Χρυσόψαρα: Πόσο ζούν και τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Μήπως η φροντίδα του χρυσόψαρου είναι πιο ιδιαίτερη απ’ ότι νομίζουμε; Δείτε χρήσιμα tips για την ασφάλεια και την υγεία αυτού του πανέμορφου ιχθύος!

 Μπορεί να λέμε σε κάποιον περιπαιχτικά ότι έχει “μνήμη χρυσόψαρου, αλλά το αξιαγάπητο χρυσόψαρο είναι ένας ανθεκτικός ιχθύς, γνωστός σε όλους τους χομπίστες. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια ζώα για ένα πλήθος ιδιοκτητών, μιας και είναι τόσο μαγευτικά που δύσκολα μπορεί κανείς να σταματήσει να τα χαζεύει.

 Σε γενικές γραμμές, θα το βρείτε σε πολύχρωμους σχηματισμούς, με αρκετά χαμηλή τιμή αγοράς και άμεσα διαθέσιμο. Αν δεν έτυχε να είχατε ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα ψαράκι, ποτέ δεν είναι αργά!

 Ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική η φροντίδα του για κάποιον αρχάριο. Για αυτό, παρακάτω σας δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστείτε, προκειμένου να περιποιηθείτε σωστά το νέο σας φίλο.

 Πάντως, να ξέρετε πως με την κατάλληλη φροντίδα θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ζουν τα χρυσόψαρα, καθώς  μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 40 χρόνια ζωής-αυτά κι αν είναι σύντροφοι ζωής!

Διαλέγοντας το κατάλληλο χρυσόψαρο

 Κατά την αγορά του νέου σας μικροσκοπικού φίλου, δεν αρκεί μονάχα να τον ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά! Θα πρέπει, παράλληλα, να προσέξετε όλα εκείνα τα σημάδια που δείχνουν πως είναι υγιέστατο.

 Όταν βρίσκεστε, λοιπόν, στο κατάστημα με τα κατοικίδια ζωάκια, παρατηρήστε αν το ψαράκι κολυμπάει δραστήρια και φυσιολογικά γύρω γύρω. Την ίδια στιγμή, δώστε βάση στο αν φαίνεται ζωηρό και ανήσυχο για να βρει κάτι να φάει.

 Ένα ακόμη σημάδι που θα πρέπει να παρατηρήσετε είναι μήπως το ζωντανό έχει σοβαρά γενετικά ελαττώματα ή εμφανίζει συμπτώματα ασθένειας. Συμβουλευτείτε σχετικά και τους υπεύθυνους του καταστήματος για να σας βοηθήσουν.

 Σημαντικό είναι επίσης να μη βρίσκεται στο ίδιο ενυδρείο με άλλα ψαράκια που είναι άρρωστα ή νεκρά. Αντιθέτως, η δεξαμενή του πρέπει να είναι καθαρή. Έτσι, θα αποφύγετε τη μετάδοση ασθενειών.

 Τέλος, προσοχή στο είδος του! Κάθε ψαράκι απαιτεί διαφορετικό μέγεθος ενυδρείου, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως και να ζήσει άνετα εκεί μέσα. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε κάποιον κτηνίατρο ή το προσωπικό του καταστήματος.

 Μόλις καταλήξετε στο ψαράκι που θέλετε, έχει έρθει η στιγμή να επιστρέψετε στο σπίτι και να το βάλετε σε “καραντίνα”!

Καραντίνα για ξεκούραση και περιποίηση

 Ανεξάρτητα από πού το αγοράσατε, θα πρέπει να το βάλετε σε καραντίνα στο σπίτι. Δηλαδή, να το τοποθετήσετε σε ένα ξεχωριστό δοχείο, ιδανικά κυκλικό, για λίγες ώρες, προτού το βάλετε στο μόνιμο σπιτάκι του.

 Με τον τρόπο αυτό, του παρέχετε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να παραμείνει υγιές, πριν έρθει σε επαφή με άλλα ψαράκια που ίσως έχετε. Ακόμη, σας επιτρέπει να προετοιμαστείτε σωστά και να αντιμετωπίσετε όλες τις κοινές ασθένειες των χρυσόψαρων, σε περίπτωση που προκύψουν και στο δικό σας, φυσικά.

Ώρα για τις προμήθειες!

 Όσο έχετε το ψαράκι σας σε καραντίνα είναι η κατάλληλη στιγμή να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για να του προσφέρετε μια άνετη ζωή! Το γυάλινο μπολ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μονάχα για το στάδιο απομόνωσης του και ποτέ, μα ποτέ σαν μόνιμο ενυδρείο. Για αυτό, προμηθευτείτε το μεγαλύτερο ενυδρείο που μπορείτε στα χρήματα που έχετε να διαθέσετε.

 Ακόμη, θα χρειαστείτε ένα φίλτρο για να εμποδίσετε την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο νερό, που θα αλλάζετε τακτικά. Για τις αλλαγές του νερού, πρέπει να πάρετε ένα ειδικό σιφώνι για το νεροχύτη σας, ώστε να διευκολυνθείτε οι ίδιοι. Καλό θα ήταν να έχετε έναν θερμαντήρα, που θα κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του νερού κι ένα φως ενυδρείου, ειδικά αν έχετε και φυτά εκεί μέσα.

 Άλλα πραγματάκια που θα του χαρίσουν μια άνετη και χαρούμενη ζωή είναι: ένα υπόστρωμα άμμου για να κρύβεται όποτε θέλει, τοιχώματα φυσαλίδων για τη διατήρηση των επιπέδων οξυγόνου, μαζί με μια πέτρα αέρα και ειδικά φυτά, απόλυτα φιλικά για το ψαράκι σας.

Το κατάλληλο Water Conditioner

 Μην βάλετε το ψαράκι σας απευθείας μέσα σε νερό βρύσης, γιατί περιέχει χλώριο και άλλες ουσίες που είναι επιβλαβή για την υγεία του! Αρχικά, θα πρέπει να καθαρίσετε το νερό του με ένα ειδικό water conditioner, για την εξισορρόπηση των επιπέδων αμμωνίας και νιτρίτη για 48 περίπου ώρες. 

 Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί και οι δύο αυτές ουσίες είναι τοξικές για τα ψαράκια, όταν υπάρχουν σε μεγάλες δόσεις μέσα στο νερό. Συχνά μάλιστα οι άνθρωποι έχουν “μνήμη χρυσόψαρου”, διότι ξεχνάνε να αλλάζουν το νερό στο ενυδρείο.

 Σας συμβουλεύουμε να αλλάζετε τακτικά το νερό σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού, διότι τα βιολογικά απόβλητα των ψαριών είναι τοξικά για την υγεία τους. Επομένως, είναι υψίστης σημασίας να απομακρύνονται συχνά.

 Μια συμπληρωματική λύση θα ήταν να συμπεριλάβετε και κάποιο ειδικό φίλτρο που βοηθάει στην ανάπτυξη μίας αποικίας καλών βακτηρίων, φιλικών προς την υγεία του ψαριού σας. Μην το δοκιμάσετε όμως, προτού συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Βάλτε προσεκτικά το ψαράκι στο ενυδρείο

  Από το pet shop λογικά σας έδωσαν το χρυσόψαρο μέσα σε μία σακούλα. Την τοποθετείτε στο ήδη καθαρισμένο και πλήρως εξοπλισμένο ενυδρείο του και την αφήνετε να επιπλεύσει εκεί για περίπου 20 λεπτά, προκειμένου το ψαράκι να συνηθίσει στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

 Με απαλές κινήσεις, ανοίγετε τη σακούλα και το αφήνετε ελεύθερο στο νέο του σπίτι. Έπειτα, δώστε του τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστεί ομαλά.

Σωστή διατροφή

 Ένα πρόγραμμα σωστής και ισορροπημένης διατροφής, με καλής ποιότητας τροφή είναι απαραίτητο για την επιβίωση και τη διατήρηση καλής υγείας του νέου σας κατοικίδιου. Όποια τροφή κι αν επιλέξετε όμως, η διατροφή του θα πρέπει να βασίζεται εξίσου και σε φρέσκα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.

 Πάνω από όλα όμως, σημασία έχει η ποσότητα που ταΐζουμε τα χρυσόψαρα, γιατί επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του νερού και εν τέλει το πόσο ζουν. Για την ακρίβεια, αν τα ταΐζουμε υπερβολικά, μπορεί να πεθάνουν.

Η ρουτίνα περιποίησης του

 Δεν αρκεί μονάχα να προμηθευτείτε ένα ψάρι, ένα ενυδρείο και μερικά μικροπραγματάκια ακόμη. Χρειάζεται να αλλάζετε και να αναπληρώνετε συχνά το νερό του ενυδρείου του.

 Σε γενικές γραμμές, τη σωστή συχνότητα αλλαγής θα σας την πει ο κτηνίατρος σας. Από εκεί και πέρα, είναι ένα μαγευτικό θέαμα να το βλέπετε να κολυμπάει πέρα δώθε. Παρατηρήστε όμως, αν υπάρχουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του ή οτιδήποτε σας κινεί την περιέργεια. Τότε, είναι η κατάλληλη ώρα να φρεσκάρετε το νεράκι του.

Ο έλεγχος του νερού

 Σε γενικές γραμμές, δεν αρκεί αν απλά το νερό φαίνεται καθαρό με γυμνό μάτι. Θα πρέπει να είναι και ποιοτικό για τις ανάγκες του ψαριού σας, καθώς επηρεάζει το πόσο ζουν τα χρυσόψαρα. Για αυτό, είναι σημαντικό να το ελέγχετε με επιπρόσθετα μέτρα.

 Υπάρχουν ειδικά τεστ που μπορείτε να προμηθευτείτε για να ελέγχετε την ποιότητα νερού που υπάρχει μέσα στο ενυδρείο. Ανιχνεύουν την συγκέντρωση ουσιών, όπως η αμμωνία, το pH, το KH και GH κλπ. Καλό θα ήταν να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία σε εβδομαδιαία βάση.

Ενδείξεις προβλημάτων υγείας

 Όπως κάθε άλλος ζωντανός οργανισμός, έτσι και τα χρυσόψαρα μπορούν να αρρωστήσουν. Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε πότε κάτι δεν πάει καλά.Το καλό είναι πως όσο πιο σύντομα το αντιληφθείτε, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα.

 Δεδομένου πως η περιποίηση ενός χρυσόψαρου μπορεί να φανεί εξαιρετικά απαιτητική σε έναν αρχάριο, καλό θα ήταν να γνωρίζετε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για αυτήν. Δηλαδή, να έχετε ενημερωθεί σωστά για ό,τι αφορά το περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει, την τροφή του και γενικότερα τις ανάγκες του.

 Έπειτα, είναι κυριολεκτικά στα χέρια σας το πως θα διαχειριστείτε την φροντίδα του. Αν ακολουθήσετε πιστά όλα τα παραπάνω βήματα, να είστε σίγουροι πως θα έχετε το χρυσοψαράκι σας στο πλευρό σας για πολλά χρόνια!

 Μήπως έχετε κάποια ακόμη απορία σχετικά με την περιποίηση των χρυσόψαρων; Μη διστάσετε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *