Η Γλώσσα του σώματος της γάτας

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά, τόσο για εμάς, όσο και για τις γάτες μας που είναι ο μοναδικός τρόπος για να μας μιλάνε. Γνωρίστε τις προθέσεις της γάτας σας!

 Όπως ακριβώς και στους ανθρωπους, η γλώσα του σώματος της γάτας αποκαλύπτει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Υπάρχουν διάφορες σωματικές ενδείξεις, που μας δίνουν πληροφορίες για το χαρακτήρα και τη διάθεση μίας γάτας. Όλες όμως είναι ανάλογα με το πλαίσιο και τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. 

 Ας δούμε, λοιπόν, τι προσπαθούν μας πουν οι γάτες κάθε φορά!

• Στάση σώματος

 Η στάση του σώματος μας λέει πολλά για το πως αισθάνεται. Συνήθως, λοιπόν, εάν μία γάτα απλώνεται ή τεντώνεται μέσα σε έναν χώρο σημαίνει πως αισθάνεται άνετα, ενώ εάν παραμένει σε σφαιρικό σχήμα μάλλον δε θέλει “πολλά-πολλά”. 

 Είναι εξίσου φυσιολογικό για μία ανήσυχη γάτα να σκύβει χαμηλά στο έδαφος, εάν φοβάται. Ακόμη, εάν σταματήσει και παγώσει ξαφνικά μπροστά μας, τότε αισθάνεται λιγάκι άβολα.

 Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ μίας γάτας που τεντώνεται σε στιγμή χαλάρωσης και μίας που τεντώνεται, όταν θέλει να αμυνθεί.

 Είναι χαρακτηριστική η εικόνα μίας θυμωμένης ή φοβισμένης γάτας, που πρόκειται να επιτεθεί: τεντώνει την πλάτη της και στέκεται πλαγίως στην απειλή, έχει σηκωμένο τρίχωμα και νιαουρίζει δυνατά.   

 

• Προσανατολισμός σώματος

 Το προς τα που γέρνει το σώμα της υποδηλώνει τις προθέσεις και τις επόμενες κινήσεις της, δείχνοντάς μας κυριολεκτικά τι έχει σκοπό να κάνει.

 Για παράδειγμα, εάν κάθεται δίπλα σας, αλλά είναι στραμμένη προς τα πλάγια, σκέφτεται πως θα αποδράσει. Ταυτόχρονα, εάν χαμηλώνει το σώμα της έχει την ευκαιρία να φύγει τρέχοντας, μόλις αισθανθεί απειλή.

 Από την άλλη, εάν στρέφει το σώμα και το κεφάλι της προς το μέρος σας, ενδιαφέρεται και μελετά τις κινήσεις σας. Μάλιστα, αισθάνεται οικεία κοντά σας.

 Προσοχή στην περίφημη “Venus Παγίδα”! Μπορεί μία γάτα να τεντώνεται, εκθέτοντας για παράδειγμα την κοιλιά της κι αυτό, φυσιολογικά, σημαίνει πως σας εμπιστεύεται. 

Δεν είναι απαραίτητα όμως και πρόσκληση για χάδια στην κοιλιά. Δύναται δηλαδή, να σας επιτεθεί! Και αυτό γιατί η εν λόγω στάση σώματος της δίνει τη δυνατότητα να έχει έτοιμα τα νύχια της και να αμυνθεί αποτελεσματικά.

• Η ουρά ως βαρόμετρο Αυτοπεποίθησης

 Η ουρά μίας γάτας είναι ένα από τα πρώτα σημεία, όπου μπορείτε να αναζητήσετε σημάδια για το πως νιώθει.

 Μια ουρά που βρίσκεται σε όρθια, κάθετη θέση εκδηλώνει αυτοπεποίθηση, άνεση, χαρά και φιλική διάθεση, ενώ αν βρίσκεται χαμηλωμένη τότε η γατούλα μάλλον αισθάνεται άγχος ή φόβο.

 Στην πρώτη περίπτωση, το κούνημα ουράς γάτας  μπορεί να είναι “μαλακό” και τότε σας χαιρετάει!

 Αν όμως η ουρά είναι “στα σκέλια”-ανάμεσα στα πόδια της-τότε είναι σημάδι ισχυρού φόβου. Αντίθετα, αν η γάτα “φουσκώνει” την ουρά της, επιδιώκει να φανεί μεγαλύτερη για να εκφοβίσει τους εχθρούς της.

 Χαρακτηριστική κίνηση του ενθουσιασμού μιας γάτας αποτελεί το τρέμουλο της ουράς της. Αυτή τη δόνηση τη κάνει και πριν “σημαδέψει” κάτι με τα ούρα της.

 Όπως και να’χει, αν δείτε τη ψιψίνα να σας χαιρετάει με τρεμάμενη ουρά, σας επικοινωνεί τον ενθουσιασμό της που επιστρέψατε σπίτι και υποδηλώνει πως δείχνει η γάτα την αγάπη της στο πρόσωπο σας!

 Δώστε ιδιαίτερη προσοχή εάν δείτε την ουρά της ψηλά, αλλά αυτή κουνιέται σπασμωδικά – ειδικά σε συνδυασμό με επίμονο νιαούρισμα. Πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι που ονομάζεται Flicking. Το κάνουν λίγο πριν επιτεθούν.

• Τα αφτιά δεν είναι μόνο για ακοή

 Φυσιολογικά, όταν τα αφτιά της βρίσκονται σε μπροστινή θέση, μιλάμε για μια χαλαρή γάτα, γεμάτη αυτοπεποίθηση.

 Τα σηκωμένα αυτιά προς τα πάνω συχνά ξεγελούν τους ανθρώπους, καθώς συχνά νομίζουν ότι το κατοικίδιο τους είναι ήρεμο και έχει διάθεση για παιχνίδι.

 Εξαρτάται από το περιβάλλον βέβαια, καθώς μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι πως βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Πάντως, εάν τα αφτιά της βρίσκονται χαμηλωμένα και πλάγια, η γατούλα φοβάται ή έχει τα νεύρα της.

• Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής

 Πράγματι, η στάση κι ο προσανατολισμός του σώματος, η ουρά και τα αφτιά θα σας πουν πολλά για τη διάθεση της γάτας σας. Αν όμως διατηρείτε ακόμη τις αμφιβολίες σας, κοιτάξτε προσεκτικά τα μάτια της.

 Εάν η γάτα σας εμπιστεύεται και αισθάνεται άνετα μαζί σας, ίσως ανοιγοκλείσει στιγμιαία τα μάτια της όταν σας κοιτάζει. Ανοιγοκλείστε τα κι εσείς για να επικοινωνήσετε μαζί της!

 Οι κόρες των ματιών της θα σας ενημερώσουν σχετικά, όταν εκείνη βρίσκεται σε διέγερση. Μεγαλώνουν και διαστέλλονται. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό. Μπορεί, δηλαδή, να θέλει να παίξει μαζί σας ή να φοβάται κάτι.

 Το πλαίσιο μιας κατάστασης και η γλώσσα του σώματος της γάτας μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε τη ψυχολογία της γατούλας ανά πάσα στιγμή.

• Προσοχή στα μουστάκια!

 Συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα, μία ματιά στα μουστάκια της δε θα σας πει και πολλά. Είναι όμως μια καλή ένδειξη του τι προσπαθεί να σας επικοινωνήσει.

 Συνήθως, μία φοβισμένη γάτα τείνει να φέρνει τα μουστάκια κοντά στο πρόσωπό της στη προσπάθεια της να φανεί μικρότερη, ενώ μία πιο δυναμική, τα σπρώχνει προς τα εμπρός.

• Μιλάνε κιόλας!

 Αν δε σας φτάνουν όλα τα παραπάνω, έχετε υπόψιν πως οι γάτες μιλάνε κιόλας! Σε γενικές γραμμές, εάν ακούσετε γρύλισμα, είναι προειδοποιητικό σημάδι να απομακρυνθείτε.

 Ένας ήχος που μοιάζει με συριγμό ή μούγκρισμα δείχνει πως αισθάνεται απειλή.

 Ένα ουρλιαχτό τονίζει ότι η γάτα βρίσκεται σε απόγνωση, ίσως έχει παγιδευτεί κάπου. Όλα αυτά έρχονται σε διαβαθμίσεις.

Υπάρχει, βέβαια, και το απαλό νιαούρισμα ή το γουργουρητό, που δηλώνουν ικανοποίηση κι ευχαρίστηση. Ακόμη και με αυτά όμως, χρειάζεται προσοχή, γιατί ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη σωματικής ενόχλησης ή πόνου.

 Το “τιτίβισμα” ή χτύπημα των δοντιών υποδηλώνουν πως η γατούλα βλέπει κάποιο θήραμα που δεν μπορεί να πιάσει στα νύχια της. Λόγου χάρη, όταν βλέπει από το παράθυρο ένα πουλί ή ζουζούνι.

 Το γρύλισμα ερμηνεύεται ως σημάδι οικειότητας. Επίσης, από αυτό καταλαβαίνουμε πως δείχνει η γάτα την αγάπη της και τον χαιρετισμό της στο αφεντικό της.

 Το πλαίσιο μιας κατάστασης και η γλώσσα του σώματος της γάτας συνδυαστικά βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε τον “ψυχικό της κόσμο” και να επικοινωνούμε καθημερινά με το χνουδωτό αιλουροειδές μας!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *