Σκουλήκια στα κόπρανα του σκύλου μου! Τι πρέπει να ξέρω;

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η μόλυνση από σκουλήκια σε σκύλους; Μάθετε τα πάντα για τα σκουλήκια και την αντιμετώπισή τους!

 Εξαιτίας του εξωτερικού τρόπου ζωής τους και της κοινωνικής φύσης τους, τα σκυλιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν από σκουλήκια κατά την διάρκεια της ζωής τους, ανεξάρτητα από τη ηλικία τους.

 Μερικοί τρόποι μετάδοσης και μόλυνσης από σκουλήκια είναι:

 •  Πίνοντας μολυσμένο γάλα από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού
 •  Γλείψιμο μολυσμένου εδάφους
 •  Η κατανάλωση μολυσμένων θηραμάτων όπως τρωκτικά, πουλιά και ερπετά
 •  Δαγκώματα κουνουπιών, ψύλλων, κροτώνων και κατάποση αυτών των παρασίτων
 •  Επαφή με μολυσμένο σκύλο ή άλλο μολυσμένο ζώο
 •  Κατανάλωση ή επαφή με τα περιττώματα ή τον εμετό ενός μολυσμένου ζώου

 Εάν ένα σκυλάκι μολυνθεί από σκουλήκια οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο, διότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία.

Συμπτώματα που μας δείχνουν την ύπαρξη σκουληκιών στον οργανισμό του σκύλου

 Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης να ελέγχει συχνά και να παρατηρεί τα συμπτώματα που δείχνουν την ύπαρξη σκουληκιών. Δεν υπάρχει πρώιμο στάδιο και η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι σημάδι ότι το σκυλάκι έχει μολυνθεί από τα σκουλήκια.

 Μερικά κοινά συμπτώματα είναι:

 •  Ορατή παρουσία σκουληκιών στα μολυσμένα κόπρανα του σκύλου τα οποία μοιάζουν σαν μικροσκοπικοί κόκκοι ρυζιού
 •  Εμετός
 •  Απώλεια βάρους που συνοδεύεται από σημαντική αύξηση ή μείωση της όρεξης
 •  Διογκωμένη κοιλιά
 •  Τρίψιμο ή σύρσιμο των οπισθίων στο έδαφος
 •  Λήθαργος
 •  Διάρροια  σκύλου/ χρόνια μαλακά κόπρανα
 •  Εξάλειψη του τριχώματος ή / και απώλεια μαλλιών συνοδευόμενη από ερεθισμό/φλεγμονή του δέρματος
 •  Χρόνιος βήχας
 •  Ορατή παρουσία κεστοειδούς σκώληκα (μια σειρά που αποτελείται από σκουλήκια) που προσκολλάται στο δέρμα και τη γούνα γύρω από τον πρωκτό και τα οπίσθια του σκύλου

 Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις που προσβάλλουν τον σκύλο.

 Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε και να ενημερώστε τον κτηνίατρο με την εμφάνιση των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων – εμετός και διάρροια- και να συλλέξετε ένα δείγμα από τα κόπρανά του.

 Πολλές φορές τα σκουλήκια γεννούν αυγά και δεν είναι ορατή η ύπαρξη τους στα κόπρανα του σκύλου. Ο κτηνίατρος θα αποφασίσει εάν θα δοθεί κάποια αγωγή ή εάν θα προτείνει την επανάληψη δείγματος σε μερικές μέρες.

Τύποι σκουληκιών που προσβάλλουν τους σκύλους

 Τα ακόλουθα εντερικά παράσιτα είναι μερικά από τα πιο κοινά είδη σκουληκιών στους σκύλους:

 Roundworms: Είναι τα πιο συνηθισμένα σκουλήκια σκύλου. Αυτά τα σκουλήκια μεγαλώνουν αρκετά και φτάνουν τα 7- 12 εκατοστά όταν είναι ενήλικα και μοιάζουν με μακαρόνια.

 Αυτά τα σκουλήκια μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σίτισης μολυσμένου ζώου, την επαφή με μολυσμένα κόπρανα ή την νοσηλεία.

 Hookworms: Είναι μια από τις μικρότερες ποικιλίες σκουληκιού και κατοικεί στο λεπτό έντερο. Αναπτύσσονται σε μέγεθος και φτάνουν περίπου τα 2 εκατοστά σε μήκος.

 Τρέφονται με το αίμα του σκύλου και μπορεί να προκαλέσουν αναιμία που είναι απειλητική για την ζωή του σκύλου, κυρίως για τα κουτάβια. Τα εν λόγω σκουλήκια μπορεί να μολύνουν και τους ανθρώπους και άλλα ζώα.

 Heartworms: Αυτά τα σκουλήκια ζουν στην καρδιά και τις πνευμονικές αρτηρίες του σκύλου. Μεταδίδονται από μολυσμένα κουνούπια και μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα σε χρονική διάρκεια 6 μηνών.

 Τα καρδιακά σκουλήκια μεταδίδονται μόνο από το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού και όχι εντός ή μεταξύ άλλων ειδών. Είναι θεραπεύσιμα αλλά και θανατηφόρα εάν δεν ξεκινήσει γρήγορα η θεραπεία.

 Ταινιοσκώληκες: Οι ταινιοσκώληκες έχουν μακριά και επίπεδα σώματα και μπορούν να αυξηθούν ώς και 20 εκατοστά σε μήκος.

 Ένας σκύλος μπορεί να μολυνθεί όταν έρθει σε επαφή ή καταπιεί τον ξενιστή που μεταφέρει τα αυγά των σκουληκιών, όπως ένα πουλί ή ψάρι.

 Whipworms: Βρίσκονται στο παχύ έντερο και έχουν μήκος περίπου ¼. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα όργανα και θεωρούνται αρκετά επιβλαβή σκουλήκια.

 Ringworm: Η δερματοφύτωση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλείται από έναν μύκητα. Αυτός ο μύκητας  δημιουργεί πληγές και βλάβες στο επιδερμικό στρώμα.

 Το Ringworm είναι ιάσιμο, αλλά η θεραπεία μπορεί να πάρει χρόνο και η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

Που και πως ανιχνεύονται τα σκουλήκια στον σκύλο;

 Τα σκουλήκια φωλιάζουν στον εντερικό σωλήνα και γενούν τα αυγά τους στα κόπρανα του σκύλου. Εξαιτίας αυτού, τα σκουλήκια μπορεί να ανιχνευτούν μέσω μικροσκοπικής απεικόνισης.

Συνήθως τα ενήλικα σκουλήκια φαίνονται με γυμνό μάτι στα κόπρανα έναντι των αυγών τα οποία απαιτούν μικροσκόπιο. Η κοπροφαγία σκύλων μπορεί να οδηγήσει συχνά στη μόλυνση από σκουλήκια, αφού τα σκυλιά δοκιμάζουν τις ακαθαρσίες άλλων σκύλων.

 Από τα μολυσμένα με αυγά κόπρανα του σκύλου μπορεί να μολυνθούν και άλλα σκυλιά. Πολλά άλλα είδη ζώων μπορούν να «φιλοξενήσουν» τα αυγά και όταν καταναλωθούν από σκύλους μεταφέρονται στον οργανισμό τους.

 Κάποια από τα ζώα που μεταφέρουν παρασιτικά αυγά είναι:

 •  Κοτόπουλα
 •  Κατσαρίδες
 •  Σκουλήκια
 •  Τρωκτικά

 Ο κτηνίατρος θα διαγνώσει την ύπαρξη σκουληκιών μετά από έλεγχο των κοπράνων. Θα σας προτείνει μερικές θεραπείες, όπως φάρμακα που αναισθητοποιούν προσωρινά τα σκουλήκια και αποβάλλονται μέσα από τις κινήσεις του εντέρου.

 Σε αντίθεση με τους σκουλήκια των ενηλίκων, τα αυγά ή οι προνύμφες είναι απίστευτα ανθεκτικά.

 Ακόμη, είναι γνωστό ότι επιβιώνουν σε ακραίες και σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει την αφαίρεση των κοπράνων.

Οι ταινιοσκώληκες στον σκύλο

 Η μόλυνση από ταινιοσκώληκα προκαλείται κυρίως όταν το ζώο καταναλώσει ένα ζώο – ξενιστή που έχει ταινιοσκώληκες.

 Ο ταινιοσκώληκας προσκολλάται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου με μια αιχμηρή στοματική κοιλότητα τύπου γάντζου.

 Τα σκυλιά που περνούν αρκετές ώρες έξω έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από ταινιοσκώληκα.

  Διαδικασία προσβολής:

 •  Τα αυγά του ταινιοσκώληκα προσκολλώνται στις προνύμφες των ψύλλων μέσω της επαφής της περιοχής
 •  Ένας σκύλος έρχεται σε επαφή με τις προνύμφες των ψύλλων του ξενιστή μέσω του δέρματος ή της στοματικής επαφής
 •  Εάν ο ψύλλος έρθει σε επαφή με το δέρμα του σκύλου και εκείνος δαγκώσει ή γλείψει τον ψύλλο προσπαθώντας να τον διώξει, θα μεταφέρει τα αυγά στον οργανισμό του.
 •  Εάν κατά την στοματική επαφή καταπιεί τον ψύλλο, με την διαδικασία της πέψης θα τον οδηγήσει στο έντερο του.

 Αυτά τα σκουλήκια τρέφονται εν μέρει με τα τρόφιμα που έχουν χωνευτεί στο έντερο του σκύλου απορροφώντας και τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες.

 Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αμέσως τιους ταινιοσκώληκες και να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.

 Εντοπισμός και Αναγνώριση:

 Τα αποξηραμένα τμήματα του ταινιοσκώληκα σε σκύλους θα πρέπει να είναι ορατά γύρω από τον πρωκτό ή να κολλήσουν στη γούνα των οπισθίων του σκύλου. Πρέπει να είναι σκληρά στην αφή και να έχουν χρυσαφί χρώμα.

Πως θα αντιμετωπίσετε τα σκουλήκια στους σκύλους

 Η γρήγορη διάγνωση θα βοηθήσει στην πλήρη και σωστή θεραπεία του σκύλου από τα σκουλήκια.

 Ο κτηνίατρος θα χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο αποπαρασίτωσης ανάλογα με το είδος του παράσιτου και την εξάπλωση της μόλυνσης.

 Για τους ταινιοσκώληκες: Το φάρμακο διαλύει τα σκουλήκια μέσα στην εντερική οδό. Συνιστάται θεραπεία για τους ψύλλους και προληπτικά μέτρα. 

 Για τα σκουλήκια roundworms (ασκαρίδες): Το φάρμακο αποσπά τα σκουλήκια από την εντερική οδό και τα αποβάλλει μέσω των κοπράνων. Απαιτείται δεύτερη θεραπεία 3-4 εβδομάδες αργότερα.

 Για τους hookworms (νηματόδεις σκώληκες): Το φάρμακο σκοτώνει μόνο τους ενήλικους αγκυλόστομους ή αλλιώς, νηματώδεις σκώληκες. Μετά από 2-3 εβδομάδες απαιτείται δεύτερη θεραπεία για την καταπολέμηση των μωρών σκουληκιών.

 Για ringworm: Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά φάρμακα, σαμπουάν, πολυθειούχο ασβέστιο και να προτείνει το ξύρισμα της μολυσμένης περιοχής.

 Για τα σκουλήκια whipworms: Ο θεράπτων γιατρός του σκύλου μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για διήστημα 3-4 εβδομάδων και στη συνέχεια κάθε 3-4 μήνες για να αποτρέψει την επανεμφάνιση τους.

 Για heartworms (σκουλήκι της καρδιάς): Ανάλογα με τη σοβαρότητα της μόλυνσης μπορεί να συνταγογραφηθούν:

 •  ενέσιμα φάρμακα ή λήψη από το στόμα
 •  αντιβιοτικά
 •  ειδικές δίαιτες
 •  διουρητικά για τη μείωση της συσσώρευσης υγρών
 •  παρατεταμένη συνταγή καρδιακών φαρμάκων σε ακραίες περιπτώσεις.

 Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και μην χορηγήσετε φάρμακα στο σκυλάκι σας χωρίς την εντολή του.

Τα σκουλήκια που έχουν προσβάλει τον σκύλο αποτελούν κίνδυνο για την οικογένειά μου;

 Μερικά σκουλήκια μπορεί να είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο. Επίσης, μπορεί να μολύνουν και τα παιδιά που συχνάζουν και παίζουν σε περιοχές που υπήρχαν ζώα – ξενιστές.

 Το έδαφος είναι μια πηγή που μπορεί να βρίσκεται το σκουλήκι hookworm, το οποίο προκαλεί στο άνθρωπο την ασθένεια που ονομάζεται δερματική προνύμφη.

 Τα μολυσμένα κόπρανα του σκύλου μπορεί να έχουν μολύνει το έδαφος που πατάτε χωρίς παπούτσια ή την άμμο στην παραλία. Έτσι, οι μολυσματικές προνύμφες μπορεί να διεισδύσουν και να μολύνουν το δέρμα σας. 

 Η ασθένεια προκαλεί έντονη φαγούρα, αλλά είναι θεραπεύσιμη.

 Το Giardia είναι ένα άλλο εντερικό παράσιτο που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο. Αυτό το παράσιτο έχει διάφορες υποκατηγορίες και κάθε υποκατηγορία μπορεί να μολύνει συγκεκριμένα ζώα.

 Για παράδειγμα, η συγκέντρωση Α μολύνει ανθρώπους, γάτες, σκύλους, τρωκτικά, βοοειδή και άγρια θηλαστικά, ενώ το F μολύνει μόνο γάτες.

 Είναι σημαντικό να φοράτε γάντια όταν πετάτε τα κόπρανα των ζώων και να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας πριν φάτε.

Τα βήματα πρόληψης για τα σκουλήκια σκύλων

 Υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και μόλυνσης.

 Κάποια προληπτικά μέτρα είναι:

 •  Θεραπείες σε σκυλίτσες που θηλάζουν αλλά και στα κουταβάκια
 •  Θεραπείες σε κουτάβια από την ηλικία των 3 εβδομάδων
 •  Εφαρμογή κανόνων υγιεινής στο σπίτι. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αποφεύγουν τις τοποθεσίες και τα μολυσμένα ζώα και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
 •  Οι εξετάσεις κοπράνων πραγματοποιούνται μεταξύ 2-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κυνήγι και τη γεωγραφική τοποθεσία
 •  Καθαρίζετε τις ακαθαρσίες από την αυλή τακτικά, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα
 •  Σε δημόσια πάρκα, παιδικές χαρές και σκύλους, απορρίψτε αμέσως τα κόπρανα με γάντια υγιεινής και σφραγισμένες σακούλες
 •  3μηνο προληπτικό φάρμακο για σκουλήκια σκύλων που χορηγείται όλο το χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου
Βήματα προστασίας
 •  Το μολυσμένο κατοικίδιο πρέπει να το επιβλέπει ο κτηνίατρος. Έτσι θα προστατεύσετε τα υπόλοιπα ζώα της οικογένειας αλλά και εσάς.
 •  Απορρίψτε σωστά τα κόπρανα του σκύλου. Μαζεύτε τα κόπρανα με σακούλα και γάντια και πλύντε τα χέρια σας μετά.
 •  Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά την επαφή με ζώα και αποφύγετε την επαφή με περιττώματα ζώων.
 •  Ακολουθήστε τις κατάλληλες διαδικασίες χειρισμού τροφίμων για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης από μολυσμένα τρόφιμα.
 •  Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα προσέξτε ιδιαίτερα την επαφή με ζώα που θα μπορούσαν να μεταδώσουν αυτές τις λοιμώξεις.

Κουτάβια και νέοι σκύλοι στο σπίτι

 Με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένειά σας πρέπει να γίνονται μερικές προληπτικές εξετάσεις. Τα νέα σκυλιά πρέπει να έχουν την απαραίτητη αντιπαρασιτική προστασία.

 Κουτάβια

 Μετά από συνεννόηση με τον κτηνίατρο μπορεί να δοθεί θεραπεία σε ένα κουτάβι μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες.

 Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών θεραπειών, προτείνουμε ένα μηνιαίο προληπτικό έλεγχο για καρδιακό σκουλήκι που βοηθά, επίσης, στην πρόληψη των εντερικών παρασίτων.

 Ενήλικοι σκύλοι

 Τα ενήλικα σκυλιά θα πρέπει να κάνουν μηνιαίες προληπτικές εξετάσεις όλο τον χρόνο. Ανάλογα με τον τρόπο ζωής και δράσης του σκύλου, καλό θα ήταν να γίνονται και εξετάσεις κοπράνων 2 – 4 φορές τον χρόνο.

 Πρόσφατα Αποκτηθέντα Σκυλιά

 Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το ιστορικό των σκύλων είναι απαραίτητη η αποπαρασίτωση κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρό σας.

 Τα σκυλιά είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή τους να μολυνθούν από κάποιο είδος σκουληκιού, δεδομένου ότι βγαίνουν πολύ συχνά έξω και μπορεί να φάνε οτιδήποτε βρουν μπροστά τους ή να έρθουν σε επαφή με άλλα ζώα και άλλες πηγές μόλυνσης.

 Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στο σκυλάκι σας, απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο για να ξεκινήσει άμεσα την θεραπεία και την αντιμετώπιση για τα τσιμπούρια του σκύλου.

 Το σκυλάκι σας έχει νοσήσει ποτέ από σκουλήκια; Υποψιάζεστε από που μπορεί να κόλλησε; Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *