Basset Hound: Ο σκύλος με τα υπέροχα μακριά Αυτιά!

Ευγενική μουσουδίτσα και με αριστοκρατική προϊστορία, το Μπασέ Χάουντ λατρεύει τα παιδιά. Μάθετε τα πάντα για τη ράτσα του!

Προορίζεται για:

Εργένηδες ή οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

11-12 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Κοινωνικό, ανεξάρτητο

Κατάσταση υγείας:

Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Μπασέ Χάουντ

 Ο σκύλος της φυλής Μπασέ χάουντ έχει μεσαίο μέγεθος. Έχει ένα μακρύ σώμα, με κοντά, μυώδη ποδαράκια και ένα ζευγάρι υπέροχα αυτάκια, που πέφτουν στα πλάγια του προσώπου του.

 Για την ακρίβεια, είναι μεγαλύτερος σε μήκος παρά σε ύψος και τα ποδαράκια του έχουν τα πιο μεγάλα κόκκαλα από όλα τα σκυλάκια της κατηγορίας αυτής.

 Το Basset Hound συνδέεται στενά με το Bloodhound. Διαθέτουν ένα κοντό, λείο τρίχωμα, με χαλαρό δέρμα και μεγάλα αυτιά. Τα χρώματα του είναι συνήθως το καφέ, το μαύρο και το λευκό.

 Γενικά, το συγκεκριμένα σκυλί έχει μια μακρά παράδοση και ιστορία που ξεκινάει ήδη από τον 16ο αιώνα. Αρχικά, εκτράφηκε στη Γαλλία, όπου ήταν περιζήτητο μεταξύ των ευγενών.

 Παρά το ύψος του, επέτρεπε στον ιδιοκτήτη του να ακολουθεί εύκολα τον μικρό βηματισμό του στο κυνήγι. Έτσι, οι φτωχότεροι κυνηγοί δεν χρειάζονταν άλογα.

 Πρόκειται για μία πολύ ανεξάρτητη φυλή. Προτεραιότητα του είναι ο εαυτός του, οπότε δεν θα τον δείτε να εκλιπαρεί για τα χάδια σας.

 Για τον ίδιο λόγο, η εκπαίδευση του αποτελεί πρόκληση για άπειρους ιδιοκτήτες, καθώς πρέπει να γίνει σε δικό του χρόνο. Ακόμη και τότε όμως, μπορεί να αγνοήσει κάποια εντολή σας.

 Εκτός αυτού, είναι ιδιαίτερα φιλικό και κοινωνικό. Φημίζεται για το πόσο καλά τα πηγαίνει με άλλα κατοικίδια ζώα για μέσα στο σπίτι, ή ακόμη και γάτες.

 Όπως πολλές μικρόσωμες φυλές, έτσι και το Basset Hound είναι λιγάκι επιρρεπή σε προβλήματα με τις αρθρώσεις του, ειδικά όταν μεγαλώσει. Επίσης, έχει μία τάση προς την παχυσαρκία. Για αυτό, θα πρέπει να ελέγχετε το βάρος του με τακτική σωματική άσκηση.

 Ένα τέτοιο σκυλί αναπτύχθηκε για να κυνηγάει μικρόσωμα θηράματα, όπως είναι οι λαγοί. Έτσι, καλό θα ήταν να τον βγάζετε βόλτα πάντοτε με λουρί. Διαφορετικά, μπορεί να αρχίσει να κυνηγάει μικρότερα σκυλάκια, ακόμη και αυτοκίνητα.

 Ένας ενήλικος  σκύλος Basset Hound φτάνει περίπου τα 30-38 εκατοστά. Το φυσιολογικό βάρος βρίσκεται ανάμεσα στα 18 και τα 27 κιλά. Με σωστή περιποίηση και φροντίδα, ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να σας συντροφεύσει για περίπου 11-12 χρόνια κατά μέσο όρο.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Γενικά, τα Basset Hounds διακρίνονται για τον ήρεμο και ευγενικό χαρακτήρα τους, αλλά και την καλή τους συμπεριφορά. Χάρη στο κυνηγετικό τους παρελθόν, είναι αξιόπιστα σκυλιά και για αυτό αποτελούν ιδανικά κατοικίδια συντροφιάς.

 Βέβαια, είναι εξίσου γνωστά για το έντονο ταπεραμέντο και την ανεξαρτησία τους. Αυτά αρκούν για να δυσκολέψουν λιγάκι την εκπαίδευση τους σε ό,τι αφορά στην πειθαρχία.

 Συνήθως, προτιμούν να ικανοποιούν τον εαυτό τους. Δεν προσπαθούν όμως να σας πάνε κόντρα. Είναι πολύ ευαίσθητα, οπότε καταλαβαίνουν πως αισθάνεστε.

 Με σωστή εκπαίδευση και συνέπεια, δεν θα αργήσουν να ανταποκριθούν κατάλληλα. Απλώς, φροντίστε να το κάνετε σε ένα μέρος δίχως περισπασμούς!  

 Στενοί συγγενείς του Bloodhound, τα Μπασέ Χάουντς έχουν μία ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όσφρηση. Εάν κάποια μυρωδιά τους προσελκύσει το ενδιαφέρον, μπορεί να αγνοήσουν τα πάντα για να την ακολουθήσουν.

 Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί μαζί τους κατά τη βόλτα. Επίσης, συνίσταται να τα έχετε από κοντά – μπορεί να παρασυρθούν και να αρχίσουν να περιπλανιούνται ή ακόμη και να κυνηγήσουν μικρά ζωάκια.

 Στα θετικά τους ανήκει το ότι είναι πολύ τρυφερά με τα παιδιά. Ο χαρακτήρας τους είναι φιλήσυχος, ευγενικός και επιδεικνύουν τεράστια υπομονή και ανοχή στα πειράγματα των παιδιών. Καλό θα ήταν όμως να τους ρίχνετε μία ματιά, για να αποφύγετε ατυχήματα.

Η ιστορία των Basset Hounds

 Θεωρείται ότι τα Μπασέ Χάουντς προέρχονται από τον St. Hubert Hound, τον περίφημο πρόγονο του Bloodhound. Η ονομασία τους υποδηλώνει και τα μικροκαμωμένα φυσικά χαρακτηριστικά τους, αφού basset σημαίνει «χαμηλός» στα γαλλικά.

 Με καταγωγή από τη Γαλλία, λοιπόν, τα σκυλάκια αυτά χρησιμοποιούνταν ως κατοικίδια συντροφιάς για τους αριστοκράτες και αργότερα, για κυνηγετικούς σκοπούς. Αποτελούσαν την ιδανική επιλογή για όσους κυνηγούς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη συντήρηση αλόγων.

 Δεν ήταν πριν από τα μέσα του 1800, όταν τα μικρόσωμα αυτά σκυλιά έφτασαν για πρώτη φορά στην Αγγλία με τον Λόρδο Galway. Δεν τα έδειξε όμως στο ευρύ κοινό κι έτσι έμειναν στην αφάνεια για λίγο.

 Το 1874 ο Sir Everett Millais σύστησε το δικό του Μπασέ Χάουντ στην Αγγλία και διέδωσε τη φήμη του στους συμπατριώτες του. Ο ίδιος θεωρείται πως είναι ο «πατέρας της φυλής των Basset Hounds».

 Η Αμερικανική Ένωση Σκύλων προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της ράτσας το 1885. Λίγο αργότερα, το 1928, το περιοδικό Time τοποθέτησε έναν σκύλο αυτής της φυλής στο εξώφυλλο του. Συνέβαλε, λοιπόν, σημαντικά στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ευρύ κοινού για τα αξιολάτρευτα Basset Hounds.

 Ακολουθώντας το ίδιο παράδειγμα, το Hush Puppy Shoes χρησιμοποίησε τη ράτσα ως το κύριο πρόσωπο της καμπάνιας του τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, τα Basset Hounds με το ένδοξο παρελθόν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ.

 Μάλιστα, θεωρείται ως η 28η πιο αγαπητή φυλή για κατοικίδιο, ανάμεσα στις 155 που έχει αναγνωρίσει η Αμερικανική Ένωση Σκύλων.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Basset Hounds

 Γενικότερα, πρόκειται για δραστήρια και περιπετειώδη σκυλάκια που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, είναι λιγάκι επιρρεπή σε κάποια προβλήματα υγείας. Ειδικότερα:

  • Νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου

 Αυτή είναι μία κατάσταση που προκαλεί πόνο στην πλάτη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδράνεια, ληθαργική συμπεριφορά, ρίγη, δυσκολία κατά την κίνηση. Εάν παρατηρήσετε κάτι από αυτά, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Είναι αρκετά κοινή μεταξύ των σκύλων. Πολλοί μπορεί να εμφανίσουν πρόβλημα στο ισχίο τους και μεταγενέστερα αρθρίτιδα. Συνήθως, δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

  • Επιφανειακή Κερατίτιδα

 Είναι μια κατάσταση που αφορά την αναστροφή του τρίτου βλεφάρου των σκύλων. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αφού διορθώνεται με μία απλή χειρουργική επέμβαση.

  • Παχυσαρκία

 Τα Basset Hounds είναι αρκετά επιρρεπή σε παχυσαρκία. Με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα υγείας. Για αυτό, φροντίστε να έχει μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Τα Basset Hounds ξεκίνησαν ως περίεργα μικρόσωμα σκυλάκια στο πλάι των αριστοκρατών. Μετά το πέρας της Γαλλικής Επανάστασης, μετατράπηκαν σε κυνηγόσκυλα για τη βοήθεια των αγροτών.
  •  Φημίζονται για την τεμπέλικη συμπεριφορά τους. Χρειάζονται όμως την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα, όπως κάθε άλλη φυλή. Για αυτό, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να τα σηκώσετε με το ζόρι από τον καναπέ.
  •  Είναι σύνηθες για τα Μπασέ Χάουντς να υποφέρουν από προβλήματα μετεωρισμού. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.
  •  Δυστυχώς, είναι αρκετά επιρρεπή στην εμφάνιση προβλημάτων στις αρθρώσεις. Το μακρύ, βαρύ τους σώμα με τα μικρούτσικα ποδαράκια ευθύνεται για αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγετε είναι να μην ταΐζετε υπερβολικά το κατοικίδιο σας.
  •  Η διάσημη Marilyn Munroe είχε κάποτε ένα Basset Hound με τον Arthur Miller. Οι Elvis Presley και Clint Eastwood το ίδιο, όπως ακριβώς και ο φανταστικός τηλεοπτικός Ντετέκτιβ, Columbo.

 Ανεξάρτητα, κοινωνικά, περίεργα. Αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου της φυλής των Basset Hounds. Χάρη σε αυτά είναι όλοι τους εξαιρετικοί κυνηγοί. Για αυτό, χρειάζονται λιγάκι προσοχή στη βόλτα.

 Επίσης, είναι και λιγάκι ιδιότροπα, αφού θέλουν τα πάντα να είναι στα δικά τους μέτρα. Η ευαισθησία τους όμως και η αγάπη που τρέφουν για τους ιδιοκτήτες τους τα κατευνάζει και τα κάνει ιδανικά για κατοικίδια συντροφιάς.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Basset Hound, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να επισκεφθείτε ένα καταφύγιο ζώων.

Παρόμοια Άρθρα

Rottweiler: Πληροφορίες για τον Χαρακτήρα & την Ιστορία του!

Το ροτβάιλερ είναι ένα πιστό, γενναίο & έξυπνο σκυλί που χαρακτηρίζεται για την αφοσίωση του στην οικογένεια και στο αφεντικό του. Μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό τον πιστό φύλακα και γνωρίστε άγνωστες πτυχές της καταγωγής του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *