4 Tips πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας σας!

Ένα αιώνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γατογονείς είναι η μυρωδιά από την τουαλέτα της γάτας τους. Μάθετε πως να εξολοθρεύσετε τις μυρωδιές της λεκάνης!

 Σίγουρα, εάν είσαι κι εσύ γατο-γονιός, θα σε έχει απασχολήσει έστω και για λίγο το πώς θα βρεις επιτέλους έναν αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσεις μία και καλή τις δυσάρεστες μυρωδιές, που προέρχονται από την άμμο υγιεινής του αγαπημένου σου χνουδωτού κατοικίδιου.

 Η αλήθεια είναι πως στη μάχη κατά των άσχημων μυρωδιών έχεις πολλούς συμμάχους: από αρωματισμένη άμμο μέχρι σπρέι και σκόνες.

 Όπως, όμως, συμβαίνει και με πολλά άλλα πράγματα, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσεις κι εσύ, έτσι ώστε να βοηθήσεις λίγο την κατάσταση!

 Πάρε, λοιπόν, χαρτί και στυλό για να σημειώσεις, εφάρμοσε τις παρακάτω λύσεις και πες αντίο στις περίεργες οσμές μία και καλή!

1. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

 Ο νούμερο 1 κανόνας που σου εγγυάται την οριστική απομάκρυνση των οσμών, που προέρχονται από το κουτί με την άμμο της γάτας σου, είναι ο τακτικός και σωστός καθαρισμός του.

 Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να απομακρύνεις με ένα απλό μεταλλικό κουτάλι ή ένα μικρό φαράσι, τα στερεά περιττώματα τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα – ειδικά εάν χρησιμοποιείς την απλή άμμο.

 Φρόντισε, ώστε να αναπληρώσεις την άμμο που απομακρύνεις με φρέσκια. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως. Σε εβδομαδιαία βάση, χρειάζεται να πλένεις το ίδιο το κουτί, αλλά και το κουτάλι ή το φαράσι. Βάλτο στο πρόγραμμά σου από σήμερα κιόλας!

Για να το καθαρίσεις σωστά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κλασικό υγρό καθαρισμού των πιάτων. Έπειτα, τα ξεπλένεις με άφθονο χλιαρό νερό. Μόλις στεγνώσει το κουτί, είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετήσεις καινούρια άμμο.

2. Υπάρχει σωστός τύπος λεκάνης για γάτες;

 Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τύπος κουτιού που μπορείς να αποκτήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το υλικό κατασκευής. Επομένως, μία οικονομική λύση είναι να αγοράσεις ένα πλαστικό κουτί, που καθαρίζεται και επαναχρησιμοποιείται εύκολα.

 Εάν είναι να επενδύσεις τα χρήματά σου κάπου, κάνε το στο μέγεθος! Πάρε ένα μεγάλο, ευρύχωρο κουτί. Σκέψου πως, ιδανικά, το κουτί θα πρέπει να έχει το διπλάσιο μέγεθος από τη γάτα σου, σε μήκος και πλάτος.

 Κι αυτό γιατί οι γάτες είναι σχολαστικές και ιδιότροπες στον καθαρισμό τους. Για αυτό, δε τους αρέσει να πατάνε σε βρώμικα, βρεγμένα σημεία της άμμου. Δώσε της, λοιπόν, το χώρο της!

 Μία καλή λύση θα ήταν να αποφύγεις τα δοχεία άμμου που σφραγίζονται με κάλυμμα. Πρώτον, δεν είναι εύχρηστα για τις γάτες.

 Δεύτερον, παγιδεύουν εύκολα τις άσχημες μυρωδιές και, πίστεψέ μας, καμία γάτα δε βρίσκει ελκυστική την ιδέα να μπει κάπου, όπου υπάρχει δυσοσμία.

3. Με την άμμο τι γίνεται;

 Ο βασικός κανόνας σχετικά με την άμμο είναι ότι οι γάτες αρέσκονται να σκάβουν και να καλύπτουν τις ακαθαρσίες τους. Τι γίνεται όμως με τη μυρωδιά;

 Στο εμπόριο θα βρεις πολλά διαφορετικά είδη άμμου με όμορφα αρώματα και πρόσθετα συστατικά που «παγιδεύουν» τις οσμές. Ωστόσο, μπορεί να μην αρέσουν στη γάτα σου και να την κάνουν να αποφεύγει το δοχείο της.

 Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποια άμμο με ουδέτερη μυρωδιά ή τελείως άοσμη. Βέβαια, είναι και ζήτημα προτίμησης του κατοικίδιου, οπότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις αρκετά είδη, μέχρι να βρεις αυτό που ταιριάζει στο δικό σου.

4. Πού να βάλω το δοχείο της άμμου μέσα στο σπίτι; 

 Προμηθεύτηκες με το ιδανικό δοχείο άμμου και τη σωστή άμμο και τώρα απορείς για το πού θα το τοποθετήσεις. Βέβαια, μετράνε και οι αριθμοί. Ο σημαντικός κανόνας εδώ είναι ένα δοχείο άμμου ανά γάτα, συν ένα. Δηλαδή, εάν έχεις μία γάτα, θα χρειαστείς δύο κουτιά.

 Από εκεί και πέρα, θυμήσου να κρατάς τα δοχεία σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού για να διευκολύνεις το ζωντανό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, καλό θα ήταν να διαλέξεις κάποιο μέρος που αερίζεται εύκολα, είναι ήσυχο και βρίσκεται μακριά από τη τροφή της.

 Καλό θα ήταν η γατούλα να βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο από άλλα κατοικίδια που ίσως υπάρχουν στο σπίτι και μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει το λατρεμένο σου αιλουροειδές, όσο χρησιμοποιεί το δοχείο του.

 Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι απαιτείται καθημερινή προσπάθεια και φροντίδα από τη μεριά μας για να κρατάμε την άμμο της γάτας μακριά από δυσωσμίες. Το αποτέλεσμα, όμως, θα μας δικαιώσει, καθώς θα έχουμε ένα ευτυχισμένο γατάκι και ένα πεντακάθαρο σπίτι!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *