Clumber Spaniel: Ένας βασιλικός σύντροφος!

Ευγενής, αλλά και άσσος στο κυνήγι! Μάθετε τα πάντα για τη ράτσα του Clumber Spaniel και τη βασιλική του ιστορία πίσω στο χρόνο.

Προορίζεται για:

Δραστήριες οικογένειες, κυνήγι

Επίπεδο συντήρησης:

Μεσαίο

Διάρκεια ζωής:

10-12 χρόνια

Χαρακτήρας:

Χαλαρός, διασκεδαστικός, αξιοπρεπές

Κίνδυνος για την υγεία:

Αυτή η φυλή έχει μέτρια πιθανότητα να έχει προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής της, επομένως είναι μια από τις πιο προσιτές φυλές για ασφάλιση.

Προεπισκόπηση ράτσας

 Ο σκύλος της ράτσας Clumber Spaniel έχει βαριά οστά, τετράγωνο κεφάλι και ορθογώνιο σώμα, βαρύ στήθος, ίσια και ισχυρά πόδια που του χαρίζουν δύναμη και αντοχή. Η σωματοδομή του με τα χαμηλά σε ύψος και μακριά σε απόσταση κόκκαλά του αλλά και το μέγεθός του τον κάνουν ιδανικό σκύλο για κυνήγι.

 Το μέγιστο ύψος τους είναι 50 εκατοστά και τα αρσενικά μπορούν να ζυγίζουν έως 38 κιλά. Παρά τον βαρύ σκελετό τους και το συνολικό βάρος τους είναι αρκετά δραστήρια και ευκίνητα. Μπορούν εύκολα να κυνηγήσουν και να συλλέξουν πουλιά. Είναι μάλιστα και ένας παλιός σύντροφος κυνηγιού βασιλιάδων.

 Συναντάται κυρίως σε λευκό χρώμα. Μπορείς όμως να βρεις και κουτάβια με διάσπαρτες κηλίδες σε διάφορα χρώματα, όπως κίτρινες ή πορτοκαλί στο σώμα ή στα πόδια.

 Το τρίχωμά του είναι μαλακό, πυκνό και ίσιο. Τα μεγάλα του μάτια είναι σκούρα κεχριμπαρένια και το κάτω χείλος τους σχηματίζει ένα μεγάλο V. Εξαιτίας του μεγέθους και του σχήματος τους, τα χείλη του μπορεί εύκολα να λερωθούν στις βόλτες ή στο φαγητό.

Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα:

 Το Clumber Spaniel είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, απλός, πιστός, αξιόπιστος, στοργικός, ιδιαίτερα παιχνιδιάρης αλλά και κάπως άτακτος στην σκυλίσια συμπεριφορά του. Έχει ένα πραγματικά αξιοπρεπές ανάστημα και στοχαστική και ευγενική έκφραση. Τα χαρακτηριστικά της ράτσας ταίριαζαν πράγματι δίπλα σε βασιλιάδες ή Άγγλους ευγενείς.

 Σαν κουτάβι, το Clumber Spaniel έχει άτακτη και άγρια συμπεριφορά. Μεγαλώνοντας, όμως, ύστερα από 2 – 3 χρόνια ζωής θα ηρεμήσει. Αγαπάει πολύ το φαγητό, θα λέγαμε ότι είναι αρκετά λαίμαργος σκυλάκος. Εξαιτίας της τάσης του προς την παχυσαρκία χρειάζεται τακτική άσκηση κα μεγάλους περιπάτους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 Είναι αρκετά δραστήριος και από την φύση του έχει προικιστεί με μεγάλη ενέργεια που πολλές φορές μπορεί να είναι ένα μεγάλο ελάττωμα. Εάν τον αφήνετε πολλές ώρες μόνο του μπορεί να γίνει αρκετά καταστροφικός στην προσπάθειά του να δραστηριοποιηθεί και να διασκεδάσει. Μην ξεχνάμε πως η φυλή είναι ιδανική για να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες όπως το κυνήγι.

 Τα σκυλιά της ράτσας Clumber Spaniel δεν μπορούν να ζήσουν σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα. Μπορείτε όμως να τον έχετε στο σπίτι σας με την προϋπόθεση ότι θα του αφιερώνετε χρόνο για βόλτες, παιχνίδι και δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια και ευκινησία.

 Ποιος δεν αγαπάει να κοιμάται με το κατοικίδιο του στο ίδιο κρεβάτι; Ελπίζουμε, όμως, να κάνετε βαρύ ύπνο, γιατί αυτό το πλασματάκι θα σας χαρίσει απλόχερα απίστευτα ντεσιμπέλ ροχαλητού. Α! να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε πως δεν θα χάνει ευκαιρία να σας δίνει λαχταριστά σαλιάρικα φιλιά στο πρόσωπο!

 Εάν είστε δραστήριος άνθρωπος που αγαπάτε το κυνήγι, τα σκυλιά  Clumbers είναι ιδανικοί συνοδοιπόροι. Αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται ώστε να αρχίσει νωρίς η εκπαίδευσή τους!

 Καλό είναι γνωρίζετε ότι αν θέλετε να εκπαιδεύσετε σχετικά εύκολα τη συγκεκριμένη ράτσα, ακολουθήστε τη μέθοδο της ανάκτησης αντικειμένων, διότι ο σκυλάκος ανταποκρίνεται θετικά σε αυτό. Κάντε και λιγάκι ενδιαφέρουσα και δημιουργική την εκπαίδευση για να μην χάνει ποτέ τη προσοχή του από εσάς.

Ιστορικό υπόβαθρο

 Η καταγωγή της φυλής Clumber Spaniel είναι ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα. Εικασίες θέλουν την φυλή να έχει καταγωγή από την Γαλλία. Μία ιστορία λέει ότι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ο Clumber μεταφέρθηκε λαθραία από τη Γαλλία και πέρα από το κανάλι στην Αγγλία.

 Άλλη μια ιστορία θέλει την φυλή να είναι αποκύημα Άγγλων στο τέλος του 18ου αιώνα και αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίοι αναζητούσαν και φρόντιζαν σκυλιά που να είναι κατάλληλα για το άθλημα του κυνηγιού. Αυτή είναι ίσως και μια πιο αξιόπιστη εξήγηση.

 Το Clumber Spaniel πιστεύεται ότι προήλθε από διασταυρώσεις μεταξύ Basset Hounds και των πρώιμων Alpine Spaniels. Ο συνδυασμός αυτός του χάρισε το μακρύ και χαμηλό σώμα του, τα βαριά οστά του και το βαρύ κεφάλι του.

 Η βασιλική του ιστορία ξεκινάει από το όνομά του καθώς το Clumber προέρχεται από το Clumber Park της Αγγλίας, ένα κτήμα που ανήκει στο  Δούκα του Newcastle. Το Clumber Spaniel ήταν ο πρωταγωνιστής σκύλος της εποχής καθώς αποτελούσε πάντα τον βασικό κυνηγό  της εποχής. Όλες οι οικογένειες της εποχής που κατοικούσαν στην περιοχή γύρω από Clumber Park χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά.

 Ήταν τόσο δημοφιλή και αγαπητά που αποτυπώθηκαν και σε πίνακες ζωγραφικής δίπλα σε επιφανής άνδρες της εποχής. Πολλά έργα τέχνης από εκείνες τις εποχές απεικονίζουν τον Clumbers σε καταστάσεις κυνηγιού, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής του Francis Wheatley το 1788, «Η επιστροφή από τα γυρίσματα», η οποία απεικονίζει τον Δούκα του Newcastle με το κυνήγι του, συνοδευόμενη από αρκετούς σκύλους Clumber Spaniels.

 Χάρει σε αυτούς του πίνακες μπορούμε να δούμε ότι αυτό το σκυλί δεν έχει αλλάξει εμφανισιακά τους τελευταίους 2 αιώνες. Οι σκύλοι Clumbers ήταν παρόντες στα πρώτα βρετανικά σόου σκυλιών που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 1800. Το 1848 φτάνει στην Βόρεια Αμερική το πρώτο Clumber Spaniel και συγκεκριμένα στον Καναδά.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας Clumber Spaniel

  • Δυσπλασία του ισχίου:

 H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

  • Υποθυρεοειδισμός :

 Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται αρκετά συχνά στην φυλή Clumber Spaniel.Είναι μία νόσος που αφορά στον θυρεοειδή αδένα ο οποίος δεν παράγει αρκετή ορμόνη.Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απώλεια τριχώματος, κόπωση, ταλαιπωρημένο δέρμα και επιληψία. Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή ως θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

  • Ηωσινοφιλική πανοστεΐτιδα:

 Η ηωσινοφιλική πανοστεΐτιδα είναι γνωστή ως «αναπτυσσόμενοι πόνοι» που αφορά στον πόνο που προκαλείται στα οστά των άκρων από την γρήγορη ανάπτυξη. Συναντάται συχνά στα κουτάβια με κύρια συνέπεια την προσωρινή χωλότητα. Ο πόνος αυτός που οδηγεί στο κουτσό από το ένα πόδι στο άλλο, είναι μια κατάσταση προσωρινή που την ξεπερνούν με την πάροδο του χρόνου.

  • Εντροπία:

 Η εντροπία είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει τα βλέφαρα και την όραση των σκύλων. Οι βλεφαρίδες γυρίζουν προς την εσωτερική μεριά προκαλώντας πόνο και τραυματισμούς του βολβού. Τα σημάδια είναι το έντονο και συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών.

Fun facts/Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  •  Ανήκει στις κατηγορίες «σκύλος όπλο» και «σκύλος πουλιών». Στις ίδιες κατηγορίες έχουν ταξινομηθεί και το Cocker Spaniel, το Labrador Retriever, το Weimaraner, το Irish Setter.
  •  Ίσως να ήταν και η πρώτη φυλή Σπάνιελ που εκτράφηκε για ειδικές χρήσεις.
  •  Προτιμά τον κρύο καιρό και προσαρμόζεται εύκολα σε δύσκολες καταστάσεις. Είναι καλός ορεινός τύπος.
  •  Κοιμάται πραγματικά πολλές ώρες την ημέρα, περίπου 12 με 14 ώρες. Παρά την αγάπη – και ανάγκη του – για ύπνο δεν θεωρείται τεμπέλικη φυλή.
  •  Το ψευδώνυμό του είναι «ο συνταξιούχος κύριος σπανιέλ».

 Η υιοθεσία ενός σκύλου απαιτεί σκέψη και υπευθυνότητα. Ο σκύλος της φυλής Clumber Spaniel είναι γεμάτος ενέργεια, όρεξη για δραστηριότητες και παιχνίδι αλλά και εξαιρετικός σκύλος κυνηγός. Ένα είναι σίγουρο: Μαζί του δεν θα βαρεθείτε ποτέ! 

Βρείτε μέσα στο Allaboutpets.gr και γνωρίστε όλες τις φυλές & ράτσες σκύλων!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *