Springer Spaniel: Το παρασημοφορημένο & πιστό σκυλί!

Αυτό το πιστό σκυλί είναι ενθουσιώδες, κεφάτο, άσσος στο κυνήγι και πολύ στοργικό με τα παιδιά. Διαβάστε τα πάντα για το Springer Spaniel!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12 – 14 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Δραστήριο, Πιστό, Έξυπνο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Springer Spaniel

 Το πανέμορφο αυτό πλάσμα, γνωστό και ως Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ, είναι ένα σκυλί που δεν είναι μεγάλο σε μέγεθος. Αρχικά, αναπτύχθηκε για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση θηραμάτων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, σήμερα όμως είναι ένα ζώο συντροφιάς.

 Πρόκειται για ένα απίστευτα πιστό, ενθουσιώδες και δραστήριο ζωντανό. Ο εκπληκτικός και στοργικός χαρακτήρας του το καθιστά ιδανικό κατοικίδιο για κάθε τύπο οικογένειας.

 Πραγματικά, το μόνο που θέλει είναι να ικανοποιεί τα μέλη της αγαπημένης του οικογένειας!

 Προερχόμενος από την οικογένεια των Spaniel, ο σκύλος αυτός συνδέεται στενά με τα παλιά Norfolk Spaniels ή τα Shropshire Spaniels που εμφανίστηκαν περίπου στα μέσα του 1800.

 Επί της ουσίας, πρόκειται για την ίδια ράτσα με το Cocker Spaniel και το Welsh Springer Spaniel, καθώς όλα τους προέκυψαν από την ίδια γέννα.

 Ενώ οι μικρότεροι τύποι του γένους των Cockers ασχολούνταν με το κυνήγι μικρών θηραμάτων, όπως οι μπεκάτσες, οι μεγαλύτεροι Welsh Springer και English Springer Spaniel καταπιάνονταν με κουνέλια, λαγούς και αλεπούδες.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως σήμερα είναι ένα πολύ δραστήριο και ενθουσιώδες πλάσμα που λατρεύει τα παιχνίδια και τις μακρινές βόλτες. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να σηκωθείτε μια και καλή από τον καναπέ!

 Την ίδια στιγμή, διαθέτει μια ήπια και φιλική συμπεριφορά, ενώ φημίζεται εξίσου για την υπομονή και την ανεκτικότητά του. Έτσι, αποτελεί το ιδανικό φιλαράκι για παιδάκια κάθε ηλικίας και μπορεί να ταιριάξει σε κάθε νοικοκυριό.

 Επιπλέον, φημίζεται για το ότι είναι πανέξυπνος, πιστός και υπάκουος σκύλος που υπόσχεται να μην σας κάνει τη ζωή δύσκολη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του.

 Ωστόσο, θα χρειαστεί να είστε συνεπείς απέναντί του και να του δίνετε καλές, ξεκάθαρες οδηγίες.

 Αν και διακρίνεται για τα πλούσια, φυσικά χαρακτηριστικά του, το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ έρχεται σε λίγα χρώματα: μαύρο ή σκούρο καφέ με λευκά σημάδια. Μπορείτε όμως να το βρείτε και σε τρικολόρε: μαύρο, σκούρο καφέ και λευκό με καφέ σημάδια.

 Ένα πράγμα που αγαπάει όσο τίποτε άλλοτε είναι το κολύμπι και τα παιχνίδια μέσα στο νερό. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν το δείτε να απολαμβάνει πραγματικά το μπανάκι του.

 Ωστόσο, επειδή είναι και πολύ δραστήριο, δεν θα διαστάσει να γεμίσει βρωμιές αμέσως μόλις το πλύνετε.

 Ένα μέσο ενήλικο Springer Spaniel φτάνει περίπου τα 48 με 56 εκατοστά ύψους και τα 23 κιλά. Μπορεί να ζήσει για περίπου 12-14 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Springer Spaniel

 Το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ είναι ένα από τα πιο έξυπνα, πιστά, ενεργητικά και ενθουσιώδη σκυλάκια σε όλο τον κόσμο!

 Γι’ αυτό, άλλωστε, διέπρεπε και στα κυνηγετικά του καθήκοντα. Παράλληλα όμως, ήταν και ένας εξαίρετος σύντροφος στο πλευρό της κάθε οικογένειας.

 Πανέξυπνο και παιχνιδιάρικο καθώς είναι, αυτό το σκυλί αποτελεί μια αστείρευτη πηγή ενέργειας και απαιτεί αρκετή προσοχή και φροντίδα εκ μέρους σας.

 Πραγματικά, μπορεί να παίζει για ώρες ατελείωτες κι αυτό ίσως φανεί λιγάκι υπερβολικό στα παιδάκια σας, αν είναι μικρά σε ηλικία.

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται τη βολτίτσα του σε καθημερινή βάση για να είναι χαρούμενο και υγιές. Του αρέσουν όμως και τα παιχνίδια με μπαλάκια, που συνδυάζουν σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση.

 Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να το αφήνετε εντελώς ελεύθερο και ανεπίβλεπτο στη βόλτα σας. Το έμφυτο κυνηγετικό του ταλέντο, βλέπετε, μπορεί να το οδηγήσει στο κυνήγι μικρότερων ζώων ή αυτοκινήτων και στην εξερεύνηση.

 Ακόμα, το Springer Spaniel έχει τη τάση να βαριέται λιγάκι όταν μένει μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τότε, μπορεί να κάνει μερικές σκανταλές!

 Για να αποφύγετε τυχόν καταστρεπτικές τάσεις, σας προτείνουμε να το κάνετε να νιώθει ενεργό μέλος της οικογένειας.

 Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι με παιχνίδια για σκυλιά που συνδυάζουν εκπαίδευση και χαρά. Ούτως ή άλλως, το γλυκύτατο αυτό πλασματάκι θέλει μόνο να σας ικανοποιεί και να νιώθει φιλαράκι σας!

Η ιστορική προέλευση του Springer Spaniel

 Οι απόγονοι του Αγγλικού Springer Spaniel πιστεύεται ότι είναι οι English Norfolk και Shropshire Spaniel. Με τη σειρά τους, προέρχονται από το Ισπανικό Spaniel που έφτασε για πρώτη φορά στην Βρετανία από τους Ρωμαίους εκατοντάδες χρόνια πριν.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως το Springer Spaniel ακολούθησε τα βήματα τους και ανέλαβε το ρόλο του κυνηγού.

 Πίσω στα μέσα του 1800 περίπου, το English Springer Spaniel μαζί με το Welsh Springer Spaniel και το Cocker Spaniel μοιράζονταν κοινούς γονείς, γιατί όλα προέκυψαν από την ίδια γέννα σκύλου.

 Τα μικρότερα Κοκεράκια κυνηγούσαν μπεκάτσες, ενώ τα μεγαλύτερα Σπρίνγκερ Σπάνιελς απασχολούνταν με τον εντοπισμό και το πιάσιμο μεγαλύτερων θηραμάτων.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ θεωρούνταν μια ευγενής και αξιόπιστη ράτσα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η φήμη του διατηρείται μέχρι και σήμερα στην Αγγλία.

 Στο φως της δημοσιότητας όμως ήρθε για πρώτη φορά το 1903, όταν ο F. Winton Smith παρουσίασε το «Beechgrove Will».

 Με την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η σκηνή του θεάματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη κατέρρευσε. Έτσι, ο πρώτος, επίσημος όμιλος για το Springer Spaniel ιδρύθηκε μόλις το 1921.

 Παρ’ όλ’ αυτά, η ράτσα γνώρισε διάφορες διακυμάνσεις στη δημοτικότητά της κατά τη διάρκεια του 1930 και του 1940. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως πήρε τα πάνω της.

 Φτάνοντας στο κοντινότερο 2008, η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα ως η τρίτη πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξίσου αναγνωρισμένη είναι η φήμη της στην Αυστραλία, αλλά και στις ΗΠΑ.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Springer Spaniel

 Γενικότερα, πρόκειται για ευχάριστα και παιχνιδιάρικα σκυλάκια, που δεν είναι όμως άτρωτα.

 Αυτό σημαίνει πως, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει:

  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια της όρασης ή ακόμα και τύφλωση. Αν έχετε την υποψία πως το κατοικίδιο σας πάσχει από PRA, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας. Αν ο σκύλος βλέπει ακόμα, ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

  • Κερατίτιδα

 Πρόκειται για μια ανωμαλία στον κερατοειδή χειτώνα του ματιού. Το λεγόμενο και «Cherry Eye» είναι η πρόπτωση του αδένα του τρίτου βλεφάρου των σκύλων, που έχει ως αποτέλεσμα την αναστροφή του.

 Ευτυχώς πρόκειται για μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται από τους κτηνίατρους με αρκετή ευκολία.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί σε πολλά μεγαλόσωμα σκυλιά και είναι κληρονομική. Αφορά την ανώμαλη ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου. Συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αντιμετωπίζεται.

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Είναι αρκετά συνηθισμένη μεταξύ των Springer Spaniels. Ουσιαστικά πρόκειται για μια δυσλειτουργία της επιγονατίδας.

  • Δερματικές αλλεργίες

 Δυστυχώς, το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ είναι λιγάκι επιρρεπές σε δερματικές αλλεργίες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα ή έντονη τριχόπτωση. Γι’ αυτό, έχετε το νου σας αν το δείτε να ξύνεται υπερβολικά.

 Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας του σκυλάκου σας. Ωστόσο, ένα τακτικό μπανάκι και η συχνή αποπαρασίτωση θα τον σώσουν.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Σπρίνγκερ Σπάνιελ!

  • Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πολλές οι φορές που τα Springer Spaniels αξιοποιήθηκαν χάρη στην εκπληκτική τους οσφρητική ικανότητα. Αρίστευσαν, λοιπόν, ως σκυλιά της αστυνομίας για την ανίχνευση ουσιών. Το ίδιο καλά τα πήγαν και στο στρατό, έχοντας υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
  • Σε αντίθεση με πολλές κυνηγετικές ράτσες σκύλων, η συγκεκριμένη δεν έχει παρατήσει τα καθήκοντά της μέχρι και σήμερα. Βρετανοί κυνηγοί προτιμούν ολοένα και περισσότερο το English Springer Spaniel για την ευφυΐα και την αξιοπιστία του.
  • Κατά τη διάκρεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα σκυλί αυτής της ράτσας κέρδισε το μετάλλιο Dickin, που αποτελεί τον αντίστοιχο Σταυρό της Βικτωρίας για τα ζώα, για τη γενναιότητα και το πνεύμα του ως μέλος του Βρετανικού Στρατού.

 Εξυπνάδα, ενθουσιασμός, δραστηριότητα, τρυφερότητα. Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του Αγγλικού Σπρίνγκερ Σπάνιελ.

 Χάρη στην ευγενική συμπεριφορά και τον φιλικό χαρακτήρα του, αυτός ο σκύλος υπόσχεται να στέκεται πάντοτε στο πλευρό σας και να σας ανεβάζει το κέφι όταν είστε στις μαύρες σας.

 Θα τον βρείτε εξίσου πρόθυμο να κάνει κυριολεκτικά οτιδήποτε του ζητήσετε – μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως το μόνο που θέλει είναι να σας ικανοποιεί!

 Για να προμηθευτείτε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αυτά σκυλάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί ο Σκύλος μου δεν τρώει; Πιθανά Αίτια & Λύσεις!

Μήπως ο σκυλάκος σας έχει αρχήσει να μην τρώει το φαγητό του ή ακόμα χειρότερα να μην τρώει τίποτα και αναρωτιέστε τι να κάνω; Μην σας πιάνει πανικός και μάθετε τώρα ποιές περιπτώσεις είναι σοβαρές και ποιές όχι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *