Bull Terrier: Συμπεριφορά & Χαρακτηριστικά του Μπουλ Τεριέ!

Τολμηρό, περιπτειώδες και ευχάριστο με τα παιδιά, το Μπουλ Τεριέ ήρθε για να μπει για τα καλά στη ζωή σας. Δείτε τα πάντα για τη ράτσα!

Προορίζεται για:

Οικογένειες με μεγάλα παιδάκια

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο                  

Προσδόκιμο ζωής:

10-14 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Πιστό, πεισματάρικο

Κατάσταση υγείας:

Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Μπουλ Τεριέ

 To Bull Terrier είναι ένα αρκετά δυνατό και μυώδες σκυλί, με μία αποφασιστική και ανεξάρτητη φύση που επιδεικνύει μία αξιοθαύμαστη αφοσίωση στον ιδιοκτήτη του.

 Ο σκύλος αυτός ανήκει στην οικογένεια των Τεριέ και εκτράφηκε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1800 με σκοπό το κυνήγι παρασίτων. Παράλληλα, ανέλαβε μια ακόμη μεγάλη ποικιλία από κυνηγετικές δραστηριότητες και σπορ.

 Τα Bull Terriers, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, εκτρέφονταν από το πλέον εξαφανισμένο Old English Bulldog και το Manchester Terrier. Η συγκεκριμένη φυλή αναπτύχθηκε για να καλύψει τις απαιτητικές ανάγκες όσων κυνηγούσαν παράσιτα.

 Η ταχύτητα και η ευκινησία αυτού του μικρόσωμου Τεριέ, σε συνδυασμό με την ανθεκτική μυϊκή κατασκευή του Μπουλντόγκ, είναι τα χαρακτηριστικά που το έκαναν ιδανικό για αυτή τη δουλειά, αλλά δυστυχώς και για σκυλομαχίες.

 Αν και ο αρχικός ρόλος του ήταν αρκετά βίαιος, όπως πολλές άλλες φυλές σήμερα, ο σκύλος αυτός αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

 Πλέον, θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα ζωάκια συντροφιάς που επιδεικνύει μία τεράστια αγάπη για τα παιδιά.

 Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την ιστορία του, ο σκύλος αυτής της ράτσας δεν είναι καθόλου επικίνδυνος.

 Για την ακρίβεια, τα Bull Terriers είναι από τα πιο δημοφιλή μικρόσωμα σκυλάκια σε όλο τον κόσμο, χάρη στον μοναδικό χαρακτήρα και την παιχνιδιάρικη διάθεση τους.

 Εξάλλου, μαζί με το Staffordshire Bull Terrier είναι οι πιο μικροί από τους υπόλοιπους της οικογένειας. Μάλιστα, ξεχωρίζει για την ήπια συμπεριφορά του και τη φιλικότητα του απέναντι σε οικογένεια και φίλους.

 Βέβαια, το Bull Terrier εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά δυνατό και ανεξάρτητο ζωάκι και για αυτό απαιτεί τους λεπτούς χειρισμούς ενός έμπειρου ιδιοκτήτη. Για τον ίδιο λόγο, ίσως η διαχείριση του είναι λιγάκι πιο δύσκολη για μικρότερα παιδάκια.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση και την απαραίτητη κοινωνικοποίηση, θα αποφύγετε πιθανά ενδεχόμενα προβληματικής συμπεριφοράς απέναντι σε άλλα σκυλάκια και τυχόν νάζια.

 Στα συν είναι το μικρό τους μέγεθος που για ένα ενήλικο και υγιές σκυλί φτάνει περίπου τα 51-61 εκατοστά σε ύψος και τα 20-33 κιλά. Αυτό τους επιτρέπει να απολαμβάνουν μία άνετη ζωή μέσα σε ένα διαμέρισμα.

 Με αρκετό παιχνίδι και ποιοτικό χρόνο, σεβασμό στα όρια του και τακτικό καθαρισμό, θα κρατήσετε το Bull Terrier σας ευτυχισμένο! Έτσι, θα σας συνοδεύσει για περίπου 10-14 χρονάκια.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Ένα κουτάβι Bull Terrier είναι πολύ ενεργητικό, ζωηρό και αρκετά ανεξάρτητο, ο χαρακτήρας του είναι καλός και έχει μια παιχνιδιάρικη διάθεση.

 Αποτελεί έναν δημοφιλή σύντροφο τόσο για εργένηδες, όσο και για οικογένειες, αφού τα πηγαίνει εξαιρετικά με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και είναι πολύ πιστό στους ανθρώπους του.

 Δυστυχώς, αρκετοί είναι εκείνοι που είναι καχύποπτοι γύρω από ένα Bull Terrier, λόγω διαφόρων επιθέσεων και προβλημάτων συμπεριφοράς.

 Στην πραγματικότητα, αυτά ήταν σφάλματα άλλων υπο-φυλών Τεριέ, απλώς τα Pit-Bull και τα American Staffordshire Terriers ήταν οι κύριοι ύποπτοι.

 Σε γενικές γραμμές, είναι ένα τολμηρό και περιπετειώδες σκυλί που λατρεύει το στοιχείο της εξερεύνησης.

 Τρελαίνεται να παίζει στο πάρκο με άλλα σκυλάκια, χρειάζεται όμως κοινωνικοποίηση ως κουτάβι για να μην εκδηλώσει επιθετικότητα απέναντι τους.

 Φημίζεται για το πόσο πιστό και αφοσιωμένο είναι στην οικογένεια του. Εξίσου καλά τα πηγαίνει και με τους αγνώστους μετά από μία σύντομη φιλική συνάντηση.

 Χάρη στην ανεξάρτητη φύση του, το Μπουλ Τεριέ τα πηγαίνει καλά με τη μοναξιά.

 Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να το αφήνετε μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γιατί ενδέχεται να εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς. Φροντίστε, λοιπόν, να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του με άφθονο παιχνίδι.

 Με αρκετή υπομονή μπορείτε να το εκπαιδεύσετε σχετικά εύκολα, χάρη στην μεγάλη ευφυία του.

 Θα πρέπει, όμως, να είστε συνεπείς απέναντι του και να του λέτε ακριβώς αυτό που θέλετε να κάνει. Αν του δείχνετε πως εσείς έχετε το πάνω χέρι, θα σας ακολουθήσει.

Η ιστορία του Bull Terrier

 Το αξιαγάπητο Bull Terrier παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Birmingham Show τον Μάιο του 1862. Ο έμπορος και ιδιοκτήτης του, James Hinks, θεωρείται ο πρωταρχικός δημιουργός της ράτσας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

 Ειδικότερα, η φυλή αποτελούσε ένα μείγμα του πλέον εξαφανισμένου Old English Bulldog και του Manchester Terrier.

 Αρχικά, εκτράφηκε με σκοπό να κυνηγάει και να εξοντώνει τα ενοχλητικά παράσιτα. Αργότερα όμως, δυστυχώς, χρησιμοποιήθηκε ως σκυλί-μάχης σε αθλήματα αίματος.

 Μετά την εισαγωγή του στην Αγγλία την Άνοιξη του 1862, κέρδισε πολύ γρήγορα τις καρδιές του κοινού και το 1887 ιδρύθηκε η Λέσχη Μπουλ Τεριέ.

 Η φυλή έγινε ευρέως διαδεδομένη στην Αμερική αφού εισήχθη πρώτα στην Ευρώπη. Μάλιστα, αναγνωρίστηκε επίσημα από την Αμερικανική Λέσχη Σκύλων το 1895.

 Μερικά χρόνια αργότερα, το 1992, η Λέσχη αναγνώρισε και την πιο μικρόσωμη εκδοχή, τα γλυκύτατα Miniature Bull Terriers.

 Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο ρόλος του Bull Terrier άλλαξε και από κυνηγός-μαχητής μετατράπηκε στον αξιόπιστο και φιλικό σκύλο συντροφιάς που γνωρίζουμε σήμερα.

 Έτσι, οι συστηματικές προσπάθειες εκτροφής μεταμόρφωσαν ριζικά την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του.

 Αποτέλεσμα αυτού ήταν το λατρεμένο δραστήριο, τρυφερό και πιστό σκυλάκι που είναι πάντοτε πρόθυμο να σκορπίσει χαρά και χαμόγελα σε όλους.

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι φυσικά το διακριτό μουτράκι της και το μικρόσωμο αλλά γεροδεμένο κορμί, με το πιο κοντούλι και γυαλιστερό τρίχωμα που έχετε δει ποτέ.

 Τόσο υπέροχο, που γράφει εξαιρετικά και στον φακό – για αυτό, άλλωστε, τα Bull Terrier σαρώνουν σε πολλές ταινίες και διαφημίσεις!

 Βασικά χρώματα τους είναι το λευκό, το μαύρο και το καφέ, ενώ μπορείτε να τα βρείτε και με διάφορα μοτίβα επάνω τους.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Bull Terrier

 Γενικότερα, τα Μπουλ Τεριέ είναι δραστήρια και παιχνιδιάρικα σκυλάκια που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται συχνότερα με αυτή τη ράτσα. Ειδικότερα:              

  • Καρδιακά προβλήματα

 Συνηθέστερα, περιλαμβάνουν κάποια δυσλειτουργία στις καρδιακές βαλβίδες που οδηγεί σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

 Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας στείλουν στον κτηνίατρο σας είναι τα εξής: βήχας, ληθαργική συμπεριφορά, υπερβολική απώλεια ή αύξηση βάρους και δυσκολία κατά την αναπνοή.

  • Πολυκυστική νεφρική νόσος (PKD)

 Το PKD ενδέχεται να επηρεάσει τόσο τα Bull Terrier, όσο και τα Miniature Bull Terrier. Είναι κληρονομικό και τα συμπτώματα του μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία.

 Επί της ουσίας, πρόκειται για το σχηματισμό κύστεων στους νεφρούς. Η έγκυρη διάγνωση είναι σημαντική για τη θεραπεία του σκυλάκου.

 Για αυτό, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας εάν δείτε: ανορεξία, εμετός, υπερβολική δίψα, ξηρότητα ή ωχρότητα στα ούλα, ληθαργική συμπεριφορά.

  • Κώφωση

 Όπως σε κάθε άλλη φυλή, έτσι και εδώ, η κώφωση μπορεί να ανιχνευθεί όταν το Bull Terrier σας είναι ακόμη κουτάβι.

  • Patella luxation

 Δυστυχώς, τα Bull Terriers είναι αρκετά επιρρεπή σε εξάρθρωση γονάτου, λόγω της ενεργητικότητας τους. Με την κατάλληλη θεραπεία όμως, ξεπερνιέται αρκετά εύκολα.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Ο Στρατηγός των ΗΠΑ, George S. Patton, είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα συγκεκριμένα σκυλάκια, αφού τον ακολούθησαν στα πιο σκληρά πεδία μάχης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το πιο διάσημο ονομάστηκε Willie, σαν συντομία για το William the Conqueror.
  •  Γενικά, τα Bull Terrier δε γαυγίζουν χωρίς λόγο. Είναι πολύ πιστά και λογικά θα γαυγίσουν σε αγνώστους, αλλά μόλις συστηθούν κατάλληλα, είναι αμέσως πρόθυμα να παίξουν μαζί τους.
  •  Αν ένα τέτοιο σκυλάκι δεν έχει έρθει σε επαφή με παιδάκια όσο ήταν κουτάβι, μπορεί να μην τα πηγαίνει πολύ καλά μαζί τους μεγαλώνοντας. Όπως κι αν έχει, πάντοτε θα πρέπει να είστε παρόντες όταν παίζουν.
  •  Η πολυεθνική εταιρεία Target στις ΗΠΑ είχε χρησιμοποιήσει ένα γλυκύτατο Bull Terrier για τη διαφημιστική της καμπάνια ενισχύοντας σημαντικά την καλή φήμη τους σαν κατοικίδια.
  •  Σαν ράτσα είναι λιγάκι πεισματάρικα, όπως όλα τα ανεξάρτητα κυνηγετικά σκυλιά. Αν ο σκύλος σας προσπαθεί να σας επιβληθεί, είναι επειδή σας προκαλεί για την κυριαρχία. Με κατάλληλη εκπαίδευση και πειθαρχία όμως, θα κάνει ό,τι του πείτε εσείς.
  •  Τα Bull Terrier είναι συχνά κτητικά γύρω από το φαγητό τους. Για αυτό, αν τα δείτε να τρώνε, καλό θα ήταν να τα αφήσετε στην ησυχία τους!

 Αναμφίβολα, το Bull Terrier είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες ράτσες σκύλων, λόγω της ιστορίας του.

 Παρόλα αυτά, πλέον έχει μεταμορφωθεί σε ένα εκπληκτικό κατοικίδιο συντροφιάς που τα πηγαίνει περίφημα με οικογένειες, μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά και άλλα κατοικίδια.

 Πάντοτε δραστήριο και γεμάτο θέληση για εξερεύνηση και ζωή, το σκυλί αυτό χρειάζεται τακτική σωματική άσκηση και άφθονο παιχνίδι. Με τη μοναξιά τα πηγαίνει καλά, μην το παραμελείτε όμως γιατί ίσως αρχίσει να σας κάνει νάζια.

 Αν πήρατε απόφαση να βάλετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας, το Bull Terrier να είστε σίγουροι πως θα σας κάνει να ξετρελαθείτε με την αξιαγάπητη συμπεριφορά του!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας Μπουλ Τεριέ, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να αποκτήσετε ένα από καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *