Γάτα Αβησσυνίας: Μια κομψή Αγριόγατα!

Γνωρίστε την γάτα Αβησσυνίας και μάθετε τι είναι αυτό που την έκανε τόσο αγαπητοί ανάμεσα στους γατογονείς!

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 9-13 χρόνια

 Κοινωνική ανάγκη:

 Υψηλή

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Δραστήρια, ανεξάρτητη, φιλική

 Κατάσταση Υγείας:

 Μέτριες έως χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τη γάτα Αβησσυνίας

 Από τις δημοφιλέστερες ράτσες του γένους των αιλουροειδών, η γάτα Αβησσυνίας με το ψευδώνυμο «Η Aby», αποτελεί την κατάλληλη παρέα για διασκέδαση εντός του σπιτιού!

 Τα πηγαίνει εύκολα καλά τόσο με τους ανθρώπους, όσο και με άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και ένα πραγματικά εκπληκτικό θέαμα, ειδικά όταν κινείται μέσα στο χώρο με τόση επιδεξιότητα και χάρη.

 Μάλιστα, μπορεί να τη δεις να στριμώχνεται στα πιο πίθανα μέρη του σπιτιού και να επινοεί παιχνίδια από εκεί που δεν το περιμένεις!

 Σε γενικές γραμμές, η γάτα Αβησσυνίας διαθέτει ένα ιδιαίτερα κομψό παρουσιαστικό. Είναι μέτριου μεγέθους, με μακρύ και καλοσχηματισμένο σώμα.

 Έχει ιδιαίτερα δραστήριο χαρακτήρα και λατρεύει να χοροπηδάει παντού και να παίζει! Οι αρσενικοί φτάνουν περίπου τα 4 έως 6 κιλά, όπως ακριβώς και οι θηλυκές.

 Το σήμα κατατεθέν της συγκεκριμένης ράτσας είναι πως το τρίχωμά της φέρει διαβαθμίσεις ροδοκόκκινων, κιτρινωπών ή κανελί αποχρώσεων, δίνοντάς της έναν πλούτο και βάθος που δεν βλέπουμε εύκολα σε άλλες φυλές.

 Εξίσου χαρακτηριστικό γνώρισμα του αιλουροειδούς είναι ότι φέρει έναν πλήθος χρωμάτων χαμηλά στη ράχη της και μια σκούρη τούφα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

 Το πανέμορφο τρίχωμά της είναι μεταξένιο και απαλό. Είναι κοντό και δεν μαδάει εύκολα. Επομένως, δεν έχει υψηλές ανάγκες περιποίησης και καλλωπισμού.

 Κάτι τέτοιο, φυσικά, καθιστά την αβησσυνίας γάτα ιδανική συγκάτοικο, που υπόσχεται να διευκολύνει την καθημερινότητα του γατο – ιδιοκτήτη!

 Διαθέτει ένα πανέμορφο τριγωνικό κεφαλάκι, με λείες γραμμές στο πρόσωπο και σχηματισμό επιπέδων. Τα αfτάκια της πετούν χαριτωμένα προς τα μπροστά, διευκολύνοντάς την να ακούει τα πάντα.

 Φαίνεται σαν να παρατηρεί προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της. Έχει πρασινωπά ή χρυσαφί, λαμπερά μάτια, στα οποία αντανακλάται όλη η σπιρτάδα και η γρηγοράδα του είδους

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της γάτας Αβησσυνίας

 Η γάτα Αβησσυνίας είναι μία ράτσα που λατρεύει τη σωματική δραστηριότητα και άσκηση, με έναν αρκετά εύκολο και προσιτό χαρακτήρα, που αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να γίνουν γατο – ιδιοκτήτες για πρώτη φορά!

 Μπορεί να μην κάθονται ακίνητες ούτε για ένα λεπτό, αλλά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να παίζουν μόνες τους με τα δικά τους παιχνίδια ακόμα και για ένα ολόκληρο απόγευμα.

 Είναι, δηλαδή, αρκετά ανεξάρτητες. Θα στρέψουν όμως και την προσοχή τους σε ανθρώπους ή σε άλλα ζωάκια για να παίξουν μαζί. Για την ακρίβεια, οι γάτες Αβησσυνίας λατρεύουν την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους ή ζωάκια.

 Επίσης, αγαπούν να δείχνουν τη τρυφερότητα και τη στοργή τους με ένα πολύ απαλό γουργούρισμα. Δεν είναι όμως οι γάτες που προτιμούν να κουλουριάζονται στα πόδια σας για ώρες.

 Αντιθέτως, προτιμούν να παραμένουν δραστήριες. Βέβαια, τους αρέσει πολύ να τρίβονται σε πετσέτες και πανάκια με μαλακή υφή και θα σας δώσουν ένα νιαούρισμα ευχαρίστησης ως αντάλλαγμα.

Τα προβλήματα υγείας της Αβησσυνίας γάτας:

  • Ουλίτιδα

 Είναι μία ασθένεια που θεραπεύεται εύκολα και εμφανίζεται ως οίδημα στα ούλα. Η ερυθρότητα και το οίδημα προκαλούνται από την πλάκα που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια των ούλων.

 Ο κίνδυνος να νοσήσει από ουλίτιδα αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία της γάτας, τη δίαιτα με πολλές μαλακές τροφές και τις κακές συνήθειες μάσησης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

  • Χαμηλή γενετική ποικιλομορφία

 Οι σχετικές δοκιμές δείχνουν πως η γάτα Αβησσυνίας έχει χαμηλή γενετική ποικιλομορφία. Έτσι, μπορεί εύκολα να αναπτύξει γενετικές ασθένειες, όπως η κληρονομική νεφρική αμυλοείδωση.

 H οικογενής νεφρική αμυλοείδωση προκαλείται από τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον νεφρό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φυσιολογική λειτουργία του και να χάνει πολύτιμες πρωτεΐνες μέσω των ούρων.

 Βασικά συμπτώματα αποτελούν η απώλεια βάρους, η αυξημένη δίψα και ούρηση, ο εμετός και το πρήξιμο των άκρων.

 Οι πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας έχουν μειωθεί σημαντικά μέσω γενετικών τεστ και συγκεκριμένων προγραμμάτων εκτροφής.

Η ιστορική προέλευση της γάτας Αβησσυνίας

 Μπορεί το ιδιαίτερο παρουσιαστικό της να την κάνει να φαίνεται πως έχει έρθει κατευθείαν από την Κοιλάδα του Νείλου, μίας και μας θυμίζει αρκετά την Κλεοπάτρα, αλλά η αβησσυνίας γάτα προέρχεται από την Αγγλία!

 Ο Λόρδος Ρόμπερτ Νάπιερ ήρθε με τη συνοδεία μίας γάτας, όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Αβησσυνία, την πρώην Αυτοκρατορία της Αιθιοπίας το 1860.

 Όταν οι συμπατριώτες του αντίκρυσαν τη γάτα, τη λάτρεψαν για το χαρακτηριστικό χρώμα της, καθώς τους θύμισε κάποιο κουνέλι της περιοχής.

 Τα εξωτικά και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά της γατούλας και, ειδικά το μοναδικό χρώμα του τριχώματός της, επιλέχθηκαν για εκτροφή με τυχαίες γάτες που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά.

 Γρήγορα, λοιπόν, η φυλή άρχισε να εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη – πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Όπως συνέβη και με αρκετές άλλες φυλές από γάτες και σκύλους, ο Πόλεμος αυτός σχεδόν εξαφάνισε τη ράτσα της γάτας. Ευτυχώς, το είδος είχε προλάβει να εξαπλωθεί στην Αμερική και τον Καναδά μέχρι τότε, οπότε και επιβίωσε.

 Με λίγα λόγια, η πρώιμη δημοτικότητα της συγκεκριμένης γάτας ήταν και η αιτία που έσωσε ολόκληρη τη φυλή από μία βεβαία εξαφάνιση!

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Πολλοί μπερδεύουν τις γάτες αβησσυνίας με τις άγριες γάτες, καθώς έχουν ομοιότητες στο εξωτικό τους τρίχωμα, το σφιχτοδεμένο σώμα, την ευκινισία και τα πελώρια αφτιά τους. Μάλλον μοιάζουν τα δικά μας «αφτάκια»!
  •  Η ράτσα κέρδισε τις εντυπώσεις στο σόου γάτων στο London’s Crystal Palace το 1871 και οι φωτογραφίες της κέρδισαν τη τρίτη θέση.
  •  Κάθε μικρή τούφα μαλλιών διαθέτει μια πληθώρα διαφορετικών χρωμάτων που κάνει το τρίχωμα της μοναδικό και ιδιαίτερο.
  •  Οι πιο σκούρες αποχρώσεις βρίσκονται κοντά στο δέρμα, ενώ οι πιο ανοιχτές στις άκρες του τριχώματος.
  •  Στην Αυστραλία επεδίωξαν να εκθρέψουν την αβησσυνίας γάτα ως τη πρώτη ράτσα της ηπείρου. Ζευγάρωσαν την φυλή με μια κοντότριχη κατοικίδια γάτα της περιοχής και προέκυψε η Αυστραλιανή γάτα Μιστ.  

 Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ψιψίνα που εκπλήσσει θετικά τους πάντες γύρω της και με την εμφάνιση και με την προσωπικότητα της! Η αβησσυνίας γάτα θα φέρει ζωή στην οικογένεια σας και θα σας κάνει να λατρέψετε την παιχνιδιάρικη φύση της.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *