Γιατί μαδάει ο σκύλος μου; Τι μπορώ να κάνω!

Βρίσκετε παντού τρίχες του σκυλάκου σας και ανησυχείτε; Δείτε πως να αντιμετωπίσετε σωστά τη τριχόπτωση του κατοικίδιου σας!

 Σίγουρα, το να είστε συνέχεια με μία σκούπα στο χέρι επειδή ο σκύλος σας μαδάει, δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.

 Για την ακρίβεια, η τριχόπτωση είναι αρκετή για να τρελάνει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ αγαπούν το κατοικίδιο τους.

 Σε γενικές γραμμές, όλα τα σκυλάκια μαδάνε έστω και λίγο. Μοναδική εξαίρεση, φυσικά, αποτελούν τα σκυλιά που δεν έχουν καθόλου τρίχωμα.

 Την ίδια στιγμή, κάποιες ράτσες μαδούν ελάχιστα και είναι υποαλλεργικές, ενώ άλλες διαθέτουν πλούσιο τρίχωμα κι εμφανίζουν έντονη τριχόπτωση.

Τριχόπτωση όλο το χρόνο

 Όλα τα κατοικίδια αποβάλλουν το τρίχωμα τους σε τακτική βάση. Για την ακρίβεια, είναι μέρος του φυσικού κύκλου ζωής των τριχών στα θυλάκια.

 Έτσι, όλες οι τρίχες περνούν από φάσεις ανάπτυξης και απόρριψης. Με τη σειρά τους, οι φάσεις αυτές επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης του τριχώματος.

 Μάλιστα, ποικίλουν ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία, τις ορμόνες, το περιβάλλον, αλλά και τη συνολική υγεία του σκύλου. Οι ίδιοι παράγοντες συμβάλλουν εξίσου στο μάκρος και την υφή μαζί με την κληρονομικότητα.

Γενικότερα, τα σκυλιά με συνεχώς αναπτυσσόμενα μαλλιά, όπως είναι τα Poodles και τα Yorkshire Terrier, έχουν τρίχες με μεγαλύτερη διάρκεια και μαδούν ελάχιστα.

 Αντιθέτως, φυλές όπως τα Labrador και τα Husky έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής στις τρίχες, με αποτέλεσμα να μαδούν υπερβολικά.

Εποχιακή τριχόπτωση

  Αναρωτιέστε συνεχώς “ο σκύλος μου μαδάει, τι να κάνω ;” Ο γενικός κανόνας λέει πως τα περισσότερα σκυλιά θα μαδούν υπερβολικά κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Από εκεί και πέρα, σκύλοι με πλούσιο τρίχωμα συνηθίζουν να φέρουν διπλή επίστρωση με υπόστρωμα και γούνα.

 Η γούνα είναι αυτό που βλέπετε και αισθάνεστε εξωτερικά, ενώ το υπόστρωμα αποτελείται από ένα πιο κοντό και μαλακό τρίχωμα που υπάρχει εσωτερικά ακριβώς πάνω στο δέρμα.

 Η εποχιακή απόρριψη τριχώματος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής αλλαγής θερμοκρασίας στο περιβάλλον, όπου ζει ένας σκύλος.

 Για παράδειγμα, όταν ο καιρός ζεσταίνει, τα σκυλιά αποβάλλουν το χειμερινό τρίχωμα τους, για να επιτρέψουν στο νέο, ελαφρύτερο να αναπτυχθεί.

 Αντίστροφα, όταν ο καιρός αρχίζει να κρυώνει, τα σκυλιά χάνουν το ελαφρύ τρίχωμα τους και εμφανίζουν ένα πιο πλούσιο που τα προστατεύει από το κρύο.

 Από εκεί και πέρα, δεν επηρεάζονται όλοι οι τύποι με τον ίδιο τρόπο από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

 Για παράδειγμα, σκυλιά με λιγότερο τρίχωμα, όπως τα Bichons και τα Shih Tzus είναι σκυλιά που δεν μαδάνε με την εποχιακή εναλλαγή. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τα περιποιείστε τακτικά.

 Από την άλλη, υπάρχουν μεγαλόσωμες ράτσες όπως είναι τα Newfoundlands και τα Malamute με πλούσιο τρίχωμα και υπόστρωμα που μαδούν περισσότερο. Έτσι, είναι απαραίτητο να τα βουρτσίζετε συχνά.

Γιατί μαδάει ο σκύλος μου τόσο πολύ;

 Πέρα από τη φυσιολογική αποβολή του τριχώματος, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ερμηνεύουν αυτή την κατάσταση.

 Ένας βασικός παράγοντας είναι η υγεία του. Διάφορα δερματικά προβλήματα, ενδοκρινές και ορμονικές ασθένειες, κάποια διατροφική ανεπάρκεια και  άλλες ξαφνικές μεταβολές μπορούν να κρύβονται πίσω από την έντονη τριχόπτωση.

 Γενικότερα όμως, οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά την υγεία του σκύλου σας, ενδέχεται να προκαλεί έντονη τριχόπτωση. Για αυτό, δεν θα πρέπει να αμελήσετε να συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει κι εσείς να διατηρείτε την υγεία του κατοικίδιου σας καλή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να ακολουθείτε ένα σωστό πρόγραμμα εμβολιασμών και προληπτικών επισκέψεων στον κτηνίατρο σας μαζί με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Βάλτε ένα τέλος στην τριχόπτωση!

 Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε εντελώς τη τριχόπτωση του σκύλου σας. Είναι μία απόλυτα φυσιολογική και υγιής διαδικασία.

 Αν τυχόν έχετε σκεφτεί να τον ξυρίσετε, μην το κάνετε. Δεν είναι καλή ιδέα, γιατί μπορεί να επηρεάσει τον φυσικό μηχανισμό του οργανισμού του να διατηρείται δροσερός ή ζεστός. Εξάλλου, δεν θα τον κάνει να μαδάει λιγότερο.

 Το κλειδί για την αποτροπή της υπερβολικής απόρριψης είναι να συμβαδίσετε με αυτήν. Ακόμη περισσότερο, μπορείτε να βοηθήσετε κιόλας με τον τακτικό καλλωπισμό του.

 Ο τελευταίος είναι απαραίτητος για κάθε φυλή σκύλων. Χτενίζοντας ή βουρτσίζοντας το σκύλο σας, τον βοηθάτε να ξεφορτωθεί το περιττό τρίχωμα και μάλιστα, προτού πέσει επάνω στο χαλί ή στο κρεβάτι σας!

 Ένα ακόμη όφελος της συχνής περιποίησης του τριχώματος του είναι πως θα το διατηρήσετε υγιές και καθαρό, μακριά από πιθανούς κόμπους και μπερδέματα. Εκτός αυτού, με το βούρτσισμα κατανέμετε καλύτερα τα φυσικά έλαια που συμβάλλουν στην καλή υγεία του.

 Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα και εργαλεία. Στο εμπόριο θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία, ανάλογα με τη φυλή και τις ιδιαίτερες ανάγκες του σκύλου σας.

 Βέβαια, μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να απευθύνονται σε κάποιον επαγγελματία groomer. Εκείνος ή εκείνη θα αναλάβει τον καλλωπισμό του κατοικίδιου σας αντί για εσάς.

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη τριχόπτωση του σκύλου σας

 Σίγουρα, η υπερβολική τριχόπτωση είναι αρκετή για να προκαλέσει το απόλυτο χάος στο σπίτι σας, ειδικά αν είστε ιδιοκτήτες κάποιας ράτσας με πλούσιο τρίχωμα κι ο σκύλος σας μαδάει υπερβολικά.

 Ως σκυλογονείς όμως, πιθανότατα έχετε ήδη συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο τακτικός καθαρισμός του σπιτιού είναι μονόδρομος.

 Το κλειδί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσάρεστης αυτής κατάστασης είναι η πρόληψη. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να φροντίζετε, ώστε να αφαιρείται το περιττό τρίχωμα προτού καν πέσει.

 Εκτός αυτού, θα πρέπει να έχετε πάντοτε διαθέσιμο έναν αποχνουδωτή για κατοικίδια. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορους κυλίνδρους καθαρισμού τριχών με τους οποίους θα αφαιρείτε τις τρίχες από τα ρούχα σας.

 Για βαθύτερο καθαρισμό σε ταπετσαρίες και μικρές περιοχές, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε κάποιο φορητό ηλεκτρικό σκουπάκι. Τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί για να μαζεύουν τα μαλλιά των κατοικίδιων.

 Καταληκτικά, όλοι οι σκύλοι μαδάνε έστω και λίγο και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν εκείνοι που δεν έχουν καθόλου τρίχωμα. Ως σκυλογονείς, λοιπόν, καλείστε να ζήσετε με αυτό.

 Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την συγκατοίκηση με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο.

 Ο τακτικός καλλωπισμός του είναι απαραίτητος, τόσο για τη μείωση της τριχόπτωσης, όσο και για τη διατήρηση της καλής υγείας του τριχώματος του.

 Αλήθεια, εσείς πώς επιλέγετε να ξεφορτωθείτε αποτελεσματικά τις περιττές τρίχες του σκύλου σας; Γράψτε μας σχετικά παρακάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *