλων.

 Ωστόσο, ο παράτολμος χαρακτήρας τους και το μικροσκοπικό τους μέγεθος τα κάνει ικανά να «ξεγλυστράνε» από τα μάτια του αφεντικού τους.

Παρόμοια Άρθρα

Μπορεί ένας Σκύλος να κολλήσει Κορονοϊό (Covid-19);

 Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει μέχρι σήμερα την καθημερινότητά μας, κινδυνεύουν οι σκύλοι μας από αυτήν; Μάθετε όσα χρειάζεται για την μετάδοση και πως μπορούμε να προστατέψουμε τα κατοικίδια μας

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *