Ο σκύλος σου τα κάνει μέσα; Εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα!

Έχετε απελπιστεί επειδή ο σκύλος σας δεν τα κάνει έξω στην βόλτα και τα κάνει μέσα; Μάθετε τα πιο σημαντικά για την εκπαίδευση της τουαλέτας!

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας ενός κατοικίδιου είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς με τον ερχομό του κουταβιού στην οικογένεια. Όλο το μυστικό για μια γρήγορη και αποτελεσματική εκπαίδευση είναι η υπομονή, η επιμονή και η ενθάρρυνση του σκύλου.

 Σκοπός της εκπαίδευσης είναι το σκυλάκι να υπακούει στις εντολές του αφεντικού του και να δημιουργήσουν μια υγιή και δυνατή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης!

 Συνήθως, ο μέσος όρος του χρόνου που απαιτείται για την σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση της τουαλέτας είναι 4-6 μήνες, ωστόσο, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, αυτό το διάστημα αυξομειώνεται. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εκπαίδευση της τουαλέτας είναι το μέγεθος της ράτσας του σκύλου. Παραδείγματος χάρη, οι μικρόσωμες ράτσες χρειάζονται συχνότερα μαθήματα για τουαλέτα, διότι έχουν μικρότερη κύστη και χρειάζονται συχνότερα έξοδο για τουαλέτα.

 Επιπλέον, ένας δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει την εκπαίδευση της τουαλέτας του κατοικίδιου μας είναι οι συνθήκες διαβίωσης που είχε προηγουμένως. Σε περίπτωση που το κουταβάκι ή ο ενήλικος σκυλάκος μας έμενε κάπου αλλού για κάποιο χρονικό διάστημα και είχε διαφορετικές συνήθειες, με τον ερχομό του στο σπίτι μας πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε εκ νέου στους κανόνες της τουαλέτας.

 Τα πισωγυρίσματα και τα «ατυχήματα» της τουαλέτας είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αν ακολουθούμε το πρόγραμμα της εκπαίδευσης με συνέπεια και βγάζουμε το σκυλάκι μας έξω, όποτε θέλει τουαλέτα, θα δούμε πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα.

 Τέλος, δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε το σκυλάκι μας και να του δίνουμε μια λιχουδιά μετά το πέρας του μαθήματος, γιατί η επιβράβευση και η ανταμοιβή δίνουν κίνητρα για καλή συμπεριφορά και υπακοή στους κανόνες.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για την εκπαίδευση της «τουαλέτας»;

 Οι ειδικοί προτείνουν ότι η εκπαίδευση της τουαλέτας στο κουτάβι καλό είναι να γίνεται στην ηλικία των 12-16 εβδομάδων,  διότι σε αυτό το διάστημα έχει μάθει να ελέγχει τις λειτουργίες της κύστης και του εντέρου. Αν το κουταβάκι είναι μεγαλύτερο των 12 εβδομάδων, το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να εκπαιδευθεί εκ νέου.

 Ας έχουμε πάντα στο νου μας ότι η επιβράβευση και η ανταμοιβή είναι «κλειδιά» για την αποτελεσματική και γρήγορη εκπαίδευση.

Τα βήματα της εκπαίδευσης

 Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην αρχή πρέπει να οριοθετήσουμε τη κινητικότητα του σκύλου μέσα στο σπίτι, μέχρι να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα έξω ή στο σημείο που του έχουμε υποδείξει. Σταδιακά, θα αποκτάει όλο και περισσότερη ελευθερία μέσα στο διαμέρισμα ή το σπίτι μας.

Αρχικά:

 • Ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και γευμάτων του σκύλου.
 • Απομακρύνουμε το μπολ του φαγητού ανάμεσα στα γεύματα, για να μην «τσιμπολογάει».
 • Τον πρώτο καιρό, βγάζουμε το κουτάβι έξω για τουαλέτα κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε και κάθε μέρα νωρίς το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βγάζουμε έξω ανά μισή με μία ώρα, όπως επίσης, μετά από κάθε γεύμα και ύπνο.
 • Πηγαίνουμε το σκυλάκι κάθε μέρα στο ίδιο σημείο για τουαλέτα. Και μόνο η μυρωδιά θα το ελκύει.
 • Μένουμε μαζί με τον φιλαράκο μας έξω, μέχρι να εκπαιδευθεί πλήρως στη τουαλέτα.
 • Μετά τη τουαλέτα, κάνουμε μια βόλτα στη γειτονιά, επιβραβεύουμε το σκυλάκι μας και του δίνουμε λιχουδιές! Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να πηγαίνει σωστά τουαλέτα, γιατί θα ξέρει ότι έχει κάνει κάτι καλό και θα ανταμειφθεί.
 • Δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν τις πρώτες φορές ο σκύλος μας δεν τα κάνει στην βόλτα και τα κάνει μέσα!

 

Κλουβί σκύλων(crate)

 Το κλουβί σκύλων είναι μια καλή ιδέα για την εκπαίδευση της τουαλέτας, καθώς μας επιτρέπει να επιτηρούμε κάθε κίνηση του σκυλάκου και να γνωρίζουμε πότε πρέπει να βγει έξω. Συγχρόνως, του μαθαίνει να κάνει υπομονή, μέχρι να ανοίξουμε τη πόρτα του. Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι η χρήση του crate πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη!

Οδηγίες για σωστή χρήση του crate.

 • Το σωστό μέγεθος του crate επιτρέπει στο σκυλάκι να στέκεται, να γυρνάει και να ξαπλώνει ελεύθερα. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, για να μη μπορεί το σκυλάκι να «εκμεταλλευτεί» καμιά γωνιά για τουαλέτα.
 • Αν χρησιμοποιούμε το crate για περισσότερες από δύο ώρες, δεν πρέπει να παραμελούμε τις ανάγκες του σκύλου. Φροντίζουμε να ανανεώνουμε το νερό του, να καθαρίζουμε τον χώρο του και να είναι δίπλα μας, για να μας νιώθει κοντά του. Το κλουβί σκύλων είναι προσωρινό μέσο εκπαίδευσης και όχι μόνιμη κατοικία!
 • Αν πρέπει να λείψουμε από το σπίτι για πολλές ώρες, αφήνουμε πάντα κάποιον στο πλευρό μας να φροντίζει το σκυλάκι μας και να το βγάζει έξω από το crate για διάλειμμα και παιχνίδι! Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κουτάβι ή το σκυλάκι μας μόνο του μέσα στο κλουβί.
 • Αν δούμε το κουτάβι μας να πηγαίνει τουαλέτα μέσα στο crate, το απομακρύνουμε από αυτό. Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι διάφοροι, όπως: α)το κουτάβι έχει αποκτήσει κακές συνήθειες από το προηγούμενο σπίτι ή καταφύγιο που έμενε, β) ο σκύλος δεν έχει αρκετή πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, γ) το κλουβί είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος του και το εκμεταλλεύεται για τη τουαλέτα.
Σημάδια ότι το σκυλάκι μας θέλει τουαλέτα.

 Τα κυριότερα σημάδια, για να καταλαβαίνουμε ότι το κατοικίδιο μας θέλει να βγει έξω για τουαλέτα είναι τα εξής:

 • Κλαψούρισμα
 • Περιφορά σε κύκλους
 • Γαύγισμα
 • Ρουθούνισμα (το σκυλάκι μυρίζει το έδαφος)
 • Γρατζούνισμα της πόρτας

Τα συχνότερα εμπόδια κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης της τουαλέτας.

 Τα «ατυχήματα» της τουαλέτας είναι πολύ συχνό και λογικό φαινόμενο σε κουτάβια ηλικίας έως ενός έτους. Οι λόγοι που το κατοικίδιο μας έχει κάποιες ατασθαλίες μέσα στη μέρα του μπορεί να οφείλονται από αλλαγές του περιβάλλοντος του, μέχρι ανολοκλήρωτη και λανθασμένη εκπαίδευση.

 Αν διαπιστώσουμε κάποια αστοχία του σκυλάκου μας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, συνεχίζουμε τα πρόγραμμα σαν να μην έγινε τίποτα. Ωστόσο, σε περίπτωση που παρατηρήσουμε περισσότερες αστοχίες, απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο για προληπτικό έλεγχο και εξετάσεις.

Τα «πρέπει» και τα «μη» στην εκπαίδευση.

 Πριν και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου μας πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής:

 • Η τιμωρία του σκύλου απαγορεύεται κατηγορηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το μοναδικό αποτέλεσμα που έχει η τιμωρία ενός ζώου είναι ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης.
 • Αν πιάσουμε το κουτάβι μας «επί τω έργω», χτυπάμε τις παλάμες των χεριών μας, για να καταλάβει το λάθος του. Στη συνέχεια, το βγάζουμε έξω από το σπίτι και το πηγαίνουμε στο σημείο που του έχουμε υποδείξει με την πάνα του αν είναι σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις τελειώσει, το επιβραβεύουμε και του δίνουμε μια μπουκιά από την αγαπημένη του λιχουδιά!
 • Σε περίπτωση που δούμε το αποτέλεσμα και όχι την δράση του σκυλάκου μας, δεν θυμώνουμε και δεν φωνάζουμε στο σκυλάκι μας. Αντίθετα, τηρούμε πιστά και με συνέπεια την εκπαίδευση του. Ας μη ξεχνάμε ότι οι σκύλοι δεν είναι διανοητικά ικανοί να συνδέσουν τον θυμό του αφεντικού τους με τη δική του πράξη.
 • Φροντίζουμε να καθαρίζουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας με καθαριστικό που περιέχει ένζυμα και όχι αμμωνία. Ο λόγος που προτιμώνται αυτού του είδους καθαριστικά προϊόντα είναι γιατί εξαλείφουν ολοκληρωτικά τις οσμές.
 • Καμιά φορά ένα ατύχημα της τουαλέτας μπορεί να οφείλεται στον λιγοστό χρόνο που δίνουμε στο σκυλάκι μας να μένει έξω. Ο φιλαράκος μας πρέπει να έχει αρκετό χρόνο να περιεργαστεί τη περιοχή, να μυρίσει το περιβάλλον και να εκτελέσει τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού.

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι κύριο μέλημα των ανθρώπων, όταν αποκτούν ένα νέο σκυλάκι στην οικογένεια τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και τον χρόνο της εκπαίδευσης είναι η ράτσα, οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου, αλλά και η τήρηση του προγράμματος από μεριά μας. Το μυστικό στην εκπαίδευση της τουαλέτας είναι η επιβράβευση και η ανταμοιβή, ώστε το σκυλάκι να ενθαρρύνεται στη καλή συμπεριφορά. Καταδικάζουμε κάθε τιμωρία ή πράξη βίας, διότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να φοβίζουν τα σκυλάκια μας. Αγαπάμε και φροντίζουμε υπεύθυνα τα κατοικίδια μας με υπομονή και κατανόηση!

Παρόμοια Άρθρα

Ποιά πρέπει να είναι τα συστατικά στις καλύτερες Σκυλοτροφές;

Για όλους έμας τους σκυλογονείς η διατροφή των κατοικιδίων μας είναι ένα αρκετά σοβαρό θέμα, που σίγουρα έστω και λίγο μας έχει απασχολήσει. Μάθετε τώρα ποιά είναι αυτά τα συστατικά που πρέπει να περιέχει μια καλή τροφή σκύλου!

Rottweiler: Πληροφορίες για τον Χαρακτήρα & την Ιστορία του!

Το ροτβάιλερ είναι ένα πιστό, γενναίο & έξυπνο σκυλί που χαρακτηρίζεται για την αφοσίωση του στην οικογένεια και στο αφεντικό του. Μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό τον πιστό φύλακα και γνωρίστε άγνωστες πτυχές της καταγωγής του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *