Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου: Βασική εκπαίδευση

Μήπως ήρθε η ώρα για την βασική εκπαίδευση του κουταβιού σας; Δείτε ποιες είναι οι πιο σημαντικές εντολές που θα του σώσουν τη ζωή!

 Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου σας είναι σημαντικό να του μάθετε βασικές ενέργειες. Αυτές οι ενέργειες ονομάζονται αλλιώς και «εντολές».

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν 5 βασικές εντολές στην βασική εκπαίδευση του σκύλου. Με αυτές, θα μπορείτε να τον ελέγχετε με μεγαλύτερη ευκολία και να του ξεκαθαρίσετε ακριβώς τι περιμένετε από εκείνον σε κάθε στιγμή.

 Εκτός από τις παραπάνω όμως, η βασική εκπαίδευση περιλαβάνει και άλλες εντολές υπακοής που είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση διάφορων προβληματικών συμπεριφορών εκ μέρους του.

 Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου κάποια από τις παρακάτω 10 εντολές μπορεί να σταθεί αρκετή για να σώσει τη ζωή του κατοικίδιού σας. Πάμε ευθύς αμέσως να δούμε ποιες είναι αυτές.

 1. «Κοίτα»

 Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όταν ξεκινάτε να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας είναι να διατηρήσετε την προσοχή του.

 Μαθαίνοντάς τον, λοιπόν, να σας κοιτάζει καθ’ υπαγόρευσή σας, τον βοηθάτε να παραμένει συγκεντρωμένος. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως μπορεί να υπάρχουν πολλοί αντιπερισπασμοί τριγύρω του και να δυσκολεύεται να σας δώσει σημασία από μόνος του. Σκύλος είναι ο έρμος…!

 2. Ανάκληση έκτακτης ανάγκης

 Η σωστή ανάκληση έκτακτης ανάγκης επαναφέρει τον σκύλο κοντά σας. Αρκεί να τον φωνάξετε και εκείνος θα επιστρέψει στο πλευρό σας.

 Θυμηθείτε πως θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε μονάχα σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να την εφαρμόσετε όταν δείτε ότι ετοιμάζεται να τρέξει μπροστά από ένα διαπεραστικό όχημα.

 Η εκπαίδευση ενός σκύλου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του. Αυτή είναι μια διαφορετική εντολή από την απλή ανάκληση που κάνουμε φωνάζοντας «έλα».

 3. «Έλα»

 Η συγκεκριμένη εντολή μπορεί να σας γλιτώσει από πολλή δυσαρέσκεια και μπερδέματα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που ξεφύγει από το λουρί του ή όταν θέλετε να έρθει κοντά σας για να τον χαϊδέψετε.

 Πάντοτε να φροντίζετε να φωνάζετε τον σκυλάκο σας όταν κάνει καλά πράγματα. Έτσι, θα είναι κι εκείνος πρόθυμος να σας υπακούσει.

 4. «Μαζί μου»

 Την συγκεκριμένη εντολή μπορείτε να την εφαρμόζετε στη βόλτα σας, εάν βλέπετε πως ο σκύλος σας τραβάει. Έτσι, τον κάνετε να περπατάει στο πλευρό σας και να ακολουθεί τον δικό σας ρυθμό.

 Ούτως ή άλλως, ένα χαλαρό λουρί θα κάνει τη βόλτα πιο ευχάριστη και διασκεδαστική τόσο για εκείνον, όσο και για εσάς.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να του μάθετε οποιαδήποτε άλλη συνώνυμη φράση ή λέξη. Για παράδειγμα, ορισμένοι ιδιοκτήτες προτιμούν το «ήρεμα» ή το «μην τραβάς». Διαλέξτε κάτι εύκολο και για τους δύο σας.

 5. «Άστο»

 Το «άστο» είναι από τις πιο σημαντικές εντολές που πρέπει να προσέξετε όταν ψάχνετε πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σας ακούει. Είναι κατάλληλη για περιπτώσεις που πηγαίνει να φάει ή να αρπάξει κάτι που δεν πρέπει.

 Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να τον προστατέψετε από την κατάποση προϊόντων που μπορεί να τον βλάψουν.

 6. «Πέτα το»

 Η εντολή αυτή χρησιμεύει όταν ο σκύλος σας ήδη έχει αρπάξει κάτι που δεν πρέπει. Με το «πέτα το», του λέτε να αφήσει κάτω ό,τι κρατάει στο στόμα του.

 Όπως ακριβώς και η προηγούμενη εντολή, αυτή εδώ μπορεί να αποβεί εξίσου σωτήρια για τη ζωή του. Εκτός αυτού, σας επιτρέπει να κρατήσετε τα αντικείμενά σας ασφαλή από τα δόντια του.

 Κατά την βασική εκπαίδευση δεν αρκεί απλώς να του λέτε να το πετάξει. Αντιθέτως, δοκιμάστε παράλληλα να του δίνετε κάτι που τον ευχαριστεί και επιτρέπεται να φάει, όπως είναι για παράδειγμα η αγαπημένη του λιχουδιά.

 7. «Κάτσε»

 Συνήθως είναι η πρώτη εντολή που οι ιδιοκτήτες μαθαίνουν στο σκυλί τους. Πράγματι, είναι αρκετά βασική και βοηθάει σημαντικά στον αποτελεσματικό έλεγχο ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

 Για παράδειγμα, ένας σκύλος δεν μπορεί να καθίσει και να χοροπηδήξει την ίδια στιγμή. Έτσι, μαθαίνοντάς του να κάθεται όταν πρέπει, έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να μην χοροπηδάει επάνω σας!

 Την ίδια στιγμή, η εκμάθηση αυτής της οδηγίας-εντολής μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη όταν βγάζετε τα τσιμπούρια από τον σκύλο σας ή όταν θέλετε να τον κάνετε μπάνιο και να του κόψετε τα νύχια.

 8. «Ξάπλωσε»

 Η παρούσα εντολή είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Όπως ακριβώς και το «κάτσε», έτσι και το «ξάπλωσε» είναι ιδανικό για την αποτροπή συγκεκριμένων συμπεριφορών.

 Ένας σκύλος δεν μπορεί να αρχίσει να χοροπηδάει και να λερώνει τον πάγκο της κουζίνας σας, ενώ βρίσκεται ξαπλωμένος κάτω.

 Εκτός αυτού, όμως, είναι και ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε τον τετράποδο φίλο σας – ειδικά εάν είναι πολύ ενθουσιώδης.

 9. «Μείνε»

 Πρόκειται για μία ακόμη πολύ χρήσιμη εντολή όταν ξεκινάτε τη βασική εκπαίδευση του σκύλου. Με αυτήν, μπορείτε να τον αφήσετε λίγο μόνο του για να κάνετε τις δουλειές σας ή ακόμα και να προστατεύσετε την σωματική του ακεραιότητα.

 Εάν ο σκύλος σας γνωρίζει πως να μένει καθ’ υπαγόρευσή σας, θα είναι πιο εύκολο και για εσάς να τον ελέγχετε όταν βρίσκεστε κάπου έξω. Επιπλέον, θα μπορείτε να τον αφήνετε και ελεύθερο σε ορισμένα μέρη.

 10. «Περίμενε»

 Όταν απευθύνετε στο κατοικίδιό σας την εντολή «περίμενε», ουσιαστικά του λέτε να σταματήσει να κινείται μέχρι να του δώσετε εσείς το κατάλληλο σήμα.

 Πρόκειται για την ιδανική λύση, που θα τον αποτρέψει από το να βγαίνει μόνος του από την εξώπορτα του σπιτιού σας, το κλουβί ή ακόμα και το αυτοκίνητο.

 Επί της ουσίας, αυτό που του λέτε με το «περίμενε» είναι πως κάτι καλό έρχεται για εκείνον. Θα πρέπει όμως να παραμείνει ακίνητος για να το πάρει!

 Η βασική εκπαίδευση του σκύλου σας είναι απαραίτητη. Με τις παραπάνω εντολές θα μάθετε να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά ορισμένες προβληματικές συμπεριφορές που μπορεί να εμφανίζει ο μπαγασάκος σας.

 Αν δε θέλετε να πείτε σε κάποιον ειδικό να σας μάθει τα βασικά, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι ή τουλάχιστον να ξεκινήσετε. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι υπομονή, καλή διάθεση, επιβράβευση και πολλές λιχουδιές για την ανταμοιβή του!

 Θέλετε να μάθετε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για τη βασική εκπαίδευση ενός σκύλου; Μη διστάσετε να μας πείτε τη γνώμη σας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *