Καθαρισμός Αυτιών Σκύλου: Πληροφορίες & διαδικασία!

Θέλετε να καθαρίζετε εύκολα και σωστά τα αυτιά του σκύλου μόνοι σας στο σπίτι; Δείτε βήμα βήμα τη διαδικασία και τι να προσέξετε!

 Ο καθαρισμός των αυτιών είναι ένα βασικό κομμάτι της βασικής περιποίησης του σκύλου σας και δεν θα πρέπει να τον αμελείτε.

 Γενικά, όλα τα σκυλάκια χρειάζονται έναν σωστό καθαρισμό αυτιών που και που. Ορισμένα απαιτούν έναν πιο συχνό και βαθύ καθαρισμό από άλλα – ειδικά όσα είναι επιρρεπή σε μολύνσεις των αυτιών, όπως τα Bluetick Coonhound.

 Το ευχάριστο είναι πως είναι αρκετά εύκολο να καθαρίσετε τα αυτάκια του σκύλου σας μόνοι σας στο σπίτι. Απλώς, χρειάζεται να μάθετε πως να το κάνετε σωστά.

Η ανατομία των αυτιών του σκύλου

 Αρχικά, πρέπει να εξοικειωθείτε με την ανατομία των αυτιών του. Έτσι, θα γνωρίζετε τι να αποφύγετε και πως να μην κάνετε κάποια ζημιά. Ένα αυτί, λοιπόν, περιλαμβάνει:

 •  Το ορατό εξωτερικό πτερύγιο, την πίνα. Σε ορισμένα σκυλιά πετάγεται, ενώ σε άλλα απλώς στέκεται ίσια. Ειδικά τα πεταχτά αυτάκια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί δεν περνάει αρκετός αέρας στο κανάλι του αυτιού και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
 •  Με μια ματιά θα δείτε το εξωτερικό κανάλι στο εσωτερικό του αυτιού. Μπορεί να είναι κάθετο ή οριζόντιο προς τα μέσα. Πάντως, είναι καλυμμένο με δέρμα και περιέχει έναν χόνδρο, με πτυχώσεις στην επιφάνεια. Εδώ παράγεται το κερί και τα διάφορα έλαια.
 •  Το εξωτερικό κανάλι καταλήγει στο τύμπανο. Πρόκειται για ένα λεπτό κομμάτι ιστού που επιτρέπει την ακοή. Παράλληλα, προστατεύει το μέσο και το εσωτερικό αυτί.
 •  Ακολουθεί το μέσο με το εσωτερικό αυτί, τα πιο ευαίσθητα σημεία. Μία βλάβη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή ή την ισορροπία του σκύλου.

Η προετοιμασία για τον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου

 Το καλύτερο μέρος για να πραγματοποιήσετε τον καθαρισμό είναι η μπανιέρα ή η αυλή σας. Η ιδανική ώρα είναι λίγο πριν το μπάνιο του σκύλου για να καθαρίσετε σωστά το κατοικίδιο σας.

 Έχετε όμως υπόψη σας πως όταν ο σκύλος τινάζει το κεφάλι του, απομακρύνονται τα απορρίμματα από τα αυτιά. Αυτά κάπου πρέπει να πέσουν, οπότε προσέχετε να μην είστε εσείς ο στόχος!

 Μία καλή ιδέα είναι να τυλίξετε μία πετσέτα γύρω από το κατοικίδιο σας. Εναλλακτικά, τοποθετήστε την κάτω για να μην λερωθεί το πάτωμα. Θα χρειαστείτε μία ακόμη για το στέγνωμα.

 Προτού καθαρίσετε τα αυτιά, ρίξτε μια ματιά. Είναι ο κατάλληλος τρόπος να δείτε τι συμβαίνει. Εάν υπάρχουν πρόσθετες τρίχες, ίσως χρειάζεται να αφαιρεθούν με τσιμπιδάκι ή κάποιο παρόμοιο εργαλείο. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.

Ποια εργαλεία χρειάζομαι και τι πρέπει να κάνω για να καθαρίσω τα αυτιά του σκύλου μου;

 Υπάρχουν μερικά πράγματα που καλείστε να προμηθευτείτε, προκειμένου να διευκολύνετε την όλη διαδικασία.

 •  Ειδικό καθαριστικό αυτιών για σκύλους ή φάρμακο για τα αυτιά.
 •  Βαμβάκι ή γάζες.
 •  Τσιμπιδάκι ή παρόμοιο εργαλείο, εάν ο σκυλάκος σας εμφανίζει έντονη τριχοφυΐα.
 •  1-2 πετσέτες.

 Μόλις έχετε όλα όσα χρειάζεστε, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Προσθέστε το καθαριστικό αυτιών

 Κρατώντας ψηλά το κάθε αυτάκι ξεχωριστά, προσθέτετε μερικές σταγόνες του προϊόντος στο εσωτερικό. Με απαλές κινήσεις τοποθετήστε το άκρο της συσκευασίας στο αυτί και πιέστε ελαφρώς.

 • Κάντε τοπικό μασάζ

 Προτού αρχίσει να τινάζει το κεφάλι του, ξεκινήστε να του κάνετε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού. Θα πρέπει να ακούσετε έναν χαρακτηριστικό ήχο.

 Με το μασάζ, βοηθάτε τον καθαρισμό να απλωθεί παντού μέσα στο αυτί και να απομακρύνει τυχόν βρωμιές. Συνεχίστε για μερικά δευτερόλεπτα.

 Τότε, θα θέλετε να απομακρυνθείτε γιατί ο σκύλος σας θα αρχίσει να τινάζεται. Κρατήστε εκείνη την πετσέτα που λέγαμε προηγουμένως.

 • Σκουπίστε το κανάλι του αυτιού

 Όταν ο σκυλάκος σας ηρεμήσει, σκουπίστε μαλακά με λίγο ελαφρώς βρεγμένο βαμβάκι το αυτάκι του. Έτσι, θα απομακρύνετε υπολείμματα του καθαριστικού προϊόντος.

 Εάν το αυτί φαίνεται ακόμη βρώμικο, επαναλάβετε τη διαδικασία. Σταματήστε οπωσδήποτε εάν τυχόν παρατηρήσετε αιμορραγία ή δυσφορία και πόνο.

 Κάνετε το ίδιο σε κάθε αυτί ξεχωριστά για όση ώρα χρειαστεί. Απομακρύνετε προσεκτικά με λίγο βαμβάκι τυχόν υπολείμματα και στεγνώνετε με τη δεύτερη πετσέτα. Δώστε του μια λιχουδιά αν ήταν καλό παιδί!

Πιθανά προβλήματα στον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου και αντιμετώπιση

 Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, ποτέ μα ποτέ μην βάζετε βαμβακερά προϊόντα βαθιά μέσα στο αυτί. Αποφύγετε επίσης τις απότομες κινήσεις, για να μην παρουσιαστεί ζημιά στο τύμπανο.

 Η άκρη του καθαριστικού προϊόντος δεν θα πρέπει να μπαίνει βαθιά μέσα. Αντιθέτως, η σωστή εφαρμογή είναι μέχρι εκεί που την βλέπετε με γυμνό μάτι. Ακόμη, μη χρησιμοποιείτε υπερβολική πίεση για να βγουν οι σταγόνες – ήρεμα και απαλά.

 Ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τις διάφορες λοιμώξεις. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα ειδικό καθαριστικό προϊόν ή φάρμακο και μην κάνετε άγαρμπες κινήσεις.

 Γενικά, στα αυτιά των σκύλων το κερί και διάφορα άλλα υπολείμματα συγκεντρώνονται με τεράστια ευκολία – τουλάχιστον συγκριτικά με τους ανθρώπους.

 Από εκεί και πέρα, ορισμένα σκυλιά έχουν μικρά αυτιά σε ιδιαίτερους σχηματισμούς και απαιτούν τακτικό καθαρισμό. Άλλα, είναι καλυμμένα, οπότε θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 1-2 εβδομάδες.

 Πάντοτε θα πρέπει να θυμάστε πως ως υπεύθυνοι κηδεμόνες είναι ευθύνη σας να ελέγχετε τακτικά τα αυτάκια του σκύλου σας. Εξάλλου, εσείς τον ξέρετε καλύτερα!

 Εάν έχετε τυχόν απορίες για τη συχνότητα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Η υπερβολική ή η ελλιπής καθαριότητα των αυτιών μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον σκυλάκο σας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *