Μυρίζει ο σκύλος μου! Τι να κάνω για να μην μυρίζει;

Μήπως ο σκύλος σας μυρίζει έντονα και σας έχει αγχώσει; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μην μυρίζει άσχημα. Αν και η σκυλίσια μυρωδιά είναι υπέροχη!

 Έχετε παρατηρήσει ποτέ το σκύλο σας να γλείφει καθημερινά το τρίχωμά του, να ξύνεται ή να κυλιέται στο έδαφος και θεωρείτε περίεργη αυτή τη συμπεριφορά του;

 Μήπως έχετε προσέξει πως μυρίζει λιγάκι άσχημα κάποιες φορές, ακόμη κι αν επιμένετε να τον κάνετε τακτικά μπάνιο;

 Η αλήθεια είναι πως το γλείψιμο για τον τετράποδο φίλο μας είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία, που μάλιστα πραγματοποιεί πολλές φορές μέσα στη μέρα του για να καθαρίσουν το τρίχωμά του.

 Ωστόσο, και πάλι μυρίζει ο σκύλος κι αυτό είναι κάτι εξίσου φυσιολογικό, που δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί καθόλου!

 Σε γενικές γραμμές, τα σκυλιά προσπαθούν να διατηρούν το τρίχωμα και το δέρμα τους καθαρό από μόνα τους και για αυτό γλείφονται, ξύνονται και κυλιούνται όπου βρουν.

 Εξάλλου, είναι γνωστό πως το σάλιο τους περιλαμβάνει φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες, που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγιεινής τους.

 Από την άλλη, το να κυλιούνται σε διάφορες επιφάνειες είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό.

 Για την ακρίβεια, τους επιτρέπει να κάνουν μασάζ στο δέρμα τους και να απομακρύνουν τυχόν ακαθαρσίες από περιοχές που δύσκολα μπορούν να φτάσουν με τη γλώσσα ή τα νύχια τους.

 Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες τους και εκκρίνονται ουσίες με αντιμικροβιακή δράση για την προστασία τους.

  Βέβαια, όσο και να προσπαθούν, τα σκυλιά δεν μπορούν να καθαρίσουν το τρίχωμά τους τόσο καλά όσο οι γάτες. Επομένως, έτσι εξηγείται και η χαρακτηριστική, περίεργη μυρωδιά που έχουν κάποιες φορές.

Γιατί μυρίζει περίεργα ο σκύλος μου;

 Ναι, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται τα σκυλιά ιδρώνουν, όπως ακριβώς κι εμείς!

 Οι πατούσες τους κυρίως είναι αυτές που παράγουν και εκκρίνουν ιδρώτα, ενώ μια ελαφριά εφίδρωση προέρχεται ακόμη από τη βάση του τριχώματός τους.

 Μάλιστα, ο ιδρώτας τους έχει μία ιδιαίτερη μυρωδιά, που διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Μπορεί, δηλαδή, για εμάς να μυρίζουν όλα το ίδιο «περίεργα», εκείνα όμως μυρίζουν διαφορετικά το ένα το άλλο.

 Ακόμη, στο τρίχωμα του σκύλου ζουν φυσιολογικά ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως διάφορα βακτήρια, που συνεισφέρουν στην καλή υγεία του οργανισμού.

  Έτσι, εάν κάτι διαταράξει την κανονική τους λειτουργία, μπορεί να προκληθεί έντονη και ξαφνική δυσοσμία. Κάτι τέτοιο είναι, συνήθως, σύμπτωμα κάποιας λοίμωξης και θα πρέπει ως ιδιοκτήτες να επισκεφτούμε αμέσως τον κτηνίατρό μας.

Τρόποι για να μη μυρίζει άσχημα το τρίχωμα του φιλαράκου μας

 Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη δυσοσμία του σκύλου μας, είναι να προσέχουμε και να περιποιούμαστε τακτικά το τρίχωμά του, δηλαδή με σωστό καθαρισμό (μπάνιο) και καλλωπισμό.

 Προσοχή όμως! Εάν τον κάνουμε πολύ συχνά μπάνιο και με σαμπουάν που δεν είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα των σκύλων, μπορούμε να βλάψουμε το αγαπημένο μας ζωάκι.

 Εντούτοις, υπάρχουν μερικές ακόμη τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε, εάν θέλουμε το τρίχωμά του να μυρίζει όμορφα.

1. Καθαρισμός του τριχώματος με Υγρά Μαντηλάκια για Σκύλους ή για Μωρά

 Υπάρχουν ειδικά υγρά μαντηλάκια για σκύλους ή για παιδιά, που είναι εξίσου φιλικά για το ευαίσθητο δέρμα του σκύλου. Περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά, όπως η αλόη, που βοηθούν στην ενδυνάμωση και τη θρέψη του τριχώματος.

 Προσφέρουν καθαρισμό, ενυδάτωση και φρεσκάδα στην επιδερμίδα του αγαπημένου μας φίλου και μάλιστα, χωρίς καθόλου κόπο.

 Μπορούν να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή χρήση. Καλό θα ήταν όμως να αποφεύγεται η περιοχή γύρω από τα μάτια, για να μην υπάρξουν τυχόν μικροερεθισμοί.

2. Τακτικό βούρτσισμα

 Τυχόν βρωμιές και διάφορες ουσίες που παράγονται φυσικά από τον οργανισμό του σκύλου είναι οι κύριοι υπαίτιοι της έντονης μυρωδιάς.

 Ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος να την ξεφορτωθούμε μία και καλή είναι το βούρτσισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 Βουρτσίζοντας τακτικά και σωστά το σκύλο μας, απομακρύνουμε νεκρά κύτταρα από το τρίχωμά του και τον βοηθούμε να διατηρήσει την υγιεινή του – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά την περίοδο που «αλλάζει» τρίχωμα.

 Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως δεν έχουν όλες οι ράτσες σκύλων τις ίδιες ανάγκες βουρτσίσματος. Για αυτό, οφείλουμε να ενημερωθούμε σχετικά από τον κτηνίατρό μας για την ορθή συχνότητα, αλλά και τα απαραίτητα προϊόντα!

3. Χρησιμοποιούμε Ξηρό Σαμπουάν ή Σαμπουάν σε Σκόνη

 Σαμπουάν ξηρού τύπου (dry shampoo) για στεγνό καθάρισμα ή σε μορφή σκόνης είναι η κατάλληλη λύση για την εύκολη και γρήγορη απομάκρυνση της έντονης δυσοσμίας από το τρίχωμα του σκύλου.

 Για την εφαρμογή, τρίβουμε τοπικά το τρίχωμα του σκύλου μας, χρησιμοποιώντας την συνιστάμενη δόση του ειδικού προϊόντος. Έπειτα, περιμένουμε μερικά λεπτά και αφαιρούμε βουρτσίζοντας.

 Είναι σημαντικό να ξεπλένουμε με άφθονο νερό, γιατί τυχόν υπολείμματα μπορεί να επηρεάσουν τη φυσική υγεία του τριχώματος ή να «φράξουν» τους θύλακες των τριχών.

4. Εφαρμόζουμε Ξύδι για Γρήγορο Ξέβγαλμα

 Μία εξίσου απλή, αλλά αποτελεσματική λύση, που στοχεύει στο να μη μυρίζει ο σκύλος μας είναι να εφαρμόσουμε στο τρίχωμά του λίγο ξύδι.

 Μην ανησυχείτε για την έντονη μυρωδιά που έχει το ξίδι, καθώς απομακρύνεται αμέσως μόλις στεγνώσει το τρίχωμα του σκυλάκου.

 Για την εφαρμογή του, συνδυάζουμε 2 φλυτζάνια με λευκό ξύδι με 4 λίτρα νερό. Έπειτα, βρέχουμε το  δέρμα του με άφθονο νερό, βάζουμε το μείγμα μας, στεγνώνουμε καλά το τρίχωμα και το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή και μυρωδάτη επιδερμίδα!

5. Διατηρούμε το Κρεβάτι του Σκύλου μας Καθαρό

 Είναι λογικό πως εάν το κατοικίδιό μας κοιμάται σε ένα κρεβάτι που μυρίζει, τότε θα αποκτήσει κι εκείνο την ανάλογη μυρωδιά. Για αυτό, φροντίζουμε ώστε να διατηρούμε καθαρό το κρεβάτι του, πλένοντάς το σε εβδομαδιαία βάση και αερίζοντάς το καθημερινά.

6. Σωστή Προσωπική Υγιεινή και Φροντίδα

 Πολλές φορές, η έντονη μυρωδιά ενός σκύλου προέρχεται από τα την ελλιπή φροντίδα των αφτιών.

 Έτσι, είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε συχνά, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή μπατονέτες για σκύλους. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε και να μην κάνουμε άγαρμπες κινήσεις, για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς.

 Φροντίζουμε επίσης για τη σωστή υγιεινή των γεννητικών οργάνων του σκύλου μας, καθαρίζοντας τοπικά κυρίως μετά τη βόλτα. Εάν υποπτευθούμε πως υπάρχει κάποιο σχετικό ζήτημα, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας.

 Δεν θα πρέπει φυσικά να αμελούμε τη φροντίδα της στοματικής του υγιεινής, αφού η «κακή» αναπνοή φέρει και έντονη δυσοσμία.

 Επομένως, με ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους, καθαρίζουμε τα δόντια και τα ούλα του, σύμφωνα πάντοτε με τις υποδείξεις του γιατρού του.

7. Ελέγχουμε τυχόν προβλήματα υγείας

 Υπάρχει και το ενδεχόμενο η δυσοσμία του σκύλου να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας που υποβόσκει και δεν το έχουμε αντιληφθεί, όπως η ουλίτιδα ή η μόλυνση του δέρματος.

 Ωστόσο, αν παρατρήσουμε έντονη δυσοσμία κατ’ εξακολούθηση- εφόσον έχουμε προβεί σε όλα τα παραπάνω μέτρα- καλό είναι να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο για να εξετάσει το ενδεχόμενο σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή η νεφροπάθεια.

 Ειναι εύλογο και φυσιολογικό να μυρίζει ο σκύλος μας άσχημα κάποιες φορές, καθώς παίζει και τρίβεται στα χώματα. Από τη μεριά μας, καλό είναι να τηρούμε όλα τα παραπάνω για να βελτιώσουμε την μυρωδιά του.

 Εντούτοις, αν η δυσοσμία επιμένει, οφείλουμε να πάμε στον κτηνίατρο για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ασθένειας του ζώου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *